A Google is fizet a mikrotranzakciók miatt

  • Írta: fojesz
  • 2014. szeptember 8.
  • Hír
Link másolása
Az Apple után a Google is sorra került: miután az androidos játékok mikrotranzakciói miatt is tömegesen érkeztek panaszok, a cég összesen 19 millió dollárt kénytelen visszafizetni a felhasználóinak.

Noha valószínűleg többen úgy gondolják, hogy már az is bűn, ahogy egy-két free-to-play játék igyekszik lehúzni a játékosokat, az amerikai Federal Trade Commission büntetése elsősorban azokat a panaszokat igyekszik kezelni, ahol a felháborodott szülők azt állították, gyermekeik a Google hibájából költöttek el egy csomó pénzt ezekben a címekben.

Az Európai Bizottság nyomására már nincs "ingyenes" játék a Play Store-ban.

Ahogy az FTC megjegyzi, a mikrotranzakciók 2011-es bevezetésekor a Google operációs rendszerében nem is kötötték jelszóhoz vagy más azonosításhoz az appon belüli vásárlásokat, 2012 közepétől pedig felbukkant ugyan egy pop up doboz, ami jelszót kért, ebben nem részletezték a vásárlás értékét, ráadásul nem is figyelmeztetettek arra, hogy a jelszó beütése utáni 30 percben már automatikus az azonosítás. Az FTC szerint így fordulhatott elő, hogy a gyerekek a szüleik telefonján vagy tabletjén játszva könnyedén, akár akaratukon kívül is pénzt tudtak költeni, egyes esetekben kifejezetten sokat.

A Google most 19 millió dollárt kénytelen visszafizetni a felhasználóinak, ez valamivel kevesebb, mint az Apple 32,5 milliós büntetése. Most az Amazon van soron az FTC-nél.

9.
9.
n_ben007
#5: Szívemből szóltál! Végre valaki normálisan látja a dolgokat :)

#7: Bocs, nem akarok beleszólni, de ez amerikai felfogás, mert lássuk be, egy 13-14 éves gyereknek már van annyi felelősség tudata, ha jól nevelték, hogy ezekre a dolgokra odafigyeljen. Ha meg 5-10 közé esik, igenis a szülő felelőssége az ilyesmi, elvégre egy telefon/tablet nem való egy kisgyereknek, aki olvasni-számolni alig tud még, rosszabb esetben még a készülékre sem tud vigyázni...
5.
5.
Giggsy
Egyrészt földhözvágni nem fogja a Googlet a dolog. Kábé pár órás nyereségük a pénz. Másrészt ez megint a felhasználó a hülye, de a terméket szidja, jellegű dolog. Igen, valóban könnyű in-app pénzt költeni, DE! felnőtt felhasználók esetében maximálisan a saját felelősségük, hogy költenek-e ilyesmire, mikor látják hogy valódi pénzt kér a játék. A panaszos szülők esetében szintén a felhasználók hibája. Egyrészt a gyerek kütyüjén nem állítok be bankkártyát. Másrészt ha a saját kütyümet adom neki oda játékra, akkor !NEM! kapcsolom ki a Play alapból BEKAPCSOLT vásárlásonkénti jelszókérős funkcióját. A gyerekek nem tudtak volna in-app vásárolni, ha a hülye szülő bekapcsolva hagyja, hogy minden fizetésnél jelszót kérjen a rendszer. Innentől kezdve mégis mi a következő? Beperelni a pénztárca gyártóját, mert a gyerek elköltött belőle minden fillért mikor odaadtuk nekik?
Amerika komolyan a retardáltak társadalma lett, és az ehhez hasonló bírósági döntések még ráadásul elő is segítik ezt.
2.
2.
floax
"a felháborodott szülők azt állították, gyermekeik a Google hibájából költöttek el egy csomó pénzt ezekben a címekben."

Ki mondta nekik,hogy kötelező ezeket megszerezni ? :D
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...