HWSW: 180 fokos VR-formátum a YouTube-tól

  • Írta: fojesz
  • 2017. június 23.
  • Hardver
Link másolása
A felezett videókkal a Google a nézők mobilos adatforgalmát, nyakát és a készítők idejét is kímélné. Télen jönnek az új formátumhoz készült dedikált kamerák, írja nagytestvérünk, a HWSW.

Új VR-videoformátumon dolgozik a Google, amellyel a YouTube-ot veszi célba és amely reményei szerint nagyban megkönnyíti majd a hasonló tartalmak elkészítését az amatőr videósok számára is. A VR-szemüveggel is nézhető, 360 fokos videók már mintegy két éve elérhetők a Google videómegosztóján - a VR180 névre hallgató új formátum azonban, ahogy az nevéből sejthető, felezi a látószöget és a néző előtt lévő területre koncentrál. A VR-tartalmak "hátsó felének" kukázása nem ördögtől való lépés, hiszen a videók központi eseményei jellemzően úgyis a felhasználó előtti területen zajlanak, amelyeket sokszor a kamera is követ, a szabad fejmozgás dacára - hiszen a folyamatos nyaktekergetés rövid idő után is fárasztó, zavaró lehet.

Logikus lépés tehát a kényelmesebb fej-szemmozgással belátható területre koncentrálni, amely még nem töri meg az immerziót. A megoldás továbbá a videók készítőit is tehermentesítheti, a mozgóképek ilyen értelemben vett megfelezése egyszerűbb, gyorsabb és nem utolsó sorban kevésbé erőforrás-igényes tartalomkészítést ígér, kevesebbet kell a videók összefércelésével bajlódni, mindezek mellett pedig már csak a videó lecsökkent méretéből adódóan is mobilbarátabb megvalósítást jelent. Ezzel együtt a videók VR-szemüveggel felfegyverkezve továbbra is sztereoszkopikus 3D-élményt kínálnak.

A Google hardveroldalról is támogatná az új formátumot - további részletek a HWSW-n!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...