HWSW: A Radeonokon is fut már a Folding@Home

  • Írta: Daks
  • 2008. április 14.
  • Hardver
Link másolása
Az újabb Radeon videokártyák grafikus processzorán is fut már a Folding@Home - olvasható Nagytestvérünknél, a HWSW magazinnál.
Az újabb Radeon videokártyák grafikus processzorán is fut már a Folding@Home - olvasható Nagytestvérünknél, a HWSW magazinnál.

Hosszú fejlesztést követően újabb grafikus kártyák processzorára hajtó Folding@Home klienst tölthetnek le a projekt résztvevői. A második béta minden olyan AMD/ATI grafikus gyorsítót támogat, mely ismeri az AMD Compute Abstraction Layert (CAL). Ennek megfelelően minden R600-sorozatba tartozó grafikus gyorsítón futhat - Radeon 2400-on, és ennél újabbakon.

A Folding@Home néven ismert projekt a proteinek molekuláris szintű kialakulását, felépítését szimulálja elosztott rendszerben, hogy az eredmények révén tudósok jobban megérthessék viselkedésüket, hatásukat, és egyes kórok kialakulásának mikéntjét.

Érdekel a Folding@Home?
Irány a Nagytestvér!
19.
19.
dareal
uh, a nyelvtani hibákért elnézést, van egy pár :)
18.
18.
dareal
hallod, komolyan. világ életemben a rákos patak mellett éltem (kivéve, amikor külföldön éltem). eleinte zuglóban, pár utcára a pataktól. most pécelen, ahol szintén átfolyik a patak.

no, anno a zuglói rákos patakban FÜRÖDTÜNK, bár már akkor is átfolyt az egis gyógyszergyáron, de a víz tiszta volt (komoly élővilág is volt benne, halak, békák, piócák, stb, most már SEMMI), most azon a helyen gumiabroncsok, zacskók és egyéb szemét fedi a vizet. a péceli szakasz, ahol a gyógyszergyár még a közelében sem volt a pataknak, olyan retkes, hogy hihetetlen. kb ugyan az a látkép, mint a pesti szakaszon, ahol már a dunába ömlik. mindez kb 16-20 év leforgása alatt.

a másik amit nem értek, az a túlzott fegyverkezés (hm, lehet, hogy ezen tárgyalásainkat egy másik topicban kéne átbeszélni, ez már eléggé off. bár 2en vagyunk, mást reméljük, hogy nem zavar :))

mi a francért? azért gyártjuk a fegyvereket, hogy egymást gyilkoljuk. gratulálok, komolyan.

a régi kínában a területi vitákat sakk mérkőzéseken vitatták meg, az okosabb vitte a területet (ebben nem vagyok elég biztos, ez csak tanulmányaim gyenge foszlánya, ha nem így volt, esetleg ez egy urban legend, then nvm). mennyivel humánusabb és átgondoltabb megoldás. az okosabb vezeti a másik területet. persze ez sem mindig jó, lévén lehet vlki nagyon okos stb, de attól még lehet egy szadista szar alak (bár egy ember minnél okosabb (nem lexikális tudás, hanem eredendő eszesség), annál inkább humánus, nem egy militarista, szadista hajlam (asszem ez bizonyított))).



valamilyen szinten a globalizáció mellett vagyok, DE nem a megszokott, jelen tudatban megszokott globalizáció híve. sajnos ez nem működik, mert mint a legtöbb rendszernek, az emberiség a leggyengébb láncszeme, a lánc erősségét meg mindig a leggyengébb láncszem határozza meg. attól, hogy kinyílvánitanánk, hogy minden ember egyenlő (viszont a bűntetést és a bűntetés végrehajtást NAGYON-NAGYON megerősíteném, mondhatni megtorlás szintre emelném), nincsenek határok, az erőforrások elosztása szükségeség és nem igény szerint történne, sokkal jobb világban élnénk. de ez nem működne, amíg az emberiség felfogása, mentalitása saját önös érdekek, vagy közeli hozzátartozók kielégítését szolgálja.

attól japán még maradhatna japán, a saját egyéni kultuszával, történelmével, csak éppen nem ország lenne, hanem egy szimpla terület, főleg hogy az egyre gyorsabb utazásnak köszönhetően már-már felesleges országhatárokról beszélni, lévén max 20 óra alatt ott lehetsz a föld ellenkező oldalán.



az a baj, hogy a közös célt nem látjuk, illetve mivel önös érdekek hajtanak minket, ezért nincs is közös cél, eszme.

mennyivel előrébb járnánk, mennyivel kevesebb probléma lenne, ha ezeket belátva (nono, nem az én meglátásaimat, hanem annak lényegét) vinnénk tovább az életünket, fegyverkezés helyett ózon heggesztésbe fognánk, az általunk generált éghajlat változást enyhítenénk, próbálnák ezt visszafogni. de nem.

ebből a szempontból nézve, teljesen egyetértek, minden egyéb felesleges és komolytalan.



egyébként egy kis adalék, hogy ha valami jó lehetne, azt az emberiség mennyire el tudja rontani:

nagyapám tervező építészmérnök volt, többek között ő tervezte az óbudai lakótelep nagy részét, node anno nem úgy volt, ahogy most ezen házak kinéznek.

anno az eredeti tervekben az szerepelt, hogy minden egyes panelház különálló kis létesítmény legyen, minden egyes ház képes legyen a teljes önellátásra, ill konkrétan adott blokk (tehát nem minden házhoz tartozott volna egy abc, hanem blokkonként 1-1 kisebb abc). az eredeti terv szerint, x emeletenként az adott emelet szórakoztatásra lett tervezve (asszem valahogy úgy, hogy egy 10 emeletes házban 2, míg egy 4-5 emeletesnél 1 emelet szolgálta volna ezen célt). értem ezalatt, hogy egy ilyen emelet tartalmazott volna tv szobát, biliárd (ill nálunk a rex volt a menő) asztalok, kártyaasztalok, sakk és egyéb kikapcsolódást, szórakozást segítő helyszíneket építenek. gondolom nem kell bemutatnom, hogy ez hogy valósult meg. igazából ezen házak léteznek, csak nem itthon. itthon ebből semmi sem lett, míg ausztriában ezek a legkelendőbb társasházi lakások (tetőn medence, stb, ott már picit modernebb a megvalósítás ugye :))



szal a legnagyobb eredendő probléma az emberiség, az önzés és a mások nagy ívben leszarása. sajnos ez minden területen jelen van, elég ha ezen fórumon megnézed a hozzászólásokat, vagy a tizenx éves 576 újságok csevegő rovatait: konzol vs konzol, pc vs konzol, akármi vs bármi, pistike azt isteníti ami neki van, amilye nincs az szaaaar, meg lol köcsög másikcsoport, nekik nem jön az "illsuckyourmoney 4. extended director edition premium release collector edition" szááááánalom. anno Zolee kérte, hogy ezen emberek cseréljenek a másikkal gépet egy időre, oszt majd meglátják, hogy mégsem olyan trágya az, ami a másiknak van, meg különben is.



no ennyi, nem írok most többet, mert ez is egy wall of text már imho :)





ps.: igazából szerintem a környezetszennyezés elleni tettek az emberiség komoly változását, magának a fajnak a fejlődésével fog járni. mint pl anno a középkor ugye, ahol tök normális volt, hogy a reggeli kakit, pisit lazán az utcára öntötték. míg az emberiségben jelen van pl a szórakozásból származó ölés, az önzés, mások tudatos eltiprása a segítése helyett, addig ez változatlan marad (remélem, hogy rosszul látom és ez hamarabb változni fog)
17.
17.
tjames
#16: KORREKT! Én is azt látom hogy az elmút 20 évben is RENGETEGET romlott a helyzet. Nemtom miért nem veszik észre az emberek. Nem lesz ennek jó vége...

De legalább ismerni fogunk pár új bolygót, meg kiszámoltuk hogy ívik a protein. komolytalan...
16.
16.
dareal
ezzel teljesen egyetértek, miszerint sokkal égetőbb problémák is vannak a földön. ezért is írtam az egyik postomban, hogy jóval jobb lenne az élet egy olyan földön, ahol az ember még nem mászott le a fáról :) kis túlzással persze.

már csak olyan apróságok is hatalmas előrelépést jelentenének, ha a szelektív hulladékgyűjtés MŰKÖDNE, de nem működik, ha az emberek a szemetet inkább vinnék tovább 50-100-500 métert, mintsem hogy a földre hajítsák.

nálunk pl vicc az egész, van ugyan szelektív hulladékgyűjtésre jelölt hely, ott is vannak a színes kukák (házamtól mintegy 1,5 - 2 km-re....), csak azok már úgy televannak, hogy nem fér beléjük (arról nem is beszélve, hogy az orkok előszeretettel szelektálják át még1x, vissza viszont már nem teszik, ergo a kukásnak kéne még1x szelektálni).

rengeteget játram az erdőket gyalogosan, illetve a pusztákon rengeteget bicikliztem anno (napi minimum 60 km megvolt, télen - nyáron). nem azt mondom, hogy anno patyolat volt minden, de az az eltelt 10 év alatt már akkor a változás - sajnos negatív irányban - , hogy az hihetetlen.

komolyan, első lépésként tuti hogy bevezetném, aki bármit elhajít az utcán, illetve bárhol, ami a környezetre negatív hatással van, minimum 50e forintért megbasznám. vezetnék róluk egy listát, ha még1x megteszi 100e, ha még1x, akkor közösség veszélyeztetéséért bezsuppolnám pár hónapra, és így tovább.

valamint kapásból a segélyek osztását minimális közmunkához kötném, itt a segély, de előbb tipli a patakpartra takarítani stb (érdekes, de ez külföldön tökéletesen működik).

az autókról egyéb igen súlyosan környezetszennyező dolgokról ne is beszéljünk.... személy szerint nincs is autóm, max cégeset használok. melóba gyalog, bicóval, fáradtság esetén busszal járok vagy a titkárnőt felhívva, hogy vegyen má' fel :)
15.
15.
tjames
mondtam már: csatlakozz akkor, és érezd azt hogy: igen, tettem valamit a proteinek szaporítása érdekében.

engem nem lelkesít, és komolytalannak tartom. nem legagyizom, mert biztos hatalmas felfedezés lehet bizonyos körökben, de szerintem pl a környezetszennyezés, és az ebből adódó éghajlatváltozás sokkal égetőbb. azzal kéne inkább foglalkozni, mert nem lesz kinek továbbadni a felfedezéseket. érdemes lenne a légköri adatokat elemezni ilyen szuperhálózatokkal. szerintem sosem mernék kimondani hogy mi a végeredmény. hamarabb tönkretesszük a földet minthogy a proteinek orgiázni kezdenének.
14.
14.
dareal
ja meg még annyit, hogy a legtöbb felfedezés, találmány (főleg régen ugye, amikor úgynevezett tudós még nem is volt) biza mind-mind civiltől származott. (most persze más aspektusát nézzük, mert nem maga a civil, hanem a civil gépe a lényeg, ebben az esetben persze).
13.
13.
dareal
na igen, de ezen civil hálózat jelenleg az egyik legnagyobb számítási kapacitást tudja magáénak, innentől kérdezem én, hogy akkor miért is nem jó ez? :) nem azt, hogy te személy szerint miért nem futtatod, te döntöd el, hogy mi fut és mi nem fut a gépeden, ez teljesen ok, csak azt nem értem, hogy hogy mondhatod erre, hogy komolytalan. arra az 5 millió évnyi számításra, a talált eredémnyekre (ha elolvastad a wikis linket, akkor az alapján még ET is lehet az a rádiójel, amit találtak és feldolgoztak (persze ezt tartják a kutatók a legkevésbbé valószínűnek, de _akár_ még az is lehet (olvasdd el egyébként, érdekes)) mindent mondanék, csak azt nem hogy felesleges és komolytalan.

12.
12.
tjames
tudtam. de azokhoz nem civiliek gépét használták, hanem komoly tudósok komoly laborokban jutottak eredményre.
11.
11.
dareal
számomra az eddig talált bolygók stb már elegendőek ahhoz, hogy a projectet jónak, haszosnak véleményezzem.

tudtad, hogy a technológiai fejlődés nagyon nagy százalékára elmondható, hogy az eredetileg megcélzott célt nem feltétlen, - vagy csak utólag - de annak kutatása közben hány új találmány, felfedezés, napi életben használt és megszokott dologra derült fény?
10.
10.
tjames
Nagy elkötelezett lehetsz :) Milyen sikerekről beszélsz? Max számolási eredményeket tudnak felmutatni, amiért létrejöttek, abban eredményt nem! Még szép hogy sok gép sokat számol. De nem ez volt a kérdés. És szerintem nem ez a fejlődés útja....
9.
9.
dareal
arra jó, amire kitalálták, csak még nincs célzott eredmény. ennek ellenére az eddigi sikere(k) nem igazán megkérdőjelezhetőek, akár tetszik, akár nem :) bár tényleg, nyugodtan a homokba is dughatnák a fejüket, vagy mi is, bár akkor még a fákon rohangálnánk, gügyögnénk, minek próbálgassuk a lehetőségeket :) (bár esküszöm, hogy egy jóval jobb világban élnénk)
8.
8.
tjames
#6: Ez jó :) Idegeneket nem, de bolygókat találtak :) Majd akkor a @Home eredménye is az lesz, hogy a proteinek kialakulását ugyan nem, de DNS molekulákat találtak :) Még jó hogy pont arra nem jók, amire kitalálták őket :)
6.
6.
dareal
ne érts félre, nem azt mondtam, hogy csatlakozzon mindenki :) aki akar, az már valószínűleg úgyis megtette.

eredménytelen? nem hinném. idegeneket ugyan nem fedeztek (még) fel, viszont eddig ismeretlen bolygókat és galaxisokat már találtak így. nem 1et, nem 2t, rengeteget.
5.
5.
tjames
Még valami. Hogy miért mondtam hogy komolytalan? Hát az eredménytelensége miatt.

SETI: földönkívüleiket találtak? NEM

Erről a @Home-ról meg az a véleményem hogy vannak fontosabb dolgok is. Az én gépemet ilyen értelmetlen szarságok miatt ne terheljék. Majd ha egy ilyen program eredményt mutat fel egyszer, akkor belátom. De nekem értelmetlennek tűnnek....
4.
4.
tjames
Akkor csatlakozzatok! :)
3.
3.
dareal
bocsánat, picit utánanéztem. az eddigi önkéntes munkák eredménye: a lassan 10 éve működő SETI@home eddig [b]5 millió évnyi számítást[/b] köszönhet a közönségének. szerintem ez egyáltalán nem komolytalan :)

ráadásul guiness rekordokat is felálítottak már a felhasználok, a legnagyobb számítási kapacitásért kaptak elismerést, még 2001-ben.
2.
2.
dareal
az eddig önként jelentkezők által küldött adatok így is több évnyi számolást végeztek el, nem mondanám, hogy komolytalan. hiába az otthoni gépek számolnak, minnél több az önkéntes, annál gyorsabb a számítás. a "sok kicsi sokra megy" itt nagyon jól működik.

ez csak egy lehetőség, hogy aki segíteni akar, az így is megteheti.
1.
1.
tjames
Oda ne fingjak.... :) Egy ideig a SETI-ben is benne voltam, de semmi értelmét nem láttam. Ennek sem. Ritka komolytalannak tűnik hogy egy tudós csapatnak így kelljen számolnia. Kössék össze a szuperszámítógépeiket, meg építsenek PS3-ból Ultraszmítógépeket, ozt azokat is összekötve számoljanak azzal. Én az ilyenekhez nem csatlakozom, köszönjük Emese....
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...