Smart As villámteszt

  • Írta: Daks
  • 2013. január 2.
  • smart as, teszt, vita
Link másolása
Hol lakik a világ legokosabb embere? Vajon intelligenciában Európa képes lenyomni Amerikát? És kinek fog jobban az agya? Aki a mozit, vagy aki a színházat szereti inkább? Most mindenre választ kapsz!

Aranyos minijátékkal bővült a Playstation Vita felhozatala. A Smart As egy logikai vetélkedő, mely nem kisebb feladatot vállalt, mint megmérni, mennyire okos a világ, tucatnyi feladatban kell teljesítenünk, a cél magasztos, a mezőny erős. Győzelemre kell vinni országunkat, s bebizonyítani, nincs ember e Föld kerekén, kinek agya gyorsabban jár a magyarokénál. 


Minden napra más feladatok jutnak. A játék központi részének számító Daily Training gondoskodik róla, hogy minden este bekapcsoljuk a kézikonzolt, rajtunk múlik, hogy szégyent hozunk hazánkra, vagy hozzájárulunk-e ahhoz, hogy a legokosabb nemzetek között tartsanak számon. A Smart As összesen húsz játékban tesz minket próbára, kihívásait pedig négy csoportra osztotta. Az observation a megfigyelésre, és memóriára épülő játékokat tartalmazza, a language az angoltudásunkat vizsgálja, a logic mindenféle fejtörőt rejt, míg az arithmetic a matematikai tudásunkat frissíti fel, próbálkozhatunk a feladatsorral többször, az első lesz viszont a végleges, aznapi jegyzett eredmény.


A kihívások izgalmasak és változatosak. Az egyikben mutatnak például különböző tárgyakat, majd egy halom másik közül ki kell választani azt, amit az előbb láttunk, a másikban pedig a Vitát döntögetve kockákat kell egy labirintuson át a célba görgetni. Néha színes pontokat kell összekötni úgy, hogy ne metsszék egymást, máskor pedig ki kell találni, hogy milyen számok összegeként, vagy szorzataként jött ki a felírt végeredmény, a lényeg, hogy minél hamarabb oldjuk meg a feladatokat, természetesen a lehető legkevesebb hibával.


Százalékos teljesítményünket a játék a főmenü közepére helyezi, gyönyörködhetünk, vagy szégyenkezhetünk az eredményt látván, rányomva pedig részletes adatokat kapunk. Egy háromdimenziós agyformájú grafikon megmutatja nekünk, hogy mely kompetenciákban átlagosan hogyan teljesítünk, a Charts and Stats gomb alatt pedig még részletesebb információkat kapunk, napokra bontva. Pontjainkat a Playstation Network összesíti, s rangsorolja, a Smart As World földgömb alakú ikonja alatt elképesztő mennyiségű adat rejtőzik, érdemes itt szétnézni kicsit.


Részletes statisztikát vezetnek mindenről. Megnézhetjük a világ legokosabb játékosainak toplistáját, bentebb ásva magunkat az adatokba pedig találunk európai, magyar, és budapesti szűrést is, továbbá megtudjuk, hogy Magyarország hányadik helyen áll a nemzetek közötti ranglistán. S mivel a játék indításakor meg kell adnunk jó pár érdekességet magunkról, így ezt se hagyja ki az összesítés, a Smart As megválaszol néhány örök kérdést. Vajon kinek fog jobban az agya? Aki a mozit, vagy aki a színházat szereti inkább? Kik az okosabbak? A bal-, vagy a jobbkezesek? S úgy általában, melyik nemnek vág jobban az esze? A férfiaknak, vagy a nőknek? Rengeteg minden van itt, a mókából pedig a barátaink se maradnak ki, importálhatjuk Facebook-ismerőseinket a játékba, felkérhetjük őket egy kihívásra, majd megoszthatjuk az eredményeket, már persze, ha van mire felvágni.


A Smart As jópofa kis játék, rengeteg kihívás van benne, segítségével olajozottan tarthatjuk agyunkat, s nem utolsósorban megmutathatjuk a világnak, mire is vagyunk képesek. Olyan, mint a Nintendo DS régi, és imádott sorozata, a Brain Age, egyetlen baj van csak vele. Ár-érték arányban pocsékul teljesít, 20 font nagyon sok érte, ha feleannyiért adnák, akkor megérné megvenni, ennyi pénzért viszont így, ilyen formában, kevés ez.

9.
9.
Noeel
#8: várjuk ki a végét ;)
8.
8.
peti1106
Jöhetne egy ilyen androidra, nem bánnám, sőt szerintem többen megvennék (persze ha olcsóbb lenne) Google Play-ről, mint PS Store-ból. Szerintem Magyarországon a PS termékek nem igazán kelendőek - a barátaim/ismerőseim közül az új PS Vitát még egy ember kezében/zsebében nem láttam - max 1-2 pénzes fanatikus ruház be rá. A Vitát fölöslegesnek tartom, ha játszani akarok ott a gép vagy ha csak egy pár percem van kikapcsolódni előveszem a mobilomat. Ha nyernék, ne adj isten egy PS Vitát, lehet, hogy megtartanám, de valószínűbb, hogy továbbadnám, mivel nem használnám ki, drágák rá a játékok és nincs is belőlük olyan sok.
7.
7.
Noeel
#6: végülis befektettem rá, amugy nagyon komoly kis game ^^ csak annyi a bajom h a location data-ban nem szerepel dunaújváros :(
6.
6.
Noeel
hát hezitálok h megvegyem e. mert marha jónak tűnik viszont 7500huf sok érte : /
5.
5.
randall13
#3: olvasd el mit jelképeznek a pontszámok... ja hogy még azt se tudod hol kell, értem

A cikk végéről csak egyetlen dolgot hiányolok: egy statisztikát :D Rohadtul kíváncsi vagyok, hogy a felsoroltak közül vajon melyek az okosabbak :)
4.
4.
markoci555
nem is kell mondanom hogy Ázsia nyer, nem kérdéses :)
nekem nagyon tetszik
3.
3.
Yanez
Ha jól értem a játék egyetlen negativuma,hogy drága.Vagyis anélkül 10 pontos lenne.Tehát egészen 2(!!!) pont lett emiatt levonva az értékelésbôl,úgy hogy ez a dolog magán a játékon semmit sem ront.Hát ez nagyon gáz emberek!Ez nem komoly!
2.
2.
simon 555
Érdekesnek tűnik, de a tesztből az jön le,hogy egy ideig biztosan szórakoztató,de aztán már csak azért kapcsolod fel a játékot,hogy megold a napi kérdést majd ennyi.
1.
1.
Yanez
Asszem a Psplus tulajoknak kedvezmény jár.Amúgy meg ismét egy játék,hogy megnyugtassuk magunkat,nem vagyunk annyira hülyék.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...