2017 legjobb játékai - szerintünk

Link másolása
Miután megszavaztátok az év legjobbjait, következzen a Gamekapocs szerkesztősége: ezúttal is összecsődítettük a stábot, és minden írónkat arra kértük, hogy árulja el, mely három játék volt a kedvence 2017-ben.

A lista természetesen maximálisan szubjektív, és bár mutat átfedést az Év játéka-szavazások tipikus felhozatalával, abszolút nem volt cél, hogy megegyezzen azzal; mindenki azokkal a címekkel állt elő, amelyek mély nyomot hagytak benne 2017-ben, illetve amelyekkel sok időt töltött. Lássuk őket!

barackostej kedvencei

1. Horizon: Zero Dawn

Sok-sok olyan címmel játszottam, mely megérdemelte volna a dobogó legfelső fokát, de ezek közül a Guerrilla Games alkotása volt az, amelyik a legtöbbször visszacsalogatott a világába. Lenyűgözött az a jövőkép, amit a fejlesztők megálmodtak, ráadásul ezt egy nagyon izgalmas és kreatív történettel bolondították meg. Bár a játékmenet egyes elemeivel nem mindig voltam megelégedve, ennek ellenére sosem untam meg, bármikor képes voltam akár csak egy fél órát tolni.

2. What Remains of Edith Finch

Teljesen tudatlanul, egy már-már véletlen vásárlás után kezdtem bele a What Remains of Edith Finch-be, hogy végül szünet nélkül éljem át ezt az érzelmi hullámvasutat. A Giant Sparrow fejlesztői egy olyan emlékezetes történetet hoztak létre, mely simán elfeledtette a cím rövidségét vagy a játékmenet hiányosságait. Ez a pár órás kaland számomra az év egyik legemlékezetesebb pillanata volt.

3. Resident Evil 7

Sűrű évet hagytunk magunk mögött, így a Resident Evil 7 számomra olyan, mintha nem is tavaly jelent volna meg, úgy megfeledkeztem róla. Pedig hatalmas hiba lett volna kihagyni az év egyik legjobb kalandját, mely teljesen új útra terelte a szériát, de közben mégis megtartotta a sorozat jellemvonásait. Hatalmas meglepetés volt, és kíváncsian várom a folytatást!

Daks kedvencei

1. PlayerUnknown’s Battlegrounds

Korszakalkotó játék született. Képzeld el, ahogy száz embert ledobnak egy hatalmas szigetre, aztán fegyvert és felszereléseket kell keresni, a játéktér egyre kisebb lesz, respawn pedig nincs is. Akit megölnek, az halott marad. Itt aztán mindent meg kell tenned, hogy a legjobb formádat hozd - ezt a műfajt alkotta meg a PUBG, ami nem hibátlan játék, még csak nem is szép, de olyan izgalmas és magával ragadó, hogy nincs ember, aki le tudna állni vele. Játékosként és szakmailag is azt mondom, hogy ezért méltó az év játéka címre - csak készülne már el végre rendesen!

2. The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Hyrule gyönyörű tájain kalandozni jobb volt, mint valaha. A The Legend of Zelda: Breath of the Wild az egyetlen játék, amire mostanában 10 pontot adtam, és ha őszinte akarok lenni, nem is tudom, hogy mi volt az előző. A csodálatos történet, a hatalmas játékvilág és a hátborzongató zongorakíséret nálam mindent vitt - ha van olyan játék, ami miatt megérte megtartani a Wii U-t (vagy beruházni egy Switch-be), akkor ez az volt.

3. Wolfenstein II: The New Colossus

Még hogy a single player játékok halottak? Hát nagyon nem! Ahogy 2016-ban az új Doom, úgy 2017-ben a Wolfenstein II: The New Colossus nyújtott nekem egy életre szóló élményt - a nácik által megszállt Amerika pedig még véresebb, még brutálisabb, mint valaha volt. William Blazkowicz bőrébe bújva minden korábbinál jobban megtapasztalhattuk, hogy milyen is a német hadigépezet, ha teljes fokozatra van állítva, de az biztos, hogy a másik oldalon sem volt kellemes állni. És még nincs vége! A Season Pass újabb és újabb fejezeteket nyit meg, amiről hamarosan egy összefoglaló cikkben mesélek is nektek itt, a Gamekapcson!

fojesz kedvencei

1. Horizon: Zero Dawn

Open-world játékot mindenki tud készíteni, ugye? Kismillió példát tudnék felhozni, hogy nem igazán, az elmúlt évek játékkínálatát bogarászva azonban mégis ez az érzése az egyszeri gamernek. Ehhez képest kellemes csalódás volt, hogy épp a Guerrilla Games szállított közel tökéletesre csiszolt darabot a műfajban, amiről nem lehet nem szuperlatívuszokban beszélni: egyedi és elképesztően gyönyörű a játékvilág, érdekes a sztori, a játékmenet pedig a komplexitása ellenére is hibátlanul működik. Imádtam.

2. Nex Machina

Szomorú, hogy a Housemarque szállította az év egyik legjobb játékát, abból azonban mégis akkora anyagi bukta lett, hogy a stúdió komplett irányváltásra szánta el magát a munkásságát illetően. Már csak becsületből is adj egy esélyt a Nex Machinának, nem fogod megbánni: oké, időnként a hajadat téped tőle, viszont olyannyira fluid és addiktív, hogy képtelen leszel abbahagyni. Garantáltan játéktermi hangulatot varázsol a nappalidba, ha húszasokban mérnék az újrakezdést, biztosan nem panaszkodnának a készítők!

3. What Remains of Edith Finch

Ami 2016-ban a Firewatch volt, az 2017-ben a What Remains of Edith Finch - avagy egy sétaszimulátor is tud újat mutatni. A Giant Sparrow fejlesztése elsősorban azzal tudott elvarázsolni, hogy úgy működik, mint egy interaktív illusztráció: miközben a Finch-család históriája kibontakozik előtted, a legváltozatosabb formákban éled meg a történetüket, miközben a narráció és a játékmenet tökéletes szinkronban van.

iNKARNATE kedvencei

1. XCOM 2: War of the Chosen

Az XCOM-széria mindig is közel állt a szívemhez, a 2012-ben elkezdett újragondolás is bejött. Az XCOM 2 alapból fejtetőre állította a megszokott sémát, a War of the Chosen pedig egy klasszikus tizensok évvel ezelőtti expanzió fél játéknyi plusz tartalommal. A végeredmény egy hatalmas komplexitású, végletekig csiszolt produktum, amely hosszú időre képes lekötni bárkit.

2. Divinity: Original Sin 2

Nemcsak a tavalyi évé, hanem messze korunk egyik legjobb szerepjátéka. Az alapok valahol mélyen a 90-es évek végi Black Isle-címekből táplálkoznak, de itt nem áll meg a tudomány. A Larian által hozzáadott saját értékek, a majdnem abszolút szabadság, a körökre osztott harc, az opcionális, de zseniális eredettörénetek, az editor mind-mind sokáig emlékezetessé teszik az Original Sin 2-t.

3. Hellblade: Senua's Sacrifice

A DmC-t imádtam, a Hellblade nekem pedig úgy nézett ki, mikor felröppentek az első screenek, mint a soha el nem készülő folytatás, kicsit más köntösben. Természetesen a végső játék fényévekre van ettől, és Senua rövidke története sokkal inkább egy csodálatos, művészi utazás a modern audiovizualitás és történetmesélés mélységeibe.

Lesroy kedvencei

1. Horizon: Zero Dawn

Nem voltak kétségeim afelől, hogy a Guerrilla Games jó játékot fog csinálni, de azt sosem gondoltam volna, hogy számomra az év legjobbját rakják majd le a képzeletbeli asztalra. Open-world címeket lassacskán már minden sarokban találunk, na, de nem ilyet. Túlzás lenne kijelenteni, hogy forradalmat kaptunk, de én egy ilyen szinten prezentált - lélegzetelállító grafikát, fantasztikus zenei aláfestést, és több tízórányi „tripla A” kategóriás szórakozást nyújtó - címre bármikor újra befizetnék. Aloy kalandját ráadásul a The Frozen Wilds tovább szövi, ami a fentiekhez hasonló módon kápráztatott el, sőt még a történet ívét is sikerült érdekesebbé tenniük a holland kollégáknak. A Horizon: Zero Dawn nálam a méltó első helyet foglalhatja el a tavalyi évben, csak reménykedhetek benne, hogy idén is hasonlóakkal gazdagodhatunk.

2. Star Wars: Battlefront II

Attól függetlenül, hogy mekkora botrány övezte a játékot, én mégis adtam neki egy esélyt, és személy szerint nem bántam meg. A legtöbb visszhangot keltő loot boxokon időközben csiszolgattak a DICE-nál, ráadásul az előző rész legnagyobb hiányosságát, a kampányt is sikeresen beépítették A Jedi visszatér és Az ébredő Erő között eltelt idő történéseibe. Természetesen Az utolsó Jedik sem maradhatott ki a szórásból, így Resurrection alcímmel közvetlenül a film előtti órákba nyerhetünk betekintést. A rövid, de szórakoztató sztorival, benne a filmszerű, epikus pillanatokkal, valamint a tartalmas többjátékos móddal nekem nem maradhat le a 2017-es toplistáról.

3. Injustice 2

Már az előző rész fejlesztését is kíváncsian követtem, ráadásul Mortal Kombat-rajongóként adta magát, hogy beszerezzem a NetherRealm Studios újabb próbálkozását. A készítők szinte minden értelemben megfejelték az előző részben látottakat, ráadásként kaptunk egy klassz fejlődésrendszert a Multiverse játékmóddal egyetemben. Ezzel a két opcióval jócskán kitolták a játék szavatosságát és szerencsére a sztorinak sincs szégyenkeznivalója, hiszen egy verekedős játékhoz képest több mint korrekt képregényes történetet dobtak össze a srácok. Megkockáztatom, hogy az utóbbi néhány év legjobb verekedős címe lett az Injustice 2.

Shifty kedvencei

1. Hellblade: Senua's Sacrifice

Több alkalommal is kiütközött, hogy kisebb költségvetésből készült a játék, a Ninja Theorynak mégis sikerült egy zsigerig hatoló, jó nagy gyomrossal megfejelt, elképesztő atmoszférát teremtenie. Senua egyszerre volt egy mentális problémái miatt törékeny, sebezhető lány és egy, a szeretteiért bármire képes, eltökélt harcos. A játék pedig megmutatta, mennyire vékony a határvonal fantázia és őrült tévképzetek között. Imádtam minden pillanatát és örömmel merültem alá Helheim pokoli világába.

2. Horizon: Zero Dawn

Ugyan még tartozom magamnak egy végigjátszással, a játékkal eltöltött eddigi 10-12 óra is lenyűgözött. Nem hittem, hogy a Guerilla Games a Killzone-sorozat után képes lesz váltani és egy ennyire jól eltalált, gazdag posztapokaliptikus világot teremt, egy nagyon szerethető főhősnővel és izgalmas történettel. Ha tervezed, hogy PS4-et veszel, ezt a játékot ki ne hagyd!

3. Uncharted: The Lost Legacy

Hiába hangsúlyozta a Naughty Dog, hogy a fejlesztés során alaposan kinőtte magát a The Lost Legacy, ez akkor is csak egy DLC. Minden elemében, játékidőben, játékmechanikában, "húha" pillanatokban is sokkal soványabb, mint a sorozat korábbi részei. Mégis itt a helye a listámon, mert Chloe és Nadine párosának fejlődése, párbeszédei annyira beszippantják az embert, hogy nagyon nehéz letenni a játékot. Ha ez volt a búcsú, akkor méltó lett, ha viszont kapunk még Uncharted-játékot, akkor jól jönne már egy vérfrissítés.

Zoenn kedvencei

1. The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Tudom, elcsépelt, de az új Zelda mindent vitt nálam. Százharminc órát tettem már bele, és napközben is az esti kalandot terveztem. Aztán minden elgondolás dugába dőlt, hiszen a nyitott világ annyi látnivalót tartogat, hogy simán letértem a kiszabott útról. Ott egy szörnybázis, amit meg kéne tisztítani, aztán egy shrine-ra bukkantam a vadon közepén és a rejtvények megoldásán agyaltam. Később rádöbbentem, hogy elfogyott a pénzem, így aztán felkaptattam az egyik hegyre és érceket bányásztam. Az már csak hab a tortán, hogy a fizika itt tényleg komoly játékelem, iszonyú sok rendszer dolgozik a háttérben. Vagy elég csak hallgatni a természet hangjait, nézni a látóhatárt és elmerengeni a lenyugvó nap fényénél.

2. Resident Evil 7

A Capcom alapjaiban reformálta meg a sorozatot, tette mindezt úgy, hogy mégis egy hamisítatlan Resident Evilt kaptunk. Nem csupán a nézőpont változott, a készítők megtanultak újra feszültséget teremteni, gondolkodásra késztetve a játékost. A sztori végig lekötött, az új szereplők pedig tényleg érdekesek, a Baker-család tagjai pedig néhány roppant kellemetlen találkozással kecsegtettek. Az Outlast 2 is esélyes volt az idei legjobb horrorjáték címére, de összetettségénél és változatosságánál fogva, a Resident Evil 7 lett a befutó.

3. Super Mario Odyssey

A Nintendo tavaly nagyot alkotott, a Switch-emet imádom, főleg nagyképernyőn használom. A Zelda után Mario legújabb kalandja is megreformálta a zsánert, a sandbox pályákon rengeteg titok lappang, és szájbarágás nélkül, logikusan késztet agymunkára. Semmit nem visz túlzásba, folyton csavar egyet recepten, a változatos királyságoknak hála soha nem fullad unalomba. És amikor már azt hitted, mindent láttál, a játék csavar egyet a recepten, változik a pályák felépítése, újabb holdak tűnnek fel és a kihívás is hatványozódik. A konzol mellé tökéletes választás.

Kapcsolódó cikkek

19.
19.
Stranger
Ez a Hellblade iszonyat csalódás. A hangulat és a harcrendszer jó. Egyébként repetitív, legalább a feladványok eléggé érdekesek lennének ahhoz hogy ennyiszer beadja a játék, de nem. A látvány is csak TV-n nézve jó, amúgy szúrja a szemet a sok 256x256 textúra. A kis indie csapathoz mérve jó, de ennyi van benne, nem hogy TOP3.
15.
15.
Zoli0507
#14: Azt nèztem èn is miutàn vègig jàtszottam. De ez a faszi katasztròfa XD. Ùgy jàtszik mint mikor egy elefànt beszabadul a porcelàn boltba.
Ha magad jàtszod egy 20-30% közötti többlet tartalmat kapnàl mert Pisti nagyon sok mellèket nem csinàlt meg ès a fő storiban is hagyott ki rèszeket
14.
14.
Jacktor
Nincs PS4-em és nem is játszottam a HZD-vel, de épp nemrég néztem végig VrPisti végigjátszását belőle. Igen, több napomba telt, de végignéztem, mert annyira tetszett amit látok hogy elképesztő. A grafika, a sztori, a játékmenet. Ha magam játszom nyilván még nagyobb élmény lett volna de nálam még így is ez a játék a GOTY.
https://www.youtube.com/watch?v=EhPPlEEyfj8
11.
11.
Extol
Hát, ennél az idei felhozatal már csak jobb lehet. Ezek a listák nem (csak) erős ízlésficam eredményei, valóban tele volt szeméttel 2017.
9.
9.
stefanovicsb
Én is imádom a switc-emet és most akarom hozzá beszerezni a mariot is... A zelda tényleg baromi jó lett csak nekem már túl nagy a szabadság benne
8.
8.
Norbiii
Ez egy elég jó összeállítás lett, és bár tudom, hogy ezek szubjektív vélemények, de sokkal igazságosabbnak érzem ezt a listát, mint a gk tagok szavazását, ahol érződött, hogy nagyon kevés a nintendos, ellenben ennek a sokszorosa mondjuk a pses, és így hát nem volt meglepő az eredmény.
(ugye ha 100 pses szavaz 10 switches taggal szemben, nyilván nem fog nyerni a Zelda.....amúgy nem szeretem a Zeldákat)

Itt viszont volt minden, volt Horizon, és volt Zelda is, sőt még a Mario is befért. A Horizon itt is megverte a Zeldát, de pl Daks és Zoenn véleménye kicsit kiegyensúlyozottá tette ezt a listát.

Ez egy korrekt lista.
7.
7.
RangerFox
#3: Szerintem csak arról van szó, hogy akinek nem a jrpg műfaj a kedvence, és nem is az idegtépően nehéz és rengeteg türelmet igénylő From játékok szerelmese, az is talált magának játékot, amivel játszhat. Ami szerintem jó dolog. Nem várható el, hogy mindenki annyira szeressen egy játékot, mint mi.

Szerintem a Zelda megérdemli az év játéka díjat, ha nem is egy mérföldkő, de iránymutató a többi open world címnek. A HZD is megérdemli a helyét, azt a játékot látni és érezni kell. A RE7 kétség kívül a legjobb horror lett idén, aki szereti a műfajt, annak bizony év játéka díjas lehet. És a What Remains of Edith Finch egy nagyon különleges játék. Olyan narratívát és történetmesélést még nem láttál.
6.
6.
Duken
Hzd nagyon adta nektek de nem is csodálom.
4.
4.
exonic
#2: Se a 9,5-ös Persona 5.
Egyébként szép lista, az én kedvenceim a Horizon, P5 és a Nier A.
3.
3.
Lila_Csabi
#2: Na látod az engem is meglep. Se a Nioh... Igazából végignézve a listát nagyjából az egész szerkesztőség ugyanazokat tartja jónak. Srácok, nem játszottatok mással? :D

Nálam a Nioh az év játéka minden szempontból.
2.
2.
maktub
A Horizon jó játék volt, de, ahogy az open world-formulát használta, azt én nem éreztem igazán kiemelkedőnek. Amin kicsit csodálkozom, hogy egyikőtök listájára nem fért rá (az itt 9 pontot kapott) Nier Automata.
1.
1.
Yanez
HZ, RE7 meg Hellblade látom rendesen befészkelte magát a stábba! :)

Nálam az idei év legjobbjai:

Resident Evil 7
Crash Bandicott N'Sane Trilogy
Uncharted: The Lost Legacy

A Horizonhoz meg más címekhez még nem volt szerencsém. Összességében nagyon jó év volt!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...