Wipeout Pure

  • Írta: Ca$h
  • 2006. július 26.
Link másolása
A Wipeout sorozat egyike azoknak a címeknek Playstationre, amik hatalmas múlttal rendelkeznek. Az eleinte only for PS-nek indult sorozat ’95-ben robbant be a játékpiacra, és pillanatok alatt meghódította a világot.
Akkoriban még nem voltak olyan versenyjátékok, ahol forradalmi újításképpen nem autókkal, hanem designos űrhajókkal lehetett nyomulni és ilyen magával ragadó atmoszférával, játékélménnyel rendelkeztek. Nem is csoda, hogy rögtön '96-ban elkészítették a Wipeout XL-t, ami sokáig a legsikeresebb tagja volt a sorozatnak. A '97-ben debütált Wipeout 2097 már nem volt valami nagy siker. De egy svédcsavarral a készítők kiadták az összes eddigi részt PC-re, amivel újra tetemesebb bevételre tettek szert. Ezzel a gamma elvesztette exkluzivitását, de sokkal nagyobb rajongótáborra tett szert. '98-ban adták ki a Wipeout 64-et Nintendo64-re, és '99-ben a Wipeout 3-at PS1-re, de ezek már nem voltak annyira közkedveltek, mint elődjeik, mert ekkor már több hasonló stílust képviselő sikerjátékot is kiadtak, olyanokat mint például az F-Zero sorozat. Utolsó próbálkozásképpen 2002-ben kiadták a Wipeout Fusiont PS2-re, ami egyedüli játékként megállta volna a helyét, de ekkora múlt mellett már nem számíthatott olyan nagy sikerre. Hosszú szünet után viszont a készítők összeszedték magukat, és 2005-ben megcsinálták PSP-re a Wipeout Pure-t, ami az egyik legelső játék volt erre a kis csodakonzolra, és nem kellett hozzá sok idő, hogy a legnagyobb húzócím is legyen hozzá egyben. Sokak szerint ez a rész sikerült a legjobban, lássuk, hogy igazuk van-e.

Tételezzük fel, hogy valaki most vásárol magának egy PSP-t és még sosem látta, hogy mire képes. Első játéka hozzá a Wipeout Pure. Berakja a kis UMD-t, és rövid töltés után egy olyan hihetetlenül látványos és hangulatos intró fogadja majd, amit akár még a PC-sek is megirigyelhetnének. Az impozáns animációban szemtanúi lehetünk az egyik űrhajó tervrajzszerű felépülésének, egészen a motortól a végső állapotig. Közben valami eszeveszettül gizda zene szól, a hangár ajtaja kitárul, a motorok beindulnak és megjelenik a főcím. Ez már alapból meg fogja győzni a vásárlót arról, hogy jól döntött. Főleg mikor elkezdi az első pályát, és meglátja a grafikát. Na ekkor lesz az a pont, hogy megnyomja a pause-t vesz pár nagy levegőt, kitörölgeti a szemét, és miután újra megnyomta a gombot, lassan érteni fogja már, hogy te atyaúristen, mire képes ez a kis handheld masina!


A játék menete a szokásos, a pályán összesen 8-an vagyunk, és a cél természetesen a győzelem, amit minden létező eszközzel el kell érnünk. Az eszközök természetesen mocskosak, és különböző fegyverek formájában lesznek felhasználhatóak. A fegyverek a következők:

- Irányított rakéta
- Pajzs
- Robotpilóta
- Turbó
- Aknák
- Bomba
- Nem irányított rakéta
- Plazma
- Villámcsapás
- Földrengés


Mindegyiknek megvan a maga kis trükkje, majd a cikk végén kitérek pár hasznos tanácsra velük kapcsolatban is. A versenyek előtt egyébként 8 különböző űrhajó közül választhatunk, amiknek a képességei igencsak változóak. Összesen négy tulajdonság szerint vannak besorolva, és természetesen mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. A választás sokszor nehéz, de kellő gyakorlattal rá fogunk érezni, hogy melyik pálya sorozathoz melyiket érdemes csúzolni. A játékban alaphelyzetből három tournament választható az Alpha, a Beta amikhez négy-négy pálya tartozik és az ezeket összefoglaló Ascend. Ezen kívül összesen négy nehézségi szint lesz elérhető, amik egyben a verseny gyorsasági szintjét is magukba foglalják, (Vector, Venom, Flash, Rapier) amiket akkor tudunk egyenként elérhetővé tenni, ha minden egyes szintben teljesítjük a három alap sorozatot. Abban az esetben, ha mind a négyet teljesítjük, megjelenik egy ötödik is, de szerintem nem sokan lesznek, akik idáig eljutnak, mert már a Flash fokozattól is teljes mértékig játszhatatlan a játék. Nem ritkán előfordul, hogy az űrhajónk 900 KM/h-ás sebességgel száguld, amivel igencsak nehéz bevenni egy kanyart ugyebár.


A játék tartalmazza a szokásos Single Player (Single Race, Tournament, Time Trial, Zone, Freeplay), illetve Multiplayer opciókat, minden fajta többjátékos üzemmód lehetséges, a game share-től kezdve az internetes játékokig, úgyhogy nem fogunk unatkozni az már egyszer biztos. Arról nem is beszélve, hogy a www.wipeoutpure.com –on elképesztő mennyiségű letöltés várja a lelkes rajongókat. Többek között 3 új űrhajót, 4 új zenecsomagot, és 4 új pályasorozatot is le tudunk tölteni, amivel a játékidő hatványozottan megnő. A multiplayerhez hozzátenném, hogy sajnos abban az esetben, ha nem tudunk 7 másik embert összekaparni valahonnan, csak annyian leszünk a pályán ahány embert be tudtunk szervezni. Vagyis sajnos a gép nem rak be mellénk gépi ellenfeleket, ami az első és szinte egyetlen negatívuma a cuccnak. Pár szóban meg kell említenem az egyik egyjátékos üzemmódot a Zone-t, ami egy jópofa kihívás. A lényege, hogy kapunk egy űrhajót, ami magától megy, nem kell adni neki a „gázt" és minden egyes alkalommal, mikor átmegyünk vele egy adott zónán felgyorsul a sebessége, egy idő után már közel 1000 KM/h –ás sebességgel fogunk tépni és a cél az, hogy minél több zónát teljesítsünk, mielőtt felrobbannánk. Amennyiben megcsináljuk az aranyat, kapni fogunk egy új pályát, amikből összesen 4 van. Ez egy jópofa kis verseny, kikapcsolódásnak tökéletesen megfelel.



Tippek Trükkök

Érdemes még a játék elején azt a beállítást választani, hogy a bal ravasszal tudunk fékezni a jobb ravasszal pedig a fegyverünket használni. Mert ez fog a leghasználhatóbbnak bizonyulni a későbbiek során, mikor már annyira felgyorsulnak az események, hogy azt sem tudjuk, hol áll a fejünk.
Az irányított rakéta kilövése előtt mindenképpen várjuk meg, míg a célkereszt pirosra váltva, szépen befogja az ellent, mert különben csúnyán mellé fogunk trafálni.
A pajzsot érdemes addig a pillanatig tartogatni, amíg meg nem halljuk, hogy az egyik ellenfelünk kilőtt ránk valami fegyvert, mert túlságosan hamar elmegy a hatása ahhoz, hogy vaktában elhasználgassuk.
Az aknákat, mindig gyorsító pontok elé érdemes elszórni, mert a gép sosem hibázik, mindig felhasználja az összest, éppen ezért bele fog menni.
Bombát akkor érdemes lerakni, ha tudjuk, hogy vannak mögöttünk, vagy azt is megtehetjük, hogy megelőzve valakit, rögtön a pofájába rakjuk a mikulás csomagot.
A földrengést érdemes rögtön ellőni, mert úgyis végigmegy az egész pályán, senki sem kerülheti el a végzetét!
Abban az esetben, ha hatalmasat ugratunk, érdemes a gyorsító trükköt használni, vagyis vagy a balra-jobbra-ballrát, vagy a jobbra-balra-jobbrát, mert ilyenkor földet érve, extra sebességre tehetünk szert. De vigyázat, mert ezt csak akkor tudjuk megcsinálni, ha kellő ideig a levegőben vagyunk.


Űrhajónkat képesek vagyunk gyógyítani, mégpedig a fegyverekből elszedett energia beolvasztásával, amire külön gombot is be tudunk állítani. Érdemes minden esetben, amikor feleslegesen el kellene lőnünk egy fegyvert ezt használni, hogy ne vesszen kárba. Abban az esetben, ha nagyon alacsonyan van az energiaszintünk, érdemes legalább a közepéig feltornászni beolvasztással, tovább nem érdemes, mert gyorsan vége van egy versenynek.
Ne felejtsük el, hogy strafe-elni is tudunk, ez különösen akkor hatásos, mikor meghalljuk, hogy kilőttek ránk valamit, ekkor kellő gyakorlattal és gyorsasággal elég csak egy egészen picit elsztréfelni az egyik irányba és már meg is hiúsul a támadás.


Végszó


A Wipeout Pure, ilyen elképesztő grafikával, ilyen eszméletlenül gizda zenékkel, ennyi letöltési és játéklehetőséggel, minden idők egyik legjobb PSP-s játékává avanzsált. Nem sok rosszat lehet ellene mondani, talán csak a multiplayeres részben lévő apró hiányosságot. De mivel minden civilizált országban, a WLAN-os játék alap dolognak számít, ezért a külföldieknek ez sem jelenthet túlságosan nagy problémát, pillanatok alatt találhatnak maguk mellé 7 másik játékost. Nálunk ez azért még gyerekcipőben jár, de nem mi vagyunk a mérvadóak ugyebár. A Wipeout legújabb része méltó lett elődeihez, és újra régi fényében pompázhat a sorozat, nem is csoda, hogy már megvannak a tervek egy új részről, ami minden nagyobb gépre meg fog jelenni (PC, PS3, Xbox360).

  • Memóriakártya: 450 KB
  • Wireless Kompatibilis: 2-8 játékosnak
  • Game Share: Igen
  • Wireless Network: Igen
  • PSP Danger: * *


1.
1.
DON GONDOCS
Messze az egyik legjobb verseny játék a kategóriájában. Szórakoztató és izgalmas versenyeket lehet vele játszani ha az ember kitartó.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...