Mennyit játszol MMO-val? Válaszolj!

  • Írta: fojesz
  • 2012. július 2.
  • Hír
Link másolása
Tavaly hatalmas sikert aratott Fromann Richárd szociológus online szerepjátékokra és szerepjátékokra vonatkozó kutatása, több mint 13 ezren töltötték ki a játékosok szokásait felmérő kérdőívet. Az eredmények megvannak, a munka pedig folytatódik - segíts idén is!

A Gamekapcson is közzétett felmérés eredményei feldolgozásra kerültek, több mint 13 ezren töltötték ki a kérdőívet, ami után 600 interjú is készült a játékosokkal. Aki lemaradt volna, Fromann Richárd szociológus az online RPG-k játékosainak világát kutatja, miközben kiemelt figyelmet szentel a gamerek kommunikációs szokásainak. A kutatás idén folytatódik, segítsd most is a munkálatokat!

Időközben a 2011-es kérdőív is kiértékelésre került, a kutatáshoz kapcsolódó weboldalon mindent, a legapróbb részletekig megtudhatsz az eredményekről. Azért néhány érdekesség:

  • A kérdőívet kitöltők életkori átlaga 28,1 év, a résztvevők 42,6 százaléka nő volt.
  • A World of Warcraft messze a legnépszerűbb MMORPG, az összes online játék között pedig a Farmerama a legkedveltebb program.
  • A játékosok többsége otthon játszik, általában 2 órát.
  • A legtöbbjük régóta játszik, fontos is neki a játék, de egyensúlyban tudja tartani a játékot és a kötelezettségeit.
  • Általában egy karakterrel játszunk, a saját nemünknek megfelelő hőst hozunk létre.
  • Évi 5 ezer forintnál kevesebbet költünk a kedvenc játékunkra.
  • A szerepjátékot más kivetüléseiben nem játsszuk.
  • A legtöbb játékos számára fontosak a barátok, az MMORPG-ket főleg a felfedezés öröme és a kikapcsolódás miatt játsszák.

 

Segítek, és kitöltöm a kérdőívet!

38.
38.
caleb007
Én 1 óránál tovább soha nem bírtam mmo-val játszani, annyira bugyutának éreztem az "ölj meg 5 akármit - szintlépés" típusú küldetéseket. Pedig kipróbáltam vagy ötöt minimum. Mondjuk multizni sem szerettem soha, csak olyan emberekkel akiket személyesen ismerek.
De vannak rá túlságosan is fogékony emberek. Haverom tavaly előtt volt 27 éves, addig minden hétvégén járt velünk bulizni, csajozni. Az ember azt gondolná, hogy ez az időszak akkor ér véget, ha talál egy komoly barátnőt, vagy besikerül egy gyerek vagy ilyesmi. Nála az történt, hogy kipróbálta a wowot. Addig egy Mortal Kombat meccsre sem lehetett rábeszélni annyira nem érdekelték a játékok. Azóta viszont örülök, ha 3 havonta egyszer kidugja az orrát emberek közé, annyira nem érdekli semmi más. Egyébként a munkahelyén is azért mondott fel, mert 2 műszakban kellett járni, és mikor délutános műszakban volt nem tudott raidre menni. És nem is tagadja, csak mindig szépít rajta. Nem ismeri el, hogy függő pedig nagyon is az. Volt, hogy 28(!) órát játszott evés alvás nélkül zsinórban, és csak azért hagyta abba, mert már majdnem besz*rt. Ezzel mondjuk nem dicsekedett, hanem az öccse mondta el. És eddig az elképesztő függőségig mindössze 2 év alatt jutott el.
Ez az egy ember van az ismerőseim között, aki mmo-zik, de ha ő 27 évesen így rá tudott szokni egy játékra, akkor képzelem mi lehet egy 12-14 éves mmo-kra fogékony gyerekkel, akinek még önkontrollja sincs.
37.
37.
simon 555
#36: nem tudom ezzel most mire célzol? Arra,hogy 2.5 évig játszottam vele? Ez nem jelent semmi ellentmondást ugyanis napi 2-3 óránál többet nem játszottam és azt sem minden nap és azt sem azért mert függő voltam hanem mert érdekelt a játék. Na meg vannak játékok amikkel sokkal régebb óta játszanak emberek és az nem mmo.pl BFBC2-vel még mindig sokan játszanak már megjelenés óta naponta pedig az nem sokat változott azóta... A lényeg,hogy nem csak egy mmo okozhat függőséget hanem akármilyen más játék is ha hajlamos rá az ember. Szal ha valaki azt mondja,hogy az mmo olyan mint a drog(márpedig te ugy beszéltél róla) akkor az összes fajta játékra lehet ezt mondani.
36.
36.
randall13
#35: hát, nem épp erre akartam kilyukadni, de ha már felhoztad...

"úgy beszélsz róluk mintha az MMO egy drog lenne... [...] ezek közül a WoW kötött le a legtovább.1.5 évig játszottam tört szerveren(néha volt kisebb kihagyás) majd átmentem originálra ahol kb 1 évet játszottam aktívan [...]"
35.
35.
simon 555
#32: úgy beszélsz róluk mintha az MMO egy drog lenne...
érdekes,hogy én rengeteg MMO-val játszottam és egyikre sem szoktam rá.
most nem akarom elkezdeni sorolni csak néhány példa:WoW,STO,WoT,BSGO és még van néhány amikkel játszottam.
ezek közül a WoW kötött le a legtovább.1.5 évig játszottam tört szerveren(néha volt kisebb kihagyás) majd átmentem originálra ahol kb 1 évet játszottam aktívan majd meguntam.odaadtam haveromnak az accom(persze ha visszaakarnám kapni visszaadná szó nélkül).a lényeg,hogy amíg játszottam vele kb napi 3 órát játszottam átlagosan kb.mostanában sokkal többet játszom más játékokkal mint akkor a WoW-al.Diablo 3-al egyhuzomban simán játszottam néha 4-5 órát is amióta meg van.
STO-val kb 6 hónapot játszottam majd meguntam,WoT-al pedig kb 3 hónapot majd azt is meguntam(BSGO kb 1 hónap volt),de egyikkel sem játszottam többet mint napi 3 óra(sőt).
szóval ez egy nagy baromság,hogy az MMO elveszi az ember életét.a sok sz*r amik mostanság vannak azok veszik el az emberek életét,a facebook sokkal rosszabb mint az MMO-k ugyan is ott van aki napi 6-7 órát ül előtte és klikkelget és aratja le a rohadt termést meg feji a k*rva teheneit(XD)...
34.
34.
bsg09
#32: Így hagytam fel a multival mindenestül :)
33.
33.
Stranger
#32: Ezzel arra célzol, hogy nagyon jó játék volt? höhö
30.
30.
Elyas
Ha valakinek nem tűnt volna fel (lsd.10. komment) ez nem csak a Wowra vagy a SW:TOR ra vonatkozik hanem pl. a Farmeramara is... az pedig max 10 perc játékidőt igényel (én nem játszok vele csak hasonszőrű játékkal így ebből gondolom) szóval eléggé reális a 2 óra... mivelhogy a válaszadók több mint 4800 fője a Farmerama-t jelölte meg mint legtöbbet játszó MMO-t.. a WoW csak 2. 1900 valamennyi fővel...
29.
29.
Cooper911
#23: Sokan nem költenek rá semmit mert csak free to play-el játszanak. Gondolom ez húzza le az ÁTLAGot.
27.
27.
simon 555
#13: miért az jobb amikor valaki a EA sports játékok előtt vagy TPS-ek előtt ül 5 órát?
az sem jobb semmivel...
ne a játékot húzzuk le azért mert sokat játszanak vele néhányan.
és ez az általánosítás is nagyon unalmas hozzáállás már.
azért mert most az a divat,hogy fikázzuk az MMO-kat mert "aki azzal játszik annak nincs élete" még nem jelenti azt,hogy igaz,sőt.vannak játékok amikkel többet játszanak mint az MMO-kal azokat mégsem fikázza senki mert most nem az a divat...
26.
26.
Extol
Én Wrath Of-nál abba hagytam a WoWot és minden MMO-t legközelebb majd a TESO-t fogom kipróbálni ha valamikor megérkezik majd.
25.
25.
turleysqt
#22: Nemvolt ebben a stílusban semmi offenzivitás, annyiban indulok ki magamból, hogy aki dolgozik, baromi nehezen tud többet játszani mint 2 óra, aki 30 feletti és munka mellett tud 2-3 óránál többet játszani az családtalan ember, vagy min. gyerektelen.Hétvége más téma persze.
23.
23.
Gubi
Nem lehet, hogy a kérdést elírtátok itt a GK oldalon? Mert a mostani kérdések között is szerepel, hogy mennyit költesz az ilyen játékokra, de havi lebontásban. Havi 5000 alatt pedig még el is képzelhető, de évi szinten az nagyon kevés.

Amúgy most töltöm ki a kérdőívet.
22.
22.
Gamelord
#14: 1. Senki sem sírt, nem értem mire ez a stílus. Egyébként rengeteg 30feletti embert is megismertem mmo játékokba, és a többség még mindig többet játszott mint 2 óra. Ne magadból indulj ki, mert te 2-3 órát játszol mostanában. 100%ban biztos vagyok még mindig benne, hogy pontatlan így a felmérés.
20.
20.
khalasi
#19: (utolsó sor JacoBnak)
19.
19.
khalasi
#18: Rendben igazad van,de azért nem mindenki ilyen,de sajnos valóban sokan.
Azt kell,h mondjam,h én is :\
18.
18.
turleysqt
#15: Ez csak 1 réteg, másik fele hazamegy beül a gép elé és továbbra is lógatja a golyóit, edzés nélkül, a kisiskolásoknak meg nemkell készülni vizsgára, ill. egy része gyak. egyáltalán nem tanul.Egyébként köszi, remek iskolákat végeztem.
17.
17.
Stranger
#16: Ne szarozd már le, mert nem jön be a műfaj. Csak magadat minősíted.
16.
16.
JacoB
#15: Én rengeteg olyan iskolást ismerek akik napi több órát játszanak ilyen szarokkal,de szerencsére az ismerőseim nagy része nem ilyen WoW kocka .
15.
15.
khalasi
Azért,ha azt nézzük,hogy egy iskolás reggel 8 órától,vagy fél 8-tol az iskolában van 2-3,vagy 4 óráig,utána edzés,utána otthoni tanulás a vizsgákra....nem mondanám,h lógatja a golyóit,bár nem tudom,h te milyen iskolát végeztél.
14.
14.
turleysqt
Könyörgöm mi ez a sírás, a 2 óráról az átlag életkor 28,1 év, ne azt nézzétek már aki még suliba lógatja a golyóit és semmi dolga vagy gondja nincs a világon.
Egyébként énis kb napi 2-3 órát hozok mostanában, maximum.
13.
13.
JacoB
Soha nem tudtam mi a jó ezekben az MMO játékokban... én egyszerűen nem tudom ezeket élvezni..régebben játszottam egy kicsit a Lineagel, de egyből meg is untam.Fogalmam sincs mi a jó abban ,hogy csak kattintgatok összevissza... Plussz , azokat az embereket se értem akik napi több mint 5 órát tudnak egy ilyennel(akár más játékkal) játszani..azoknak az embereknek nincs is életük..
Én inkább maradok a EA sports játékoknál (NFL,FIFA,NHL) és a TPSeknél.
12.
12.
adriano28
#2: tört szerver is a játék része.. lehet, hogy nem mindegyiken adja vissza azt a játék élményt mint az eredetin mint pl a WoW de én nem is szeretem a wow-ot inkább silkroad, vagy cabal mint wow
11.
11.
Hardy
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...