Race Pro

  • Írta: Daks
  • 2009. március 14.
Link másolása
A SimBin első ízben kóstolt bele az Xbox 360 adta újgenerációs játékvilágba. De mire is számíthatunk a szimulátorok nagymesterének legújabb játékától? Van-e a Race Pro olyan profi, mint a cég korábbi címei? Egyáltalán meg tudnak-e felelni a srácok a konzoltól jogosan elvárt, és megszokott magas minőségi szintnek? Vagy nem kaptunk mást, mint egy savanyú PC-s utánérzést? Azonnal kiderül itt, a Gamekapcson!
Az F1 Challange 99-02 egyik legsikeresebb modder csapatából világszínvonalú játékfejlesztővé kinőtt göteborgi SimBin immáron hat éve van jelen a piacon. Hozzájuk köthető a GTR, a GT Legends, a GTR2, illetve a tavalyelőtt igen szép sikereket elért RACE 07: The Official WTCC Game. Igazi szimulátorkedvelő kockaként mindegyik játékát kipróbáltam már a stúdiónak, a Race Pro esetében azonban már korán elkezdett gyötörni a gondolat, hogy mi lesz, ha az, ami eddig bejött PC-n, nem biztos, hogy ugyanolyan sikeres lesz konzolon is. Lassan véget ért azonban a február, én meg végre valahára megkaptam tesztelésre a kicsikét. Lássuk, mit tud!


A játék a Race sorozat két korábbi epizódja által már jól kitaposott útvonalat követi. Mindenféle FIA bajnokságokon vehetünk részt benne, van WTCC futam, WTCC Extreme, F3000, Mini Cooper Challange, Formula BMW, illetve Köenigsegg, Caterham, Viper, Radical és Audi R8 kupa is. A teljes végigjátszás során 48 autó 350 modelljével kerülünk kapcsolatba, a 200 lovas apró versenygépektől egészen az 1000 HP-s monstrumokig.


Összesen hét játékmódban tehetjük próbára magunkat. A Single Race kötöttségek nélküli versenyzést tesz lehetővé szabadon választott pályákon, bármelyik autóosztályban, a nekünk tetsző beállítások mellett. A Career Mode nyolc csoporton belül harminchárom kisebb kupát vonultat fel, itt pontokat kell gyűjteni, hogy egyre nagyobb és komolyabb osztályokban versenyezhessünk. A Multiplayerben Xbox LIVE-on és system linken keresztüli többjátékos móka vár ránk, a Hot Seat a két kontrolleres mérkőzések otthona, a Championshipben pedig egy teljes versenyévadot nyomhatunk végig bármelyik autóosztályban. A Time Attack módban az óra, majd a saját szellemautónk ellen játszhatunk, az Open Practice-t választva pedig szabadon gyakorolhatunk bármelyik pályán.


Háromféle nehézségi szint van, melyeket egyenként még öt további opcióval lehet finomítani. Állítható az ABS, a kipörgésgátló és a stability help erőssége, ki-be kapcsolható az ideális ívet mutató csík, illetve dönthetünk, hogy manuális, vagy automata váltóval akarunk-e menni. A nehézségi fokozatok jól el lettek találva, novice-ban majdhogynem arcade élmény vár ránk, semi-pro szinten már jobban oda kell figyelni a fékezésekre és a megfelelő kormánymozdulatokra, a professionalben pedig a program teljesen elengedi a kezünket, és ránk bízza az autó uralmát. Szerencsére nincs automata fék és kormányzás, nem is utálok mást jobban, mint amikor easy módban elengedem a kontrollert, a gép meg 30-as tempóval végigmegy helyettem a pályán.


A játék teljes Race 07 utánérzést kelt, a pályák és az autók majdnem teljesen ugyanazok, talán egyedül a grafika változott jó irányba. Ez persze egyáltalán nem baj, a Race 07 nagyon szép eredményt ért el nálunk, csak az ember valahogy elvárná, hogy többet kapjon, ha már két évet várt a platformugró folytatásra.


A jó dolgok mind megmaradtak, ezúttal is a türelmes, odafigyelő vezetés van a középpontban, az elsődleges cél pedig nem más, mint hogy érezzük az autót, és együtt tudjunk élni az alattunk dübörgő vassal. A játék száraz, szimulátoros irányvonalat képvisel, a karrier módnak nincsen sztorija, nem szabotál minket a konkurens istálló, nincsenek összeesküvések és fordulatok, nem láthatunk Need for Speedes akciójeleneteket, és nem kapunk Race Driver: Grides játékélményt sem. Csak mi vagyunk, az autó, a pálya, és az ellenfelek. Ezért a Race Pro sosem lesz annyira népszerű, mint bármelyik Codemasters-es vagy EA-s játék, de nagy szerencsénkre kielégíti az erre vágyó vékonyabb réteg igényét is.


A képi világ messze elmarad a nextgen játékok túldíszített és széteffektezett stílusától, ami részben baj, hiszen nem kapunk olyan vizuális élményt, mint egy Gridben például, de megbocsátható is, hiszen itt a szórakoztatás helyett a szimuláció van előtérben. A Race Pro amúgy a Lizard Engine továbbfejlesztett változatát használja, és bár az autók szépek, meg úgy a látvánnyal sincs különösebb gond, az összhatás azért nagyban elmarad attól, amit elvárnánk tőle.


Ismét remek szimulátort alkottak a SimBines srácok, azonban több dolog is van, amiért a Race Pro nem kap annyi pontot, mint elődei. A látványt az előbb már említettem, viszont ennél is fontosabb, hogy a körbe-körbe autókázás hamar unalmassá válik. Nincs komolyabb kihívás, a karrierben sorra csináljuk meg a kupákat, és ennyi, izgalmat talán az hoz csak, ha nehézségi szintet váltunk két verseny között. Szimulátornak viszont tökéletes darab, az autók valósághűen viselkednek benne, és ahogy az igazi versenypályán, ha tövig nyomjuk a gázt, itt is hamar a kavicságyban végezzük.

6.
6.
Leslie Taylor
Én személy szerint többet vártam ha össze hasonlitom a Race driver griddel akkor, nem érdemel 8 pontot. Grafikailag sokkal gyengébb írányithatoságra is törés se élethű. Ha ezt mind tudom nem szerzem meg de ez a képekből videókból annyira nem derült ki.
5.
5.
Daks
Nos az a helyzet, hogy aki 5-6 pontot ad ra, az ment 2 kort a jatekkal, es akkor is 20x kicsuszott az autoja. Aki foglalkozik vele, es ertekeli magat a szimulator mufajt, az nem csinal ilyet :)
4.
4.
Dr Kratos
Gratula okés a teszt !

Máshol láttam 5-6 pontos értékeléást ,azért az hihetetlen lett volna ha igaz.

Örülök a 8 pontnak sztem reális ,nem 1 Forza 2 de azért nem is 1 Pro Street,
3.
3.
Daks
nem okoskodas, orulok, hogy tetszett a cikk :)
2.
2.
Daks
1: nem nem, 48 autó van, de mivel egy versenybe indul piros, zöld, fekete, sárga meg mindenféle csapat, saját pilótával, igy osszesen kijon a 350 modell.



2: koszi, igyekszunk, de hogy pontositsak az elmult evekben 2 naponta voltak cikkek szigoruan, mostanaban pedig megsurubben!
1.
1.
HATRED
mostanság nagyon fellendült a gk eddig max 3-4 naponta voltak game elemzések most meg naponta egyépként örülök és jó cikk lett
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...