2020-ban leállnak a Driveclub szerverei

  • Írta: Shifty
  • 2019. március 30.
  • Gyászhír
A Sony hivatalosan is megerősítette, hogy augusztus végéig lesznek elérhetőek a PlayStation Store-ban a Driveclub megvásárolható tartalmai, majd 2020-ban a játék teljes online szekcióját nyugdíjba küldik.

Nem volt zökkenőmentes a Driveclub 2014-es rajtja, de a két évvel később bezárt Evolution Studios az évek során tisztességgel gatyába rázta a játékot. Az alapvetően online versenyzésre kihegyezett Driveclub életciklusa azonban a végéhez ért, a Sony ugyanis úgy döntött, augusztus 31. után semmilyen, a játékhoz köthető tartalmat nem árusítanak a PlayStation Store-ben, vagyis sem az alapjátékot, sem a DLC-ket,  sem a Driveclub Bikes és Driveclub VR csomagokat nem tudjuk majd megvásárolni.

Ami viszont fájdalmasabb lehet a ajongóknak, hogy 2020. március 31. után a játék szerverei is leállnak, azaz a teljes multiplayer élmény megy a levesbe. Ez azt jelenti, hogy elérhetetlenné válnak a kihívások, a különböző események és a ranglétra is. A döntés az egyjátékos élményt nem érinti, azt szabadon lehet majd az adott időpont után is nyúzni.

59.
thrill
https://twitter.com/Rushy33/status/1112294854539788288?s=19

#tutihazudik #lefizettek #akkoriskocsogsony
58.
Őrnagy
#57: Erről a következő sztori jut eszembe:
Kb 14 voltam. Anyám egy butikban válogatott. Azt mondja neki az eladó:
-Vedd meg a fiadnak ezt a pólót, mindenki ilyet hord!
Erre anyám:
-Az én fiam nem hord olyan ruhákat, mint mindenki más...
:D :D :D
Na, van ilyen.
57.
godach
#56: Hát, a fene se tudja. Kezdem azt hinni, hogy ízlésficamos vagyok.
Gothic nagy kedvencem volt, erre kuka. Aztán a Resistance szériát is imádtam, az is kuka. Én, személy szerint nagyon szerettem a Motorstorm sorozatot is, na az is kuka. Contra, Double Dragon, Islander (csak azért mondom ezeket, mert rengeteg cím van abból az időből amik még "élnek") de azok is kuka. Szinte, minden egyes kedvencem, vagy kuka, vagy más a sárga földig tiporja. Pl: Fallout 3, ami életem egyik legjobb játéka volt.
Amiket meg nem, azt nem is ismerik. Codename Eagle (ebből lett a battlefield) vagy Arx Fatalys, akik később a Dishonoredet készítették el.
56.
Őrnagy
#53: Pontosan így gondolom én is! Lehet, hogy az elején nem volt túl szép, és nagyon nehéz is volt nekem, de szépen fejlődött. Nem tudom, mennyire lehetett nyereséges vagy veszteséges, de sajnálom, hogy veszni hagyták.
55.
godach
#54: Egyszer, amikor már nem volt pénzem másra, elkezdtem olvasni a bibliát.
Nem sok minden maradt meg, de volt egy mondat. "mindenkivel úgy viselkedj, ahogy szeretnéd hogy veled viselkedjenek"
Akár, krvaanyázhatnék is itt, sorokon keresztül, de nem sok értelme volna :D
(persze, ettől még van hogy én is idegrendszeres leszek xD )
54.
Ultimate
#53: Ezt egy olyan szaros trollnak aki kötekedni jár fel ide és kismillió reget legyártott az elmúlt években mondhatod. Mindenki métely,meg gonosz ember. Múltkor irta valaki vissza lehet nézni pubg időben mit lemúvelt ez az ember ezzel és más regjeivel,visszanéztem. Ez az ember csak ne okítson senkit arról ki métely és ki gonosz. Megértem a modikat hogy megtűrik mert az oldalnak semmilyen komoly védelme nincs 1 perc újat regelni, és állítólag képes volt ez a gyökér sokszor egész éjjel trágár nickneveket regelgetni és pusztítani az oldal szintjét. Más oldalon nem is lehet összefutni ezzel a gyökérrel ahol van működő védelem,ip szűrés,miegyebek....
51.
godach
#49: Igen, de ez a válasz kamgecamnak ment, akivel rég "ismerjük" egymást és néha azt hiszi, sony ellenes msbot vagy mi a csuda vagyok. Erre válaszoltam (illetve inkább az elmúlt hetekben való vitáinkra)
49.
thrill
#48: Biztos bennem van hiba, mentségemre szolgáljon, hogy épp beteg vagyok. Szóval lehet ezért, de nekem úgy tűnt. Engedd meg hogy csak az utolsó hozzászólásodból eredeti kontextusából kiragadva kiragadjak pár részt (talán nem sínyli meg a mondanivaló :)

"Én kőkeményen odamondom a sony-nak, mert most megérdemli."
"számomra vicc a fortheplayers alcímük"
"rengeteg olyan dolgot csinálnak, amit a felhasználók elnéznek nekik pedig iszonyat gerinctelen"
"a vezetőség és az a gőgös makacs, megkényelmesedett majom hozzáállás, amit csinálnak az undorító"
48.
godach
#47: Nem érzem, hogy vergődtem vagy hisztiztem volna :)
47.
thrill
#44: Hadd kezdjem egy ismerettségemben megesett valós történettel:
Gyerek: (vörös fejjel üvölt mint a sakál)
Anyuka: El tudod mondani mi bajod van?
Gyerek: NEM! (és üvölt tovább)

:)

Kb. le lett vezetve, mi vezetett az Evolution bezárásáig, az MS servereinek lelövéséig (ami ugye nem történt hamarabb, mint szokott), a játékok továbbra is elérhetőek leszenk azoknak, akik megvették, ergo csak annyi történt, hogy nem lehet már megvásárolni majd őket. Ráadásul addig még van egy év, szóval akcióban is lesznek még párszor jó eséllyel.

Most én kérdezném:
"El tudod mondani mi bajod van?" :)
46.
thrill
#42: "Pénzügyileg sikeres volt, mindegyik játékuk."
Kérlek áruld már el, mire alapozod mindezt?
Már az előző kommentben is elhangzott egy 3M-os szám a DC kapcsán, azt is megerősíthetnéd, mielőtt komplett teóriákat építünk fel rá.

Ami számokat én látok:
(a WRC-ket hagyjuk, mert ugye PS2-n is ténykedtek már, de arról még kevesebb az adat)

MotorStorm 1 - 3M felett - tisztes eredmény, sikernek könyvelhetjük

MotorStorm 2 - épphogy 1M felett - egyáltalán nem rossz, de azért egy platform exkluzív franchisehoz képest azért kevéske és erős visszaesés

MotorStorm 3 - csak fél éves adatot találtam, de az a 200k-t(!) se érte el
Mindenesetre nem nőhetet nagyon és ezt támasztja alá egy akkori nyilatkozat, miszerint már akkor lebegett a bezárás lehetősége a fejük felett és sajár bevallás szerint is túl nagyra nőtt a csapat.
https://www.eurogamer.net/articles/2011-11-30-motorstorm-boss-feared-apocalypse-failure-might-be-the-end-of-evolution

Ezek után jött a DriveClub, ami ahogy Te is leírod: egy évet késett és úgysem lett kész. A játékot eladó eső effekt csak pár hónappal a launch után, decemberben jött patchben (erre még én emlékszem tisztán, mert ekkor vettem a PS4-et, DC bundle-ban, a DC miatt - az már csak adalék, hogy a PS3-at meg a MS miatt, lehetnék akár elfogult Evolution fan is :)

Ezek után tényleg azt mondod, hogy genyó a Sony?
Tény hogy szépen kiigazították utána a csorbát, de akkora már több mint valószínű, hogy késő volt. nagyon valószínű, hogy a bezárás tény már ekkor kvázi eldőlt, amikor a launch el lett kefélve. Csakhogy be voltak ígérve a DLC-k egy évre előre - azt végig kellett csinálni.

Azt meg hogy valójában mi történt belül, azt egyszerűen nem tudjuk. Mindenesetre a jelek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a stúdió vastagon felelős a történtekért. Természetesen mindig sajnálatos, ha bezárnak valakiket, de ez nem jótékonysági intézmény, nem szimpátia verseny, hanem üzlet. Ez van és mindig is ez lesz. Ha valaki nem tud tartósan sikeres lenni, az elhullik. Nem ez az első példa, ráadásul nekik volt második (harmadik?) esély.

Az már csak a slusszpoén, hogy a keresgélés közben nagyjából kiderült, hogy mindegyik MotorStorm játék szervereit 5-7 év közti időtartam után lőtték le. A DC nagyjából hozza az átlagot, ráadásul a fejlesztő csapat már nincs is ugye a Sonynál.

"Míg mondjuk a másik oldalon, ott a Forza."
S az hány? :)
Oké ha külön számoljuk, akkor kettő, de inkább másfél (tekintve hogy váltva jelennek meg). A Sonynak valóban hiányozhat egy arcade autós széria, de Te honnan tudod, hogy nem lesz? Ha vannak belsős infóid, oszd meg kérlek.

Plusz azt sem tudom, miért gondolja mindenki otthon, fotelben ülve, féligazságokra alapozva azt, hogy ő okosabb és jobban csinálná? Plusz a jelenlegi helyzet pont nem azt mutatja, hogy nagyon rosszul csinálnák a dolgokat. Ami nem működik, azt tudni kell elengedni, pont ez az a tanulság, amit érdemes megfontolni, meg amit az MS nem csinál jól.
45.
Ultimate
#33: Jaaa hááát végülis csak a generáció egyik legjobb arcade autós játéka....
44.
godach
#40: Én kőkeményen odamondom a sony-nak, mert most megérdemli. Nem csak a vezetés miatt (számomra vicc a fortheplayers alcímük) hanem a rajongók miatt is.
Hidd el, odamondtam anno az ms-nek is, amikor fizetős lett a multi (bár nem igazán érintett) mert nem nagyon onlineozok játékban, és még sok más dolognál is.
A gond ott van, hogy exkluzívokban tényleg nagyon ott vannak, de ennek a pajzsa mögé bújva, rengeteg olyan dolgot csinálnak, amit a felhasználók elnéznek nekik pedig iszonyat gerinctelen. Szerintem.
Mint azt már elmondtam ezerszer, van itthon vitán kívül minden ps és nincs gondom vele, de a vezetőség és az a gőgös makacs, megkényelmesedett majom hozzáállás, amit csinálnak az undorító. (szerintem)
43.
Nyarlako
#42: Milyen Google konkurencia? Nincs még április elseje.
42.
Aang
#41: Emlékszem a drive club történetére. Ps4-es premier játék volt/lett volna, aztán egy évvel elhalasztották, a megjelenését . Úgyhogy ráadásul hatalmas leépítést is végrehajtottak a stúdión. Emlékeim szerint, kb ha 100 ember tudta csak befejezni a game-et. Ami valszeg kevés is volt. Ezért is, az 1 évvel elhalasztott premier után sem volt, fullra kész a játék. Tehát az evolution stúdió kilínyirása, egy jó hosszú folyamat volt. Annyi történt, hogy elszaladtak a fejlesztéssel. Ezért a Sony szépen kívéreztette őket. Ami több okból is felháborító.
1: Jó game-eket készítettek, mindig is.
2: Technikailag is a topon voltak.
3: Pénzügyileg sikeres volt, mindegyik játékuk.
4: Exkluzívok terén a sony-nak tehát marad a Gran turismo! Ami egy generáció alatt, 1 darab játékot jelent. Míg mondjuk a másik oldalon, ott a Forza.
Nem értem tehát, ennek mi értelme volt/van?
Ilyen hozzáállással, plusz egy erős Michrosoft + Google konkurenciával, Sony akár el is ronthatja a következő generációt.
41.
thrill
#40: Pontosan ez a problémám, örülök hogy valaki átlátja. :)

A State of Play valóban gyengus volt, ne szépítsük, de közel sem lett volna ekkora hiszti belőle, ha a sajtó nem fújja fel a lufit és kelt teljesen reménytelen várakozásokat. Plusz ha az emberek tudnának logikusan gondolkodni, az sem ártana. A Sony kihagyja a PSX-et, az E3-at, de majd egy 20 perces streamben fogja lerántani a leplet a legnagyobb titkairól.... persze. Mellesleg aki utánaolvasott, tudhatta kb. mire számíthat, lebegtették előre, hogy főleg VR cuccokról lesz szó. Szerintem felesleges ennyire erőlködve keresni a szenzációt, ha a Sony be akar majd jelenteni valamit, arról tudni fogunk.

Driveclub:
Az eladott példányszám egy dolog (mellesleg én 2 milliós számot ismerek, 2015-ben annyit ismertek el, hogy átlépte - ha utána tényleg el is érte a 3-at, az már jelentősen lecsökkentett áron történt). Azt viszont nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy mi volt megjelenéskor (balhé, alacsony pontszámok). A japánok valszeg új franchise-t akartak építeni és az elvárásaik is magasabban voltak. Ezek figyelembevételével mondom azt hogy bukás volt. Azt sem tudhatjuk, hogy az előzetes kapcsolat során már milyen feszkó alakult ki (a Motorstorm sorozat sem teljesített jól, legalábbis erősen lejtőn volt). Mindenesetre az valóban fura, hogy pont akkor tettek pontot az ügy végére (értsd: bezárták az Evolutiont), amikor már kezdtek kimászni a kakiból. De mint írtam már: nem tudhatjuk addigra mennyire romlott meg a viszony.

Mielőtt újabb hisztiroham indulna bárkitől: sem a State of Play-t nem akarom védeni, sem a Driveclub leszedését, Evolution bezárását, pusztán arra szeretnék rávilágítani, hogy érdemes néha logikusan átgondolni a dolgokat, mielőtt repülne a "köcsögsony", vagy bármilyen más cég behelyettesíthető.
40.
kamgecam
#28: Nézd én sem szoktam kímélni a sonyt, sony fanként ha arról van szó. Lásd state of play fostalicskát de azért abban igaza van a srácnak hogy sokan úgy viselkednek itt ha sonyról van szó mint a veszett kutya ami alig várja hogy beleharaphasson valakibe, csak az akalmat lesi. Nem rólad beszélek mert Te képes vagy a pozitív dolgokat is észrevenni mégha az xboxot jobban is preferálod azért képes vagy józanul is ítélkezni.
39.
Aang
#38: Nehogy forradalmat robantsak ki!:)
38.
Anti4730
#37: Biztos a sony toroltette:D
37.
Aang
#36: Eltűnt a hozzászólásom felé
36.
Aang
#32: Dehogy bukott meg. Több mint 3 millió ment el a címből. Kb 30 milliós költségvetéssel, valójában ez hatalmas siker volt. A vicc az egészben, hogy a mobil piac hatalmas buktája miatt, a Sony a részvényesek megnyugtatása végett, elbocsátott kb 5000 embert. És valahogy ki kellet jönnie a mateknak ugye. Ezért néhány, nem extra profitot termelő, exkluzív játékot készítő céget, is bezáratták
35.
Back2U
#33: Nem érzed egy kicsit furának hogy itt mindenki szerette ezt a játékot, de legalább élvezte valamennyire amikor játszott. Erre jössz te, és mindenkit meghazudtolsz.

Van erre is egy vicc. Jóska az autópályán szembe megy a forgalommal. Hallja a rádióban: Figyelem, egy elmebeteg idióta szembe megy a forgalommal, mindenki vigyázzon. Erre Jóska: Nem egy, mindenki.
33.
RebornSoul
Tök durva, hogy jött ide 32 hozzászólás, pedig ez az egyik legsemmilyenebb és legérdektelenebb autós játékok egyike. Identitászavaros katyvasz. :D
32.
thrill
#28: A Forza, mint pozitív példa lett felhozva. Azért linkeltem, hogy lám ott is volt ilyen. Nem kell olyat belelátni, ami nincs, vagy csak Te akarod hogy ott legyen.

A DC megbukott. Hányszor kell még eltemetni?
Személy szerint én is sajnálom, de ott van a polcomon és ott is marad, hogy bármikor előszedhessem.

Azt is írtam, hogy a trendnek én sem örülök egyáltalán, sőt eléggé aggasztó a digitális játékok tulajdonjogának kérdése úgy általánosságban. Ebben azonban nem csak és egyedül a Sony a ludas, szóval felesleges ráhúzni a vizes lepedőt. Hány hasonló hír volt csak a közelmúltban (pl. LEGO játékok)?

Arra meg kíváncsi lennék, ha bármelyikőtök döntéshozó lenne egy ilyen helyzetben, akkor mit csinálna? A játék megbukott, elenyésző online játékos van. Elérkezik az idő, amikor lejárnak a licenszek. Persze hogy megújítom, van pénz alapon - teljesen világos.
31.
Ultimate
#30: * az online komponens tárolja az elért eredményeid, időid, klubod adatait, egyszóval a játék javát. Itt rohadtul nem csakarról vanszó hogynem lesz multi...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...