Csökkentek a PlayStation 3 eladásai

  • Írta: zoenn
  • 2012. május 10.
  • Biznisz
Link másolása
A Sony nyilvánossá tette 2012-es üzleti évének pénzügyi eredményeit. Ezzel együtt leszűrhető, hogy a vállalat komoly bajban van - 79,1 milliárdos veszteséggel zárta ezt az időszakot, PS3-as konzoljuk eladásai pedig mélyrepülésben vannak. Ez az alap tovább nem tartható fenn.

A Sonyt masszív, 79,1 milliárd dolláros veszteség sújtotta a 2012-es üzleti évben - derült ki a cég nyilvánosságra hozott pénzügyi jelentéséből. Az időszak 2011. április 1-től 2012. március 31-ig tart. 456,7 milliárd japán jenes (5,74 milliárd dolláros) nettó veszteséget könyvelt el, ami a tavalyi év azonos időszakához képest rosszabb, elvégre akkor 259,6 milliárd jenes kiesést szenvedtek el.

A PlayStation brandhez tartozó részleg 229 milliárd jenes (2,8 milliárd dolláros) veszteséggel zárt, mely többszöröse a 2011-es üzleti év kiesésének, ami "csupán" 10,8 milliárd jent jelentett. Az eladások 18,5 százalékkal csökkentek, s így 38,2 milliárd dollárral kevesebb folyt be a Sonynak az összes ágazatot tekintve.

 

A PlayStation 3 eladásai világszerte visszaestek 13,9 millióra, szemben az előző időszakban felmutatott 14,3 millióval. A PSP-ből is 1,2 millió darabbal kevesebbet adtak el, mint egy évvel ezelőtt. Most 6,8 millió talált gazdára, tavaly 8 millió. A cég előző generációs konzoljára, a PS2-re se voltak már annyira kíváncsiak, mint a 2011-es üzleti évben. 4,1 millió darab talált gazdára legutóbb, egy éve ez a szám 6,4 millió egység volt.

Szoftvereket tekintve némi növekedésről számolhatunk be. Világszerte 156,6 millió játékot értékesítettek, szemben az előző periódus 147,9 milliójával. A PSP-s játékokra már nem voltak annyira kíváncsiak, mint egy éve: 32,2 millió UMD-s cím talált vevőre, míg tavaly 46,6 millió egység. A PS2-es címek eladásai a felére estek: 16,4 millió darabról 7,9 millió darabra.

Érthetetlen módon a Sony feltűnően titkolózik a PS Vitás adatokkal kapcsolatban, hiszen ez utóbbi platform nem szerepel a jelentésben. A 2013-as üzleti évben a Vita eladásai (kombinálva a PSP-vel) előreláthatólag 16 millió darabot tesznek majd ki.

Az esélylatolgatásnál a japánok szintén egy kalap alá veszik a PS3-at és a PS2-t, így a következő üzleti évben 196,7 millió eladott szoftverre számítanak.

Hiába az új vezetőség, Kazuo Hirai személyében, a Sony-nak még mindig komoly változtatásokkal kell szembenéznie, hogy a csökkenő tendencia megforduljon.

53.
53.
Fight!
51: Ott a pont. 310-320e ft a minimálbér. Vagyis nem is igy mondanám. Itt inkább órabér van ami minium 6.08font/óra. és átlagban 1 embernek 40-45 órája van 1 héten.
52.
52.
crydan1
Én ma vettem egy PS3 Slimet. :)
Ennyivel tudtam hozzájárulni hogy a Sonynak...
51.
51.
LAZLOW20
#48;Te gyökér azt is vedd figyelembe hogy mennyit keresnek az emberek Angliába,vagy az adott országba ,ne csak azt hogy mennyibe kerül.Itt külföldön könnyebben kiadsz 50€ t egy játékért mint magyarba 14-15000 forintot.
50.
50.
Fight!
48: Bár ilyen névvel biztos nagyon okos lehetsz....
49.
49.
Fight!
"Ez a Game shop azt csinálja h beveszi a használt eredeti játékokat olcsón és eladják drágábban"

48: Te meg tanulj meg olvasni mert én használt eredeti játékok eladásáról beszéltem nem pedig újról. a PRE OWNED-et kell nézni ami szinte naponta változik.
47.
47.
Kumite
#46: A nyereséget/veszteséget nagyjából a kiadás és a bevétel különbsége adja meg:
Kiadás: gyártás, szállítás, marketing, szerverpark üzemeltetés és fenntartás, dolgozók, az adózás és egyéb járulékos költségek is kiadás kategóriába tehetők stbstb
Bevétel: játék- és szolgáltatás eladás házon belül, licensz díjak házon kívüli játékok esetén

A képletben nincs benne, hogy mennyit adnak el. Anno, amikor 600$-ért kezdték el árulni a PS3-at, akkor kb 850-950$ -ba fájt egy gép a Sonynak. Innen gondolom már nem kellene kiszámolnom, hogy ilyen konstrukcióban, minél többet adnak el, annál nagyobb a veszteségük és majd hónapok, évek alatt térül meg és szerencsés esetben válik nyereségessé, amikor a szoftver bevételek, licenszek, PSN előfizetések stbstb átfordítják pluszba a dolgot egy-egy vásárlónál.

Gyanítom most sem vastag rajta a nyereségük, ha egyáltalán nyereségesen árulják már a gépet magát.
43.
43.
A Valvle és az Apple összeboruló hírei után nem is csodálom, hogy mindenki szabadulni próbál a konzoljától és nem akarnak az emberek venni sem . Nekem például legalább tíz képzeletbeli barátom adott túl kínos sietséggel minden konzolján !!! :DDD
42.
42.
Macccy
Hmmm ... ha ez lenyomná a PS3 árát, akkor azért a 4-5 db játékért lehet még én is vennék egy playstation3 konzolkát a box mellé ... vagy legalább egy alig használtat.
40.
40.
Kumite
#39: Nem a részleg veszteséges, hanem a cég.
És egyébként sincs semmilyen összefüggés az eladási darabszámok és a veszteség/nyereség mennyisége között.
39.
39.
Stranger
Csak tudnám ekkora eladásoknál, hogy lehet veszteséges egy cég? Mekkora lenyúlások lehetnek már.
38.
38.
LAZLOW20
#35:Itt Hollandban is nagyon olcsók a játekok,pl az Ac Revelations -t ps3 ra(Vadonat új)Már 20 € ért be lehet szerezni.Múlt honapban pedig kettöt fizet hármat kap akció volt,és ráadásnak ez minden(tehát a legújjab játekokra is)érvényes volt.
37.
37.
LAZLOW20
#23.#30:Te vagy nagyon hülye vagy vagy pedig egy retkes Xbox fan de lehet hogy ennél is rosszabb:mind kettö egyszerre.
36.
36.
Fight!
Ha esetleg helytelenül irtam, bocsánat, munka után nem nagyon látok :D
35.
35.
Fight!
Én arra lennék kiváncsi h mit találnak ki arra h helyrerázzák a céget, mert én világ életembe a Sony-s termékekért voltam oda. Ettől függetlenül x360-om van, de most ez lényegtelen. Mert akarok majd 1 PS: Vita-t hamarosan és tudni akarom h mi történik akkor ha most a cég nem tudja megoldani a problémáját és becsődöl. Akkor bukta van a Vita-nak a ps3-nak. Vagy ettől függetlenül az vki felvásárolná és úgy fejlesztene rá játékokat v most ez h lenne? Sosem éretettem ezt az üzleti logikát amit ezek csinálnak. Amúgy 32:
Mivel Angliában vagyok igy saját szemmel látva a dolgokat, teljesne igazat kell h adjak neked. otthon pl 1 játék ára 3x annyi mint itt, ezért is warezolnak sokan. Én persze nem, minden játékom eredeti, részben az alacsony árak miatt is. Felhoznék 1 példát. www.game.co.uk a honlap neve. Ez a Game shop azt csinálja h beveszi a használt eredeti játékokat olcsón és eladják drágábban. Most pl azt csinálták h 3-at kapsz 2 áráért. Felhozok 1 igaz példát. MOH 2010-es játék 5 font. 1 font=350. És pl Fable 2 vagy akármi 5 font volt. kapsz durván 3500-ért 3 játékot. elég kemény.... vagy használt boxot 60 gb hdmi 1 év garival 25. A PS3 játékai egyárban vannak a boxéval, semmi különbség sincs. kivétel a gép drágább. Ezt félretéve remélem a Sony összekapja magát mert drágán jót ad, de más olcsóbban már lassan mégjobbat és nekik is ezt kell megoldaniuk h olcsóbban próbáljának jó minőséget összehozni.
34.
34.
Kumite
#33: "de még így is van 30 milliós előnye a másik kettővel szemben külön-külön."
És ugye a küszöbön kopogtat a Wii U is.
33.
33.
Kumite
#26: #26 Rohadtul nem marad konkurencia nélkül a Box, jön a Wii U. Azt értem, hogy ez az oldal nem publikál csak nullához közelítő Nintendo hírt, de azért ne kezelje már mindenki nem létezőnek a legnagyobb konzolgyártót, nyitott szemmel járjatok és tájékozódjatok jobban, ha már érdekel az iparág, komolyan........

#27: "Amúgy azt hiszem a Nintendo is mélyrepül egy-két eszköz eladásban"
A 3DS szárnyal, jobban fogy, mint anno a DS vagy pl. Japánban, mint bármelyik konzol, legyen szó nagygépes otthoniról vagy handheldről. A Wii nem erős most, az utóbbi évben fele annyi megy el belőle, mint PS3-ból, de még így is van 30 milliós előnye a másik kettővel szemben külön-külön.

#25 köszi, amikor én néztem, akkor még titokban tartották
32.
32.
abydos
Én egy év ultimátumot adtam a Sony-nak, a PS+ előfizetéssel. A magyar store kapásból arcon köpött, hogy az amerikai PS+ előfizetők 4x annyi mindent kapnak, 4000Ft-al olcsóbban, a britke körülbelül 1,5x annyit, mint mi, egy ezressel olcsóbban.

Az üzletpolitika szánalmas, az Apple-től és a Google-től lehetne tanulni, hogyan lehet tartalommal ellátni egy platformot, olcsón és úgy, hogy vásárlásra ösztönözze az embereket, de ők ehhez hülyék, 5 évvel le vannak maradva...

Ha a Sony, 12 hónapon belül ugyanígy áll hozzánk és nem változik, örökre búcsút inthet a szimpátiámnak és a pénztárcámnak persze.

Egy év haladék Sony, hallod?!
(addig elcseszhetnek egy újabb Pókemberfilmet legalább)
28.
28.
zola2000
#23: ezek csak régebben voltak igazak.
27.
27.
galmat
A Sony nem a PS3 miatt van bajban, mert 14,3 helyett, ami a 2010-es adat, 2011-es üzleti évben csak 13,9 milliót adtak el. Ez nem túl nagy difi. Úgyhogy vicces a sok hozzáértő (!?) komment itt... A Sonynak más részlege döglődik, de nagyon, plusz ott volt az adatlopá botrány, amit bizos, hogy az eladások is megéreztek. Ha valamihez nyúlni kell változtatásért, akkor a PS3 a lista végén van. A PS Vita már más téma, ott lenne mit tenni. Amúgy azt hiszem a Nintendo is mélyrepül egy-két eszköz eladásban. Eközben az Xbox él és virul a Kinect történelmi siker eladási statisztikákban, idén meg jön az új windows. És nem lennék meglepve, ha a sztem 1-1,5 éven belül jövő új xbox-on is a win 8 futna, ahogy a jövő telefonjaikon is, merthogy ez az MS célja hosszútávon, hogy a mosógépeden is windows fusson és utazásközben wifin elindítsd ha reggel elfelejtetted volna. Hello world.
26.
26.
gyerecske
Az elég gáz lenne ha konkurencia nélkül maradna a box.A versenyszellem tartja fenn a minőségi játékokat és lejjebb az árakat.
25.
25.
kopic
#21: http://www.gamer365.hu/show-article.php?id=16925&news&1.8%20milli%F3%20PlayStation%20Vita
24.
24.
roli33
#14: Ha becsődöl is lehet PS3-ad. Minket játékosokat nem nagyon érint, hogy melyik konzolból mennyit adnak el. Xbox-ból több megy, de mégis PS3-ra jönnek a játékok! Gondolok itt az exkluzívokra elsősorban.
21.
21.
Kumite
#17: Ez hol vsn? Én nem találtam, pedig a hivatalos közleményen szaladtam végig, igaz, csak felszínesen. Egy linket megköszönnék.
20.
20.
shatterhand
Ez minden cégnél így van. Felemelkedés, aztán elbízzák magukat,majd jön a bukta.
utánna vagy tanulnak belőle vagy nem.
Egy jó kezdés (ps1),majd egy sikeres ps2 korszak után kiadni egy drága új gépet...
Ugyanazt a hibát követték el mint az xbox rajtjánál. Azt hitték ,hogy sokan vannak a minőséget megfizető vevők. Megvártam míg normális ára lett és én is csak akkor vettem meg.
Egy drága psp vitát is kinek árulnak? Az volt a korábbi szövegük,hogy olcsó lesz és nem követik el a psp hibáját a drága rajttal. Aha.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...