GDC 2013: Egyre több játékból marad ki a multi

  • Írta: fojesz
  • 2013. március 26.
  • Hír
Link másolása
Az EEDAR elemzése szerint az utóbbi években egyre több konzolos fejlesztő döntött úgy, hogy kihagyja a játékából a multiplayer módot - legalábbis ami a jelenlegi generáció számait illeti.

Az EEDAR elemzőcég a GDC-n ismertette legutóbbi elemzését, amiben azt találta, hogy a PS3-as és Xbox 360-as játékok közül az utóbbi időben egyre kevesebb tartalmaz multiplayer módot.

A szakértők szerint 2006-ban (egy évvel az Xbox 360 megjelenése után, és az évben, amikor a PS3 bemutatkozott) a játékok 67 százalékában volt online multi, 58 százalékuk kínált offline többjátékos módot, és csak 28 százalékukból maradt ki teljesen ez a játékfajta. Ezzel szemben a tavaly megjelent címek közül 42 százalék tartogatott online és 44 százalékuk offline multiplayert, miközben a multimentes anyagok aránya 41 százalékra rúgott.

Az EEDAR szerint ehhez az az egyszerű felismerés vezetett a fejlesztők részéről, hogy a multiplayer implementálása meglehetősen költséges, és ha nem sikerül kiemelkedően, nem is serkenti az eladásokat. Az elemzők szerint a multiplayer egy-egy játék alappillére lehet, ha jól megcsinálják (példának a Call of Dutyt, a FIFA-t, a League of Legendst és a World of Warcraftot hozták fel többek között), de egyre több fejlesztő szakít azzal a nézettel, hogy csak azért tesz multit a játékába, hogy olyan is legyen benne - lásd a Batman: Arkham City, a Skyrim, a Heavy Rain vagy most a BioShock Infinite esetét.

34.
34.
dzsiádzsó
Mégis melyik játékokból marad ki a a Multi? TES-ekbe sose volt, illetve jön az online, tehát minek bele? Inkább egyre több játékba van multi! Bioshock multija katasztrófa volt, nem baj, hogy kimaradt! Ezeken kívűl %-ok helyett mutassanak már olyat, hogy kimaradozna a multi! Mert én nem tudok róla!
33.
33.
metercsiken
Én személy szerint csak a single-lel játszom, de ha van multija is az nem zavar!
Abban az esetben viszont biztos zavarna, ha a fejlesztők csak azért, hogy legyen benne, a single mód kárára tennék!
Gondolok itt a játékidőre,a játékélményre...stb.
Bár nem tudom, hogy mennek dolgok ilyen téren, de az biztos, ha jó a single felőlem multi is lehet!
32.
32.
McDuff
nekem inkább az offline(osztott képernyős) multi egyre csökkenő jelenléte az ami feltűnt:/
31.
31.
Solid Snake1984
#30: nem vitatkozom:) amúgy is be kell szerezzem a gamet meg majd egy ps3at, az a játék nagyon tetszik:)

multit meg meg kell hagyni a BF-nek meg aCOD nak meg a mmo rpgnek ilyesmi
30.
30.
Rakottkrumpli
#23: A játék menete mellé én el sem tudnék képzelni multit. Kb. mintha a Telltale féle walking dead-be kellene multit rakni. Persze biztos van az a mocsok kreatív ötlet, amivel bele lehetne valamilyen módon tenni, de szerintem az úgy jó, ahogy van.
29.
29.
Rakottkrumpli
Szerintem az lenne a legtisztább, ha a két fogalom teljesen elkülönülne egymástól. Nem lenne olyan, hogy single mellett multi, hanem vagy az egyik, vagy a másik. Ha egy single kiált a multiért, akkor pedig a kiadó bízzon meg egy másik studiót a fejlesztésével és adják ki külön a single-től. Mint ahogy a crysis warhead és a wars esetében volt, bár ott nem volt külön kiadva, de külön csapat fejlesztette a kettőt és külön lemezre is kerültek, csak akkor az egyik ajándék volt a másik mellé. De szerintem ez lenne a legtisztább. Főleg olyan címknél nem érezném magamat átbaszva, mint pl a cod, ahol ma már csak a multin van a hangsúly és súlyos 10 ezrekért kell megvennem 3 órás kampányt!!! (ha meg nem teszem égetnek el máglyán a warezolásom miatt)
28.
28.
Caine
Én eddig is jól elvoltam multi nélkül és ezután is jól elleszek!Azt sem bánnám ha soha többet nem hallanám a multi szót!
27.
27.
kamgecam
#26: ennek való a multi...:)
http://www.ign.com/articles/2013/03/27/battlefield-4-screenshots-leak-online?abthid=51523953cd103d0c2100001e
szerinted? :D
26.
26.
p3ti
Pl. Tomb Raider, Resident Evil, God of War ahová szerintem nem való multi :\
25.
25.
p3ti
#1: Heavy Rainben? Ha valamibe nem illik multi, az pont a Heavy Rain ^^
23.
23.
Solid Snake1984
#2: Nem jatszittam sajnos még vele. Csak láttam:(
22.
22.
Extol
Nem kell a multi! Csak csalók vannak mindenfelé
21.
21.
Falcon
én csak fps játékokban szeretem a multit a cod a legjobb 650 órát is beleteszek egy részbe csak azt nem értem hogy meg sem próbálja lemásolni senki! nem értem hogy mi az oka! a többi játékba meg totál felesleges a legrosszabb multi a RAGE-nek van az alapjátékba kevés a helyszín de a multira volt idő pedig egy nagy 0! de az EA játékok multiaja a legrosszabb ma megvetem újan a nfs shift 2 próbáltam a online pass-t aktiválni persze hogy nem jó
20.
20.
EBR2000
Coop-ból viszont sosem elég XD
19.
19.
Scoo
Fura, de szerintem sokan pont fordítva látják. Egyre többször próbálják ki a multit olyan játékoknál is ahol semmi keresni valója. Az is jó kérdés, hogy a fenti listába a coop beszámít e. Az offline multi viszont tényleg erősen visszaesett.
17.
17.
EBR2000
#13: Ez igaz de azért nem szarták el az Uncharted multiját :)
16.
16.
EBR2000
Jó csak az a baj hogy lehet hogy azokból a játékokból marad ki a multi amivel lehetne kezdeni valamit de az olyan címekbe beletudják rakni ahol tök fölösleges (pl: az AC-ban is csak pénz és idő pazarlás vot az egész amit az alap játékra is költhettek vólna)
15.
15.
Teuton
Én ezt másképp fogalmaznám: "Még mindig túl sok játékban van fölösleges MultiPlayer rész."
14.
14.
Kocsis92
god of warba a legjobb hogy bekerült a multi! legjobb rész!
13.
13.
Tyebeca
Néhány játékban jó hogy van multiplayer/splitscreen de pár játékba csak erőltetik teljesen feleslegesen pl. Uncharted vagy az új God of War. Multiplayer nélkül is megveszi a nép.
10.
10.
Rakottkrumpli
#8: Én sokat agyaltam már valami hasonló koncepciójú multi/kampány hibriden. A L4D is hasonló módon működik, hogy ugyanúgy végig kell menni az adott pályán a túlélőknek a zombi horda között és az ellenfél csapat pedig a keményebb szörnyekkel támad benne, mint a hunter, a boomer meg hasonlók.
9.
9.
Drazhar
Nagyon helyes gondolat, nem is kell mindenbe feleslegesen beletenni. Én tökéletesen el tudom különíteni a multis (Unreal Tournament, BF3, stb) játékokat, és ott az érem másik oldala amikor totálisan feleslegesen készülnek sztori orientált játékokba multik (Dead Space 2, Bioshock 2, Tomb Raider, stb)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...