Burnout Paradise

  • Írta: Ca$h
  • 2008. január 25.
Link másolása
Mint ahogyan azt picivel több, mint egy hónappal ezelőtt megígértük nektek, eljött a nagy nap, amikor mindenki kedvenc őrült autóversenye folytatódik. A Criterion mesteri csapata rendkívüli kihívásokkal és újdonságokkal teli ötödik részt készített nekünk, mindent megtettek azért, hogy igazán újszerű hatást érjenek el a legújabb résszel, lássuk hogy sikerült-e nekik!
ÜBERKONZOL: X360, PS3, PSP konzolok, kiegészítők, használt és új játékok olcsón!
LCD, Plazma, Projectoros HDTV-k, Házimozik, BluRay filmek!
Használt készülékek és játékok vétele, cseréje, beszámítása!
További infó: www.uberkonzol.hu, www.uberdigital.hu

Ahogyan az már lenni szokott, a látványos és hangulatos logók után megjelenik az első töltőképernyő és megszólal a Guns 'N Rosestől a Paradise City. Ez már önmagában is megérne egy 10 pontos értékelést, hiszen ennél cinikusabb és hangulatosabb dolgot már ki sem lehetne találni. Aki esetlegesen aggódott amiatt, hogy a jól megszokott ágyékbizsergető hangú bekonferáló csajszinkat leváltották, azokat rögtön így az elején meg is nyugtatnék, hiszen ebben a részben is ő fog megismertetni minket az alapokkal és igen, nem változott a hangjának hatása… semmit! Viszont ahogyan a demóban is, a végleges változatban is DJ Atomika fog minket játék közben szórakoztatni, de senki se aggódjon, mert igazán rengeteg a mondanivalója és a kacagás garantált lesz. A korábbi demó tesztemben már leírtam a legfontosabb jellegzetességeit a gammának, ezúttal jöjjenek az újdonságok egy picit részletesebben.


Az újdonságok

Az ember azt gondolná, hogy így az ötödik alkalommal már szinte semmi újat nem lehet kitalálni ebben a témában, de akik végigkísérték ezt a jó pár évet a Burnout történetében, azok tudják, hogy a Criterionnál a kreativitás idővel egyre csak nő. Ez annyit jelent, hogy ebben a részben van a legtöbb újdonság, olyan sok, hogy félek, fel sem tudom sorolni az összest. Annyira bővelkedik bennük, hogy szinte már nem is igazán nevezhető Burnoutnak. Van akinek ez jó hír, van akinek nem, mindenki döntse el maga, de csalódni senki sem fog, nem kell megijedni!


Teljes szabadság - ahogyan az már a demóbol is sejthető volt, adott lesz egy bitang nagy város (Paradise City), amiben teljesen szabadon vezethetünk, versenyezhetünk, vagy akár ökörködve garázdálkodhatunk. A város több nagyobb részre van felosztva, mindegyiknek megvannak a maga jellegzetességei mind külsőségekben, mind pedig a versenyszámokban. Minden típusú játékos meg fogja találni a neki legjobban fekvő játékstílust. Lesznek, akik végigmennek az összes versenyen, lesznek akik órákig csak hülyéskedni fognak, és lesznek akik rögtön az online résszel próbálkoznak majd. Az egyetlen komoly probléma ezzel a fene nagy szabadsággal, hogy sajnos ha nekikezdünk egy versenynek, nagyon könnyen el tudunk tévedni, hiszen nem terelnek minket semerre, arra megyünk amerre akarunk és ha nem figyelünk eléggé a képernyő felső részén lévő „indexelő" táblákra, könnyen végleg el is veszhetünk.


A versenyszámok - a jól megszokott klasszikusokon kívül, mint a sima verseny és a Road Rage, találkozni fogunk két teljesen új versenyszámmal is, az egyik a „Marked Man" ahol a cél az, hogy mindenki elől menekülve eljussunk a célba anélkül, hogy leszednének minket. A másik pedig, ami mindenki kedvence lesz a „Stunt Run", itt a cél az, hogy minél látványosabb mutatványokat produkálva a lehető legmagasabb szorzót, majd pontot elérjük. Ez a verseny talán a legajánlottabb házibulikban, a röhögés garantált lesz. Ezeken kívül találkozni fogunk még „Burning Route--tal" is, ami a mindenki gyűlölt Hot Lapjét fogja helyettesíteni, de itt még annyit nehezítettek rajta pluszban (nem mintha idáig könnyű lett volna), hogy meg van adva, hogy melyik kocsival lehet csak nekipróbálkozni a futamnak. Ezeken kívül minden egyes utcán megdönthetjük a más játékosok által felállított idő, illetve crash rekordokat. Apropó Crash! Mivel az előző részekben nagyon közkedvelt volt, ez sem hiányozhatott a Paradise-ból, sőt itt bármikor átválthatunk rá elég csak a bal, illetve jobb ütközőt egyszerre megnyomni és már indulhat is az őrültet, avagy a Showtime…


Gyűjtögetni valók - az eddigi részekben is voltak gyűjtögetni való dolgok a játékmenetben, legfőképpen különböző díjak formájában, ezúttal ezek természetesen mások lesznek, de nem kevésbé viccesek. Az egyik ilyen gyűjtögetni való cucc a Burnoutos hirdetések lesznek, amiken nemes egyszerűséggel csak át kell hajtanunk, stunt run alatt egy ilyen, kétszeres szorzót ad nekünk. A másik a lezárt részeken való átgázolás lesz, amik egyben útlerövidítéseket is takarnak maguk mögött, érdemes az összest megtalálni. Végül, de nem utolsó sorban, lesznek olyan helyek, ahol embertelenül nagyokat tudunk majd ugratni, ezeket is érdemes összegyűjteni, de vigyázat, mert biztonságosan talajt is kell ám érnünk a sikerhez!


Roncstelep - nagyon poénos újdonságnak tartottam azt a dolgot, hogy az autókat nem ajándékba kapjuk, ahogy eddig, hanem minden egyes alkalommal mikor unlockolódik egy verda, meg kell találni a városban és szépen le kell szednünk. Ekkor természetesen bekerül a saját kis roncstelepünkbe, ahol már nem is lesz más dolgunk csak egy picit helyrepofozni és indulhat is a hajsza. Az, ahogyan ez vizuálisan elénk van tálalva, több mint vicces, majd meglátjátok!


Online játék - nem tudom ti hogy vagytok vele, de számomra a Revenge online része hatalmas nagy csalódás volt. Nem volt benne semmi olyan különleges, ami miatt újra és újra meg akartam volna próbálni. Gondolom ez vissza is jutott a készítők fülébe és nem csoda, hogy ezúttal az egész játékot erre alapozták. Nem véletlenül lett megadva nekünk ez a végtelen szabadság, ami akkor jön elő igazán, amikor maximum 7 játékossal törekszünk Paradise City leamortizálására. A döntés a miénk lesz, hogy simán csak versenyezni akarunk egymással, vagy őrült módón leszedni az egyiket a másik után, vagy éppenséggel választhatjuk a „Challenge-et" avagy a kihívásokat. Minden több játékos módra adott lesz 50db kihívás, a két játékostól egészen a 8 játékosig, úgyhogy aki teljesíteni akarja mindet, az garantáltan nem fog unatkozni. Végül pedig adott lesz nekünk az új live kamera által nyújtott szolgáltatás, amiben képeket tudunk küldözgetni egymásnak, nem kevés kellemes, nevetéssel teli percet okozva ezzel mindenkinek. Ezekből a képekből típusonként 30-at el is tud tárolni nekünk a progi, hogy később visszanézhessük őket! Mint ahogy az gondolom kiderült, ezúttal az online rész viszi a pálmát, de keményen!


Végszó


Eléggé zavarosak az érzéseim ezzel a résszel kapcsolatban, hiszen ha úgy állok hozzá, mint egy átlagos őrült autós játékhoz, akkor nagyon jól teljesít, hiszen eszméletlen grafikája van, remek játékélményt nyújt, a zenék is szuperek (ezúttal már korábbi részek nagyobb slágereit is hallani fogjuk), minden nagyon jó és szép. De! Ez egy legendás sorozatnak az ötödik része, ami idáig részről részre egyre jobb lett, de ezúttal ez sajnos nem teljesen mondható el. Hogy miért nem? Azért, mert annyira tele lett rakva újdonságokkal, hogy az ember már rá sem ismer a sorozatra, valahogy olyan érzése van játék közben, hogy ez Burnout is meg nem is. Valószínűleg stílusváltást akartak eszközölni a készítők, ami sikerült is nekik, de túl gyors ütemben tették ezt, ami miatt a világ legszórakoztatóbb és legpoénosabb játéka átment egy csaknem szimulátorszerű játékélménybe. Az autóknak súlya van, fizikája, rendkívül könnyen törnek, (ahogyan mondjuk a valóságban is), sajnos ezúttal a velünk egy irányba közlekedőkön is szét fogunk kenődni, amihez nagyon nehéz hozzászokni. A legnagyobb problémáról már beszéltem, ami a versenyek közbeni eltévedés problematikája, sokat fogunk emiatt idegeskedni, pedig a Burnout mindig is az a játék volt, amin az ember szórakozik, nem pedig idegroncsoskodik. Nem akarok senkit sem kétségbe ejteni, a játék nagyon jó, ami a pontozáson is látszik, de félő, hogy ezentúl már mindig ilyen lesz, úgyhogy jobb lesz ehhez hozzászokni.


Ide a végére pedig meg szeretném osztani veletek azt a furcsa személyes érzésemet, hogy ez az utolsó Burnout, amit a kezünkben tarthatunk. Nem tudom, hogy miért érzem ezt, lehet hogy azért mert a Paradise-nak van egy érdekes összefoglaló hangulata (gondoljunk csak a zenékre), vagy csak azért, mert a sikerszéria az én szememben most indult el a lejtőn… nem tudom. Remélem, hogy nincsen igazam és remélem, hogy 1-2 év múlva újra teljesen le fognak minket döbbenteni a Criterionos kölkök, hiszen nem egyszer megtették már, meg fogják tenni újra… remélem! Addig is mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a remek kis stuffot, és ne is törődjetek az én buta véleményemmel, ezúttal semmiképpen sem, mert az túl mély ahhoz, hogy bárki átlássa…

Kapcsolódó cikk

29.
29.
Nothing
Imádom a korábbi részeket, de nekem valahogy nem jött be a Paradise. A legnagyobb hibája, hogy az új "utcák-terek" (a sorozattal kapcsolatban valahogy nem jön a számra a sandbox kifejezés :)) rendszerhez mérten szinte már követhetetlenül gyors a játék...vagy csak én öregszem. Száz felé kellene figyelni (kijelzők, térkép, infók, utcajelzések, netán még az út is...) miközben brutális tempóban száguldunk a végzetünkbe - egyszóval a korábbiaknál is nagyobb lutri minden egyes megtett méter. A "vidéki" szakaszok még úgy ahogy kontrollálhatóak, de a belváros egyszerűen túl szövevényes egy Burnout-nak. Nem egyszer konkrétan játszhatatlannak éreztem pl. a versenyeket! Ennek a játéknak az eszetlen sebességről, felhőtlen száguldozásról kellene szólnia, nem arról, hogy hogyan tudunk navigálni 2 pont között 0.2 sec alatt - ez már anno, a felturbózott Crazy Taxi-nál sem jött be. Iszonyat frusztráló tud lenni, amikor egyetlen elvétett utcasarok miatt veszítjük el az előnyünket (vagy épp az egész versenyt...) és az ütközéseknél bevetett slow-mo is csak egy ideig poén, később inkább idegesítővé válik - akármilyen is pofás a gyűrődő kasztni látványa egyébként - ahogy folyton kizökkent a ritmusunkból, megtöri a tempót. Pedig amúgy az összetevőkkel (grafika, soundtrack, járgányok, zúzások, stb.) semmi gond és a játékidő döntő többségében azért iszonyat szórakoztató, szinte abbahagyhatatlan darab (a nem kötött szakaszon játszható új Stunt és Showtime mód oltári nagy buli!), de az illesztéseknél kevés a EA-féle Technokol, így - ha nem is esik szét a koncepció - nem áll össze a dolog egy jól játszható és igazán ütős játékká. Vagy legyen veszett tempó (Legyen is! Erről szól a Burnout!) vagy csináljanak egy komplex sandbox-játékot, (na, végül csak kimondtam...:)) de a kettő együtt - úgy tűnik - nem megy. Legalábbis nem a megszokott fordulatszámon.
A rendszeretek szerint egy 7.0 - 7.5 pontot azért lazán bezsebel nálam. :)
27.
27.
ProEvoFan2
#26: én meg 3.75 euróért Steamon:D
26.
26.
gynorbi
Szerintem is nagyon jó kis játék ,2000 ft-ért megvettem pc-re, és azt mondom megérte:D
25.
25.
SWBF2
18: igen tudom, adófizetés XD
23.
23.
Melanie
HEH a bátjám nyomja konzolon és 40% kész rohadt jó a játék és nagyon jó a kocsik denincs olyan kocsi amit ismernék a bátjám szerint a(z) pl.: Galardót azért nem rakdák be mert sztem nem akarták hogy olyan kocsit adjanak a Burnout-ba amely szarrá törik és ez nekik hát igen
23.
23.
Melanie
Ja és meg van az össz zenéje!!!
21.
21.
Vincenzo
Köszi szépen...mostmár menni fog:P
20.
20.
Ca$h
Persze nagyon szívesen! Bármikor bármerre is jársz, ha felnyomod a d-padot tudsz belépni a road rulesok közé. Váltogatni tudsz az offline idő és crash road rulesok között, majd az online-ok jönnek. Ha kiválaszottad mondjuk az offline crash-t akkor bármikor megnyomhatod a bal és jobb bumpert egyszerre ahhoz, hogy elkezdődjön a showtime. A showtimeban nem kell mást tenned, mint a kocsit irányítanod és fenntartanod a folyamatos pörgést az "A" időnkénti megnyomásával. Szorzókat a buszok felrobbantásával kapsz, a pontot a felrobbantott kocsik illetve a megtett távolság alapján a szerzett szorzókkal felszorozva kapod. Ha megvan a shotime avagy crash rekord, akkor az adott utca neve pirosról ezüstre vált, ha az időt is megcsinálod, akkor meg aranyra. Idő rekordot csak akkor tudsz csinálni ha az utca egyik végére értél és visszafordulsz az utcára, amikor is elindul a stopper és látni fogod, hogy mekkora rekordot kell megdöntened... kb. ennyi, kérdezz bátran! ;)
19.
19.
Vincenzo
Valaki meg tudná nekem mondani, hogy ez a road rules-dolog hogy működik, mert én nagyon nem tudtam rájönni...
18.
18.
Ca$h
Sziasztok, sajnos beteg voltam, de visszatértem és nagyon örülök hogy ennyien írtatok ide. Most hogy már lassan 30 órát játszottam a játékkal, megszoktam minden kisebb nagyobb hibájával együt és nagyon megszerettem, szinte lehetetlen abbahagyni... mindenkinek csak ajánlani tudom. a Burnout sorozat ezzel a résszel áttért a tínédzser ökörködő korból az érett felnőtt korba és mindenki tudja, hogy az milyen előnyökkel jár! :)))
17.
17.
uszylaci
obi: az kemény! grat! :)
16.
16.
Obi1
Én játszottam 50 percet de még nem is versenyeztem..Mentem a városban, és csak zúztam - törtem - ugrattam, stb..És csak 45 mérföldöt hajtottam eddig.
15.
15.
uszylaci
íííííííííííííí
14.
14.
hopphopp
Én nekem már megvan nyitva vagy 40-45 a 75-ből vagy mennyiből.szentem is jó játék csak ahogy a cikkben is hangzott nagyon meg reformálódott és ezt szerintem nem jött be annyi embernek. kár volt kicsit "lelasítani" a versenyeket mert így már nincs az a őrült nem látok semmit jókis zúzda játék.De nagyon bejön ez a részis remélem jön idén egy black2 és 2009-ben pedig a Burnout legújabb része
13.
13.
uszylaci
hopphopp: nagyon joo játék! ki kell takedown-olnod a kocsikat hogy feloldódjanak, aztán vinni kelll őket megjavítani és lehet színt választani! ez egyszerűen nagyon joo játék! a törés nagyon szép... mikor lelassítja... az kemény... meg vmikor 12000-et kell összegyűjtened driftből ugrásokbool. és engem egy kicsit idegesít. de egy nagyon kicsit hogy nincs fal. mert igaz h mutatja merre kell menni, de akkor is valamikor eltévedek... najoo, igazábool sincs ilyen, hogy az utcákat ahol versenyzel illegálisan, el vannak zárva... legalább élethű. és feloldottam a skyline-t (más a neve a játékban de pont ugy néz ki!) és utána egy nagy trottyos teherautoot! olan erős mint a bivaly! és 70akárhány kocsibool megvan 8! elég hosszúnak tűnik... a 8. kocsinál tartok, de 6 órát játszottam vele ma. (mert ma kaptam meg) és még csak 8 autoo van feloldva a 72 vagy mennyiből... cool!
12.
12.
hopphopp
Hogy nincs fal szerintem élvezetessebé és realisztikusabbá tesi az egész játékot.Engem annyira nem idegesít mert én nagy MIdnight Club fan vagyok és nyáron jópár órát játszottunk vele haverokkal.Az egész azon múlik, hogy hogyan ismered a várost
11.
11.
hopphopp
10: A kocsikat a roncstelepen lehet átvenni ahol a legelején kezdődik a játék.De csak akkor nyilnak meg a kocsik hogyha elkapodőket a városba és ki takedown-olod őket.
10.
10.
uszylaci
be is kell. nekem megvan. most próbáltam ki. télleg rossz, hogy nem zárja el az utakat... mert versenyen vagyok, és be kell fordulni... ott ad egy index szerű hangot, és a képernyőn mutatja melyik utcába kell bekanyarodni... nehéz, és nincs főmenüje... és télleg el is tévedtem párszor. nagyon szép a törés meg a grafika. de hogyan lehet kocsit választani? vagy be kell menni valahova vagy hogy???
9.
9.
huszti
Áááá...én így ránéztem, ezt elolvastam, visszagondoltam a nyárra (burnout 3 és revenge 1 csomagban)....ezt be kell szerezni...
8.
8.
Aramisz93
7: hagyjad már ő pro XD...kipróbáltam haver x-jén...háát...furcsa így először ez a nagy szabadság...meg ez h bárminek neki mész összetörsz...furcsa furcsa...de el kell ismermi a törések eszméletlenül néznek ki =O de azt hiszem maradok a revenge-nél
7.
7.
shyfter
Épp az elöbb írták, hogy nagy sebességnél irányíthatalan. :D
6.
6.
uszylaci
áááá! de már apu megvette x360-ra! na mindegy... pedig a mozgásérzékelővel többet ér ps3-on!
5.
5.
hopphopp
4: lestartolod a játékot bemész a options menübe és ott lehet beálítani a Motion Sensort.De szerintem nem nagyon jó mert hogyha gyorsan mész teljesen irányithaatlanná válik.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...