Karácsonyi Ötletbörze 2013

  • Írta: fojesz
  • 2013. december 14.
  • karácsonyi ötletbörze 2013
Link másolása
Közeledik a karácsony, ideje volt leporolni a Gamekapocs Karácsonyi Ötletbörze rovatát. Ajándékötleteket gyűjtöttünk össze egy csokorba, a megkötés pedig annyi volt csupán: a meglepetés játékosnak szól majd.

Tippeket adunk a szülőknek, írunk helyetted a Jézuskának, ha játékost szeretnél megajándékozni karácsonykor, vagy éppen magadnak keresel valamit a fa alá, az alábbi listában jó eséllyel találsz majd valamit, ami a fogadra való lehet. A játékszabályok borzasztó egyszerűek: különböző kategóriákat állítottunk fel, ezeket igyekeztünk változatos és lehetőleg friss ajándékötletekkel telepakolni. Természetesen nem tudtunk mindenki kedvére tenni, általánosságban kellett gondolkoznunk, de ha kihagytunk valamit a listáról, aminek szerinted itt lenne a helye, írd meg kommentben, hogy minél teljesebb legyen a felhozatal!

Most pedig görgessünk tovább, nézzük, minek örülne egy gamer karácsonykor!

A legegyértelműbb: játékból sosem lehet elég otthon

Valószínűleg nem árulunk el nagy titkot: ahhoz, hogy egy játékos játszani tudjon, játékra van szüksége. A boltok polcai viszont hemzsegnek a slágercímektől, az év folyamán egyszerűen képtelenség felélni a kiadók termését - a karácsonynál jobb alkalom pedig aligha létezhet a pótlásra. De miből válogassunk? Nos, első körben a platform-exkluzív címek között érdemes körbenézni, ezekkel ritkán lőhet mellé az ember. PC-n, bár szükség van hozzá az alapjátékra is, a StarCraft II: Heart of the Swarm kihagyhatatlan cím, a Blizzard egyszerűen nem tud hibázni. Hiába érkezett meg a PlayStation 4, a Sony-exkluzívok közül mi az elmúlt generáció játékkínálatát ajánljuk egyelőre, a The Last of Us például nemcsak az év, de a PlayStation 3 egyik legjobb játéka is. PS Vitán a Tearaway kötelező, ez egyértelmű: a Media Molecule játéka elképesztően kreatív, kihasználja a kézikonzol minden képességét, és nem utolsó sorban szórakoztató is. Az első igazi next-gen autóverseny címét pedig a Forza Motorsport 5 érdemelte ki, aki a virtuális benzingőz szerelmese, ennél jelenleg nem talál jobb választást a boltok polcain. A Nintendo-fanok is örülhetnek, idén több olyan first-party játék is érkezett a Wii U-ra és a 3DS-re, aminek a karácsonyfa alatt lehetne a helye, mi első körben a fantasztikus Super Mario 3D World és a The Legend of Zelda: A Link Between Worlds felé vennénk az irányt!

Ajánlott olvasnivaló:


Persze a játéktermés java része multiplatform cím, a többségük megjelent összes fontosabb platformra - muszáj itt is körbenézni! Talán némileg csalódást keltő, hogy ezen a fronton általában a már bejáratott sikersorozatok folytatásai tudnak kiemelkedni az átlagból, de nézzük a dolog előnyét, legalább tudjuk, hogy mire számíthatunk tőlük. Az FPS-ek ajánlásakor kicsit bajban vagyunk, a BioShock Infinite ugyan mindenképpen felkerülne a listánkra, a háborús játékoknál nem ennyire egyértelmű a helyzet: a Call of Duty: Ghosts a Black Ops II után kisebb csalódás volt számunkra, és bár a Battlefield 4-et változatlanul remek játéknak tartjuk, még mindig rengeteg a technikai probléma vele. Ha tartalmas akciójátékot keresel, akkor az Assassin’s Creed IV: Black Flag vagy a Grand Theft Auto V a neked való játék, és az új Tomb Raider is kihagyhatatlan darab. Bár a Need for Speed idei epizódja kifejezetten jó lett, autóversenyből inkább a GRID 2-nél maradnánk, sportjátékok közül pedig - egyértelmű - a FIFA 14-re esne a választásunk.

Ajánlott olvasnivaló:


De ne feledkezzünk meg a család többi tagjáról sem! A játékos potenciálisan mindenkiben ott rejtőzik: a kistesóban, a gyerekben, a barátnőben, de még a nagymamában is. Őket viszont kicsit meredek lenne berángatni a Call of Duty mellé, olyan címeket kell keresnünk, amelyekkel ők is jól szórakoznak. A LEGO Marvel Super Heroes például az év egyik legjobb adaptációja, a képregényrajongók imádni fogják, a Rayman Legends pedig - bár mi is imádjuk - bizonyítottan elcsavarja a lányok fejét, ezt a Gamekapocs szerkesztősége több ízben is letesztelte. Bár vaskosabb az árcédulája, a Skylanders: Swap Force a maga kis gyűjthető akciófiguráival biztosan kihozza a fanatikust a kisebbekből, míg a Wonderbook: Walking with Dinosaurs nemcsak technológiai értelemben ejti majd ámulatba őket, tanulni is tudnak belőle. Ha partijátékot keresel a karácsonyi összeröffenésekre és a szilveszteri bulira, a Just Dance 2014-et vidd haza, bejön majd mindenkinek!

Ajánlott olvasnivaló:


Generációt váltunk, kell egy új konzol!

Bár egy új konzol beszerzése drága mulatság, valószínűleg a legtöbben karácsonykor szánják el magukat a cserére. Ráadásul az idei ünnep különösen izgalmas, hiszen végre megtörtént a generációváltás, az elmúlt hetekben két új platform is bemutatkozott. Az érveket, ellenérveket ismeritek, nekünk meggyőződésünk, hogy kerüljön PlayStation 4 vagy Xbox One a fa alá, mindkét gép sok kellemes órát szerez majd nektek. Az ajánlásukkor viszont megint problémába ütközünk, ugyanis egyiket sem egyszerű beszerezni: a PS4 ugyan kapható itthon hivatalosan, de a legtöbb boltban már január végéig elfogytak a készletek, az új Xbox pedig hivatalosan még nem érhető el Magyarországon, ezért kevésbé egyértelmű, hogy hol talál az ember külföldről behozott darabokat. Meg kell jegyezni, hogy a generációváltás mindig kiváló alkalmat jelent a pótlásra is: ha kimaradt a PlayStation 3 vagy az Xbox 360, most érdemes rárepülni, elvégre viszonylag olcsón hozzájuk juthatsz, ráadásul a játékkínálat is óriási. Mi biztosan bundle-t keresnénk, a PS3-at a The Last of Usszal, a Gran Turismo 6-tal vagy akár a GTA V-tel együtt is megveheted, Xbox 360-at pedig az új FIFA-val egybecsomagolva is szerezhetsz. (És igen, természetesen alternatívaként a PC-t is felemlegethetnénk, de mivel ezzel külön cikkben foglalkozunk, ettől most eltekintünk.)

Ajánlott olvasnivaló:


Még mindig hiányzik valami?

A gamerek étvágya kielégíthetetlen, hiába tűnik úgy, hogy megvan mindenük, jó eséllyel találsz majd olyan kiegészítőt, amire szükségük lehet, és aminek a hasznát vehetik. Bár a különböző online boltok virtuális pénztárcájához szükséges feltöltőkártyák vagy éppen a különböző prémiumszolgáltatások előfizetései (PlayStation Plus, Xbox Live Gold) nem éppen a hagyományos a kiegészítőfelhozatalt erősítik, ezek azok a dolgok, amik mindig elkélnek egy hardcore gamernél. Szintén platformtól függetlenül, de mindig hiánycikk egy kontroller is. Tönkrement az előző? Hiányzik a tekergethető D-pad? Sosincs elég a haveri összejöveteleken? És még sorolhatnánk az indokokat… Egy fejhallgató mindig életmentő lehet, nehogy már azért kelljen lejjebb venni a hangerőt, mert valaki olvasna a szomszéd szobában! A Turtle Beach Ear Force XP500 ugyan nem olcsó darab, és nem is a legfrissebb modell, mindenképpen jó választás, és a brutális hangzás mellett egy sor funkcióra rábírható. Ha az új hóbortnak hódolnál, és gameplay videókkal, esetleg streamekkel szórakoztatnál másokat, kezdj hozzá profin és felkészülten: egy AverMedia Live Gamer Portable társaságában nem érhet meglepetés. Végül, ha szimulátorrajongó vagy, és nem sajnálod a pénzt a mániádra, a Playseat-ülések között nézz körbe, imádni fogod őket! A tanácsunk viszont az, ha magadat lepnéd meg eggyel, az árra való tekintettel egyeztess otthon is róla, nehogy ebben kelljen aludnod szenteste a hitvesi ágy helyett…

Egy játékos kütyübolond is

Nem mindig igaz kijelentés ez, de általában igen, szóval érdemes megjegyezni: egy játékost jó eséllyel valamilyen kütyüvel is le tudunk venni a lábáról. Ami elsőként szóba kerül ilyenkor, az nyilvánvalóan egy okostelefon, és mi az LG G2-t ajánljuk, ami a kifejezetten kedvező ár-érték arányával vált szimpatikussá nekünk. Ha tablet, akkor iPad Air, igaz, itt már jobban ki kell nyitnunk a pénztárcánkat. A legjobb mobiljátékok egyébként iOS-re jönnek először, és ezen bizony gyönyörűen fut majd az XCOM: Enemy Unknown. Bár egy laptopot nem feltétlenül sorolnánk a kütyük kategóriájába, a lista eddig sem volt száz százalékos ebből a szempontjából, úgyhogy hagyjuk rá: ha notebookról van szó, mindenképpen az általunk is kipróbált, testedzésre is kiváló gamer gépet, az ASUS ROG G750-est ajánlanánk. Bár az e-könyv olvasókat sokan szeretik leírni a tabletek mellett, higgyétek el nekünk, digitális könyvek és egyetemi jegyzetek olvasására még mindig nincs jobb eszközök ezeknél, mi egy Amazon Kindle-nél alább nem is adnánk. Ha pedig early adopter beállítottságú vagy, egy okosórával is megpróbálkozhatsz, igaz, itt még könnyű aknára lépni: egyelőre a Sony SmartWatch 2 tűnik vállalható darabnak.

Ajánlott olvasnivaló:


Egy kis kultúra sem árt

Két kör játék között, érdemes kicsit pihenni, letenni a kontrollert, arrébb tolni a billentyűzetet és az egeret. Hogy mit csináljunk addig? Nos, egy jó film vagy könyv mindig jöhet, és ez vonatkozik a karácsonyra is. Ha DVD-t vagy Blu-rayt választanánk ajándéknak, a Vasember 3 legyen az esetleges jelöltek között, a sorozat harmadik része hozza a kötelezőt. Bár a Sötétségben - Star Trek talán nem olyan jó, mint az első rész volt, ezt is érdemes pótolni, ha kimaradt a mozikban, a fanatikusoknak pedig A hobbit - Váratlan utazás  bővített változatát ajánljuk, amiben tizenhárom percnyi extra játékidőt találunk. Ha kicsit elrugaszkodnánk a hagyományosan geek témáktól, és mondjuk egy agykikapcsolásra alkalmas vígjátékot keresünk, akkor a Családi üzelmek lehet jó választás Jennifer Anistonnal a főszerepben, és ha a kisebbekkel is szeretnénk filmet nézni, a Szörny egyetem kerüljön a fa alá.

Ajánlott olvasnivaló:


Ha könyvet szeretnél, de még itt is ragaszkodsz a videojátékos tematikához, a Battlefield 4: A háború küszöbén című darabot ajánljuk, amiben Lazlo Kovic történetét ismerhetjük meg részletesebben, illetve az idén megjelent Halo - Az első csapás is elolvasandó alkotás a műértőknek. Épp a napokban jelent meg a Vaják - A megvetés ideje, aminek a megvásárlására a The Witcher-fanatikusokat valószínűleg nem kell különösebben győzködni, ha pedig Metro-fan vagy, az újonnan indult METRÓ UNIVERZUM 2033-sorozatot ajánljuk, aminek a keretei között két új kötet is elérhető A fény felé, illetve Az ég gyökerei címmel. És bár nem éppen a legfrissebb darab, és a témáját tekintve is egy másik merítést jelent, mindenképpen ajánljuk a Végjáték című klasszikust, a nemrég mozikba került adaptáció miatt úgyis megjelent egy új kiadásban.

Kihagytunk valamit? Van valami más ötleted? Nosza, írd meg kommentben!

Kapcsolódó cikkek

9.
9.
Komolyan emberek hogy tudtok ilyen GTA val játszani, ami a megjelenése óta nem szól másról, mint hogy hogy kell ölni az ellent? és az embereket? Sztem primitív.
8.
8.
KeXxX
Jó ötlet volt ez a cikk. A leírtak közül egy jó pár dolgot meg is veszek: pl. Az idén megjelent PS3 exkluzív címek, egy PS+ előfizetés, egy új kontroller mert a régi tönkrement (isten nyugosztalja), kéne egy új fejhallgató is..
6.
6.
DON GONDOCS
Ebből a Hobbitot és Vasembert moziban volt szerencsém megnézni. De Dvd-n is bekéne szerezni őket. Játékból még vagy 2 idén belefér, pedig idén volt jópár sikercím ami kimaradt, az elmúlt hónapokban inkább csak pótlás volt. Kellemes ünnepeket a Gamekapocsnak
5.
5.
Dontrip
Karácsonyra semmi videojáték-vonatkozású dolog nincs betervezve, de egy GTA V-t, AC Heritage Collectiont, vagy Barman Arkham Collectiont elfogadnék a Jézuskától. :D
4.
4.
RangerFox
A tearaway ilyen jó lett? A demo alapján nekem nem nagyon jön be.. Amúgy PsV-re a Killzone Mercenary kötelező, esetleg bele tehettetek volna a cikkbe egy mozi ajánlót is. (pl.: A hobbit: Smaug pusztasága elég jó)
3.
3.
Ghost26Dave
Az új batmant kihagytátok.:D
2.
2.
Norbiii
#1: A hibákért elnézést, de elég furcsán írok, így evészet közben. xd Ilyenkor nem szoktam írni, de ez a cikk nagyon lekötött, minden benne van, aminek kell.
1.
1.
Norbiii
Ez egy nagyon szép gesztus volt a GK részéről! Boldog karácsonyt még egyszer mindenkinek! :)

A cikkben nagyon jól le van írva: van aki generációt vált, akár már most van aki pont mos pótolja be az eddigi játékokatés beruház egy Ps3ra, vagy egy Xbox 360-ra. Én ehhez a csoporthoz tartozom. A filmeket lehet megnézem, de telefont nem cserélek, elég ami most van, meg általában a telefont én telefonálásra használom. :)

Jó volt olvasni a cikket.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...