Kipróbáltuk: ilyen egy este a Hyp-R.ZONE-ban

  • Írta: Daks
  • 2018. március 24.
Link másolása
Hálózatba kötött versenyszimulátorok, szabad mozgású VR, 270 fokos vetítőrendszerű repülőgépvezetés, na meg persze sok jó sör, és egy rakat retro konzol: ilyen egy este a Hyp-R.ZONE-ban.

A Blaha Lujza téren, a József körút 13. alatt két dolgot lehet csinálni. Inni és kockulni. A Hyp-R.ZONE - Szimulátor & VR Bár/Café egy igazi geek heaven, tele vadonatúj, kiváló minőségű szimulátorral, olyan VR-technológiával, ami egész Kelet-Európában egyedülálló, és persze mindenféle jó sörrel - kézművessel meg simával. Egy ilyen helyet mi sem hagyhatunk radaron kívül - gondoltuk - ezért elmentünk, hogy belevessük magunkat az éjszakába, na meg a versenyzésbe.

A Hyp-R.ZONE egy igényes hely képét mutatja. Belépés után elég csak szétnézni, és már tudja az ember, hogy ide nem berúgni, meg hányni jött, hacsak nem akar hamar jelzálogméretű adósságot a nyakába ereszteni, a pult csak a lazítást szolgálja, pohárral nem is szabad a gépek közelébe menni. A földszint maga a bár és a szimulátor-, illetve VR-központ - előbbi jobb kéz felől, utóbbi meg balról elfoglalva terebélyes otthonát a helyen, míg az emeleten retrókonzolok várnak, a pincében pedig hamarosan egy szabadulószoba nyílik, vagy valami hasonló. Még nem tudják ők sem.

A szimulátorsarokban négy GT- és két formaautó cockpitben lehet közös versenyeket rendezni. Mindegyik géphez hárommonitoros megjelenítő, és brutálisan jó minőségű Fanatec kormány-, illetve pedálszett tartozik, na meg persze egy-egy kellően erős PC, ami az egészet életre tudja kelteni. A GT esetében hagyományos, míg a formánál közel fekvő ülőpozícióban versenyezhetünk, ami elég egyedülálló dolog, az ember úgy érzi magát, mint amikor hazamegy, és felrakja a lábát pihentetni - csak itt közben nyomnia kell a gázt, meg kormányozni.

Fojesszel és iNKARNATE-tel az Assetto Corsát próbáltuk ki. Először egy Audi TT-kupát, majd egy Forma 1-es futamot nyomtunk, időmérővel és háromkörös, rendes futammal, ahogyan azt illik. A kormányok brutális élményt adnak, szuper minőségűek, fémből, meg strapabíró műanyagból készültek, és még saját kilométerórájuk is van, az erejük pedig olyan, hogy ha kicsúszunk, vagy ütközünk, akkor azonnal kitépik magukat a kezünkből. Félelmetes, hogy a professzionális kormány, az egyedi ülés, és a játékost körbeölelő monitorrendszer mennyire más élményt tud adni, mintha ugyanazt a játékot otthon nyomnánk, a saját eszközeinken.

A hálózatba kötött gépek mellett van egy egyszemélyes állomás is. A Zengő Motorsport felkészítő- és gyakorló versenyszimulátora ez, még jobb üléssel, még jobb kormánnyal, és függőleges váltókarral, amin épp kamiont vezettek, amikor megérkeztünk, illetve itt van még egy repülőgépszimulátor is, amit sajnos nem próbáltunk ki, pedig ígéretesen nézett ki. A gép három projektorral vetít egy 270 fokos képet, az Aero Glass Augmented Vision technológiáját használva, magában a játékban pedig Budapest felett lehet repkedni.

A bejárat mellett van még egy Oculus Rifttel felszerelt mozgó szimulátor is, ami minden irányba akár 40 fokban megdőlve olyan hatást nyújt, mintha tényleg velünk mozogna az autó, és hatnának ránk a G-erők. Mi most egy steames VR-hullámvasutat próbáltunk ki rajta (iNK a bevezető, én a legdurvább pályán), a biztonságunkról pedig egy nagyon komoly, fémhevederes, négy ponton rögzített biztonsági öv gondoskodott. De ugyanezzel a géppel nem csak demókat lehet nyomni. Kormányt vagy joysticket rászerelve tudtunk volna autóversenyezni és repülni, ráadásul a srácoknak kettő is van belőle, melyek közül az egyik itt van fixen, a másikat pedig rendezvényekre, bulikra viszik mindig.

A végére maradt a legjobb, a VR. A terem másik felében egy 39 négyzetméteres, szabad mozgású virtuális valóság-szoba van felállítva a Delusion Park gondozásában, ami olyan élményt tud adni, mint közel semmi más a világon. A kétjátékos kooperatív mókára kihegyezett cucchoz vezeték nélküli VR-szemüvegek, és szintén vezeték nélküli pisztolyok járnak, magát a játékteret pedig nyolc darab nagy sebességű motion capture-kamera figyeli. A néhány méteres területen szabadon lehet forogni és sétálni, a testünk a része lesz a játéknak, csak egy valamire kell figyelni. Hogy nehogy elhiggyük, amit látunk.

A Time Zombies nevű anyagot toltuk itt, ami teljes beszarás volt. Először egy templomkertben támadtak ránk az élőholtak minden irányból, majd egy űrállomáson találtuk magunkat, a győzelemhez pedig végig együtt kellett dolgozni. Láttuk a másikat a virtuális valóságban, egymás hátának feszülve kellett védenünk a lehetséges behatolási pontokat, forogva és lépegetve a térben - ütött az egész, na. Érdekes volt pedig, hogy a határokat elérve megjelent egy vékony háló előttünk, innen tudtuk, hogy elértük a tér fizikai határait, maguk a fegyverek pedig nem kontrollerek voltak, hanem igazi pisztolyformák, hideg fémből megmunkálva, rendes ravasszal, meg mindennel.

Baromi jó hely a Hyp-R.ZONE. Mindent megad, amire egy kockának szüksége lehet, a berendezés szép, a gépek drágák és minőségiek, az innivalók finomak, a srácok pedig überkedvesek, és mindent elmagyaráznak, mindent beállítanak nekünk. Aki teheti, menjen el, és nézze meg, hogy mit tudnak, a legfontosabb pedig, hogy nem drágák a játékok sem. Az az 1-2 ezer forint, amit egy-egy menetért elkérnek, ilyen jó cuccok mellett igazán semmiség!

Kapcsolódó cikkek

2.
2.
Futu-Retro
Részemről pozitívum: Az emeleten van kiállítva CRT TV-vel néhány retro konzol (NES, SNES, Sega Mega Drive és PlayStation), melyekkel ingyen lehet játszani.

Részemről negatívum: A bár jóval drágább, mint mondjuk az InGAME-ben vagy a BarCraft-ban. Mivel 2 alkalommal csak a retro miatt tértem be és semmit nem fogyasztottam úgy néztek rám, mint valami háborús bűnösre.
1.
1.
medson
VR t mindig is ki akartam próbálni, legközelebb pesten járok tuti benézek.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...