Xbox Live Arcade Sorozat Arcade játék válogatás - volume 3.

  • Írta: Ca$h
  • 2009. január 31.
Link másolása
Nagyon rég volt már, hogy ezzel a cikksorozattal jelentkeztem, egy picit szégyellem is magam miatta, de kárpótlásul egy igencsak Maratoni harmadik résszel ajándékozlak meg titeket. Aki esetlegesen nem tudná, ez itt az XBox Live Arcade játékokról szóló sorozat legújabb része, örvendezzetek vala, mert lesz miből válogatni bőven.
Az utolsó alkalom óta nagyon sok víz lefolyt már a Dunán, rengeteg minden megváltozott a Live-on, első sorban maga az egész dashboard ugyebár, de ezt szerintem már mindenki megszokta és imádja is remélem. Az Arcade játékok száma azóta hihetetlenül megnőtt, rendkívül nehéz volt válogatnom közülük. Ezért úgy döntöttem, hogy a cikk első felében a nagy sztárok folytatásairól fogok írni, a másikban pedig a játékosok által legkedveltebbekről.

Mindenképpen szót kell még említeni arról, hogy a New XBox Experience megjelenése óta két új kategória is megjelent az arcade játékoknál. Az egyik a Community Games, amiket maguk a játékosok fejlesztettek és méltónak bizonyultak arra, hogy felkerüljenek a Live-ra. Ehhez hozzáfűzném, hogy bárki megpróbálkozhat játékok készítésével és bátran el is küldhetni a Microsoft HQ-ba, hátha szerencsével jár és legközelebb már az ő fejlesztésével nyomulhat minden magyar. Ezek a stuffok nagyon olcsóak, legtöbbször 200 pontba kerülnek, de maximum 400-ba. A következő új csoport az Avatar Games, ahol a saját avatarunk lesz a főszereplő, ezekből még nagyon kevés van, de mindenképpen próbáljátok ki őket, mert érdemes. Nincs is annál nagyobb móka, mint a saját magunk által alkotott és felöltöztetett avatart viszontlátni és mozgatni egy játékon belül. Akkor jöjjenek a rövidke kis szösszenetek, az MP Microsoft Pontot fog jelenteni, a DLC pedig a hozzá való letölthető tartalmat.


Folytatások:

Mutant Storm Empire / 800MP / DLC nincsen

A régi motoros XBoxosok tudják, hogy a Mutant Storm Reloaded az egyik első és egyben legkedveltebb lövölde volt az arcade felhozatalban. Félelmetesen hasonlít a PS3-as Blast Factorra, meg is merném kockáztatni, hogy a japcsik innen lopták az ötletet. Ezt egyébként mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az egész koncepció hatalmas változáson ment keresztül. Az apró, pici, vírusszerű kis mutáns szörnyetegeket felváltották a rendkívül aranyosan megrajzolt robotok. A pályák teljesen össze vannak kötve, tehát az egyik teljesítése után nekünk kell szépen átrepülni a másikba. Az irányítás és a hangulat a régi, természetesen ezúttal is nekiállhatunk ketten a lövöldözések végtelen sorozatának. Annak ellenére, hogy nem olyan megkapó, mint az első rész volt, még mindig megér egy próbát, aztán maximum nem veszitek meg.


Hexic 2 / 800MP / DLC nincsen

A Hexic volt az első arcade játék XBoxon, tulajdonképpen rajta volt minden egyes Premium gép vinyóján. Ritka nagy ajándék volt ez mindenkinek, hiszen ez a mesteri logikai agypróba rengeteg szórakozást és átvirrasztott éjszakát nyújtott minden kedves vásárlónak. Éppen ezért örültem meg neki, mikor megjelent a folytatása. Rögtön láttam, hogy immáron több játékos módok is vannak benne, illetve több játéktípust is beleraktak, növelve a stuff szavatosságát. Az egyedüli gondom vele csak az, hogy teljesen megváltozott a grafikája, illetve a zenestílusa, ezzel együtt a hangulata is, amire nem tudom miért volt szükség, hiszen ezek már eleve tökéletesek voltak. Az egymás elleni lehetőségek igencsak jóra sikerültek, rengeteget tudjuk szívatni a másikat, sok új extrát is beleraktak, de sajnos ez már nem az a Hexic, én személy szerint jól le is töröltem a próbaverziót… kár érte!


Feeding Frenzy 2 / 800MP / DLC nincsen

Sokak kedvence volt annak idején az örökké éhes és rendkívül gyorsan fejlődő kis halacskáról szóló arcade őrület. Ez szerencsére már egy nagyon jó folytatásnak nevezhető kis stuff, szebb grafikával, több extrával, többjátékos lehetőségekkel, rengeteg geggel és poénnal megspékelve, remek hangulattal megfűszerezve. Kipróbálása kötelező!


Assault Heroes 2 / 800MP / DLC nincsen

Annak idején ez volt a nagy kedvencem, rengeteget toltam egyedül és online is, nem nyugodtam addig, amíg össze nem szedtem az összes acsit (achievment) rá, mondanom sem kell, hogy nem sikerült… Nagyon megörültem a második résznek, igaz sokáig nem volt időm letesztelni, de ennek a cikknek köszönhetően ez lesz az egyik első, amit megveszek. Nem gondolná az ember, hogy egy ilyen igényes kis játékot überelni is lehet, pedig itt pontosan ez a helyzet. Az eleve gyönyörű grafika sokkal szebb lett, a környezet szinte száz százalékosan lepusztítható, több lett a fegyvereink száma, képesek leszünk ellenséges járművekbe is beszállni, javították a co-op lehetőségeket, nagyobb teret kapnak a gyalogos küldetések (bevallom ennek nem örültem) és mindehhez rendkívül nagy szerepet kapott még a humor is, de ezt majd meglátjátok magatok is. Kötelező vétel minden arcade lövölde rajongónak!


Geometry Wars Evolved 2 / 800MP / DLC nincsen

Sajnos, mint ahogyan a fenti példa is mutatja, a jó folytatások terén nem igazán jeleskedik a Live Arcade. Sajnálatos módon ez mondható el mindenki nagy kedvencéről, a Geometry Wars folytatásáról is. Ez persze csak az én véleményem, aki bármennyire is szerettem az első részt, sosem tudtam igazán nagy sikereket elkönyvelni a játékban. Ezúttal, ha lehetséges még nehezebb lett a játékmenet, ami a vérprofi GW-seknek biztosan jó hír. Ehhez hozzásegít még a vizuálisan feljavított grafika is, aminek köszönhetően az ember tényleg sosem tudja, hogy mi folyik a képernyőn, egyszer csak azon veszi észre magát, hogy már halott. A tanácsom tehát a következő: aki profi, mindenképpen vegye meg, aki nem, az pedig tegyen egy próbát az első résszel. Ha pedig már ismeri, akkor inkább azon nyomuljon, sokkal nagyobb sikerekben lesz része.


A jelenleg legkedveltebb arcade játékok:

Bomberman Live / 800MP / DLC 3db, összesen 700MP

Az Amigán illetve Super Nintendon hatalmas sikereket elért játék, immáron Live-on is elérhető és jobb, mint valaha. Az online akár 8-an is játszható stuffba olyan végtelen mennyiségű extrát raktak (ruhák, bombafajták, térképek, játékmódok), hogy senki sem csodálkozhat ezen a nagy sikeren. Nem véletlen, hogy arcade játékokhoz képest szokatlanul sok DLC jelent meg hozzá. A gamma teljes mértékig megunhatatlan, négy kontroller beszerzése erősen javallott, vérbeli házibuli játék ez, amit bátran ajánlok minden korosztálynak.


Undertow / 800MP / DLC 400MP

Annak idején amikor megjelent, még ingyenes volt és én ezzel a lehetőséggel rögtön éltem is. Szerencsésnek tarthatom magam, hiszen igazán jól jártam. Az Undertow a legújabb Unreal motorral készült, döbbenetesen szép a grafikája és az addiktív területfoglalós játékmenetével hosszú időre képes minket a TV elé szögezni. Az apró búvárok víz alatti háborúja igencsak élvezetes játékmenettel rendelkezik, viszont fel kell kötnünk a gatyánkat, ha jók akarunk lenni benne, lévén a Live-os játékosok már igencsak profik és a gép ellen se valami könnyű nyerni.


A Kingdom for Keflings / 800MP / DLC nincsen

Korábban már írtam nektek az avataros játékokról, na ez is közéjük tartozik. A történet szerint, mi egy óriás bőrébe bújhatunk bele, aki az apró Keflingeknek segít abban, hogy szeretettel teli kis birodalmuk minél hamarabb megépüljön. A Keflingek rendkívül tehetetlen népség, sosem tudják, hogy mit kezdjenek magukkal, viszont szerencsére nagyon gyorsan tanulnak. Elég csak elkapni egyet a grabancánál, odarakni egy erdőhöz, aztán újra megfogni és letenni a városházánál, ekkor már élete végéig tudni fogja, hogy az ő dolga a favágás. Ritka nagy poénnak tartottam, hogy az éppen farmerdzsekibe öltözött, napszemüveges, sísapkás avatarommal építgettem ebben a középkori környezetben. A játékmenet egyébként klasszikus stratégia, a régi szép Warcraftos és Settlerses időket felidézve bennünk, rengeteg humorral és rendkívül kellemes játékmenettel megáldva. Megvásárlása minden stratégia rajongónak kötelező!


Banjo-Kazooie / 1200MP / DLC nincsen, hála istennek

Ennyi remekül sikerült stuff után kész felüdülés volt kipróbálni ezt a játékot. Nem igazán értem, hogy miért kerül 1200 pontba, ami valljuk be azért már eléggé húzósnak számít. Hiszen nincsen benne semmi olyan, ami megfogná az embert. Értem én, hogy a kisebb korosztálynak készült, de attól még hogy fiatalok, nem kéne sem őket, sem pedig a szüleiket hülyének nézni. Bugyuta történet, förtelmes grafika, végtelen üresség jellemzi a játékot, fogalmam sincsen, miért kedvelik ennyire sokan. A tippem az, hogy mivel Microsoft termék, csak odarakták a többi sikeres játékhoz, hátha valami marha ezért megveszi majd. De ehhez bizony nem szabadott volna felrakni a próbaverziót, mert senki sem fog egy ilyen hulladékkal játszani… legalábbis remélem.


Portal – Still Alive / 1200MP

Több mint egy évvel ezelőtt jelent meg, az Orange Box részeként. Egyedi hangulatával, szép grafikájával és nem utolsó sorban teljesen zseniális játékmenetével rengeteg embert elvarázsolt és rajongóvá tett. Mint mindenkinek, nekem is az volt az egyetlen gondom vele, hogy nagyon rövidre sikerült. Ezt most orvosolni sikerült a készítőknek, hiszen 14 új pályával bővítették ki nekünk a kampányt. Természetesen én is azok között voltam, akik rögtön megvették, de sajnos idő hiányában nem vittem újra végig, hogy ki tudjam próbálni az új pályákat. De biztos vagyok benne, hogy mindenki meg lesz vele elégedve, a Valve ritkán nyúl mellé. A Portal Still Alive tippikusan egy olyan arcade játék, ami megéri a pénzét, még azoknak is, akiknek megvan az Orange Box.


Castle Crashers / 1200MP / DLC 400MP

Az Alien Hominid őrült készítőinek új játéka ez, ami magán hordozza az előd minden jó tulajdonságát és még azon is túltesz. Rendkívül egyedi, rajzfilmszerű grafikájával, leírhatatlanul humoros jelenetekkel megtűzdelt, egyszerre akár négyen is játszható játékmenetével rögtön szerelmes lesz mindenki a stuffba. Annak ellenére, hogy a négy karaktert első ránézésre csak a színeik különböztetik meg egymástól, mindannyian hatalmas nagy egyéniségek és olyan szórakozást ígér velük végigpofozni a játékot, amit igencsak nehéz lenne leírni ide nektek. Maximálisan megéri a pénzét, az egyik legjobb arcade gamma, amivel valaha játszottam, kötelező vétel!


Battlestar Galactica / 800MP / DLC nincsen

Annak ellenére, hogy nagy rajongója vagyok az új sorozatnak, ez a játék valahogy nem fogott meg. Egészen kellemes grafikája van, online akár 8-an is lehet vele egyszerre nyomulni. Könnyen tanulható az irányítása, bár a kameramozgás hagyott némi kívánnivalót maga után, bár ezt is meg lehet szokni. Egyszerű kis lövölde ez, de nem a legendás címek közé való. Kipróbálni érdemes, de túl sokat ne várjatok tőle.


Braid / 1200MP / DLC nincsen

A Braid első ránézésre teljesen érthetetlen módon kerül ilyen sokba. Jómagam sem értettem, hogy ez az egyszerű ugrabugra, gyűjtögetős stuff mire fel ilyen drága. Aztán nem kellett sok idő ahhoz, hogy megértsem. Tipikusan az a játék, ami sokkal több annál, mint aminek látszik. Nem a grafikán van a hangsúly, hanem a teljesen egyedi audióvizuális élményen, amit nyújtani tud, illetve a megdöbbentően sok gondolkodást igénylő logikai feladványokon. Az ember nem is gondolná, hogy egy kicsit elvonatkoztatva a valóságtól, egy kicsit kreatívabban látva a világot, milyen megoldásokat tud találni, egy-egy teljesen lehetetlennek tűnő helyzetben. Mindehhez még párosul Braid időt manipuláló képessége is, ami nem csak hogy nagyon hasznos tud lenni sokszor, de olyan vicces jeleneteket tud produkálni, hogy az ember fuldokolni tud időnként a nevetéstől. Nagyon kellemeset csalódtam benne, ebből is látszik, hogy az első benyomás nem minden!


Ikaruga / 800MP / DLC nincsen

Egy nagyon egyedi, vérbeli japán hangulattal rendelkező, időnként döbbenetesen szép lövöldözős játék az Ikaruga. Igencsak merész volt az ötlet a készítőktől, hogy maga a játék csupán a képernyő 1/3-án helyezkedik el, de miután hozzászoktunk ehhez, már nem is fog annyira zavarni minket. Jópofának tartottam, hogy a hajónkon váltogatni tudjuk a különböző féle pajzsokat, ezzel teljesen sértetlenné válva egyfajta lövés típus ellen. Persze nehogy azt higgyük, hogy ettől könnyebb lesz a játék, hiszen igencsak komoly agymunkát igényel felfogni, hogyan tudunk lavírozni a több száz felénk repülő lövedék között. Kellemes és látványos, vérbeli játéktermi időket idéző arcade játék ez, nekem nagyon tetszett.


Meteos Wars / 800MP / DLC nincsen

A Meteos Wars egy logikai játék, ahol két ember tudja összemérni tudását, vagy éppen nemtudását. Az ötlet leginkább a Tetrishez hasonlít, összevegyítve egy kis Hexic-kel. Adott lesz nekünk egy képernyő, ahol folyamatosan zuhannak lefelé a különböző szimbólumokkal ellátott kis kockák, ezek tulajdonképpen a meteorok. Nekünk az a célunk, hogy három ugyanolyat összerakva, a levegőbe repítsük az adott oszlopunkat, vagy sorunkat. A gravitáció könnyen megtanulható törvényei szerint, ez persze nem fog mindig sikerülni nekünk, de szerencsére miközben a kockák a levegőben vannak, egy újabb löketet tudunk nekik adni, abban az esetben, ha sikerül újra három szimbólumot összehozni. Ha ki tudtak repülni a képernyőről, akkor rögtön meg is jelennek az ellenfelünk térfelén. Az veszít, akinek először éri el valamelyik oszlop a képernyő tetejét. Nem tudom mennyire volt érthető ez az egész, de tény, hogy a Meteos Wars egy szórakoztató kis játék, ha nem is kimagaslóan jó, egy próbát azért megér.


Interpol: The Trail of Dr. Chaos / 800MP / DLC nincsen

Időnként el szoktam csodálkozni, hogy bizonyos játékok mitől lesznek sikeresek. Ebben az esetben is pontosan ez a helyzet. Az Interpol remekül indul, az ember azt gondolná, hogy valami látványos lövöldözős stuffal lesz dolga. Ehelyett csak egy találjunk meg a képen bizonyos tárgyakat gammával lesz dolgunk, ami elsőre eléggé hervasztólag tud hatni az emberre. Később persze már elkezdjük élvezni a keresgélést, de annyira azért nem, hogy bárkit is vásárlásra ösztönözzek miatta. Aki szereti az ilyen típusú stuffokat és rengeteg felesleges MP-je van, az tegyen egy próbát vele, a többiek messziről kerüljék el.


Vigilante 8 / 800MP / DLC 320MP


A Vigilante 8 tulajdonképpen a régi nagy Playstation klasszikusnak, a Twisted Metalnak a reinkarnációja. A legszebb Arcade játékokat megszégyenítő grafikával rendelkezik, remekül eltalálták ezt a 80-as éveket idéző, boogiegroove hangulatot, és a hozzá járó kötelező muzsikákat. Eközben persze nem lesz más dolgunk, mint életben maradni, fegyvereket összeszedni és az ellenfeleket ócskavassá lőni. Nagyon jópofa és élvezetes kis játék, főleg azoknak, akik a stílus nagy kedvelői voltak annak idején.


Hát ennyi fért bele ebbe a maratoni cikkbe, remélem elégedettek vagytok és kellően ráláttok a jelenlegi arcade piacra, ami valljuk be döbbenetesen nagyra duzzadt ezalatt a másfél év alatt. Legközelebb ígérem hamarabb fogok jelentkezni, persze csak akkor, ha lesz rá igény! Sziasztok!

Kapcsolódó cikkek

9.
9.
Chocho
Jó cikk Ca$h bácsi, de a Banjo az egy klasszikus Nintendo 64-ről. :)
8.
8.
Ca$h
Darth Razor: akkor mindneképpen vedd meg hozzá a Castle Crasherst is, nem bánod meg! ;)
7.
7.
Darth Razor
A Braid jónak tűnik, lehetséges, hogy beszerzem, amint meglesz a box...
6.
6.
Ca$h
Fojesz: köszönöm szépen! ;)



jaja, valóban ez a kettő a legjobb, mindenképpen tegyél egy próbát velük! =)
5.
5.
fojesz
Marha jó cikk lett Ca$h, gratulálok! Igazság szerint az ilyen mindig meghozza a kedvem ezekhez a játékokhoz, de aztán úgy vagyok vele, mint Daks, hogy hamar rájuk unok. A Hexic nagyon tetszik, illetve a másik személyes kedvenc a Zuma, na de azt ki nem szereti? :)



Ebből a felhozatalból a Braidet és a Castle Crasherst próbálnám ki, mert nagyon sok jót hallottam róluk.
4.
4.
Ca$h
Ezeken a címeken érdemes végigmenni, mert a legtöbbjük hihetetlenül jó! Ebben a hatalmas választékban nyilván vannak olyanok amik említésre sem méltóak, viszont sok gyöngyszem is akad közöttük...
3.
3.
Daks
egy idoben szedegettem le a trialokat, de meguntam, nagyon keves arcade cim kot le.
2.
2.
Ca$h
Köszönöm köszönöm! Mindenképpen érdemes kipróbálni, legalább a trial-eket... ;)
1.
1.
Diego1994
A dátum holnap? :)

A cikk egyébként durva jó:)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...