Redfall teszt

  • Írta: szlav
  • 2023. május 7.
Link másolása
A Redfall papíron egy nagyszerű játék lehetett volna. Végül sajnos az Arkane Austin vámpíros lövöldéje csak kiábrándultságot, enyhe fokhagymaszagot és könnyfakasztóan keserű szájízt hagyott maga után.

Kár lenne kertelni: a 2017-es Prey bizonyítottan tehetséges fejlesztői egy megbocsáthatatlan fércművet tettek le az asztalra. Érdemes észben tartanunk, hogy az Arkane texasi csapatáról van szó, vagyis nem arról a francia brigádról, akik a Dishonored-szériával vagy a Deathlooppal ajándékoztak meg bennünket, testvérstúdió lévén azonban elvárhatnánk a hasonló minőséget. A Redfall sajnos egy teljesen más kategóriát képvisel. Rengeteg oldalról bele tudnék rúgni ebbe az amúgy is ezer sebből vérző a játékba (és sajnos kénytelen is leszek rá), de mielőtt végleg karót döfnénk a vámpír szívébe, kezdjük egy-két pozitív gondolattal az értékelést! Azt ugyanis kétlem, hogy a Redfall egy menthetetlenül ócska játék lenne. Félkész? Igen. Üres, unalmas és lélektelen? Abszolút. De nem teljesen menthetetlen.

 

Hogyan is lehetne menthetetlen egy olyan játék, ami egy csendes amerikai kisvárosban, sztoriközpontú kooperatív immerzív simként viszi képernyőre a vámpírvadászat kriminálisan alulreprezentált zsánerét? Valljuk be, mindenki csípi az éjjeli vérszívókat valamilyen szinten, arra pedig még sokáig várhatunk, hogy a Vampire The Masquerade: Bloodlines 2-ből valaha is épkézláb játék kerekedjen! Szintúgy nehéz mellényúlni olyan lövöldözős játékkal, amit nem csak egyedül, de a barátainkkal együtt is nyúzhatunk. Az örök napfogyatkozás homályába merülő massachusettsi kikötőváros pedig már csak a hab a tortán - milyen szuper már, hogy ezúttal nem valami sötét nagyvárosban vagy egy Kelet-európai faluban kell hajkurásznunk Drakula ivadékait és az őket istenítő szektásokat! 

Volt tehát ötlet és koncepció a Redfall mögött, ezáltal pedig minden adott volt ahhoz, hogy egy kiváló, Arkane-minőségű anyag születhessen belőle. Valahol azonban a stúdió felvásárlása, a koronavírus-járvány és a generációváltás könyékén eszméletlenül félrecsúszhattak a dolgok, ennek pedig most nem csupán a fejlesztők és a játékosok, de Microsoft teljes videójátékos brandje megissza a levét. Kezdjük az egyértelművel: a Redfall nem készült el. Hiába csúsztatták, hiába fejlesztették a jól bejáratott (mondhatni, lassan már kiöregedett) Unreal Engine 4-en, az Austinban honos stúdió egyszerűen nem tudta határidőre leszállítani azt a buildet, amit érdemes lett volna aranylemezre nyomtatni. 

Ez tetten érhető az ellenségek defektes mesterséges intelligenciáján, a temérdek mennyiségű, gyakran a teljes játékot megakasztó bugokban, a beakadó hangokban, a hibásan töltődő LOD-fázisokban, na meg persze abban az arcpirító 30 fps-es teljesítményben is. Ez Xbox Series X-en önmagában is gáz, de az még gázabb, hogy a konzol még ezt a sebességet sem tudja stabil szinten tartani. Pedig a játék nem próbálkozik nagyobb technikai bravúrokkal és nem is különösebben szép. Sőt, mondhatni egyenesen ronda. Phil Spencerék elkötelezték magukat arra, hogy legalább háromhavonta előrukkoljanak egy nagy first-party megjelenéssel, a Redfallt azonban legalább 2024-ig a sütőben kellett volna hagyni. 

Ennél azonban jóval nagyobb probléma, hogy a Redfall akkor sem lenne szórakoztató, ha tökéletes performansszal, szebb látványvilággal, technikai hibák nélkül került volna a nagyérdemű elé. A játék ugyanis megbukik sztorialapú akció-szerepjátékként, megbukik kooperatív looter-shooterként, immerzív simként pedig egyenesen értékelhetetlen. A Deus Ex óta népszerűvé vált, a Dishonoreddel és a Deathlooppal pedig gyakorlatilag csúcsra járatott zsáner lényege, hogy a pálya- és környezettervezők figyelmes munkájának hála számtalan döntés és kreatív játékmeneti lehetőséget kerüljön a játékos elé. Corvo Attano és Colt Vahn előtt olyan pompásan felépített, részletgazdag világok terültek el, melyeket öröm volt az utolsó négyzetméterig felfedezni, azok minden rejtett átjárójával és ötletesen felhasználható tereptárgyával együtt. Dunwall és Blackreef utcái a puszta felépítésükkel meséltek olyan történeteket, amelyre a Redfall torz kinézetű, élettelen NPC-i soha nem lennének képesek. 

Redfall narancs-lilás és szürkés helyszínei olyanok, mintha egy középszerű AI bináris lázálmából húzták volna őket elő. A sztori főbb csomópontjait leszámítva az épületek felépítése és berendezése teljesen inkoherens, az utcák üresek, a tereptárgyak méretarányai pedig úgy váltakoznak, mintha bármiféle utómunka nélkül emelték volna át őket az Unreal Engine Marketplace legolcsóbb asset-csomagjaiból. Arra pedig nem érdemes számítanunk, hogy a néha szándékosan bizarr, gyakran viszont csak ostobán következetlen pályadizájn kreatív megoldásokra ösztönözze a játékost. A küldetéseknek nincs többféle végkimenetele, nem szólhatunk bele a történetbe, a cselekmény (már ha nevezhetjük annak az esztelen rohangálást a fetch questek és a központ hub közt) pedig olyan szűk pórázon vezet bennünket, hogy ezért kár volt két nagy nyílt területet is lefejleszteni. 

Arra persze jó az open world, hogy a barátainkkal együtt randalírozva visszaküldjünk pár vámpírt a koporsóba, de a legdöbbenetesebb az a Redfallban, hogy a játék még kooperatív módban is valódi kínszenvedés. Tényleges matchmaking nincs a programban, így csakis a saját ismerőseinkkel előre leszervezve vághatunk neki a közös játéknak, a sztoriprogressziót és a lényegi haladást pedig csakis a hostoló játékosnak könyveli el a rendszer. Ha viszont ezzel megbékéltünk, akkor kénytelenek leszünk megbékélni azzal is, hogy minél többen játszunk együtt, annál élvezhetetlenebb lesz mindenki számára a vámpírvadászat. A program nem skálázza a játékosok számával a nehézséget, az ellenfelek számát, vagy azok életerejét. Ez azt jelenti, hogy duóban már a legnehezebb fokozat is nevetségesen könnyű lesz, négyfős csapatban pedig szabályosan versenyt kell futnunk azért, hogy megölhessünk egy-egy kósza ellenfelet a barátaink előtt.

No, nem mintha a súlytalan gunplay vagy a játszható főhősök képességei igazán szórakoztatóvá tennék a lövöldözést. A történetünk legelején négy különböző karakter közül válogathatunk, akik amolyan Borderlands-stílusban néhány egyedi képességgel teszik változatosabbá az összjátékot. Habár a hőseink fejlesztési fái olyan üresek, hogy a négyet egybegyúrva sem tennének ki egyetlen épkézláb fejlesztési rendszert, azt meg kell hagyni, hogy ideig-óráig kifejezetten szórakoztató a furcsa ketyerék és misztikus varázslatok csapatos használata. Jacob szellemvarja remek felderítő, Devinder teleportere az egész csapat mozgását megkönnyíti, Remi robbanótöltetével pedig szimplán csak poén a levegőbe repíteni az ártatlan csapattársainkat. Ezért már a félpercenként ismételgetett egysorosokat is majdnem meg tudtam bocsátani. ¡Estás brutale! 

A Redfall legnagyobb, közhelyes problémája az, hogy túl sokat markol, de keveset fog. Az immerzív simek kreatív, részletgazdag környezetfelépítést igényelnek, két teljesen nyílt világgal és kooperatív fókusszal viszont ez hatalmas feladatvállalás. Kooperatív lövöldét ennél könnyebb fejleszteni, de ha a fejlesztők előtérbe akarják hozni a korábban említett immerzív elemeket és az erős sztorifókuszt is meg akarják tartani, akkor annak a feszes akció látja a kárát, főleg akkor, ha már egynél több játékos van a pályán. A looter-shooter vonalon lehetett volna esélye a játéknak, hiszen az UV-lámpás és karóvetős fegyverek kifejezetten ötletesek, de ezt az irányt is felemésztette a céltudatos fejlesztés hiánya és a mélységesen fantáziátlan lootrendszer. 

A Redfall nem menthetetlen, viszont nem vagyok róla meggyőződve, hogy megérdemli, hogy megmentsék. Hiába áldoz akár éveket a javításra és az elfuserált ötletek kikupálására az Arkane Austin fejlesztőbrigádja, ha a legjobb esetben is csak egy teljesen középszerű játék lehet a végeredmény, aminek a jóhíre már rég elszivárgott a lefolyón. Ennél pedig jelenleg sokkal rosszabb a helyzet. A Redfall jelenleg még Game Pass-tölteléknek is kevés, platformexkluzív AAA-címnek viszont egyenesen kriminális. Ez pedig sajnos nem az első ilyen tragédia a redmondiak jelengenerációs játékkatalógusában.

A Redfall PC-n és Xbox Series X/S-en jelent meg. Mi Xbox Series X-en teszteltük a játékot.

Kapcsolódó cikkek

14.
14.
crytek
Bethesda Confirms Redfall 60FPS Patch Is Still In The Works....

"Several months later, Arkane Studios has gone silent, providing no updates on the 60FPS mode and future fixes for Redfall. However, Pete Hines from Bethesda Softworks has recently confirmed that a 60FPS patch is still in the works."
13.
13.
crytek
Na le is pergett.Fináléban csalódtam. Azt gondoltam hogy valami übergigászi csata lesz jó nagy szopással azt kb a játék legkönnyebb része volt.
Átnyálazom acsikat ami még olyan hogy elérhető azt kiszedem azt ráfekszek valami más game pass adta jóságra
12.
12.
zoli12i
1. Ez a játék még nincs kész, az biztos!
2. Szerintem a stúdió ezt B vonalas indie címnek szánta volna, de mivel nincs semmi Boxra-ra, így az MS marketing gépezet beindult és beállították ezt 70$-os AAA címnek.
11.
11.
delphijos
Amivel nem értek egyet a tesztben az az hogy “Az előző generációban is ronda lett volna ez a játék.” . A 30fps mondjuk tényleg érthetetlen, meg annak aki full realisztikus grafikát vár annak furcsa lehet, de szerintem nem ronda a game. Ezzel nekem nem volt bajom. Pár órát próbáltam coop-ban a fiammal, nekem a legidegesitóbb dolog a segghülye - de tényleg - ellenfelek voltak.
10.
10.
GemForge
#9: Ezzel a kommentel együtt már értem, amit írtál.
9.
9.
crytek
#6: Nem kell belátnom semmit ,mivel amit feltételezel nincs így. Megint próbál valaki (jelen esetben te) lekezelően helyettem nagyot mondani arról amit én mit csinálnék..

Én szeretek kipróbálni játékokat. Főleg végigvinni őket (már ha sikerül és nem vagyok bennük debil szar) Mert így a tejes egészéről tudok véleményt alkotni nem csak fröcsögni a csordával együtt akik egy percet nem láttak a játékból csak olvassák a negatív kritikákat.
Ezek a játékok egy valaki presztizsének ártanak (és ez nem a game pass) hanem a MS. De legalább most nyíltan kiderült amit korábban mondtam és hát itt sajnos mint látjuk a viszályára fordult a dolog, hogy a ms pont le**arja ki mit fejleszt a megvett csapatokból..egy percet nem nézett ezekre hogy mi is készül.. most meg már sírnak hogy hát ja kellett volna kontroll stb. Gondolom azt hitték hogy ez az Arcane mint név elég mindenre is..mondjuk azokat se értem a single überségek után miből gondolták hogy majd hirtelen egy looter shooter game-mel majd bankot robbantanak.
8.
8.
GemForge
#7: Értem én persze... csak közben az ember próbál mindenkit komolyan venni és elfogadni másoknak az érvelési struktúráját.
Na, ebbe a struktúrába nem illett bele hogy az általa leírt tapasztalatokat követően, hogy lehet a végkövetkeztetés, hogy megpróbálja újra?
A posztjával és az önmagát sem kímélő kitartásával kapcsolatban felrémlenek kevésbé értelmetlen elfoglaltságok... Ezt még azért ideírom, hátha az is megtetszik neki.

Sztem pl. egy csomó helyen lehet tarlót vágni, meg bazaltkockákat fejteni/cipelni:

- Ott nem dobálnának ki.
- Van pause. Még egy tüskét is beszúrhatsz közben az árnyékban.
-Ha a bossok lefagynak, annak még örül is az ember, mert több a pause.
- Sajnos a fészkek "pályáihoz" hasonlóan monoton a munka...
-Lootolni viszont nem szabad, mert akkor tényleg kidobnak.
-Ott is van akár 4 fős coop is, de a botok ott is ritkán segítenek, úgyhogy többnyire azt is egyedül fogod tolni.
-Valamint ha a botokra dobod a varázspálcádat, akkor lehet, hogy először ők is lefagynak, de utána valószínűleg megkergetnek majd... vagy hívják a boss-t. Aki kidobál majd...

Szóval a fenti időtöltések nemhogy ingyenesek, hanem még pénzt is kapnál értük! Hm?

7.
7.
Kamukaze
#6: Az első kommentelő elme-anomáliái, sokszor és sok tönprengéssel ajándékozzák meg azokat akiknek van rá fölös idejük, ill. hagyják magukat a csapdájába sétálni. Kíméld meg magad és ugord át :)
6.
6.
GemForge
#1: 25 óra???
Az azért meglehetősen fura hogy Te, aki éles szemmel és még élesebb nyelvvel kritizálsz mindent, ami bitekből áll, ennyi időt szánsz egy ekkora rakás szarra, és még további időpazarló falatozást is előre tervezel belőle újabb játék formájában... Igazából, amiket leírsz, az már önmagában annyira silány minőséget jelez a játékkal kapcsolatban, hogy az ember nem elsősorban a pénzét, hanem az idejét sem szabadna, hogy odaadja érte. Csak a posztodat elolvasva ezzel a játékkal játszani olyan lehet, mint Zuzu Petas-szal beszélgetni, de úgy tűnik, hogy ha ingyenes a szolgáltatás, akkor jól bírja a bőröd... Be kell látnod, hogy bármilyen nem GP-s, sokkalta szórakoztatóbb címet is régen elintéztél volna már a kommented elején egy epés és degradáló megjegyzéssel, de pont itt, valahogyan és valamiért teljesen elnéző vagy minden hibával szemben. Hiába írod le, hogy igazából lassan de biztosan véresre dörzsöli a féket a sajtreszelő, Te majd újra beleteszel majd ennyi, meg annyi órát... Mindez persze magánügy és hajrá!
Arról azonban a korrektség kedvéért érdemes szót ejteni, hogy ezek a szemét címek baromira sokat ártanak a GP presztizsének. Többet, mint a sokadszor elhalasztott címek, amelyek miatt hiába is kötsz éves előfizut, úgysem fognak megjelenni... Ez itt megjelent, de mindenki szégyenkezik miatta.
Amúgy jó szórakozást hozzá...
5.
5.
Jarl Balgruuf
Már maga az egész borítókép förtelmes eleve.
4.
4.
Feri899
#3: Köszi a választ! Gyanítom, hogy egy kiadós szenvedést úsztatok így meg :)
3.
3.
szlav
#2: Szia! A PC-s verzióhoz nem érkezett anno tesztkód, így elengedtük. Elképzelhető, hogy a konzolos megjelenéskor teszünk vele majd egy kört, de nem ígérek semmit.
2.
2.
Feri899
Sziasztok! Bocsi az off miatt, de Crime Boss Rockay city teszt várható valamikor? Túl sok jót már nem várok tőle, de érdekelne a Ti véleményetek is...
1.
1.
crytek
25 óra után egyelőre (egyedül tolom)...

- Sokszor kidobál..Sajnos jó érzékkel mindig akkor mindig amikor nagynehezen kitisztítok egy fészket mert az ugye bukta lehet kezdeni előről..

- Nincs pause basszus nem is láttam még ilyen gamet.. nem lehet letenni hogy ha esetleg kajálni akarok ki kell lépni belőle..(vagy ha van pause árulja már el valaki hogy lehet előhozni nem igen találtam)

- Párszor a bossok lefagynak..nagynehezen lividálom azt amikor a finál csapás kéne már mert ugye csak le kell szúrni az elernyedt testet na ez nincs meg nem lehet ekkor szintén kilép visszalép lehet előről szenvedni vele..

- Sajnos a fészkek "pályáival" nem foglalkoztak kb 2 van azt az ismétlődik.. így kb dögunalom őket tisztogatni

Lootolni kell muszáj ezerrel mindent amit ér az ember mert a halál az szépen leszedni a lovettát. Az ellenfeleket sajnos csak speckófegyverrel lehet megölni (vámpirokat) pedig az ami ehhez kell kb a játék végéig a legszarabb leggyengébb sebzéssel fog rendelkezni.. (hiába lövöm szarrá őket "elernyed" 0 hp-val és le kéne szúrni hogy meghaljon. Nos ha nincs nálad csira szar fegyver amin van szurony akkor feléled max hpval azt szopacs van)pl most nekem ez 208-as sebzésű más fegyver már 4100-as sebzésnél jár de ahhoz csak 9 lőszer van és csak bossokra tartogatom. egyedül így részben elég szenvedős a haladás. A taktikám összegyűjtöm az esszeciót a speckó skillhez majd "összespintelek" magam mögé 8-10 vámpírt azt rájuk dobom a "varázspálcámat" ami uv fénnyel lefagyasztja őket és csak kézi tussal elporlaszthatóak.. de ha nincs elég eszencia mindig a safehousehoz csalom a brancsot ahol a bejáratnál szintén uv fény véd..

Járgányok szép számmal vannak de vezetni nem lehet őket. Pedig szerintem adta volna a feelinget ha pl vezetés közben lecsapnánk ránk stb..A térképet érdemes felderíteni a fast travel pontok miatt ha az ember nem akar bandukolni éveket.

Ami gáz hogy 4 fős coop cím de nem tudták megoldani hogy botok menjenek segíteni, Küldis központok tele vannak emberekkel azt segítség zéró. Pedig ha másra nem lenne jó lekötni az ellen figyelmét jó volna.

Szóval lehetne jobb több is. De majd ha végére értem elkezdtem más karakterrel is de ott már csak szigorúan a főszálat. Kiváncsi vagyok mivel lesz másabb
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...