E3 2009: Lezajlott az Activision konferencia

  • Írta: fojesz
  • 2009. június 1.
  • Rendezvény
Link másolása
Elsőként az Activision Blizzard tartott sajtókonferenciát az idei E3 előtt; az eseményen szó esett a játékpiacról, az új címekről és a jövőbeni tervekről is.
Elsőként az Activision Blizzard tartott sajtókonferenciát az idei E3 előtt; az eseményen szó esett a játékpiacról, az új címekről és a jövőbeni tervekről is.

A konferencia levezénylői Robert Kotick és Mike Griffith Activision-fejesek voltak, de részt vett többek között Mike Morhaime is a Blizzard színeiben. Kotick szerint a játékpiac egyre inkább bővül, egyre többen játszanak, ez pedig nyilván egyre több bevételt jelent. A kiadó igyekszik követni a divatot: eszerint nagyon fontosak az új, speciális kontrollerek, továbbá kiemelkedő szerepet kap a közösségi élmény erősítése, illetve a cél az, hogy a játékosoknak megérje beruházni egy-egy programba.

Némi számadat: mára 23 millió játékos játszik online rendszeresen, 10-17 millió tagja valamilyen klánnak, guildnek. A konzoljátékosok száma 22, a női játékosok száma 36 százalékkal nőtt, konzolonként pedig 17 százalékkal emelkedett az eladott játékok száma az előző konzolgenerációhoz képest. Kotick szerint annak ellenére, hogy nőnek a játékok árai (lásd Guitar Hero), egyre többen gondolják úgy, hogy ezekbe érdemes befektetni. Egyre népszerűbbek a DLC-k mind a játékosok, mind a fejlesztők részéről: a készítők az ilyen kiegészítőkön sokkal többet tudnak keresni, ugyanis míg egy dobozos játékot 20, addig a DLC-ket 60, a World of Warcraft előfizetéseket 55 százalékos árréssel tudják értékesíteni.



Griffith beszélt a kiadó játékairól, szinte minden nagyobb sorozathoz készül folytatás a jövőben. 2010-ben megjelenik az új Tony Hawk, de jövőre érkeznek az új James Bond, Pókember és Transformers játékok is. Külön kiemelte a Call of Duty sorozatot: kedvenc háborús játékunknak egyre többen lesznek a szerelmesei, a World at War 11 milliós vásárlótáborának körülbelül a 20 százaléka akkor játszott először Call of Duty-val. A széria eladásai összesen 35 millió rúgnak. A Modern Warfare 2 előrendelései már minden rekordot megdöntöttek, a kiadó szerint igazi hisztéria várható a november 10-i megjelenéskor. Cél, hogy a sorozatot felfuttassák Ázsiában, illetve, hogy a játékosok új helyszínekre (Vietnám, Kuba?) jussanak el a játék során. Többször is megerősítették az előadás során: a Call of Duty sorozat más játékkategóriákban is terjeszkedni fog. Várjuk az első stratégia bejelentését!

A Tony Hawk: Ride-ot maga a profi gördeszkás mutatta be. Ugyan a sorozat összesen egymilliárdos bevételt hozott, mostanra újításokra volt szükség. Így került képbe a szintén Hawk által javasolt gördeszkakontroller, amely jobb élményt ígér, mint valaha. A Ride állítólag bátran ajánlható bárkinek, hardcore és casual játékosoknak egyaránt - könnyebb szinteken jól megtanulható az eszköz használata. Kiemelték a Blurt is, leginkább azért, mert a Bizarre játéka az első komolyabb autóverseny, amely az Activision kiadásában jelenik meg. Az előadók szerint nem lesz se túl árkád, se túl szimulátor - pont játszható és élvezhető bárki számára.



Guitar Hero: a sorozat állítólag a műfaj vezetője, egymilliárdos bevétellel büszkélkedhet összesen. A továbbiakban állítólag rágyúrnak a közösségi élményre, PSP-n is bemutatkozik a Guitar Hero egy dobkiegészítő társaságában. Állítólag az iPhone felé szeretnének elmozdulni, mert az egyik legígéretesebb piacot látják benne. Néhány szó esik a Band Heróról, mely egy pop-centrikus rész lesz, de a hangsúlyt inkább a DJ Hero kapja. Érdekes módon a készítők azokat a Guitar Hero rajongókat célozzák meg az új játékkal, akiknek túl sok volt a rock az eddig részekben. A DJ Hero kompatibilis lesz a Guitar Hero gitárjaival és mikrofonjával, így talán még plusz költséget sem jelent majd az új rész beszerzése. Nyolcvan előadó, 100 dal és 80 egyedi mix várja a játékosokat.

Végül Blizzard. Mike Morhaime elmondta, hogy rendkívül büszkék arra, hogy a cég 1994-es megalapítása óta zsinórban 11 sikercímet tettek le az asztalra, bevételeik a válság ellenére egyre csak nőnek. A Diablo-sorozat 20 millió eladott játéknál tart, a Starcraft 11 milliónál, míg a World of Warcraft jelenleg 11.5 millió aktív előfizetővel rendelkezik. Természetesen ez a Blizzardnak nem elég, tovább akarják növelni a rajongótábort, mostanában különösen Kínára koncentrálnak, mely az egyik leggyorsabban növekvő piacot jelenti. A Starcraft II bemutató végén elárulták, hogy a játék első része már az év végén megjelenik, a többi projektről egyelőre nem esett szó.
11.
11.
Optimus Prime
"de jövőre érkeznek az új James Bond, Pókember és Transformers játékok is."



Akkor végre elképzelhető egy rendes, stand alone Transformers játék is?
10.
10.
elite_hun
8:Ja bocs. Csak nem nagyon emlékszem rá. csak egyszer elolvastam az előzetest de aztán nem sokat törődtem vele mert nem jön PC-re
9.
9.
Gunner23
8: De igen sandbox! És nagyon ütős! Meg van a demója, és oda mész ahova akarsz!
8.
8.
elite_hun
7:Nekem a prototype sokkal szimpibb. De talán azért is mert az inFamous nem jön PC-re :D És ha jól tudom akkor az InFamous nem sandbox típusú
7.
7.
Gunner23
A Prototype már nekem is nagyon kéne, na meg az InFamous is. De nem tudom eldönteni melyik legyen, mindkettőre meg persze nincs pénzem. :S
5.
5.
elite_hun
4:5-12-e között jelenik meg. Azért így írom mert hivatalosan 5-én hozzák az EU-ba, de van ahol 12-őt ír. gondolom amíg kirakják a polcokra stb. Egyébként én is várom már de nagyon :D
5.
5.
elite_hun
És gondolom nem nehéz kitalálni hogy júniusban. Tehát péntektől elvileg kapható lesz.
4.
4.
trialboj
Hali, nincs valami hir a protoype-rol? a megjelenese erdekelne :D



kosz
3.
3.
Mathia$
cod6 cod7 :))))))))

Gun2 is jöhetne...
2.
2.
Dcrysis02
StarCraft II:Wings of Liberty még idén!(ha a készítőknek is megfelel..)

Remélem bekerülök a bétába.
1.
1.
elite_hun
Ha az MW2 videójában a pályák részleteit mutatták be akkor a víz alatt is kell majd búvárkodni :D
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...