Windows Vista Windows Vista bétateszt

  • Írta: InGen
  • 2005. augusztus 3.
Link másolása
Sokan megváltóként tekintenek minden egyes újabb Microsoft operációs rendszerre. Ebbe a csoportba főleg azok tartoznak, akiknek életükben volt már szerencséjük hozzá, hogy akár csak pár percre is használják az Apple MacOSX rendszerét, vagy a Linux KDE felületét.

Sokan megváltóként tekintenek minden egyes újabb Microsoft operációs rendszerre. Ebbe a csoportba főleg azok tartoznak, akiknek életükben volt már szerencséjük hozzá, hogy akár csak pár percre is használják az Apple MacOSX rendszerét, vagy a Linux KDE felületét. Ők tudják, hogy habár a Windows XP jelentősen előrelépett a korábbi verziókhoz képest mind kezelhetőség, mind kinézet szempontjából, viszont még mindig több éves hátrányban van a fent említett két rendszerhez képest. A másik csoportba valószínűleg azok tartoznak, akik már csak nevetnek a Microsofton, hol csak divatból, hol valós indokkal, hol azért, mert egy másik rendszer elkötelezettjei. Természetesen ott a harmadik csoport is, akik még mindig Windows 98 SE-t használnak, és nem is érdekli őket a technikai fejlődés.

Mi megpróbáltuk kiüríteni a fejünket, és előítéletektől mentesen szemügyre venni a Windows Vista (korábbi nevén Longhorn) első bétaverzióját. Ezen cikk írójának a Windows XP maximálisan elnyerte tetszését, elsősorban sebességével és stabilitásával, így még valamennyire pozitívan is álltam hozzá a teszteléshez. A telepítés folyamata jócskán egyszerűsödött az XP-hez képest (pedig az se volt egy bonyolult dolog), itt mindössze meg kell adnunk, hogy melyik merevlemezre, vagy partícióra települjön a rendszer, majd be kell gépelni a cd-kulcsot. Ez eddig két kattintás, s innentől többre nem is lesz szükségünk, ugyanis rendszer kiad egy képernyőt és egy állapotcsíkot, mondván, hogy ennyire kellettünk, várjuk meg a telepítés végét. Kihasználva a lehetőséget elmentem egyet sétálna, jól be is vacsoráztam, mire visszaértem a gép elé, már kapásból a Vista desktopja fogadott; a telepítés tehát elérte azt az állapotot, aminél véleményem szerint nehezebben lehetne egyszerűbbet csinálni. Mindazonáltal maga a folyamat nem volt éppen rövid, legalább jó egy óra kellett a kicsikének, ráadásul 3,5 gigán terpeszkedik, ami szintén nem érintett kellemesen. Persze ezek lehet hogy a béta verzió számlájára írhatóak.

Maga a desktop első ránézésre nem sokat változott. A skin ugyan sötétebb, ütősebben néz ki, mint az XP alap, de ez számomra nem volt túl meglepő, hiszen korábban már XP-re is telepíthető volt az Aero skin. Az első diszkrét változásokat a start menü felépítésében fedezhetjük fel: alul megjelent egy kis kereső csík, mely azonnal képes keresni a metaadatokban; hasznos kis cuccnak tűnik körülbelül két percig, de hosszú távon semmi értelmét nem láttam, majd talán valaki elmagyarázza, hogy mire is lehetne értelmesen használni. Megváltozott az összes program kilistázásának módja is: ha rámegyünk az „all programs" –ra már nem kinyílik a start menü többi része, mint eddig, hanem a start menü baloldali sávjába mászik bele, az addig ott lévő tartalom helyett.

A legjobb változások magukban a megnyíló ablakokban mentek végbe. A kezelés még egyszerűbb lett azáltal, hogy a címsorba odakerült pár navigációs elem, s onnan rögtön tudunk ugrálni bármerre, bárhová –na azért nem vált ki mondjuk egy jó kis total commandert, de aki nem ismeri, vagy nem használja, annak jelentősen egyszerűsödhet a navigáció. Maguk a mappa ablakok is nagyon gusztusosak lettek, és funkciójuk szerint más színnel jelentkeznek. Az ikonok méretét tekintve ezúttal nincsenek megkötések: egy kis csúszkán szabályozható, hogy mekkora méretben jelenjenek meg. Teljesre állítva marha nagy mappákat láthatunk, melyből mindenféle iratok lógnak ki; ezek utalna a bennük lévő tartalomra –pl egy mappából Cartman figyel ki, és hasonlók. Habár a használhatósága ennek is kérdőre vonható, lévén nem nagyon látszik, hogy mit is tartalmaz a mappa, de sebaj, majd a hátralévő egy év alatt még finomítanak rajta. A start menüben cseles módon megtalálhatóak a zene és a képes virtuális mappa, mely csak összegyűjti a vinyóról a zenéket vagy a képeket, és kategorizálva rakja elénk –tehát természetesen nem foglal dupla annyi helyet a merevlemezen, hiszen az egész csak látszat.

Az Internet Explorer is elér az új verzióhoz: a 7-es böngésző szinte egy az egyben másolja a Mozilla Firefox felépítését: marha jól néz ki, beépítették a kereső blokkot és végre képes füles böngészésre –na nem mintha nagy szám lenne, hiszen az Opera és a Mozilla már évek óta képes rá, de azért végre előreléptek MS-ék is.

Összességében engem a Windows Vista első bétája nem győzött meg. Már tudjuk, hogy az igazán fincsi újdonságok, mint pl. a WinFS fájlrendszer nem kerülnek be a Vistába, csak a következő operációs rendszerébe integrálja a Microsoft. Az LDDM –egy újfajta driver csatoló felület- pedig még nem tudta kimutatni oroszlánkörmeit –ha lesznek neki egyáltalán. Ezen kívül az Avalon felesleges parasztvakításait leszámítva a Vista nem sokkal fest jobban, mint az XP az Aero bőrrel felvértezve, ám tény, hogy valamivel használhatóbb és felhasználó-barátibb annál. A képek -mint azt említettem- az avalon nélkül készültek. Cserébe kapásból vagy 100-200 MB-al több memóriát eszik, nagyobb processzor kell neki, és ha ki akarjuk élvezni az Avalon minden tudását szükségünk lesz egy DirectX 9-es VGA-ra is. Ráadásul a Vista –gondolom miközben a tartalmat próbálta kategorizálni- állandóan kerregtette a merevlemezt, s a kezelés is jócskán lelassult ettől. Ezen hibák egy része nyilván a béta verzió számlájára írhatóak, és remélhetőleg a végleges verzióig ki lesznek javítva. Addig is a Vista csak úgy fest, mint egy kicsit feljavított XP.

InGen

Ugrás a galériához


Kapcsolódó cikk

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...