Szívatja a kalózokat a Game Dev Tycoon

  • Írta: fojesz
  • 2013. április 29.
  • Érdekesség
Link másolása
Ha azt hitted, kihaltak a hihetetlenebbnél-hihetetlenebb ötletekre épülő tycoon-játékok, tévedtél: a minap mutatkozott be a Game Dev Tycoon, amiben játékfejlesztő stúdiód lehet. Szívatja is a kalózokat rendesen.

A Game Dev Tycoonnak nem is feltétlenül az alapötlete érdekes, hanem inkább az, ahogy szívatja a kalózokat: a Greenheart Games blogjáról derült ki, hogy a játékból készült egy kifejezetten torrentoldalakra szánt változat is, ami néhány óra után ellehetetleníti a virtuális stúdióüzemeltetést.

A kalózverzióval játszók néhány óráig gond nélkül szórakozhatnak, utána viszont a fentihez hasonló üzeneteket fognak kapni, amiknek az a lényege, hogy a játékosok cége által fejlesztett programok egyre népszerűbbek lesznek a letöltők között, ez pedig végső soron a nyereségükre is hat majd, mígnem a csőd elkerülhetetlenné válik.

Persze mire ez a cikk kikerül, valószínűleg már az eredeti változat tört verziója is elérhető lesz, ettől függetlenül a dolog üzenetértéke fontos: a Greenheart azt akarja mondani ezzel, hogy 8 dollár nekünk nem olyan sok pénz, neki viszont a jövője múlik rajta.

Szemét ünneprontóként ide kell biggyesztenem egy a fejlesztők által összeállított statisztikát is: méréseik szerint mindezek ellenére a játékosok 93,6 százaléka a kalózverziót használja.

61.
61.
gnossos
Az egyik fejlesztő úgy nyilatkozott, hogy azoktól nem sajnálják a kalóz verziót sem akiknek nincs lehetősége megvenni még 8 dolcsiért sem a játékot, inkább azokat ítélik el akiknek lenne lehetőségük de mégsem fizetnek érte.
Amúgy ez nagyon hajaz a Kairosoft-os Game Dev Story játékra, sok elem szinte teljesen ugyanaz, de viszont mérföldekkel több lehetőség van a Greenheart-es kiadásban. És egyébként ez egy nagyon ötletes téma, csodálkozom, hogy neves tycoon játék készitők miért nem foglalkoztak még eddig ezzel a témával.. Már minden ökörségről csináltak tycoont, ez a lehetőség pedig ott volt az orruk előtt :)
Mindenesetre riszpekt a készítőknek és remélem nem lesznek "bankrupt"-osok :D
60.
60.
Quent1n
#57: Nem értem miért kell bicikli lopáshoz meg ilyenekhez hasonlítani.. de hát te tudod...
Programozónak tanulsz akkor pláne tudnod kell miben más egy szoftver és egy autó pl. és mekkora difi van aközött, ha az egyiket a szalonodból ellopják vagy a másikat letöltik torrentről.

Node nem fogunk ezen összeveszni ezért jó a véleménycsere. :) Szerintem továbbra sem a hétköznapi emberkékkel kéne foglalkozni hanem a hackerekkel és azokkal akik kilopják/kicsempészik a játékokat megjelenés előtt. Illetve az sms warez huszárokkal akik mocskos nagy pénzeket eltesznek ám. Na meg azokkal akik a piacokon meg neten pénzért nyomják a BR filmeket stb.

kindzsal: Ne akard, hogy idézzek a törvénykönyvből kérlek :) A zene és a film magáncélú letöltése VISSZAOSZTÁS NÉLKÜL nálunk legális legjobb tudomásom szerint még a törvényt nem írták át. Cserébe ezért mocskos nagy pénzeket fizetünk ám ami szintén ellentmondana az egyetemes törvényeknek, mert amúgy rablás és gusztustalan egy dolog, hogy azért fizetsz adót egy SD kártyára, mert valakik azt feltételezik, hogy te jogvédett anyagot fogsz kiírni rá.. Ubi játékok ára most se vészes szerintem annyira bár nem 6-7 ezer ez tény de legalább 10 alatt vannak. A magyar kereskedőkről meg megvan a véleményem ám :D
57.
57.
myrte
#54: Programozónak tanulok, szóval nekem mesélheted, hogy ez miért is nem lopás...

Nem fognak pisztolyt a fejednek, hogy töltsd le a játékot. Egyéni választás, hogy megveszed vagy letöltöd. És nem csak úgy találtad az utcán... érdekes módon, ha nyugaton van egy kiépített tűzrakóhely nyárssal, akkor nem viszik el a nyársat, nem amortizálják le a helyet. Ugyan úgy hagynak mindent. Csak nálunk van az, hogy a lelakatolt bicikliről, minden mozdíthatót elvisznek, a többit meg széttörik. Vagy nekiállnak más kertjéből ellopni a növényeket, a kerítést.
55.
55.
PrimYaz00
bizonygathatjátok nekem egész nap, hogy ti így nem torrenteztek, úgy nem visztek ki a kalóz játékot, interneten azt írtok amit akartok... én továbbra is fogom tolni a kalóz verziókat legalább pc-n ami nagyon kikerülhetetlen a multi miatt azt megveszem, de én nem fogok azé 2 évet várni, hogy lemenjen az ára annyira, hogy nekem megfeleljen, mert a lelkiismeretem úgy tartja (enyém nem), hogy csak eredetibe lehet mindent megvenni, hívhatok tolvajnak is, leszarom, először mindenkinek a saját maga tükrébe kell, hogy belenézzen, nem tudom, hogy ezt itt páran megtették-e?
54.
54.
Quent1n
#48: Értsd meg, hogy nem azok a bűnözők akik letöltik nem az egyszerű usert kell kriminalizálni. Azokat kéne cseszegetni akik kicsempészik/kilopják, illetve akik feltörik és feltosszák ncore-ra és társaira. Na meg akik a fizetős warez siteokat futtatják. Na szerintem ők a tolvajok és a bűnözők nem aki letölti. Abba meg ne menjünk bele, hogy egy szoftverkód mennyiben másabb mint egy autó vagy kabát. Kár keletkezik de ez nagyon nehezen megállapítható és ez pont abból követezik, hogy a szoftverkód egyszerűen nem egy kézzel fogható tárgy állandó gyártási/sokszorosítási költséggel. Ha gondolod írok rá egy példát, hogy értem csak az hosszabb kicsit :)

PrimYaz00: Felnőtt korom óta emlékeim nem szedtem le és toltam végig játékot (gyerekként meg tök hülye voltam hozzá és fogalmam se volt mit jelent ez az egész mert senki nem tanította meg, még betárcsázós modemünk volt akkoriban a szerző jog nem sokat mondott a kölyök fejemnek). Utána leszedtem kipróbáltam ha nem jött be töröltem ha igen megvettem megvettem. Jah illetve volt még egy eset mikor apám megvette eredetibe én meg leszedtem és kitoltam mert gyorsabb volt mint az accjával szórakozni stb. Tudom tudom ez rohadt szemét dolog, hogy egy háztartásba csak egy példányba vettük meg hát ez van.

kindzsal: Változott már konfigom és telefonon keresztül mindig tudtam Wint aktiválni. :) VGA-tól meg RAM-tól én még nem láttam lehalt Wint. Különben meg ez olyan dolog, hogy aki orrba szájba fejleszt meg cserélget az valószínű nem a legszegényebb rétegből kerül ki. Nekem 4-5 évente van pénzem nagyobb fejlesztésre abba meg 30 k ért belefér egy Win. Aki havonta új alaplapot vesz azt nem féltem anyagilag :) A filmekről meg zenékről annyit, hogy mi itt élünk nálunk ez a törvény szóval nálunk nem idézőjelesen legális hanem legális és pont ezen nincs mit vitatkozni. Leírtam, hogy nem jó rendszer hisz csak a magyar előadók kapnak belőle amennyire tudom, de akkor is ez van. Mindenki aki matricás cuccot vesz, elég szépen megfizeti ennek az árát tehát itt is két oldala van ám az éremnek.


Mindenkinek mondanám, hogy szerintem komoly butaság a lopást összemosni a warezzel de ti tudjátok. Jelzem ha az utcán találtok egy 20 ezrest és zsebre vágjátok az ugyanolyan lopás ám e logika mentén. :)

Használt játékokat meg szeretjük de abból sem látnak ám egy fityinget sem a fejlesztők max akkor ha az abból befolyó pénzt visszaforgatjuk játékvásárlásra és nem elkajáljuk. :)
53.
53.
myrte
#52: Az árak csak feljebb fognak tornázni. Nem az itteni életszínvonalhoz lövik be az árakat. Nyugaton már kevésbé kottyan meg ez a 15.000 Ft.
Erre csak spórolási megoldás, a használt játékok illetve a "kivárás" lehet. Nem feltétlen kell mindent megvenni megjelenéskor :D Szelektálni kell a pénztárcához mérten.
52.
52.
PrimYaz00
#49: figyeltél amúgy amit előbb írtam 10-15 ezer 1 új játék (amibe nem biztos hogy van multi vagy maradandó tartalom) : ) amúgy használok csak az előbbi picit zavar... ha legalább 5-8 ezer lenne a kezdő ár akkor 1 szavam nem lenne
49.
49.
myrte
#45: Használj konzolt, ha ezzel problémád van. Minimum 5 évig nem kell venned újat, s minden fog rajta futni.
48.
48.
myrte
#46: Mond azoknak, hogy a warez nem lopás, kik éjt nappallá téve güriznek a szoftveren. Lehet, hogy nem fizikai tárgy, hanem csak szellemi. De ha eltulajdonítják, lopásnak minősül. Kár keletkezik.
47.
47.
PrimYaz00
#46: miért is lenne? szerintem akkor dumálj ha te életedben 1 db játékot nem szedtél le kalózba és toltál végig... na ez a kép mutatás
46.
46.
Quent1n
Érdekes álláspontok vannak itt :) Abban szerintem mind egyetértünk, hogy a mai átlag játék színvonala más mint x évvel ezelőtt. Legalábbis a régebbi motorosok számára :) Viszont van egy réteg aki melldöngetve "csakazértse fizetek" hozzáállással letölti és kijátssza. Velük nem tudok azonosulni. Egy dolog letölteni kipróbálni és letörölni. De kitolni és aztán pofázni az elég egy képmutató dolog.

Aztán itt van a többi szoftver. Sokan egy Windowst nem képesek megvenni a vadi új akár 100-200 ezres gép mellé holott heti 30+ órát is mehet simán, évekig.

Azt pedig továbbra is tartom, hogy a warez az warez a lopás meg lopás. Nem ugyanaz a kettő és ezt meg kéne érteni végre. Ellopni egy kocsit/kabátot/mobilt valakitől nagyon nem ugyanaz mint egy játékot lekapni a netről. Ezt látni kell. Persze ideologizálni kár a dolgot de akkor is :)

kindzsal: A filmek és zenék magáncélú visszaosztás mentes letöltése továbbra is LEGÁLIS Magyarországon. Ennek meg is van fizetve az ára amit elég hülye módon osztanak szét nálunk. Nem túl jó rendszer (hisz a külföldi szerzőkhöz a matricás adóból nem igen jut semmi) de arra jó, hogy nem vegzáljanak minket egy szar mp3-ért.

K2 The Highest: "ha szerencsétlen hülye megveszi és rádöbben mekkora retek, akkor nem tehet úgysem semmit." A szerencsétlen hülyének azért van lehetősége manapság már arra, hogy tájékozódjon. Gameplay videók tucatjai tesztek tömkelege, egyéni vélemények stb. Még egy-egy demo-t is el lehet csípni. Aki bedől a marketingnek az meg is érdemli. Az biztos, hogy nagyon elüzletiesedett az egész játékipar ami nem feltétlen tesz jót neki.
45.
45.
PrimYaz00
#15: ja de bocsi vegyél/adj el használtan úgy játékot hogy kurva aktiváló kulcs van hozzá, főleg konzolon (bf3,gow ascension,cod(legrosszabb döntésem),mk9-él még szerencsém volt hogy magyarországon nem működik a kód)... szóval amíg le nem állnak ezzel, addig szerintem 1 csöpp megbánás nélkül fogom legalább pcre szedni a kalóz verziókat... ja és arra sincs pénzem hogy a mocskok csinálják a jobbnál jobb grafikát (játék élmény helyett) és vegyek hozzá minden 2 évben 1 150-200 ezres gépet vagy drágábbat... ezt inkább levonom a játékok árából
42.
42.
Belerofon
#39: Jól van ez azért karcsú példa az összképet illetően.Sokáig pc-m volt és vettem egy konzolt,mert elegem volt a fos portokból,meg a sok játékból ami meg sem jelent.
41.
41.
#28: egyébként, ha olyan nagyon feltörésbiztosra akarnak valamit csinálni. akkor csinálják úgy, mint a blizzard. folyamatos netkapcsolat kell hozzá, mindent a szerverről töltesz le, és sokat frissít is.
ja, hogy az nem megy? csak a markunkat tartjuk? meg hőbörögnek az emberek hogy drága a jó játék?
hát ne álaszenteskedjünk kérem :)
40.
40.
Skyer
#39: (Bocsi a duplaposztért, szerk gombot a népnek!)
Lehet dobálózni egyébként azzal, hogy húbazmeg mennyit töltötték le xy-t. De akkor már dobálózzunk azzal is, hogy hány millió példány kelt el az első napon, az első héten, és 1 hónap után mennyi az összes bevétel (+dlc stb.).
Kétlem, hogy azon kellene gondolkozniuk mi lesz holnap az asztalon.
39.
39.
Skyer
#34: Witcher 2.
Mesteri játék, DRM védelem nélkül és ingyenes DLC-kkel.
Számoljuk csak meg az eladásait! Hmmmmm.. NAHÁT! Temérdek pénzt kaszált vele a kiadó mert JÓ játékot adott ki, amit nem befolyásolt a warez.
38.
38.
SLi
Jó oké, de érted ez olyan, hogy felnyomod a ruha boltot, jössz kifele hónod alatt a lopott ruhákkal és közben magyarázod, hogy manapság már rendes ruhát se lehet venni mert minden szar.
Ráadásul ezzel nem leginkább a kiadókkal cseszel ki, ugyanis abban biztos lehetsz, hogy előbb rúgnak ki 200 ember mint,hogy a vezetőségnek akár csak 1 centel is kevesebb legyen a fizetése, vagy a részesedése.
36.
36.
Belerofon
#35: Igen,megtudlak érteni végül is és ez a warez-rossz minőség szindróma olyan mint a tyúk,vagy a tojás.Fene tudja már melyik váltotta ki melyiket jobban,de tény,hogy a pc-n jobban érződik ez.
35.
35.
K2 The Highest
#34: Hányszor megmutatta már a "warez" társadalom is, hogy, ami jó az fogy is?
Alan Wake? Van pár példa, de mindenki tudja, hogy azért van több warez, mert sok a rossz, gyenge minőségű produktum. Én nem járok úgy megint, hogy megveszek egy ígéretesnek tűnő szoftvert, aztán fogom a fejem, hogy ezért adtam ki kemény pénzeket?!,?!!

Sajnos a Warez egy olyan dolog ami rossz ugyan, de szükséges.
34.
34.
Belerofon
#32: Ez valóban igaz,de ha az ő fejükkel próbálunk gondolkodni,minek fektessenek bele kétszer annyi munkát valamibe?Hogy megjelenés előtt egy nappal 1-2 millió sikeres letöltés befejeződjön?Pont ezt írtam,hogy a kalózkodásnak súlyos nyoma van a játékiparban.
32.
32.
K2 The Highest
#28: ÉS, akkor beszéljünk azokról, akik a marketinggel megetetik a néppel, hogy a Szar játékuk, igenis nagyon baró és korszakalkotó, aztán, majd, ha szerencsétlen hülye megveszi és rádöbben mekkora retek, akkor nem tehet úgysem semmit.

Grafikai csúcs, játékmeneti innovációk ésatöbbi, amiket ígérnek, majd az arcunkba köpnek és közlik, hogy csak véletlen mondtak fals dolgokat, de amúgy is a mi hibánk, hogy túl magas a léc. Képmutatás...
29.
29.
Belerofon
#28: Ez bizony így van,ahogy írod.Sokan vannak,akik orrba-szájba töltögetnek,mégis áll szenteskednek.Viszont még többen vannak azokból,akiknek halvány lila gőze nincs,mennyire tudja befolyásolni ez a tevékenység a szoftver eladásokat.Ez pc-n nagyon is jól észrevehető.Aztán még az is humoros,hogy emiatt az is sír,aki kalózkodik.Na..Ez az igazán szánalmas.
28.
28.
SLi
Ez a képmutatás hihetetlen....
Most komolyan, ez a "még a tolvajnak áll feljebb" szitu, de teljesen.
Ne legyünk képmutatóak, így vagy úgy de mindenki, töltött már le valamit illegálisan. De az attól még lopás, hogy nagyon sokan csinálják.
Tényleg, ne gyártsunk már ideológiát a lopás mögé, mert szánalmas.
El lopja,mert el akarja, nem kell a mese, nincs rá pénze bla bla, nem kenyérről vagy gyógyszerről beszélünk, könyörgöm, nem akar érte fizetni, meg különben is ingyen kéne' minden.
27.
27.
KőbányaKispest
#23: +ezeregy. Megnézzük, nem tetszik, delete.
26.
26.
Belerofon
#23: "Mondjuk nem is fizetek szívesen azokért a rettenetesen gagyi játékokért, amiket manapság kiadnak."

Sajnos ebben nagyon nagy igazság van.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...