A brit játékosok háromnegyede örülne, ha a Microsoft felvásárolná az Activisiont

  • Írta: szlav
  • 2022. december 22.
  • Biznisz
Link másolása
Mezei játékosok közt végzett kutatást az Egyesült Királyság piacfelügyeleti hatósága. A felmérés eredménye szerint a felhasználók mintegy 75 százaléka a Microsoft és az Activision Blizzard mergere mellett tenné le a voksát.

Fontos felmérést végzett októberben az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyeleti Hatósága (CMA) az Activision Blizzard King Microsoft általi felvásárlása kapcsán. A hivatal arról kérdezte a hétköznapi játékosokat, hogy elleneznék-e a 69 milliárd dolláros mergert, az eredmény pedig igen egyoldalú lett: a válaszadók mintegy 75 százaléka a felvásárlás mellett érvelt. Habár a CMA végső döntéshozatalára csak jövő márciusban kerül sor, a kutatás eredményei könnyen előrevetíthetik a hivatal állásfoglalását is.

Természetesen ellenzők is akadtak bőven, így a CMA könnyedén egymás mellé állíthatta a pro és kontra érveket. A felvásárlás mellett szavazók jellemzően a következő érveket hozták fel:

  • A Sony és a Nintendo erősebbek a konzolpiacon, így az Activision felvásárlása szorosabb versenypozícióba helyezhetné a Microsoftot a két japán vállalattal szemben.
  • A Microsoft nem tenné a saját platformján exluzívvá az Activision játékait, hiszen a rivális platformokról befolyó bevétel igen jelentős.
  • A Microsoft üzleti terve egy válaszlépés a Sony korábbi üzleti modelljére: a múltban számos multiplatformos franchise (Final Fantasy, Silent Hill) exkluzív tartalmakat és korai hozzáférést kapott PlayStationön.
  • A felvásárlás az Activision számára is hasznos lenne, hiszen a Microsoft felelős vezetőséget állíthatna a vállalat élére, valamint arra ösztönözhetné a kiadót, hogy a Call of Duty mellett más franchise-okba is több erőforrást fektessenek.


Így szóltak tehát a merger mellett szóló érvek, de legalább ilyen hangosak voltak az ellenérvek is. A felvásárlást ellenző játékosok szerint:

  • A felvásárlás káros precedenst mutathat a játékiparnak. Organikus növekedés helyett a nagyvállalatok alatt való konszolidációra mutatna példát.
  • A Microsoft kizárólag Xbox-konzolokon forgalmazná a Call of Duty-szériát, hiszen így tett a Bethesda-játékokkal is. (Ez ellen egyébként a Microsoft nyílt ígéretet tett.)
  • A Microsoft dominanciát szerezne az előfizetéses játékszolgáltatások piacán, hiszen megengedhetné magának, hogy akár veszteség mellett is a Game Passbe küldje az Activision játékait.
  • A Microsoft már jelenleg is domináns a felhős játékpiacon, a felvásárlás pedig megnehezíthetné a piacra belépő új szereplők dolgát.

Ugyan a britek döntő többsége a Microsoft és az Activision egybeolvadása mellett voksolt, a tengerentúlon nem mindenki lelkendezik ennyire az ötletért. A HWSW cikkje egy játékosok által indított új perről számol be:

HWSW: Gamerek is nekimentek a Microsoft-Activision frigynek:

Újabb per indult a Microsoft és az Activision megaüzletének blokkolása céljából az Egyesült Államokban. Ezúttal magánszemélyek szeretnék elérni, hogy a bíróság blokkolja a Videojáték-ipar eddigi legnagyobb értékű felvásárlási tranzakcióját.

Két héttel a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (angol rövidítése után FTC) által beadott bírósági kereset után újabb per indult minden idők legnagyobb, mintegy 69 milliárd dollár értékű videojáték-ipari akvizíciójának blokkolására. A Microsoft idén januárban jelentette be, hogy felvásárolná az Activision Blizzardot, az ügylet azonban az utóbbi időszakban támadások kereszttűzébe került, melyek összességében egyre távolabb lökik a feleket a tranzakció lezárásától.

Ezúttal tíz magánszemély indított csoportos keresetet a Kaliforniai Szövetségi Bíróságon, mivel szerintük az üzlet törvényellenesen csökkenti a versenyt a videojáték-piacon - a gamerek arra kérték a bírót, hogy a potenciális jogsértés fényében blokkolja a két cég megaüzletét.

Habár a per magánszemélyektől érkezik, nem elképzelhetetlen, hogy önmagában is akadályt szabjon a felvásárlásnak - további részletek a HWSW cikkében!

7.
7.
delphijos
Hát persze. Évek óta hülyítik az embereket hogy “na most már mindjárt jönnek a szuper AAA exkluzivok, persze 0 day GP-be”. Most épp az a duma hogy már csak ezen múlik. Pedig már van olyan megvett stúdió aki csinálhatott volna….
6.
6.
crytek
#5: Semmi se változna ez 100%

MS-nak szimplán kell egy olyan dolog game fronton amire az ő játékaik sosem lesznek képesek azaz éves szinten milliárdokat termelni. Ez meg ha végbemegy lesz a cod ami ezt csuklóból hozza majd meg ott lesz a mobilos vonal is ami szintén ömleszti a sastojást. És akkor még ott van a többi cím bár ami még termelni tudja ezt nekik..

Ami változás lehet hogy amiben a blizzard eddig nem látott értelmes és ezer éve elhalt nincs folytatást stb a MS miatt "TALÁN" feléledhet.. hiszen ma is ez megy hogy a régi címeket újból kiadják valamilyen formában és sikeresek.

De mivel egyre több az ellene írányuló ellenségeskedés én már lemondtam erről az egészről:( Pedig a game pass miatt nekem nagyon jó volna ,de HA valaha le is megy a deal amit már egyre jobban kétlek szerintem a codokat nem tehetik majd bele a game passba max az ezer éveseket
5.
5.
mohaneji
Én annak örülnék hogyha sikerül a felvásárlás , ha a micro a halot rábízná a Raven-re vagy egy másik csapatra vagy ha az Obsidian csinálhatna Blizzard vilagokbó egyikéből rpgt vagy akármi ilyen kicsit kreatívabb, merészebb dolog . Ha csak megveszik es minden ugyan úgy megy mint az Actiblizznél az elmúlt 10 évben akkor semmi értelme. Mármint számomra mert amúgy nyilván a Microsoftnak valamiért megéri.Végsősoron a gémerek véleménye úgysem számít majd dönt az excel.
4.
4.
markoci555
én pont telibe****rom a codot, viszont heroes of the storm újraélesztésében reménykednék, úgyhogy én is örülnék a felvásárlásnak
robbantsák szét a rohadt activision-tól a blizzardot, dobják félre a codot amin mindenki pörög mint az idióta, aztán had jöjjön pár jóféle blizzard játék
3.
3.
crytek
Szimplán ők pont leszarják mire hova milyen formában mikor jelenik meg az aktuális cod.. Kb a teljes világ 3/4-e így van ezzel.
2.
2.
zoli12i
Idióták. Gondolom azt hiszik valamiért, hogy majd ingyenes lesz a cod vagy GP-ben lesz megjelenés napján.
1.
1.
csoki0619
A havi brit eladási top listákat elnézve a brit játékosok háromnegyede kretén.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...