Új mobil TV chipek a Samsung-tól

  • Írta: Daks
  • 2007. június 28.
  • Hír
A Samsung újabb multi-standard, több sávos mobil TV chip-eket mutatott be, mely a világ szinte bármely pontján alkalmazható a digitális mobil televíziójelek vételére.
A Samsung újabb multi-standard, több sávos mobil TV chip-eket mutatott be, mely a világ szinte bármely pontján alkalmazható a digitális mobil televíziójelek vételére.

Hivatalos közlemény: "Szöul, Dél-Korea, 2007. június 27. – A Samsung Electronics ma bejelentette az iparág első 65 nanométeres multi-standard dekóder (S3C4F30) és többsávos rádiófrekvenciás tuner (S5M8602) chip-jét, amely már a mobil televíziós technológiákat is támogatja. A chip-ek a DVB-H/T, a DAB-IP, az ISDB-T valamint a földi sugárzású DMB formátumokkal is kompatibilisek, így a világ szinte bármely pontján alkalmazhatók a digitális mobil televíziójelek vételére.

„Noha egy új piacról van szó, hatalmas növekedési lehetőséget látunk a mobil TV alkalmazásokban” – mondta Yiwan Wong, a Samsung System LSI Division és Félvezető Üzletág alelnöke. „A termékek folyamatos európai és ázsiai bemutatkozásával összhangban a Samsung is örömmel mutatja be a mobil TV chip-jét, méghozzá olyan szolgáltatásokkal, amelyek a legmesszebbmenőkig megfelelnek a mobil TV ipar elvárásainak.” – tette hozzá.

A Samsung új, multi-standard, többsávos mobil TV chip-je számos iparági szabványt képes értelmezni. Amint a világ számos helyén nyílik lehetőség a mobil televíziós adások vételére, és számos szabvány terjed a különböző országokban, egyre többféle igényt kielégítő chip-ekre van szükség. A Samsung új chipje lehetővé teszi, hogy egyetlen készülékkel fogjuk a műsorokat, így nincs szükség a mobil TV-s alkalmazások folyamatos váltogatására.

A multi-standard dekóder, amely az analóg jeleket alakítja digitálissá, tökéletesen kompatilbilis a DVB-H/T, a T-DMB, a DAB, a DAB-IP és az ISDB-T 1 szabványokkal. A Samsung a legfejlettebb 65 nanométeres gyártástechnológiával készíti az új chip-eket, amelyekkel magasabb teljesítmény és költséghatékony előállítás érhető el. A jelek magas vételi aránya a chip-ek legfontosabb jellemzője, amelynek köszönhetően tökéletes minőségű, folyamatos mobil televíziós élmény érhető el, akár még nagy sebességű vonaton utazva is. Az új mobil TV chip ráadásul nem igényel külső, alacsony zajszint erősítőt (LNA, Low Noise Amplifier) és további memória bővítést – ezzel is költségcsökkentést érve el.


A többsávos rádiófrekvenciás tuner, amely a műsorok analóg jeleit veszi, egyszerűsített áramköri struktúrával készül. Ennek köszönhetően sikerült szinte nullára csökkenteni a közvetítő frekvenciasáv zavaró jelét. A chip ráadásul általános célú TV tunerként is használható, amely az Európában és az Egyesül Államokban széles körben használatos UHF, VHF és L-sávot is képes értelmezni.

Az új chip kétféle változatban is elérhető. Egyrészt két különálló chipként, másrészt SiP (System-in-chip) változatban, amelynek az az előnye, hogy a tunert és a dekódert egyetlen modulban, egybeépítve tartalmazza.

A Samsung széles körű támogatást nyújt partnereinek, ami a szoftvert, a használható platformokat, a tesztelési lehetőségeket és a komponens termékpalettát illeti. A több szintű támogatás csökkenti a mobiltelefon készülékek és alkalmazások fejlesztésére fordítandó időt. Így a fogyasztók gyorsabban juthatnak a mobil televíziós szolgáltatások széles körét nyújtani képes készülékekhez.

A Strategic Analytics elemző cég szerint a mobil TV piac 2007-ben 12 millió készülék eladásával számolhat, viszont 2011-re ez a szám 130 millió darabra szökik fel, ami évi 67%-os növekedést jelent.

A Samsung új chip-je hamarosan tömeggyártásra kerül, várhatóan 2007. negyedik negyedévében már elérhető lesz.

Hazánkban a Samsung nem hivatalos információi és becslése szerint hozzávetőlegesen 2008. második félévétől számíthatunk a DVB-T sugárzás hivatalos elindulására, potenciálisan a jelenlegi tesztadások során használt MPEG2, vagy akár a korszerűbb MPEG4 kódolással."
1.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...