Kaz Hirai lehet a Sony elnöke

  • Írta: InGen
  • 2012. január 7.
  • Érdekesség
Link másolása
Viszonylag bajban van a Sony, hiszen az erős jen komolyan betesz az üzletnek, de ettől eltekintve sem teljesít túlságosan fényesen a vállalat az utóbbi időszakban. Talán ezen próbálnak segíteni egy újabb személyi változtatással, melynek keretein belül Kaz Hirai lehet az elnök.

A Reuters jelentette a Nikkein keresztül a hírt, miszerint áprilistól Kaz Hirai válthatja az amerikai Howard Stingert a Sony elnöki pozíciójában. A dolog részben jelent csak változást, hiszen Stinger továbbra is az igazgatótanács elnöke és a cég ügyvezető igazgatója marad.


Hirai jelenleg is vezető pozícióban van a japán cégnél, hiszen amellett, hogy ő vezeti a Sony Computer Entertainment divíziót, ő felelős a vállalat teljes konzumer elektronikai részlegéért is. Többek között ő terelgette keresztül a Sonyt a PlayStation 1-gyel és 2-vel aratott sikereken.

Az új kinevezése valószínűleg még több hatalmat ad neki a cég mindennapi ügyeibe történő bevatkozáshoz, s lesz dolga bőven: a Sony 20 millió dolláros veszteséggel zárta az elmúlt üzleti negyedévét.

6.
6.
cannondale
5.
5.
tabu3x
#4: Igazán passzol a kommented a témához:-) Tán nem ide szántad?
4.
4.
cannondale
Ebből gáz lesz
Egymillió robot a Foxconn gyárban - mi lesz a munkásokkal?
A tajvani illetőségű cég bejelentette, hogy 3 éven belül 1 000 000 robotot kíván rendbe állítani az Apple, Nokia és SONY termékek gyártására. A mostani elektronikus munkaerő száma 10 000 robot, melyet jövőre 300 000-re növelne a cég és 3 éven belül érné el a megcélzott 1 000 000 számot.

A Foxconn bejelentése alapján egy komoly forradalom előtt állunk, amit nyilvánvalóan más gyártók is követni fognak, s Japán után létrejöhet egy másik komoly technológiai gyártóország, ahol az emberi erő helyett a folyamatok jelentős részét gépek végzik.A gyártás így viszont nem is feltétlenül kell hogy Kínában maradhasson, hanem akár a Foxconn, akár más cégek telepíthetik üzemeiket közvetlenül a felvevőpiacokra, például az Egyesült Államokba vagy Európába, ahonnan még a vám sem jelentkezik problémaként.

Ugyan a robotok nagyobb beruházást jelentenek, illetve folyamatosan drága munkaerőt kell alkalmazni a működtetéshez, de olyan óriási volumenben, mint amiben a Foxconn termel, bizonyára már megéri. Az eredmény viszont sok millió kínai munkanélküli lehet, akik eddig is éhbérért dolgoztak szörnyű körülmények közt a gyárakban. Kína eddig leginkább az olcsó munkaerő miatt volt vonzó a könnyűipar és az elektronikai ipar számára is, de ha a nagy szereplők az egyre olcsóbbá, hatékonyabbá és fejlettebbé váló robotokat választják az egyre több fizetést kérő, gyakran hibázó, néha pedig öngyilkosságot elkövető munkások helyett, akkor a helyzet könnyen változhat.

Mire jó Kína?

Miért is szállítaná egy kontinensen keresztül a Foxconn a termékeket, ha hasonló költségek mellett Európában vagy az USA-ban is gyárthat? Igaz ehhez az is kellene, hogy az energiaköltségek és a környezetvédelmi előírások is hasonlóak legyenek, amiről jelenleg szó sincs. Viszont Kína ebben is zárkózik fel, menekülni pedig már nehéz lenne földrajzilag a még olcsóbb emberi munka irányába, így nem sok más lehetőség marad, mint a gépesítés. Kínában ez akár szociokatasztrófához is vezethet, az elmúlt évtizedekben létrejövő óriás gyárvárosok pedig pontosan úgy néptelenednek majd el, mint az USA-ban az autóipar fellegvára Detroit és a hasonló ipari központok az elmúlt időszakban.
http://applefan.hu/hirek/113-egymillio-robot-a-foxconn-gyarban-mi-lesz-a-munkasokkal

Video:
http://www.youtube.com/watch?v=EBSPNOTa40g
3.
3.
Motörhead
" A dolog részben formális, hiszen Stinger továbbra is az igazgatótanács elnöke, és a cég ügyvezető igazgatója marad...."

Gondolom csak az első szeppukuig.

1.
1.
thelegendary
Hajrá tesó én szorítok, veszem tovább is a játékokat, csak húzzatok bele :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...