Húsz cím, amivel játszanod kell 2023-ban

Link másolása
Újabb év, újabb lista, melyen összeszedtük nektek azokat a címeket, amelyeket mindenképpen érdemes lesz kipróbálnotok 2023 során. Úgy néz ki, hogy a tavalyinál jóval sűrűbb év áll előttünk.

Amikor egy évvel ezelőtt 2022 legnagyobbnak ígérkező durranásait gyűjtöttük össze, aligha hittük volna, hogy az akkori húsz cím közül késések, halasztások, csúszások és egyéb nyavalyák miatt hat játék ismét felbukkan majd az egy évvel későbbi listán is. 2023 nyilván nem csak az előző évről lemaradt alkotások miatt tűnik jóval izgalmasabbnak, hanem azért is, mert a járvány miatti kényszerszünetek után most már végre ismét kezd talpra állni az iparág, és rengeteg ígéretes, régóta várt kalandban lehet majd részünk. Nincs is más hátra, mint hogy következzen az a húszas lista, melyekre mindenképpen érdemes lesz odafigyelni a legnagyobb játék-cunami közepette is.

Alan Wake II

A Remedy Entertainment hánytatott sorsú írója tíz év után végre ismét visszatér! Sam Lake, a stúdió kreatív fejese szerint míg az első rész horrorelemekkel megspékelt akciójáték volt, addig az új epizód lényegében a Remedy első túlélőhorrorja lesz. Konkrétabb részleteket egyelőre még nem tudunk a játékról, az elmúlt év során viszont többször is megerősítést nyert, hogy remek tempóban készül a folytatás, tartható lesz a 2023-as dátum, ám teljes erővel a fejlesztésre koncentrálnak, így promózásra és trailerekre csak majd a megjelenés előtti hónapokban számíthatunk. A rajongók számára további izgalmas hír, hogy az AMC gondozásában még egy sorozat is tervben van, ám annak premierjére egészen biztos, hogy nem érdemes idén számítani. Az Alan Wake 2 PC-re, PlayStation 5-re és Xbox Series X/S-re fog megjelenni 2023-ban.

Assassin’s Creed: Mirage

Tavaly mutatkozott be a legendás franchise következő epizódja, melyben a Valhallából megismert Basim bőrébe bújhatunk majd a 9. századi Bagdadban. Az új rész szakít a legutóbbi három epizód RPG-s és szintezős struktúrájával, helyette visszanyúl a gyökereihez. Ez a gyakorlatban azt fogja jelenteni, hogy az óriás világot felváltja egy jóval inger gazdagabb és letisztultabb lineárisabb dizájn, amelyben ismét a rejtőzködésen, az orgyilkosságokon és a feszesebb történetvezetésen lesz a hangsúly. Az Assassin's Creed: Mirage 2023-ban érkezik PC-re, valamint PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One és Xbox Series X/S konzolokra.

Avatar: Frontiers of Pandora

James Cameron 2022 végén a mozivásznon ismét a csúcsra járatta az Avatar-franchise-t, és szerencsére idén sem fogunk Pandora nélkül sínylődni! A Ubisoftnak hála ugyanis érkezik az Avatar: Frontiers of Pandora, melynek legnagyobb ígérete a minden vizuális nyalánksággal felturbózott Snowdrop grafikus motor. A fejlesztők elmondása szerint az engine segítségével már-már egy tényleg élő és lélegző világot keltenek majd életre; a dzsungel növényei reagálni fognak a szél keltette mozgásokra, a fények és árnyak váltakozására, sőt, a hold olyan NPC-kkel lesz tele, melyek „értik” az őket körülvevő világot és annak változásait. Hogy ezekből a sokszor hallott ígéretekből végül mi sül ki, azt még 2023-ban kideríthetjük PC-n, PlayStation 5-ön és Xbox Series X/S-en.

Baldur’s Gate III

A játék ugyan 2020 óta már Early Accessben elérhető, ám idén végre esedékes lesz a hivatalos premier is. Az pedig, hogy egy igazi next-gen RPG-vel lesz dolgunk, már a korai hozzáférésben is kiderült; a játék rengeteg lehetőséget és döntési opciót tartogat, és a Divinity-játékokhoz hasonlóan nincsenek töltelékharcok, minden egyes összecsapásnak súlya van. A jelenlegi hírek szerint a tökélyre polírozott végleges verzióra augusztusban számíthatunk PC-n.

Company of Heroes 3

Ha van olyan játék, amiért az RTS rajongóknak érdemes nap nap után felkelniük az ágyukból, akkor az a Relic csapata által fejlesztett Company of Heroes 3. A legendás világháborús széria korábban már megjárta Normandiát és a Keleti frontot, ezúttal pedig a Földközi-tenger medencéje, vagyis Olaszország és Észak-Afrika lesz terítéken. A pazar grafika, az akciódús meccsek, a közösség lelkes támogatása és az újonnan bemutatkozó nonlineáris kampánytérképek miatt tényleg kihagyhatatlan címe lesz 2023-nak minden önjelölt tábornok számára. A Company of Heroes 3 február 23-án érkezik PC-re, melyet aztán valamivel később egy PlayStation 5-ös és Xbox Series X/S-es átirat is követni fog.

Dead Island 2

2022-ben szinte nem akartunk hinni a szemünknek, amikor oly sok huzavona után megjelenési dátumot kapott a Dead Island 2. A fejlesztés még 2014-ben vette kezdetét, mely óta olyan rögös utat járt be a projekt, hogy a cím hallatán inkább asszociálunk a késésre, mint a zombikra. Nos, akárhogy is legyen, a játék már a célegyenesben, a fejlesztők bizakodóak, és mi is, hiszen a játékban többek közt egy teljesen újfajta skill-rendszerrel találkozhatunk majd, úgyhogy szó sincs arról, hogy a fejlesztés megrekedt volna 2014 szellemiségében. Az viszont, hogy a 9 éve gerjesztett várakozásoknak meg tudnak-e felelni majd április 28-án derül ki PC-n, PlayStation 4-en és 5-ön, illetve Xbox One-on és Series X/S-en.

Diablo IV

A 2019-es BlizzCon nyitóceremóniáján a Blizzard Entertainment lerántotta a leplet az idei év egyik legnagyobb durranásáról, a stúdió ugyanis hivatalosan is bemutatta a Diablo-sorozat régóta pletykált következő felvonását, amely visszatér a gyökerekhez. A gyökerek mellett pedig várhatólag annyiféle monetizációs koncepció lesz, ami csak a csövön kifér, viszont a fejlesztők mindenkit megnyugtattak, hogy pay-to-win szisztémával nem fogunk találkozni. A Diablo IV június 6-án fog megjelenni PC-re, PS4-re, PS5-re, Xbox One-ra és Xbox Series X/S-re.

Final Fantasy XVI

Az évtizedekkel ezelőtti körökre osztott JRPG-kből jócskán kinőtte magát valós idejű akciójátékká a Final Fantasy-széria, melynek legújabb epizódja még pörgősebbnek és még gyorsabbnak ígérkezik. A stúdió kutatásai szerint rengeteg olyan felhasználó lépett a franchise világába az elmúlt években, akiket korábban egyetlen másik epizód sem érdekelt. Az új felvonás így nem csak a hardcore rajongóknak próbál megfelelni, hanem minél szélesebb közönségnek; az open world felállás helyett például egymástól független és aprólékosabban kidolgozott helyszínek lesznek, a tempó minden eddiginél gyorsabb lesz, és rengeteg más AAA-s szerepjáték által inspirált elemmel találkozhatunk majd. Hogy mindennek ellenére sikerül-e megőrizni a franchise saját hangját is, az majd június 22-en válik egyértelművé PlayStation 5-ön.

 

Forza Motorsport

A Horizon fesztiváljai után ismét a versenypályáké lesz a főszerep, ugyanis idén érkezik a Forza Motorsport. Az eddigi információk alapján teljesen újragondolt vezetési fizikával, döbbenetesen részletes grafikával, és kiemelt szerepet kapó dinamikus időjárási viszonyokkal fogja a Microsoft megcélozni az autóvezetés szerelmeseinek szívét. A játék 2023 második felében rajtol el PC-n és Xbox Series X/S-en.

Hogwarts Legacy

A tavalyi listán is szerepelt, és persze, hogy idén is bekerült a 20 legfontosabb cím közé a Warner következő varázslótanoncos játéka. A nyílt világú akció-szerepjáték története több mint egy évszázaddal előzi meg Harry Potter kalandjait. A könyvekből és filmekből még soha nem ismert eseményeket élhetünk majd át, ráadásul Roxfort mágikus iskolájának fénykorában, vagyis a kései 1800-as években. Saját varázslótanoncunkkal egy 35-70 órás történetbe ugorhatunk majd fejest, mely során bájitalokat főzhetünk, megismerhetjük a varázslóvilág különös és csodálatos teremtményeit, és persze az iskola falain kívül is kalandozhatunk majd. A Hogwarts Legacy 2023. február 10-én jelenik meg PlayStation 5, Xbox Series X/S konzolokra és PC-re, majd április 4-én PlayStation 4, Xbox One konzolokra, később, július 25-én pedig Nindento Switch-re is ellátogat. 

Like a Dragon: Ishin!

Végre nyugatra is eljut a Like a Dragon: Ishin!, ráadásul felújított formában! A spin-off szakít a klasszikus Yakuza-epizódok játékmenetével és karaktereivel, az 1860-as évekbe kalauzolja el a játékosokat, ahol egy szamuráj bőrébe bújva harcolhatunk ellenfeleinkkel. Persze azért nem mondunk búcsút a Yakuza-sorozat szellemiségének, a látványos összecsapások és a drámában nem szűkölködő sztori mellett különböző kocka-és kártyajátékokkal, hagyományos japán buyo tánccal, csirkeversennyel, horgászattal, véresen komoly és szórakoztató kő-papír-olló játékkal, kardvívással, valamint a karaoke-zással is megszínesíthetjük majd hétköznapjainkat. A kaland február 23-án veszi kezdetét PC-n, Xbox One-on és Series X/S-en, illetve PlayStation 4-en és 5-ön.

Marvel’s Spider-Man 2

Az Insomniac Games csapata idén sem hagyja magukra a Pókember-fanokat, ugyanis ősszel érkezik a folytatás PlayStation 5-re! Egyelőre kevés infó érkezett a projektről, annyit viszont már tudni lehet, hogy Peter és Miles egyaránt visszatérnek, ellenfelük pedig nem más, mint Venom lesz. Emellett még kiderült, hogy a korábbi részeknél jóval sötétebb hangvételű kalandban lesz majd részünk, a kreatív alelnök Bill Rosemann szerint, ha az első epizód a Csillagok háborújának felel meg, akkor a folytatás A Birodalom visszavággal lenne párban.

Redfall

Szintén 2022-re vártuk, ám csak idén érkezik a Preyt és a Dishonored-játékokat is készítő Arkane Studios legújabb alkotása, ami egy 80-as években játszódó vámpiros co-op játék, némi Left 4 Dead áthallással. A történet szerint Redfall lakossága egy félresikerült kísérlet miatt megtébolyult, ráadásul a várost ellepték a vámpírok és mindenféle borzalmas szörnyek, szóval bőven lesz mit aprítanunk. A játékot egyedül és kooperatív módban is tolhatjuk, éjszaka vámpírokkal, nappal pedig az őket imádó szektásokkal fogjuk felvennünk a harcot. A stúdióhoz híven ezúttal is egy szabadon bejárható hatalmas világot kapunk, mely tengernyi különféle lehetőséget kínál a küldetések teljesítéséhez. A Redfall május 2-án érkezik PC-re és Xbox Series X/S-re.

Skull & Bones

A Dead Island 2 mellett a listánk másik hánytatott sorsú játéka a Skull & Bones. A Ubisoft kalózos játékáról még 2017-ben rántották le a leplet, azóta pedig már rengeteg csúszáson, halasztáson és koncepcióváltáson esett át, és a jövő sem tűnik igazán zökkenőmentesnek. Annál is inkább, mivel a Ubisoft éppen most, január közepén húzta szorosabbra a nadrágszíjat, és nem csak törölte három fejlesztés alatt álló projektjét, hanem ismét csúsztatta a tengeri kaland premierjét. A jelenlegi állás szerint 2023 áprilisa és 2024 márciusa közt vitorlázhatunk majd ki PC-n, PlayStation 5-ön és Xbox Series S/X-en.

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl

Az alkotás eredetileg 2022-ben jelent volna meg, ám az orosz-ukrán háború kitörése miatt a Kijivben dolgozó GSC GameWorld csapata a játék végső fejlesztési fázisában kénytelen volt Csehországba menekülni, hogy Prágában folytassák munkájukat, illetve több fejlesztő is katonai szolgálatra jelentkezett. Nagy bravúr, hogy a tervek szerint még ilyen körülmények közt is 2023-ban végre megérkezik a S.T.A.L.K.E.R. évek óta várt folytatása, melyben Csornobil szívét járhatjuk be, tele ódon raktárházakkal, bűzlő radioaktív mocsarakkal és sötét laborépületekkel, miközben a Zóna túlélői mellett félelmetes mutáns szörnyetegek és kiszámíthatatlan anomáliák teszik veszélyessé minden lépésünket. A régebbi epizódok közül több is kisebb grafikai csoda volt a maga korában, úgyhogy kíváncsian várjuk, hogy vajon ezúttal is egy kiemelkedő címmel gazdagítja az évet az ukrán csapat. A S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl 2023-ban érkezik PC-re és Xbox Series X/S-re.

Starfield

A Bethesda - korábban szintén 2022-re várt - sci-fi szerepjátéka 2230-ba repíti el a játékost. Egy olyan jövőbe, ahol az emberiség már benépesítette a naprendszerünket körbeölelő 50 fényévnyi zónát. A lakott csillagrendszerek azonban húsz évvel korábban egy véres háború áldozataivá váltak. A United Colonies és a Freestar Collective 2230-ra ugyan tűzszünetet kötött egymással, a béke viszont nem éppen stabil. A patthelyzetben ügyesen navigáló kolóniák pedig gyakran a saját szabályaikat követik, úgyhogy mondanunk sem kell, kalandunk telis-tele lesz a peremvidékeket fosztogató kalózbandákkal, zsoldosokkal, csempészekkel és vallási fanatikussokkal. A projektet némileg beárnyékolja a Microsoft 10.000 fős januári leépítése, ám azért reméljük, hogy az év első felében PC-re és Xbox Series X/S-re érkező alkotáson mindennek nyoma se lesz.

Star Wars Jedi: Survivor

A Fallen Order eseményeit öt évvel később folytató alkotás egy minden eddiginél sötétebb történetet mesél majd el a padawanból jedi lovaggá avanzsált Cal Kestis szemszögéből. A korábbi epizódból már jól ismert harcrendszert az Erő újabb képességei és rengeteg új kombó teszi majd még látványosabbá, de emellett rengeteg új bolygó, kihívás és érdekes ellenfél vár majd ránk. A Star Wars Jedi: Survivor megjelenését pont a héten halasztották el, ám szerencsére az április 28-ai dátum sincs annyira vészesen messze. Cal és BD-1 kalandjaihoz pedig nem is lesz másra szükségünk, mint egy PC-re, Xbox Series X/S-re vagy PlayStation 5-re.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Az már önmagában hatalmas hír, ha egy új Zelda-játék érkezik, főleg, ha remake helyett egy vadonatúj epizód, és idén bizony ez a nagy helyzet. A Breath of the Wild folytatásaként május 12-én érkezik Nintendo Switchre a The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom. A sztoriról egyelőre nagyon keveset tudunk, a zuhanásokkal teli trailerből annyi mindenesetre kiderült, hogy a Hyrule felett lebegő sziget a játék egyik központi eleme lesz, melyre a Skyward Swordben tapasztaltakhoz hasonlóan repülhetünk majd fel.

Wild Hearts

Az EA és a Koei Tecmo egy saját gyártású vetélytárssal próbálja megcsapolni a Monster Hunter-franchise sikereit. A szörnyvadászós Wild Heartsban a feudális Japánba repülhetünk vissza, ahol a helyi folklóron alapuló szörnyek kimeríthetetlen tárházával küzdhetünk meg barátainkkal az oldalunkon. A játék megjelenésére ráadásul már alig kell várni, február 17-én PlayStation 5-ön, PC-n és Xbox Series X/S-en is nekiállhatunk a szörnykaszabolásnak.

Wo Long: Fallen Dynasty

A Team Ninja legújabb alkotásával már lehetőségünk is volt tenni egy próbakört, és bizony pont olyan minőségi alkotás lett, mint amilyet vártunk a csapattól. A Wo Long: Fallen Dynasty remek érzékkel elkapott újfajta játékmeneti mechanizmusaival egy teljesen új csavart hoz a souls-like műfaj jól megszokott struktúrájába, melytől a harcok még élvezetesebbek és még intenzívebbek. A Három Királyságot érintő démonkalandba március 3-tól vághatunk bele PC-, Xbox One-on és Series X/S-en, illetve PlayStation 4-en és 5-ön.

Kapcsolódó cikkek

19.
19.
Robilluma
Érdekes hogy az Atomic Heart, Sons of the Forest, Suicide Squad, Lies of P, Dead Space remake (Remnant 2, Lords of the Fallen ha tényleg tartják a 2023at) kimaradt. Bejelentésük, első gameplay trailerük - ahol volt - milliós megtekintést vont magával pár nap alatt. De akkor mondjuk úgy, bitang erős lesz az év ha ilyen címek ide se fértek :D

Nekem az Atomic Heart, Lies of P lesz instant játszós az első patch után, a Dead Space remake, RE4, FF16, Baldur Kapuja 3, SW Jedi Survivor pedig pár hónappal a megjelenés után.

És akkor a raklapnyi indie-t nem is említettem xD Közülük ha ki kéne emelni akkor a The Invincible a leginkább várós, nagyon hangulatos volt a gameplay trailere a scifi kalandnak. A pixel art stílusban pedig a cyberpunk Replaced varázsolt el az egyik év végi show-n.

Nem fogunk unatkozni ;)

Ha tippelni kellett volna év elején h melyik nagyobb cím fog buktázni, akkor a Forspoken és a Redfall lett volna a tippem.

18.
18.
markoci555
hagyján, hogy utálom az ilyen felszólításos címeket, de ebből mennyi lesz akár a következő évre csúsztatva, vagy mekkora pofára esések lehetnek, amit akár a gk is lepontoz, majd vissza lehet ide tekinteni, hogy ti gyakorlatilag utasítottatok, hogy játsszunk vele, annak ellenére, hogy egy rakat ****

arról nem is beszélve, hogy van itt exkluzív cím is... pl ha az előző 2-3? Zelda miatt nem vettem konzolt, ezért biztos nem fogok, mert copy paste-nek tűnik egy az egyben

CH3-at ingyen kaptam cpu mellé, szóval egyedüli esélyes az egész listáról
Számomra Stalker mellett System Shock még ami nagyon érdekel, mivel egyik kedvenc játékom, de rajta sincs a listán
17.
17.
Őrnagy
#8: Mondjuk azt nem írták, hogy ez az összes. Csak annyit, hogy ezekre érdemes figyelni :)
16.
16.
crytek
#13: Stalker 2 szerintem előbb nem fog megjelenni idén mint a Starfield...
14.
14.
Őrnagy
Sony exkluzív : 2. Microsoft exkluzív : 4.
Nafene.
Persze lehet, hogy annyit csúsznak a Microsoftos játékok, hogy addig elkészül 1-2 Sonys cím pluszban.
13.
13.
GemForge
Tényleg fura ez a lista. Olyan játékokkal is kell játszani, amelyek csúsznak majd? Mert nagyon csodálkoznék, ha a Starfield pl. megjelenne...
De az AW2-ért sem tenném tüzbe a kezemet.
12.
12.
DarkLord
Mondjuk van ebben a 20-ban, ami számomra tényleg érdekes és tolni is fogom.

Diablo IV. 100% megjelenéskor
Ishin 100% megjelenéskor
Hogwarts -nak baromira érdekel a világa és csak emiatt valamikor, ha olcsó lesz , majd pótlom, de nem megjelenéskor.
Alan is tuti, ha kijön, de szintén nem első napos vételként.
BG3 nekem nem adta be sajnos...pedig az első 2 része számomra az etalon volt.

De ezeken a címeken kívül lesz jó pár indie és kisebb cím is, amik jóval nagyobbat durranhatnak, mint akár egy várva-várt nagy cím...
11.
11.
hedzsooo
Ebbol 5 cim nalam is tuti meg iden ki lesz probalva, nem rossz lista. Mondjuk van, amelyikkel varok majd jocskan, + nem vok benne biztos h akarok-e tenyleg majd jatszani vele. Ilyen pl. az uj Diablo is, kivarom majd szepen inkabb h vegul mi sul ki belole, hogyan/mennyire tetszik majd a fizetett hirdeteseket iro sajtosok helyett (tisztelet a kiveteleknek persze) a valodi jatekosoknak majd... :D Ha tele lesz pl. pakolva DLC-hegyekkel, + mikrotranzakcios szir-sz@rokkal, v. barmivel ami nekem nem gyerebe, akkor inkabb majd passzolom azt hiszem... :)
10.
10.
Aanash
Az AC és a Jedi amik érdekesek számomra.
9.
9.
MakkaiGabi
Street Fighter 6 (június 1) :)
8.
8.
suresz
te jó ég mik ezek a címek?! Azé' ezeknél jobb játékok is jönnek idén!
Alan wake meg skull and bones szerintem nem is fog idén kijönni... Blizárdban én már nem bízom, hogy képesek jó játékot kiadni...
Starfield azé izgi (nekem) meg hát a zelda nyilván nagyon jó lesz meg a stalker 2 is! :3
De ezeken kívül : resi 4, sons of the forest, fatal frame, amnesia, atomic heart, Lies of P, hyper light breaker, system shock - én ezeket várom.
7.
7.
crytek
Ebből idén az 5 game passos lesz csak tolva. Vagyis inkább csak 4 mert a wo longban ugyse jutok semeddig
6.
6.
Extol
Én nem ájulok el ezektől a címektől. Folytatások+remake-ek
1-2 érdekel a többi felejtős... Mmm, talán 3
5.
5.
Kamukaze
Ezek szerint senkivel sem kell majd harcolnom az űrhajóm alkatrészeiért :)
4.
4.
sirdani
#2 Köszi, javítottam! :)
3.
3.
RangerFox
Az én listám: Dead Space Remake, Hogwarts Legacy, Atomic Heart, PS VR2 játékok, Resident Evil 4 Remake, Jedi Survivors, Diablo 4, Marvel's Spider-Man 2, Alan Wake II, Lies of P, The Wolf Among Us 2, Oxenfree 2, Hades 2.
2.
2.
Terawatt
FF16 nál a 14kiegjének a videója van:)
1.
1.
Shao Kahn
A felsoroltak közül nekem csak a Final fantasy XVI és a Baldur's gate 3 kell. Utóbbi nem PC-n, szeretném ha egyszer megjelenne ps5-re. És szeretnék végre híreket kapni olyan ps5-ös vágyaimról, mint pl. a Dragon quest adventures of Dai, Last soul Aside, Monochrome Mobius, Showa American Story. Ezekre már évek óta várok, de még semmi hír róluk.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...