Crackdown

  • Írta: Ca$h
  • 2007. február 21.
Link másolása
A civilizáció előbb vagy utóbb anarchiába fullad, ez egy olyan folyamat, amit nem lehet elkerülni, a történelem újra és újra megismétli önmagát. Ez történt szeretett fővárosunkkal is Pacific Cityivel, ahol a bűnözés olyan méreteket öltött, amivel a rend őrzői nem vehetik fel a versenyt. A nehéz idők nehéz döntéseket szülnek.
A volt Shai-Gen banda vezető tudósának etikailag vitatott technológiáját felhasználva a politikusok döntést hoztak. Létrehozták az ügynökséget és ügynököket toboroztak. Ezek az emberek olyan hihetetlen képességekkel és olyan gyors regenerálodással rendelkeznek (a beépített biomechanikus szerveknek köszönhetően), ami szinte istenekké teszi őket. A mai világban már csak ilyen módszerekkel lehet rendet tenni. Te vagy az ügynökség egyik speciális ügynöke, remélem nem fogunk benned csalódni. Te vagy maga a törvény, te diktálod a szabályokat. Tisztítsd meg a várost ettől a mocsoktól, az ügynökség mindenben támogatni fog…

Szóval ez lett volna az eredeti történet, tudom tudom sokkal jobb, mint amit én találtam ki a demotesztben. Apropó demoteszt! Az az érdekes szitu jött létre, hogy pár nappal azután hogy leadtam a cikket meg is kaptam tesztelésre a teljes változatot, jó két héttel a megjelenés előtt, úgyhogy gondoltam, írok róla egy jó kis cikket, amolyan ékszluzív módón. Mielőtt belevágnék a lecsóba a két sokak számára legfontosabb dolgot le is tisztáznám. Először is a játék valóban magyarul jelent meg, szinte minden a mi kis nyelvünkön található meg benne, kivéve az Achievmentek (Eredmények LOL ) leírását ami valami eszméletlenül béna hibrid módon lett megoldva, félig magyarul félig angolul. Nu mind1! A másik fontos kérdés a Halo3 béta, ami valóban benne a van a menüben. Az XBox Live letöltések opcióban lehet megtalálni, de még nem aktív mivel még nem dobták piacra. Szóval amint megjelenik a Crackdownosok azonnal le is szedhetik és jóval hamarabb nekieshetnek, mint azok akiknek nincsen meg a stuff! Cool! Már csak ezért is érdemes megvenni.


Singel Player

A játékban három különálló szigettel fogunk találkozni, mindegyik egy-egy banda fennhatósága alatt lesz. Mindegyik bandának megvannak az erősségei, gyengéi, de legfőképpen az lesz a jellemző rájuk, hogy félelmetesen sokan vannak. Igaz hogy mi egy idő után már félisten üzemmódba kezdünk átmenni, de ha nem figyelünk oda, akkor pillanatok alatt kinyír minket a kisebb fajta hadseregtömeg. A cél az, hogy minden egyes szigeten kiiktassuk a kisebb bandavezéreket, majd végül a főgórét. A főnökök lelőhelyét nekünk kell felkutatnunk, miután megtaláltuk kapni fogunk egy kis eligazítást és már mehet is a móka. Külön érdekességnek számít, hogy minden egyes roham előtt kapunk egy százalékos kimutatást, amiből tudni fogjuk hogy mennyi esélyünk van a sikerre. A gép természetesen a képességeink szintjének megfelelően számolja ki az esélyeinket. De ezzel nem kell törődnünk, mert kellő ügyességgel sikerre vihetjük minden egyes rohamunkat. A játék közben egy igen kellemes és szimpatikus kölök fog nekünk folyamatosan szövegelni és szórakoztatni minket persze magyarul. A gond itt csak azzal van, hogy ha valaki hallotta a demóban lévő atomgizda nigger faszi szövegeit, akkor utána a magyar gyerek egy kicsit szánalmasan fog csengeni. De az első végigjátszott nap után már egészen megszokja az ember ezt is.


Az egyik pozitívum és egyben negatívum is a gammában a Co-op lehetősége, hiszen mikor elindítunk egy új játékot választani tudunk, hogy mit szeretnénk; teljesen nyitott játékot az egész világ felé, vagy csak a barátok felé, vagy teljesen zártat. Ez annyit tesz, hogy bármikor bárki be tud csatlakozni hozzánk, ahogy mi is bárkihez. Ez egy nagyon jó és kúl dolog, csak az a gond van vele, hogy ha mi már az uccsó szigeten vagyunk és becsatlakozik hozzánk egy kezdő cimbi, akkor neki kb. annyi esélye lesz, a bűnöző arzenál ellen, mint egy légynek egy rovarirtó palackban. Ha meg mi megyünk egy kezdő kampányába, akkor olyan szinten röhögve kinyírunk mindenkit, hogy a cimbink semmit sem fog fejlődni mellettünk. Ezen kívül rakétákkal és gránátokkal ki tudjuk nyírni a társunkat, és ő ilyenkor nem mellettünk fog megjelenni, hanem a legközelebbi bázis ponton (bővebben a demotesztben), ami rendkívül idegesítő hiszen a fél játékidőt egymás keresgélésével fogjuk tölteni. Szóval nekem egy kicsit olyan összecsapottnak tűnt ez a Co-op dolog, nem látok benne olyan túl sok lehetőséget. Sokkal jobb lett volna, ha beletesznek a progiba egy online irtási lehetőséget, ahol akár 16-an ölhetik egymást szabadon a városban és nem a single karakterüket viszik át ide, hanem külön online fejlődési lehetőséget adnak az embernek. Kár hogy ezt így összecsapták sokkal nagyobb lehetett volna a szavatossága a projektnek.


Képességeink fejlesztése

A demotesztben már leírtam hogy mik a fő képességeink, úgyhogy erre most nem térnék ki. Viszont az mindenkinek érdekes lehet hogy hogyan tudjuk ezeket fejleszteni. Fontos tudni, hogy első csillagig tízesével növekednek az értékeink, míg a második csillagig ötössével, a harmadikig kettesével és végül a negyedikig egyesével, úgyhogy elleszünk ezekkel jó ideig. Az akrobatikus képességeinket nem valami könnyű, hiszen ezt szinte csak az akrobata gömbök felkutatásával lehet növelni, amiből összesen 500db van a játékban. Illetve a pályán találni fogunk ugrálós versenyeket amiket teljesítve jelentősen növekedni fognak az akrobata pontjaink. Ezen kívül akkor is fejlődünk ha nagyon magasról lövöldözzük le a bűnözőket. A vezetési képességeinkre nem igazán lesz szükségünk a játék során, hiszen a legnagyobb móka a Neo és Pókember módjára való ugrálás a tetőkön keresztül. De mivel valami eszméletlenül jó lehetőségeink vannak abban az esetben, ha fejlettek vagyunk ezen a téren is, ezért érdemes ezt is maxira kitolni. Hogy miről beszélek? Arról kérem szépen, hogy az ügynökségben fellelhető három verda egyenként külön speckókkal lesz felszerelve, minél magasabb a vezetési képességünk. Hogy ezek pontosan mik, azt meghagyom meglepinek, de higgyétek el érdemes kipróbálni, mert nem csak külsőleg fognak megváltozni tőle a kocsik. Szóval ezt fejleszteni a városban fellelhető versenyekkel tudjuk, valamint a kizárólag kocsiban ülve látható kaszkadőr gyűrűkön való áthajtással, vagy kaszkadőr mutatványokkal mint előre-hátraszaltó, ugratás, jobbra-ballra orsó vagy a hosszasan eltartó ugratások. Végül de nem utolsó sorban a bűnözök gázolásával is fejlődik, de megjegyezném ez átkozottul nehéz hiszen ők sem hülyék, és elugranak az utolsó pillanatban. A robbantási képességeinket úgy tudjuk feltornászni a legkönnyebben ha szerzünk egy rakétavetőt és halomra lődözzük a gonosz bácsikat és néniket vele, de akkor is fejlődünk ha gránát által pusztítunk. Az izomerőnket lehet szinte a legkönnyebben gyúrni, nem kell mást tennünk, csak puszta kézzel szétzúzni a sok mocskot a városban. A lövésünk fog a leggyorsabban izmosodni, hiszen lőni fogunk a legtöbbet, ez gondolom nem titok senkinek.


Pár jó tanács: a városban rengeteg „?"-jelet fogunk találni (szám szerint 300-at) ami ha kis mértékben is, de minden egyes képességünket fejleszti egy picit. Annál jobban minél nehezebb helyen volt eldugva. Az akrobata gömböket nem nehéz megtalálni, de minél magasabban vannak annál jobban fejlődünk tőlük, és végül de nem utolsó sorban sajnos ez nem a GTA itt a rend erőivel vagyunk. Minden egyes alkalommal ha ártatlan embereket vagy kocsikat bántunk, a képességeink visszafelé fejlődnek. Ez nagyon idegesítő tud lenni, úgyhogy vigyázzunk Pacific City lakosságára mint a hímes tojásra. Arról nem is beszélve, hogy nem kell hozzá túl sokat garázdálkodnunk és a saját rendőrtársaink is ellenünk fognak fordulni és abból ítélve amiket ilyenkor mondanak, nagyon élvezik a dolgot.


Achievmentek (Eredmények)


Összesen 43 darab Achievment Pointot (AP) tudunk összeszedni, érdekes hogy összesen ezek csak 900 pontot tesznek ki, ami eléggé egyedinek számít a jól megszokott 1000-hez képest. Az AP-k igencsak változatos spektrumban váltakoznak, szinte lehetetlen lenne mindet felsorolni, úgyhogy csak párat fogok megemlíteni a fontosabbak közül. Egyenként van AP minden egyes képességünk 4*-osra való fejlesztéséért. Illetve azért, ha miután mindegyik 4*-os még az alatta lévő pontokat és csíkot is maxira kitoljuk. Külön AP jár minden egyes bandavezér felfedezéséért illetve minden banda végleges kiiktatásáért. Az első ügynökségi pont megtalálásáért, illetve az összesért. Az első Co-op küldetésért illetve az összesért. Végül pedig pár poénosabb AP:
  • Robbantással 10 másodpercig a levegőben fenntartott bandatag
  • Robbantással 7 másodpercig a levegőben fenntartott kocsi
  • Halál nélkül 200 bandatag megölése
  • Óriás gömbbel 15 bandatag megölése
  • Az ügynökségi vártorony megmászása
  • Az ügynökségi vártoronyról való leugrás és tengerben landolás
  • 6 másodpercig tartó kocsival való ugratás
  • 250 lábig eldobott tárgy ami nem gránát
  • Kétszer előrebukfenc kocsival
  • 6 akrobata mutatvány kocsival 60 másodperc alatt


És így tovább, van belőlük bőven! Nem fognak unatkozni akik velem együtt AP függők! Mindent egybevetve a Crackdown egy nagyon jó játék, ellentétben azzal amit a demotesztben írtam, meg kell hogy mondjam én magam is megvettem tegnap, mert tudtam hogy holnap vissza kell küldenem a tesztpéldányt és nem akartam magam elképzelni Crackdown nélkül. Nagyon szórakoztató, még akkor is ha nincsenek benne olyan eget rengető nagy újdonságok és forradalmi ötletek. Nem lehet mit tenni ez a stuff bitang jó és nagyon ki tudja kapcsolni az embert. Nekem személy szerint még sosem sikerült 4 óránál kevesebbet játszanom vele, pedig naponta csak 2-3 órát vagyok a gép előtt. Úgyhogy csak ajánlani tudom mindenkinek, és ne foglalkozzatok a demotesztemmel, mert ez is csak azt bizonyítja hogy egy demo nem mindig mutat meg mindent amit kell!!!

Kapcsolódó cikkek

13.
13.
saturday
Nekem az volt vele a problémám,hogy nem lehet bármikor menteni, így egy 2 órás lövöldözés végén kezdhettem előlről a dolgot.

Ami k idegesítő! :)

Ugye nem lehet akció közben menteni?

12.
12.
Daks
11.
11.
General Thomas
Talán ezért Insane....



megint megszólaltam, igen :D
10.
10.
Ca$h
OKOK! Nekem majd úgyis szükségem lenne az Act2 és az Act5 végén egy kis segítrségre Insane fokozaton, mert nagyon nehéz a végük...
9.
9.
FNorberto
OK.Majd akkor GoW co-op-ot is nyomjuk.De a crackdown-ra péntekig max szombatig várnom kell.De GOW simán mehet:D
7.
7.
General Thomas
Köszönöm én és az IQ Lightosok nevében! :D
6.
6.
Ca$h
General: Elsősegély IQ lightoknak, mivel kihagytam az általában szót, ezért gondolom félreérthető volt amit írtam... nagyon de nagyon. Szóval mivel ÁLTALÁBAN 2-3 órát ülök a gép előtt ezért nagy dolognak számított, hogy sosem sikerült 4 óránál kevesebbet tolnom vele... íg yjó cimbi? :))))



FNorberto: Igen a kocsiknak nem csak az irányíthatósága, de a levegőben való navigálása is javul sőt négyes szinten már lőni is lehet velük. ;) Tanítgatni nem nagyon tudlak sajnos... :( Viszont a stuff meglepően laggol, annyira amileyet még sosem láttam Xbox-on, csak PC-n. :( Mint azt írtam, csak eleinte gyors a fejlődés utána máűr marha nehéz.
5.
5.
FNorberto
A demó cikket is olvastam,de inkább saját tapasztalatból értékeltem a játékot:KELL!!!Asszem pénteken meglesz a "nem halo3 bétás" változat.De az autók irányithatósága javul ha több a skill-ed?Remélem nem lag-ol nagyon.A régi gamertag nem él már-erröl az jut eszembe hogy a gépem csak az eredeti GoW-ot nem játsza:D"...mindenből maximum-on vok.."akkor majd tanítgatsz:DGondolom nem olyan gyors a fejlődés mint a demóban:DMajd kell rakétavető!Ja igen hogy nőjön az egód a cikktélleg nagyon,a demócikk is csak kicsit szigórú voltál a demóval:DHa majd én is max-on leszek ne félj hagyok neked is pár rosszarcot:D
4.
4.
General Thomas
"Nekem személy szerint még sosem sikerült 4 óránál kevesebbet játszanom vele, pedig naponta csak 2-3 órát vagyok a gép előtt."



Azért az szép ha 2-3 ór alatt 4 órát gamezel :DD

Mond el a titkod plííz :P
3.
3.
Ca$h
Jah... és köszi a dícséretet jól esett, olvastad a demó cikkemet is?



;)
2.
2.
Ca$h
Okok felveszlek! Akkor a régi már nem mükszik? Nyugodtan keress rám, szívesen tolom veled, de tudnod kell, hogy én már mindenből maximumon vagyok! :)))
1.
1.
FNorberto
Ca$h nemsoká nekem is meglesz,majd nyomjuk co-op-ban?Vegyél fel mert új a gamertag-em:FNorberto6-Jó a cikk!Grat:D:D
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...