Amikor a környezetbarát működés nemcsak reklámfogás: fenntartható IT-ra váltott az AutSoft (x)

  • Írta: Gamekapocs
  • 2022. szeptember 30.
  • Érdekesség
Link másolása
Egyre több vállalat lép a fenntartható működés útjára, mivel ez a szemlélet egyre meghatározóbbá válik a stratégiaalkotásban, az eszközbeszerzésben, a partneri együttműködésekben egyaránt.

És bár a tech-szektorról nem a környezettudatosság jut eszünkbe először, mégis innen indulnak a bolygó megóvását célzó legzöldebb kezdeményezések – erre hozunk egy nemzetközi vonatkozásokkal bíró hazai példát.

Évente 300 millió számítógép és 1 milliárd mobiltelefon kerül gyártásba, és ez a szám éves szinten hozzávetőlegesen 8 százalékkal emelkedik az elkövetkezőkben. Ráadásul ebben a döbbenetes statisztikában nincsenek benne az olyan alapvető – és a tech cégek fő exportjának számító – eszközök, mint a félvezetők vagy a chipek. A felsoroltak előállításához nemcsak iszonyatos mennyiségű energiára van szükség, de rengeteg fémhulladék és felesleges csomagolás is keletkezik a folyamat során, nem beszélve az alapanyagul szolgáló fémek környezetszennyező bányászatáról.

Ezt elégelte meg a Lenovo, és az elektronikai iparban úttörőnek számító fenntarthatósági vállalást tett: 2050-re el akarja érni a nettó nulla károsanyag-kibocsátással járó működést. Ennek keretében 2030-ra a jelenlegihez képest további 90 százalékkal tervezi csökkenteni a kibocsátást. A vállalat az elmúlt tíz évben is sokat tett a zöldebb működésért, minden kitűzött vállalását elérte, az ESG-riportjuk alapján pedig bizonyos területeken túl is teljesítette ezeket.

Ami a nettó nulla károsanyag-kibocsátást illeti a szervezet öt lépésben látja az odáig vezető utat:

  • a fenntartható csomagolásban, aminek köszönhetően 2008 óta 3737 tonnával csökkentették a felhasznált anyagok súlyát, illetve bizonyos termékeknél – például a Think-sorozat gépeinél – önzáró dobozokat alkalmaznak, amivel az Egyenlítő hosszúságával megegyező ragasztószalag-mennyiséget váltottak ki, ahogy a szállítás során is a leginkább környezetbarát, tengeri szállítást helyezik előtérbe. Bizonyos termékcsaládok esetében a csomagolás 100%-ban gyorsan lebomló anyagokból áll, mint például a cukornád és bambusz.
  • az energiahatékonyságban, ahol 2025-re vállalt céljuk, hogy globális szinten a felhasznált elektromos áram 90 százalékban megújuló forrásból érkezzen.
  • újrahasznosított anyagok használatában, ami komoly prioritás, olyannyira, hogy nemcsak saját felhasználóiktól vásárolják vissza a már nem használt termékeket, de a piacról is felvásárolják a feleslegessé vált alkatrészeket.
  • körforgásos gazdaságban, aminek köszönhetően 2008 óta megközelítőleg 362 ezer tonna alkatrészt hasznosítottak újra a gyártás során.
  • társadalmi vonatkozásokban, ami azt jelenti, hogy a termékek 75 százaléka bárki számára használható, legyen szó bármilyen testi fogyatékosságról vagy akadályozottságról.

A bolygó megóvása és a zöldebb működés tehát nem légből kapott marketing a Lenovo esetében, ami szintén elmondható a hazai színtéren jól ismert magyar szoftverfejlesztő cégről, az AutSoftról is.

Az AutSoftnak nagyon fontos a fenntarthatóság, ennek egyik sarkköveként a vállalat CO2 Offset szolgáltatás csomagot vásárolt a Lenovotól. Az ebből befolyt összeget a Lenovo kompenzációs partnere, a ClimeCo, egy ENSZ által támogatott és ellenőrzött környezetvédelmi projectbe fekteti. Emellett a magyar szoftverfejlesztő vállalat azt is célul tűzte ki, hogy megszerezze a környezetgazdálkodással kapcsolatos szabványcsalád, az ISO 14001 minősítését.

A fenntartható működés mellett a hatékonyság is fontos, főként egy szoftverfejlesztéssel foglalkozó cég esetében, amihez jól konfigurálható, gyors és nagy teljesítményű eszközparkra van szükség. A körforgásos gazdaság és a hatékonyság jegyében az AutSoft munkatársai olyan mérnöki munkaállomásokon dolgoznak, amelyek teljesítik a felsorolt összes kritériumot.

A ThinkPad P14s mobil munkaállomások kiválasztásának fő motivációja az volt, hogy a lehető legmodernebb ugyanakkor környezetbarát eszközökön történjen a napi munkavégzés, ami az olyan nagy horderejű projekteket is zökkenőmentesen bírja, mint például egy nagyvállalati környezetbe kerülő ökoszisztéma demózása. Az új munkaállomások a gyakorlatban is jól beváltak, ami az eszközökben található új AMD processzorok számlájára írható: látványosan növekedett a hatékonyság így a fejlesztések időtartama és a renderelés is lerövidült, ami időt, energiát és pénzt spórol meg a projekt során. A vállalat munkatársai a ThinkPad X1 Fold, az X1 Yoga illetve a T szériás ThinkPad eszközöket használják, amelyek messzemenően biztosítják a vállalat stabil működés iránti igényét is, mivel 3+3 év élettartamot garantálnak.

A fenntartható működés fogyasztói elvárás a meghatározó cégekkel szemben, ennek tesz eleget a Lenovo és az AutSoft karöltve, amelyek saját belső indíttatásukból már évekkel ezelőtt a zöldülés útjára léptek.

[Szponzorált tartalom.] 

 
 
3.
3.
Krumplistarkedli
Kérem szépen ez meddig lesz még "kiemelt hír"?
2.
2.
Csoki80
Álszent sz.r reklámhír. De valamiből élnetek kell ;-)
1.
1.
Extol
Ez lenne a cél de sokakat nem érdekel, vagy hazudnak róla hogy vonzóbbá tegyék a brand-et.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...