HWSW: Évek óta dolgozik saját AI-processzorán az Apple

  • Írta: szlav
  • 2024. május 8.
  • Hardver
Link másolása
Az Apple a nagy technológiai óriáscégek közül mostanra szinte az egyetlen, mely nem jelentett be valamilyen házon belüli, mesterséges intelligenciához kapcsolódó szoftveres vagy hardveres fejlesztést, ez azonban nem jelenti azt, hogy a háttérben ne dolgozna a vállalat ilyen megoldásokon - írja a HWSW.

Saját adatközponti gyorsítóchipeken dolgozik az Apple, melyek kifejezetten a cég saját mesterséges intelligencia-modelljeinek futtatásához lesznek optimalizálva - számolt be kedden bennfentes forrásokra hivatkozva a Wall Street Journal.

A lap úgy értesült, hogy a cégen belül csak Project ACDC (Apple Chip in Data Center) nevű megoldáson évek óta dolgozik az Apple, az ugyanakkor egyelőre hétpecsétes titok, hogy mikor kerülhet tömeggyártásba a gyorsító, mely az Nvidia méregdrága adatközponti chipjeihez hasonlóan nem az AI feltanításában, hanem a következtető számítások során lesz használható.

Az Apple a chip tervezésében és legyártásában régi partnereire, az Arm-ra és a a TSMC-re támaszkodik, de egyelőre még azt sem tudni biztosan, eljutott-e a projekt a próbagyártásig. A cupertinói cég hosszú évek óta dolgozik együtt az Arm-mal az iPhone-ok, iPadek, Apple TV eszközök rendszerprocesszorán, 2020-tól pedig a Macekbe is megjelentek az első Arm-alapú chipek (M sorozat), miután a cég szakított korábbi beszállítójával, az Intellel.

A Project ACDC feltételezhetően ezt az Arm-alapú chipekből álló termékvonalat viszi tovább az adatközponti környezetbe - hasonló próbálkozása ma már az összes nagy technológiai multinak, így a Google-nek, a Microsoftnak és az Amazonnak is van.

Az Apple-t eközben egyre határozottabb kritika éri azzal kapcsolatban, hogy lemaradt versenytársaitól az AI-fejlesztések szegmensében - további részletek a HWSW-n.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...