Az Apple-é lesz a játékipar tíz éven belül

  • Írta: fojesz
  • 2011. június 22.
  • Biznisz
Link másolása
A Sony Worldwide Studios egykori fejese, Phil Harrison szerint tíz éven belül az Apple lesz a játékipar. A cupertinói cég óriási ütemben terjeszkedik a játékpiacon, az eszközei egyetlen ökoszisztémát hoznak létre, ami különösen fontos a felhasználók szemszögéből. A riválisok reszkethetnek.

Sokan nem hittek benne, hogy az Apple betörhet a játékiparba, pedig az iOS most már igenis komoly játékplatformnak számít: az iKütyükre tonnányi játék jelenik meg, melyek látványban és összetettségben is vetélytársai lehetnek némelyik kézikonzolos anyagnak.

 

Egyesek - mint a Sony Worldwide Studios egykori fejese, Phil Harrison - odáig is elmennek, hogy tíz éven belül az Apple fogja uralni a piacot, sőt maga lesz a játékipar, ha úgy tetszik. Harrison elsősorban azzal érvel, hogy a cég kütyüi hihetetlen kelendőek, a boltok polcai szinte azonnal üressé válnak a bemutatkozásuk után, az iOS pedig egyre életképesebb platform lesz.

"Az iPhone, az iPad és az iPod mind ugyanannak az ökoszisztémának a részei, és egyszerűen lenyűgöző, hogy az Apple milyen gyorsan adott el 15 millió iPadet" - mondta az úriember, aki szerint az sem változik majd, hogy a cupertinói cég tabletjén végzett tevékenységek közül a játék lesz az első, ahogy az is nagyon fontos tényező marad, hogy mennyire könnyen lehet új tartalmakhoz jutni az Apple kütyüin.

Bár az Apple láthatóan más stratégiával szállt be a játékpiacra, arra azért kíváncsiak lennénk, hogy milyen lenne egy kifejezetten játékokra szánt konzol a cégtől...

72.
72.
Bisur1996
Amit én látok: A HC gamerek játszák az élmény játékokat. A többi ember, aki nem ekkora kocka és annyira nem érdeklik a játékok de unatkozni se akar... játszik Angry Birde-n stb és úgy van vele, hogy inkább kevesebb pénzt ad ki... mert hisz nem olyan sokat játszik majd vele.
Az Apple nem a HC gamerekre fog rámenni!
71.
71.
#70: messze nem védeni akarom (elvégre én is "hc gamer" szerűség vagyok szigorúan PC-n) de azt írta, hogy "amíg egy Angry Birds ilyen sikereket tud elérni (anyagilag és népszerűségben) több sokkal komplexebb PCs vagy koncol címmel szemben" ami nem azt jelenti, hogy S.T.A.L.K.E.R. ezni iphonon kellene, de az arra készült játékok nagyobb tömegeket képesek lassan megmozgatni...
70.
70.
bledzer
#67: ,, Kérdem én: kit érdeklnek a HC gamerek? ,, Ezt a ()/%+!( beszólást... casual gamerekből él a játékipar???? Kérdés mit nevezel hc gamernek? megnézném ahogy stalkerezel vagy Gt 5-özöl egy pihone 25-el.... Tanuljátok meg emberek hogy az ilyen elköpések csak egy divaton felbuzdult leszűkült ember gondolkodását tükrözik. De halotam én bizony, hogy 2012-ben megjelenik egy vadiúj cég a WATERMELON és minden más elektronikai cég lehúzhatja a rollót kezdve a mikróhullámusütőtő gyártótol a fűnyíró gyáron át egésszen számitógép alkatrész gyárig és örökkösön örökké uralkodni fog.. HELL YEAH XD
69.
69.
Giggsy
#67: Maximálisan egyet értek. A többi érdekelt meg majd ölbetett kézzel nézi ahogy az Apple lenyomja őket igaz? Lehetsz rajongója a vállalatnak de azért ne nézd le a többi céget. Sony, Microsoft, Google (Android), Activision, EA... egyik sem az a kispályás. A játékok piacán nem igazán van mit forradalmasítani.
68.
68.
#67: öröm volt olvasni a hozzászólásodat és nem csak azért mert teljes mértékben egyet értek, hanem megragadtad a lényeget és egyszerű épkézláb érveket sorakoztattál... köszi!!!
67.
67.
Kerub
Érdekes volt végigolvasni a topicot. Az lejött, hogy a magyar kommentelő még mindig olyan szaklátókörű és korlátolt mint eddig :)

10 év. 10 év se kellett egy senkiházi geeknek ahhoz hogy a világ leghatalmasabb social networkjét megcsinálja, a Nintendo egy jó ötlettel egy csapásra felborította pár éve a konzol piacot és az Applenek sem kellett 2-3évnél több hogy a mobilpiacot fenekestül felforgassa. Szóval én úgy látom, hogy a tíz év egy peszimista becslés, mert ha az Apple akarná akkor kevesebb idő alatt is piacelsővé válhatna. Bár egyenlőre sok affinitást nem mutattak ebbe az irányba.

Sokan írták, hogy a hardcore gamereket sosem robbantják ki a PC mellöl. Kérdem én: kit érdeklnek a HC gamerek? A többség casual és erre a piac már évekkel ezelőtt rádöbbent (lást WoW milyen változásokon ment keresztül vanilla óta vagy Gitar Hero népszerűsége, vagy az FPSek lebutulása aka Moder-casual-Warfare). Amíg egy Angry Birds ilyen sikereket tud elérni (anyagilag és népszerűségben) több sokkal komplexebb PCs vagy koncol címmel szemben addig az hogy a HC gémerek hozzáláncolják magukat a PChez, nem lesz mérvadó.

Az hogy Mr. Phil Harrison a mobilplatformon elért sikereire alapozza a kijelentését, vagy egy esetleges Apple konzol lebeg a szeme előtt, sajnos nem derül ki, de már gondolom mind halottunk pletykákat az Apple konzolról. Most hogy hamarosan jön az Apple TV, a következő lépés szerintem ez lesz és 10 év alatt bőven fel lehet futtatni egy konzolt és akár (ahogy az utóbbi években minden termékük) piacelsővé vagy jelentős szereplővé lehet tenni.

A múltban az Applenek volt jóóóópár botlása, de mióta AntikrisztusJobs újra a cégnél van, csak felfelé haladnak és nem sikerült mellényúlniuk. A közönség zabálja és nagyon sok windowsista is kezd kitérni a hitéből (vagy mert elege van, vagy mert megunta). Az Apple luxuscikk jelenleg de egyre többen vagyunk hajlandóak pénzt költeni ilyen luxuscikkekre mert hatékonyan képesek megkönnyíteni az életünket. Az hogy itt a balkánon a minimálbér 2×ese az iPhone az nem érdekel senkit (ahogy már előttem is páran megjegyezték). Ne ebből induljatok ki. A játékpiac - ha tetszik, ha nem - radikálisan változik az utóbbi pár évben mert egyre népszerűbb kikapcsolódási forma és már nem csak a geekek játszótere. Most már angrybirds kell, meg full epic karakter jóskapistának is és két klikkes FPS. Sajnos ez van és ezen a téren egy kis iPhone nagyon jó platform... egy iKonzol meg ütheti a komplexebb játékpiacot is.

Mindezekre alapozva én úgy vélem hogy van valóságalapja annak a kijelentésnek hogy: Az Apple-é lesz a játékipar tíz éven belül

Ui.: hangsúlyoznám, hogy egyenlőre nem nagyon adta jelét az Apple, hogy nagyobb szeletre vágyik a játék tortából... de sose lehet tudni.
66.
66.
Giggsy
#65: Van abban valami amit mondasz, ez nem is kétség.

Viszont a témaindító kijelentés az volt, hogy az Apple-é lesz a játékpiac tíz éven belül és az bizony barokkos túlzás. Nem arról van szó, hogy kétségbe lehet vonni az iOs életképességét a játékok piacán, hanem arról, hogy jelenlegi formájában esélytelen, hogy az Apple valóban uralni fogja ezt a szegmenst. Túl sok résztvevő van és a többségük lényegesen régebben van jelen ezen a területen, így nagyon meglepődnék, ha az Apple nemcsak beérni, hanem le is hagyná őket. Ahhoz nem eléggé elterjedt. Ezzel nagyon vitázni nem lehet.

De ahogy kivettem a szavaidból, ezzel igazán te sem szállsz vitába.
65.
65.
M.invisible
Igaz, hogy jelenleg főleg a Cassual cuccok viszik ezeket a kütyüket, de azért szép számmal vannak már komolyabb próbálkozások is. Nem véletlen az Unreal engine portolása, és az sem, hogy a komolyabb fejlesztők, és kiadók is hasogatnak ki szeletkéket a mobil játékpiacból.

Amióta létezik iphone, azóta van nekem. Még Magyarországon alig hallottak felőle, amikor az elsőt megvettem. Ezt nem azért írom most, hogy mekkora király vagyok, hanem azért, hogy érzékeltessem, hogy már van vele tapasztalatom. Jelenleg egy 4-est nyúzok, míg barátnőm egy HTC Desire S-t amin Gingerbread 2.3-as Android fut. Tény, hogy egy komolyabb Androidos telefon is kevesebbe kerül, mint egy iphone, és az is, hogy egyes Androidos megoldások előrébb tartanak jelenleg (ez az IOS 5 megjelenésével némiképp változni fog), mint az IOS-es dolgok, persze az is hozzá tartozik, hogy egy jailbreak után ezen a platformon is kb minden megoldható. Valamint Android telefonokat is leginkább root-olás után lehet kihasználni (na már ha nem basic user valaki:)). A mihez tartás végett azt leszögezném, hogy mindegyik platformot jónak tartom. Az újabban debütált Windows Phone 7-et is, és várhatóan a Meebo is fogja hozni a mai elvárásoknak megfelelő színvonalat. Viszont, ami egyenlőre hiányzik, az a megfelelő szoftver támogatottság. Hiába van Adroid Market, ha a fele app használhatatlan szemét, és ha ezt a játékokra hegyezzük ki, akkor az IOS-en megjelenő címeknek kb 30%-a van Androidra is. Hozzáteszem: egyenlőre!!! A legjobb az egészben, hogy az Apple-nek sosem volt célja a játékos piac meghódítása, a hatalmas felfelé ívelés e téren egyrészt azért történhetett, mert egyre gyarapodik a cassual játékot játszók száma, valamint a nagyobb kiadók, és fejlesztők is láttak némi potenciált a platformban.

Amit nem szabad elfelejteni, hogy ezek a telefonok elsősorban más funkciókra lettek kitalálva. Kezdve a különböző kapcsolattartási formákkal (telefonálás, üzenetküldés, email stb), haladva a számítógépeket felváltó és kiegészítő funkciók ellátásáig (gondolok itt a prezentációk gyártására alkalmas, és különböző szerkesztő, pl szöveg-táblázat-"to do list" kivitelezésére, vagy akár a média lejátszás lehetőségére, ebook olvasásra, illetve a szinte teljes körű internet támogatásra -ugye IOS-en flash hiánya azért okoz néha fejfájást- stb), ezek mellett navigációra, fényképezésre is alkalmasak (igaz ez utóbbi nem mérhető egy normális fényképezőhöz, de a célnak megfelel), és még lehetne sorolni jó pár dolgot! A játék csak egy plusz tényező!
Az is igaz, hogy ezeknek a telefonoknak az árából (főleg iphone), lehet már egy komolyabb számítógépet, vagy konzolokat is venni, de egyik sem zsebméret.

A kézi-konzolokkal való összehasonlítás meg nem teljesen jogos, hisz azok kevésbé multifunkcionális eszközök, mint az okostelefonok. Bár a "Vita" esetében változhat némiképp a dolog, hiszen az érintőképernyőnek hála alkalmasabb lehet internetezésre, mint pl a PSP. Azt lehet látni, hogy okostelefonokra is jelennek meg már olyan címek, amik megközelítik a jelenleg a piacon lévő handheld-ek játékainak színvonalát, sőt egy-kettő túl is mutat azokon. Az irányítással nagyjából egyet értek! Nem a legkényelmesebb az érintőképernyő, viszont abszolút elsajátítható, és megszokható, de a fizikai gombokhoz nem ér fel!!! Azért leszűrhető, hogy a hozzászólók nagy része nincs képben a dolgokkal, mert létezik már "gamepad" az iphone-hoz, illetve van olyan is, ami több másik gyártó készülékéhez is csatlakoztatható. Aki kételkedik ebben, annak a Google a barátja;) Ahogy a bekezdést indítottam, az összehasonlítás nem jogos, így az árak ütköztetése sem, mert nem ugyanazt kapod a pénzedért ha a handheld-et választod, mintha egy telefont vennél.

Jogos viszont az ár összehasonlítás, akkor, ha a telefonok között történik. Speper pl azt írta, hogy: "Kérdés, kinek éri meg az 50 ezer azt, hogy egy alma virítson a hátlapján.", amivel azért nem értek egyet, mert azért a plusz pénzért nem "csupán" ennyit kapsz, de hozzá kell tenni, hogy pár éven belül valószínűleg teljesen egyen ragúként lehet majd kezelni a telefonos op-rendszerek többségét. Egy átlag felhasználónak jelenleg is jobbára ízlés kérdése, hogy melyiket részesíti előnyben. Aki kicsit is jobban foglalkozik vele, az meg tudja, hogy mi mennyire támogatott napjainkban. Lezárva az ár kérdését, sok ember eléggé szűk látókörű itt, mert mindent a magyar piacra vetítenek rá. Pedig az elhanyagolható. A tőlünk nyugatabbra lévő országokban nem jelent problémát 5-600 eurót, vagy fontot kiperkálni egy telefonért, hogy az amerikai oldalról ugyanezt dollárba véve már ne is említsem.
64.
64.
dareal
#50: a 200 ezres a 32 gigás wifi + 3g-s. felesleges. 170 körül van a 16 giga wifi + 3g. bőven elég. jó pc-t és telefont ennyiért nem veszel, vagy az egyik, vagy a másik. persze sokaknak elegendő a telefon, de egy tábla nagyon kényelmessé teszi a multimédia fogyasztást.
reggelente a klotyón való nyomdázásaim alkalmával mindig újságot olvastam. most is ezt teszem, csak már nem nyomtatott újságon :) (persze nem csak erre használom)
63.
63.
Mathia$
#50: Mondok jobbat, abból 4 konzolt lehet venni :D (PS3,X360,Wii,PSP)
62.
62.
shatterhand
#59: Na ez az. Van egy gép amit visznek és komolyabb megjelenítéssel is bír játékok terén. Na de ugyanott vagyunk mint a move/wiinote/kinect-nél: ezek max ilyen casual cuccoknál működnek. Komolyabb játékoknál semmire se megy vele az ember. A kézben tartott joy/konzol egy bevált forma, baromságnak látom egyenlőre,hogy ezt bármi más feltudná váltani. Lehet akármilyen precíz vagy hi-tech kütyü akkor meg kényelmetlen vagy fárasztó lenne 10-15perc után.

Annyiban javítok,hogy lassabb játékoknál nincs gond az érintőképernyővel.
60.
60.
p3ti
Az fog nagyot ba*zni ha dobnak a piacra vmi konzolt , azt megnézném szívesen :D
58.
58.
bledzer
Ez egy akkora epic barom beszólás mint amilyeneket anno Peter Moneyloux eregetett egy pár éve, hogy rövidesen megszűnik a pc mint játékplatform stb stb...
Lássuk be, Phil koma igencsak okosat mondott :)) XD
55.
55.
princeps27
#40: az senkit nem érdekel, hogy MO-n drága és nem veszed meg, amcsiban 100k az iphone 4(annyit bőven megér), ezért van ott mindenkinek olyanja. Gondolom aki beszélt az apple várható vezető szerepéről azt se nagyon érdekli hogy itt nincs olyan sok embernek.
54.
54.
givi6
na jó, ez tényleg nem gondolhatják komolyan, ahogy megírták, az apple túl drága és igen, én az iphone 3g néhha játszok (pl modern combat), de az irányítás ényleg raty, meg belegondoltatok hogy az érintő képernyője milyen zsíros lesz ? xD
az apple már próbálkozott konzollal , de nem jött be neki, ma meg egyszerűen nem lehet érvényesülni a micros. mellet, kitalálsz valamit = megveszik / tönkre tesznek ... (amugy az xboxot 2 magyar találta ki !! :) ) és tuti olyan drága lenne hogy még a ps3-t is lekörözné xD ,
de hozzá kell tennem hogy ha asztali gépről van szó akkor nagyon állT az apple,
lehet drága, de ugy hallotam szomszéd mr gazdagtól hogy nagyon megéri,
ő ért a gépekhez, és tényleg jó, linux meg win elbujhat, de gamere nem jó :(

53.
53.
adriano28
#42: vigyázzá mer mamám szomszédját lakatos erikszonnak hívják tesóját csak simán sony nak
52.
52.
McDuff
az a baj,hogy ebben van vmi,ez a cég simán megvehetné a Sonyt vagy az EA-t,elképesztő,hogy kint amerikában mennyire népszerűek az Apple cuccok!
51.
51.
JcGross
Kérem senki se trollkodjon le ha hülyeséget írok.
Szerintem ez amit a cikkben olvastam lehetetlen, legfőképp mert, legjobb tudásom szerint, az iCuccok nem bővíthetők. Ami még rosszabb, hogy fél évente dobnak ki továbbfejlesztett változatokat ami megint marha drága (nem is beszélve, hogy még azon belül is a legtöbb szolgáltatásért meg app-ért fizetni kell). Egyszerűen baromság. Pár éven belül jönnek az újgenerációs konzolok, a PC folyamatosan fejlődik, az Apple pedig nem fog tudni lépést tartani velük (játékipart tekintve természetesen). Főleg hogy a Microsoft tulajdona az Xbox ÉS Windows (PC).
50.
50.
Megacsiga
#44: 200 000 forint egy ipad... ne mond már hogy megéri az árát vazze, annyi pénzből veszek egy jó pc-t meg egy jó okostelefont.... lol
48.
48.
noswear
#42: Tetszik ahogyan a végén summázva előadod szerény véleményed erről a cégről...milyen meglepő hogy igaz:)
47.
47.
Hubert Cumberdale
#42: A mai értelmes, logikában, iróniában és költői szójátékban gazdag és teljesen szélsőségektől mentes hozzászólásunkat hallhatták. Izé... olvashatták. :) (de, hogy a homoszexuálisok elhalálozási rátája hogy jött ide... xD )
46.
46.
Giggsy
Szerintem ez az Apple-é lesz a játékpiac nettó baromság. Egyrészt túl drága, így nem jut el elég emberhez. Egy iPhone 4 drágább, mint egy Crysis 2-t futtatni tudó számítógép, kétszer annyiba van, mint egy PS3, vagy egy Xbox360. A komoly játékok piacán ilyen feltételekkel esélytelen indulni. Persze az alkalmi játékosokból is sokat lehet keresni.
A másik probléma ezzel, hogy próbált már valaki érintőképernyős telefonon játszani? Nem egy leányálom. A játékokhoz szükség van a fizikai gombokra. Grafikailag nagyon rendben van a Shadow Guardian, vagy a Modern Combat, de az irányítás rettenetesen kényelmetlen. Magyarán amíg sztívdzsobsz nem gyárt egy játékra szánt gépet, az alma nem lehet komoly szereplő a játékpiacon. Legalábbis nem az EA, Activision módon, hanem úgy, mint mondjuk a Zynga, vagy a Crowdstar.
45.
45.
mamgu
#44: Az hogy megéri az árát az marhára viszonylagos .
A trabant meg a merci is elvisz A-ból B-be .
44.
44.
lukaka
Nekünk van/volt iphone ,ipad2 ,imac,macbook és mindq megéri az árát
42.
42.
vergil14
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...