LEGO City Undercover teszt

  • Írta: Daks
  • 2017. április 13.
Link másolása
LEGO City városát a bűn és az erőszak uralja. Chase McCain rendőrtiszt négy évvel ezelőtt Wii U-n már megtisztította az utcákat, most pedig ugyanez lesz a feladata PC-n, PlayStation 4-en, Xbox One-on és Switch-en.

Öreg teherhajó közeledik a LEGO City-öböl felé. A parancsnoki hídon üvölt a Walking on Sunshine, a kapitány nem is fékez, úgy veszi be a kikötőbe vezető kanyart, a fedélzeten pedig egy régi ismerős figyeli az eseményeket. Fülig érő szájjal. Chase McCain visszatért a városba, és kész rá, hogy újra meghódítsa élete szerelmének, Natalia Kowalskinak a szívét, előtte azonban még vár rá egy feladat. Fel kell számolnia a várost uraló bűnbandákat, és rács mögé kell dugnia a valaha itt élt legnagyobb bűnöző lángelmét, a hírhedt Rex Furyt. Ami nem lesz könnyű feladat.

A most megjelent LEGO City Undercover teljesen ugyanaz a játék, amivel 2013-ban Nintendo Wii U-n játszhattunk. A Traveller’s Tales nyílt világú akciójátéka a Grand Theft Auto, a True Crime és a Sleeping Dogs nyomdokain haladva a kezünkbe adja az irányítást. Azt csinálhatunk benne, amihez csak kedvünk szottyan, a város teljes egészében bejárható, feladatainkat teljesítve pedig lassan egy nem mindennapi, autós üldözésekkel és robbantásokkal megspékelt rendőrsztori rajzolódik ki. A városba megérkezve azonnal felvesszük az egyenruhát, aztán kezdődik az akció. Először kisebb bűntényekhez vezényelnek ki minket, aztán egyre nagyobb halak akadnak a horgunkra.

A játékmenet a nagyok stílusában visz át minket az eseményeken. Van egy elsődleges történeti szál, mely átvezető animációkkal és tökéletesen megrendezett akciójelenetekkel formálja az eseményeket, csak el kell mennünk a térképen jelölt pontra, és már indul is az egész. Két küldetés között pedig szabadon mászkálhatunk. Autózhatunk, felfedezhetjük a várost, LEGO-érméket és -építőkockákat gyűjthetünk, illetve elkezdhetjük felépíteni a hiányzó épületeket is. A központtal egy diszpécser segít tartani a kapcsolatot, tőle kapjuk a feladatokat, és ő ad tippeket a folytatáshoz is, csak vegyük fel a telefont, és máris beszélhetünk vele.

A LEGO City Undercover a sorozat korábbi darabjaihoz hasonlóan ezúttal is tele van elképesztő poénokkal. A kikötőben a polgármester-asszony fogad minket, aki elmondja, hogy hatalmas a bűnözés a városban - aztán mire visszaérünk a limuzinjához, megrökönyödve látjuk, hogy ellopták annak mind a négy kerekét, de még a sofőr ruháit is. Utunk innen a rendőrségre visz, ahol megkapjuk az első eligazításunkat: a kapitány szavaiból azonban semmit nem érteni, mert a takarító épp akkor kezdi porszívózni a szobát, csak annyit hallunk a végén, hogy „...és ezt jegyezzék meg jól”. Hihetetlen fárasztó megint, amit összehoztak a készítők (pozitív értelemben persze), és ilyenekkel van tele az egész.

LEGO City városának San Francisco, New York és több amerikai nagyváros adott ihletet. Az utcákat járva olyan nevezetességeket fogunk felismerni, mint a Fisherman’s Wharf, a Lombard Street, a Painted Ladies, a Chinatown vagy az Alcatraz, aztán ott van még az elnökök arcképével díszített Rushmore-hegy, az Ocean Drive, mint Miami Beach leghíresebb utcája, míg a Manhattan hídon átkelve a felhőkarcolók uralta New Yorkba juthatunk el. A város húsz kerületből áll, melyek folyamatosan nyílnak meg előttünk, a közlekedéshez pedig lehet autót, motorcsónakot és helikoptert vezetni. Csak menjünk oda egy nekünk tetsző darabhoz, és már a miénk is lesz - de nem ellopjuk azt természetesen, hanem lefoglaljuk a rendőrség nevében.

A játék tolható egy gépen egyszerre ketten. Csak nyomjuk meg a második kontrolleren a start gombot, és máris becsatlakozhatunk az eseményekbe, ketten minden sokkal mókásabb, a játék a korábbi LEGO-címekhez hasonlóan ezúttal is tökéletes apa-fiú elfoglaltságnak ígérkezik. Izgalmas pedig, hogy hősünk az egyenruhán kívül hét másik karakter bőrébe is bele tud bújni. Hiszen már a cím is az, hogy Undercover, vagyis Beépülve. Lehet munkásnak, idegen lénynek, asztronautának, bányásznak, farmernek vagy bűnözőnek tettetni magunkat, a külsők pedig különleges képességeket is adnak, melyek mind az adott küldetés teljesítésében segítenek.

A kalandok erőszakmentesek. Az embereket nem tudjuk elütni az utcán, azok mindig elugranak előlünk, a rosszfiúkkal is csak bunyózni lehet egy kicsit, mielőtt rájuk tesszük a bilincset, a tennivalókat pedig mindig pontosan jelölik a térképen, hogy a kisebbek is könnyen megértsék, mit kell éppen csinálni. A korábbi játékokhoz hasonlóan pedig vannak logikai feladatok is. A továbbjutást sokszor építkezéssel érhetjük el, csak verjünk szét néhány tárgyat körülöttünk, aztán a pattogó alkatrészekből csináljunk valami újat, egy katapultot, egy létrát, vagy azt, amire épp szükség van.

Apró, bár említésre méltó dolog, hogy még a játék elején kapunk egy grappling gunt is, mely a későbbi feladatoknál mindig hasznos társunk lesz. A kötélre erősített, messzire lőhető csáklya a magasabb pontok elérésében és a beszorult ajtók kinyitásában segít minket, de ezzel tudunk átlendülni például szakadékok fölött is. A játékban egyébként folyamatosan váltják egymást a kaland, a platformer és a logikai elemek, melyek mind nagyon jók a maguk nemében, ha játszottál már korábban LEGO-játékkal, akkor pontosan tudod, hogy mire gondolok. Ugyanez van itt is.

A történet izgalmas és változatos, az események jól felépítettek, és a kivitelezés is rendben van. A város mondjuk lehetett volna nagyobb is, egy-egy kerület csak néhány utcából áll, illetve az irányítást is szokni kell, az autók nem valami gyorsak, viszont nagyon kanyarodnak, elsőre biztos túlkormányozzuk majd őket. A grafika sem tökéletes, látszik rajta, hogy eredetileg Wii U-ra fejlesztették a játékot, de szépen felhúzták a felbontást, javítottak a textúrákon, és a látótávolságon is, és minden más is tökéletesen rendben van.

A poénok, a karakterek, meg az egész játékvilág szuper lett. LEGO City városát imádjuk, jó végre nagykonzolon is nem egy filmes LEGO-játékkal nyomulni, hanem egy olyannal, ami gyerekkorunk legszebb éveit juttatja eszünkbe. Bár vannak benne filmes utalások, és ettől még jobb az egész hangulat. Az Alcatraz udvarán például van egy jelenet, amikor két elítélt beszélget, a fiatalabb megkérdezi az időst, hogy „Are you free, man?” - mire a válasz - „No, I am not Freeman!” Uh.

A korábban megjelent Wii U-verzióval összehasonlítva az új változat nemcsak szebb és modernebb külsőt nyújt, de végre stabil 30 fps-sel fut minden konzolon, aztán ha jól tudom, akkor az előzőben co-op mód sem volt, és eltűntek/lerövidültek a töltőképernyők is. Ezek a régi játék leggyűlöltebb pontjai voltak, most pedig nyomuk sincs, ami mindenképpen egy hatalmas pozitívum, kár, hogy nem tudom mindenre ezt mondani. Az átvezető animációk ugyanis maradtak a régiek: a küldetéseket alacsony felbontású, játékmotorral rögzített videók kötik össze, amik mai szemmel nem mutatnak túl jól.

Mit is mondhatnék végül? A LEGO City Undercover összességében egy fantasztikusan sikerült akciójáték lett. A nyílt világú koncepció nagyon illik a LEGO városi környezethez, és az imádnivaló kis karakterekhez, akiket ezúttal is nagyon kitaláltak, ami pedig a legfontosabb, hogy a játék legalább annyira élvezhető a kicsik, mint a felnőttek számára. A végigjátszás bő 12-16 órát vesz igénybe, amivel kellőképpen hosszú és összetett élményben lesz részünk - ha szereted a LEGO-játékokat, akkor javaslom a vásárlást. Nem érdemes kihagyni!

A LEGO City Undercover eredetileg Nintendo Wii U-ra jelent meg négy évvel ezelőtt, 2017. április 7-én pedig PC-re, PlayStation 4-re, Xbox One-ra és Nintendo Switch-re is kijött. Mi az Xbox One-verziót próbáltuk ki.

5.
5.
pecek
#4: Pontosan :DD félre ne értsetek, imádtam a LEGO játékokat, szinte az összessel játszottam is, személy szerint nekem a kedvencem az Indiana Jones volt, de azon kívül hogy a különböző lego játékokban más-más sztori van, a játékmenet, és mint ahogy Te is említetted a harcrendszer full ugyan az :D de egy ilyen játéktól nem tudom milyen harcrendszert kell elvárni :DD
Ami a LEGO játékokat úgymond viszi azok maguk a címek amikkel megjelennek, ha tetszett az adott feldolgozott film/játék akkor úgyis végigviszed, miközben tisztában vagy vele, hogy full ugyan az 99%-ban mint az összes többi, csak az egyikben Harry Potter környezet van, a másikban meg Batman, ezért csengenek le piszok hamar, mert igazából semmi akkora újdonságot nem mutat és lényegében ugyan azt a játékot viszed végig folyamatosan. csak más cím alatt, legalábbis nálam ezt váltja ki :)
4.
4.
DON GONDOCS
#3: Most őszintén melyik Lego játéknak nem volt primitív a harcrendszere? XD Mind ugyanolyan max más fegyvert lehet használni a hatás ugyanaz.
3.
3.
RangerFox
#1: Nekem a második része az egyik legrosszabb játék az összes lego játék közül. Nagyon béna, primitív és monoton a harcrendszere.
2.
2.
Norbiii
Nekem annyi nem tetszett benne, hogy nem lehetett a Legokkal érintkezni, pl bemosni egyet, mint a GTA-ban, de hát ez egy aranyosabb játék.
1.
1.
DON GONDOCS
A lego Batman 1-2 második részét imádtam, jó látni hogy ezis megjelent más platformra is és elhagyta a süllyedő hajót.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...