Bálnavadászatra hasonlít a free-to-play játékpiac

  • Írta: fojesz
  • 2014. február 28.
  • Biznisz
Link másolása
A free-to-play modell ugyan elméletileg előnyös lehet a bevételek szempontjából, a gyakorlat viszont borzasztó torz: nagyon kevés a fizető játékos, és csak egy igen kis százalékuk hajlandó sokat költeni.

A free-to-play modell előnye nemes egyszerűséggel az, hogy nem szabja meg, mennyit költhetsz.

Itt elsősorban nem is arról van szó, hogy ingyen is játszhatsz, hanem hogy egy mezei játék árának többszörösét is beleölheted a programba: ezért kedvelik leginkább a fejlesztők és a kiadók ezt a felállást, részletkérdés, hogy a mai napig nem sikerült megtalálni a tökéletes free-to-play mechanikát, főleg ami a mobilos piacot illeti.


És ezt a számok is bizonyítják. A Swrve nevű marketinges cég kifejezetten a mobilos free-to-play címek körül kutakodott, az eredményei szerint ez a piac leginkább a bálnavadászathoz hasonlítható: vagyis fel kell kutatni azokat a játékosokat, akik valóban hajlandóak úgy költekezni, ahogy azt a free-to-play mögött húzódó elméleti ideológia felvázolja.

Ilyen játékosból pedig nagyon kevés van. A Swrve által mért 10 millió játékos nagy része egyáltalán nem költött még free-to-play játékokra, januárban például a játékosok alig 1,5 százaléka áldozott pénzt az ilyen címekre. A helyzet pedig még durvábbnak tűnik, ha a költéseket megnézzük közelebbről is, innen az látszik, hogy a kifizetett pénzek 50 százalékát a fizető játékosok 10 százaléka, vagyis az összes gamer 0,15 százaléka hozta össze!

A Swrve ráadásul nem ígér mást a free-to-play fejlesztőknek, mint sírást és fogcsikorgatást: a cég szerint a helyzet egyre rosszabb és rosszabb lesz, ahogy a játékosok fizetésre bírását célzó marketingeszközök egyre kevésbé lesznek hatékonyak.

23.
23.
leigazoka
Én is nyomnam mondjuk a WildStar v. a TEC online-t fizetosbe, de csak ha lenne állandó fizetésem/tanuló vagyok még.
22.
22.
zola2000
#3: Egy F2P játékért fizettem eddig tableten: avabel online (mmo) ott is annyit, hogy alapból a monszták csak tárgyakat dobálnak, és egyszerre csak kevés lehet nálunk, viszont 2ezerért lehet bővíteni hogy mennyi tárgy lehet nálunk egyszerre (hogy ne kelljen 10 lecsapott szörny után visszamenni a központba eladni), ami azért a játékért egész normális ár, utána rendesen játszható.

De inkább én is a fizetős játékokat választom ha lehet, nem is értem miért nem két változatban adják ki ezeket a címeket (f2p és fizetős)
21.
21.
delphijos
#20: Persze, igazad van, gondolom egyértelmű hogy én sem vettem meg, egész szórakoztató enélkül is, de akkor is, 40 euro??? Inkább lenne a játék 4 v 5 euro, és annyira meg nem rossz a játék hogy lehúzásnak érezném. De még egyszer, 40 euro???
20.
20.
leigazoka
Az, van bennük olyan rész amiért fizetni kell az nem jelenti az, hogy rossz game.
Én pl. még egy ftp game be se fizettem egy garast sem és tök jól elvoltam.
Mert jajj ha nehéz vinni egy játékot már rossz...akkor Te vagy a kreten,mert hamar feladod.
Pl. Swtor ban is sok fizetéses rész volt: repulos csatak, jobb szettek, mountok, De ha beerted a fejlődéssel és volt AKARATERŐD akkor jól lehetett vele szórakozni.
Az új Angry Birds játékban meg attól, hogy ott van a drága gép...ha kinyitod a szemed azok már majdnem ki vannak húzva...ha már kezdetben egy majdnem fullos gépet veszel élvezetlen a játék, De ha egy alappal kezdel és fejlesztgeted akkor már jobb az egész.
V. Ott a Loadout online fps. nyomatom már egy jó ideje... Megtehetnem, veszek egy jó adag pénzért jatekbeli zsetont és paff már van egy csontra kihúzott fegyom....de akkor elveszti a játék az élvezeti értéket...
Aki nem tud bonuszuk nélkül játszani és pár óra alatt túl akar rajta esni at egy k. b. uber nagy paraszt.
19.
19.
Henry82
Egyetértek az előttem szólókkal, ezt a rendszert magyar vállalkozók találhatták fel, itt mindenki 3 nap alatt akar meggazdagodni. Egyébként régebben működőképesnek tartottam a dolgot, azt hittem pár eurós/párezer forintos csomagokról van szó, de aztán amikor virtuális pénzt akartam venni a kölyök kétgombos autós játékához, szembesültem a valósággal, 70 font lett volna egy rendes csomag, amiből lehet is autókat venni, meg tuningolni:) Kedves ftp játék készítők, őszintén kívánom, hogy a bevételből az anyátok sírjára vegyetek virágot!
18.
18.
Lacee.
Ez jó hír, visszaadta egy kicsit a reményem az emberiségben, hogy csak ilyen kevés hülye van aki komoly pénzeket költ ilyen marhaságokra.
17.
17.
delphijos
Én is elképedve néztem, hogy az Angy Birds Go-ban 45 !!!!!!!! eurot el mernek kérni egy autóért ! Egészen elképesztő. Ennyért szinte egy PS4/XO játékot megkap az ember. Pár centes ilyen vásárlások még elmennének, de tényleg a pofátlan lehúzás a cél, nem a tisztességes haszon. Ébredjenek már fel !
15.
15.
Naridar
#12: Pontosan ez a probléma. A mobilos, facebook-os és egyéb "fizess vagy várj" rendszerű, azaz "Freemium" játékok legtöbbször rövidtávon szórakoztató, csak aztán azzal kecsegtet, hogy még jobb lesz, csak fizessél. Aztán ha bekapod a horgot és fizetsz 5/10/20/60 dollárt (utóbbi egy teljes AAA konzolos játék ára! Play-en vagy GOG-on egy tucat nem is akármilyen játékot vehetsz belőle), persze csak ugyanazt kapod mint addig, ők pedig nagy flegmán mossák kezeiket, te rákattintottál a "fizetés" gombra, te voltál a marha.

A "minőségi, ingyenes, játékbeli vásárlásos" játék kategória kimerül a Path of Exile című játékban, ez is csak annak köszönhetően, hogy pénzért csak több felszereléstárhelyet és vizuális extrákat lehet venni (azokat is nevetségesen olcsón). Maga a játék pedig hosszútávon is játszható fizetés nélkül és az egyik legjobb Diablo-klón ami valaha készült. Még esetleg a korai Angry birds részeket lehet említeni, azok azonban iOS-en fizetősek voltak és Androidon hirdetéseket is tartalmaznak.

A baj az, hogy ezek a játéknak csúfolt marketingfogások lejáratják az Androidot, mint játékplatformot, miközben olyan játékok érhetők el, mint a Battle for Wesnoth (900 Ft-ért 200 küldetéses, 100 órás körökre osztott stratégia, igaz PC-n ingyenes és van hozzá pályaszerkesztő, de androidon is jó vétel), a Final Fantasy első 6 része (3, 4, 5 különösen említésre érdemes, 6. rész portja nem lett jó), a Chrono Trigger, a GTA 3 trilógia, vagy a Re-Volt (régi PC-s autóverseny távirányításos kocsikkal). Ezek valóban megérik a pénzt, sokkal inkább mint a Freemiumok.
14.
14.
Teuton
Kapcsolódó: http://arstechnica.com/gaming/2014/02/eu-takes-on-misleading-free-to-play-games/
13.
13.
#2: Sajnos pont ez az, hogy nem halott.
Sok palimadar van es ha a tobbseg elhulyul akkor ez lesz a default.
12.
12.
#5: Nem egeszen, mert azt 1* veszed meg aztan jatszol.
Itt meg allatomosan, sunyi modon, aprankent lehuznak egy kis zs katekorias mobil szaron annyival, hogy egy tripla a-s jatek 2 szereset kifizeted (elobb utobb lesz olyan amivel elerik hidd el).
Es ha ebbe a "jatekba" elegen beszalnak, akkor verszemet kapnak a kiadok es mindenki alkalmazni fogja.
Akkor lehet majd nyusziteni, de akkor mar keso lesz.
10.
10.
dcba
#5: Itt nem azzal van a baj, h fizetni kell, mert nekem mind mobilon, mind tabletten, mind pc es mind konzolokon csakis eredeti jatekaim vannak. De az, h egy tetrisben elkernek 60-80 fontot minden ertelmetlen hulyesegre az verlazito. Sajnos ez csak lehuzas es en sem fizettem meg soha free to play jatekban. En szivesen kifizetem az egyszeri arat egy jateknak, de azt nem hagyom, h lehuzzanak. Ott van az app-on beluli vasarlas amiben a jatekos vehet extra eletet stb-t, ha akar, de az, h kotelezo egy vagyont kifizetni egy mobilos jatekert az nem normalis. En is nagy ellenzoje vok a free to playnek es ha egy jatekot mar nem birok jatszanicsak ha fizeteni kell akkor megy a levesbe mivel kinalat az boven van.
9.
9.
Legutobb a myfreezoo forumon irtak, hogy 4 teruletbovitesig kigyujtheto a jatekbeli valuta, az 5. szintu bovites pedig mar csak penzert, tehat aki nem fizet, annak ott vege a jatek. Ezt beirta egy felhasznalo, hogy jo lenne ha lenne jatekbeli penzert is, erre a fejleszto urasag leugatta, hogy ez a free to play modell, kussoljon. Na az ilyenek miatt tart itt ez az agazat, azt hiszik hogy ebbol gazdagodnak meg az utolso csicskak is. aztan rajonnek hogy valojaban eletkeptelen a lehuzasos modell. szazszor inkabb veszek 15 ezerert egy jo jatekot ami teljes, mint hogy fizessek valami gagyi penzlehuzos szarsagert.
8.
8.
crytek
#7: Plants vs Zombies 2-be ez még brutálabb egy kb 3-4 secudomos tapizásért 1400ft nem semmi.
7.
7.
shatterhand
Normàlis àrakkal jó lenne. Jön az Ace combat f2p is ami egyenlore olyan hogy ingyen szinte jatszhatatlan lenne (4orankent 5perc jatek a beta alapjan), fizetni viszont ki fog minden 5perces menetert 1eurot?
Kelljen fizetni repcsiert,festesert,kulonleges gepekert az okes, de aprankent a jatekert? par nap es kifizeti az ember azt amit fullosan megkaphatod volna.
6.
6.
crytek
#5: Igen ingyen toljuk mást nem tehetünk, de így meg keresztbe s***atnak mert direkt megvan nehezítve!

Itt ez a plants vs zobies 2 esete.Az 1-et tényleg öröm volt játszani mert csináltad.Szinte 0 nehézsége volt.Ellenben itt ez a pay to win 2. rész és viccesen nehéz :(
5.
5.
K.Bandi
#4: Azért utálod a FTP-t mert fizetni kell bele?
Akkor mit szeretsz? A teljes árú játékokért is fizetni kell...
Max. a free to play-nél ingyen játszhatsz...
4.
4.
trion96
Na végre, hogy rájöttek! Utálom a free to play-t
3.
3.
tupaccc
Őrület ez a rendszer, örülök, hogy ezt nem csak én, hanem a játékosok zöme érzi. Fura irányba mentek el a mobiljátékok. Sokkal jobb volt anno 1-5eurót fizetni egy címért, és az ember tényleg egy játékot kapott. Most meg nagy ritkán találok normálisan irányítható játékra, és ha találok is ilyet, egy vagyont kérnek el mindenért. Autós játékoknál bevett szokás, hogy várj vagy fizess, a szerelésért, új kocsiért, tuningért, alkatrészekért, benzinért stb. Nem lehet szavakba önteni, hogy mennyire elkúrt az egész.
Fizetnének az emberek, ha normális árakat kérnének, de egy-egy money pack, vagy car packért 30-50eurókat kérnek, azért arra csak azt tudja a játékosok b@sszátok meg. Az utolsó 3mobilos játékomnál is ugyanazzal a jelenséggel találkoztam – eleinte még minden jól működött, úgy volt minden kitalálva, hogy fogjon meg a rendszer, az első órák gondtalanul teljenek, majd mikor már magával ragadt a játék, jönnek a problémák.
Én már ebből tanultam, és már inkább fizetős címeket keresek, vagy egyszerű tapogatós baromságokat. Vegyék példának a GTA:SA-t, vagy a Modern Kombatot. Amióta kiadták őket mobilra, playen ott vannak a topon…

2.
2.
En is orulnek ha vegre belatnak, hogy ez egy halott mufaj.
1.
1.
crytek
Csodálkoznak?

Egyedüli free to play mobilos cucc amit játszok az a P vs Z 2
Amibe fizetés nélkül sokszor kell vért izzadni ha tovább akar jutni az ember.
Bezzeg ha fizetnék rá 50 ezret pl 20 perc alat a végére érhetnék kb.

Vicces nagyon remélem hamar kihal ez a stílus!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...