Godus bétateszt

  • Írta: Antihero
  • 2013. december 10.
  • bétateszt, godus, pc
Link másolása
Ki ne vágyna arra, hogy istenként hegyeket mozgasson meg, vagy tüntessen el a Föld színéről? Hogy egy nép lesse minden óhaját, és félje haragját, hiszen egy gondolatával is földrengéseket, meteorzáporokat idézhet a világban?

Létezik még olyan ember a mai gamer világban, akinek be kell mutatnom a Molyneux nevet? Biztosan. De ha azt mondom Fable, Popolous, vagy Black & White, az biztosan rémlik még neki is. Peter Molyneux a szülőatyja mindegyiknek a felsorolt címek közül. Az már más kérdés, hogy véleményem szerint a szisztematikus leépítésük mögött is ő áll, de a tisztelet mindezek ellenére megmarad, hiszen neki köszönhetjük egyik kedvenc játékos műfajomat, az istenszimulátorokat. És miután Molyneux évekig raboskodott a gonosz EA karmaiban, újra elővehette a kreativitását, és visszatérhetett ahhoz, amihez igazán ért. Lássuk hát a Godus-t!


Előre le kell szögeznem, ez egy bétateszt. De még mielőtt bárki is megijedne, szó sincs arról, hogy egy kizárólag online multiplayerre kihegyezett játékot kalapálna a 22Cans. Egyszerűen úgy gondolták, hogy a sikeres Kickstarter kampány után már a fejlesztés elején megosztják a játékot a közönséggel, így aki a Steam rendszerében megvásárolja a címet, az rögtön bétajogot kap, és kezdheti az istenkedést. És bár jelenleg a fejlesztés körülbelül 41%-on van, mégis beleölhet az ember pár COD-nyi játékidőt.


A kerettörténet, már ha lesz, még nem került bele a játékba, ezért minden különösebb körítés nélkül indítás után rögtön egy szigeten találjuk magunkat, aminek mindössze egy apró részét látjuk be. Ebben a térben tudjuk használni a képességeinket. Igen egyszerűen van ez közölve, a pálya azon része, amit nem borít szürke köd, az a mi területünk, itt istenkedhetünk. Kezdésnek rögtön kapunk is két embert, meg egy házat, és persze szabad területet, amerre terjeszkedhetünk.


Aminek igen egyszerű módja van. Helyet kell felszabadítani, ahova embereink építkezhetnek. Ha erdő állja utunkat, egyesével ki kell vágni a fákat. Ha kövek, azokat össze kell törni. Ha pedig így sincs elég helyünk, akkor a földrétegek mozgatásával kell előállítanunk a szükséges teret. Először csak egy réteget tudunk mozgatni, később, ahogy erősödünk, ötöt, vagy akár tízet is.


Az irányítás agyonbonyolítása soha nem volt jellemző Molyneux játékaira, és ez itt is megmutatkozik. Tulajdonképpen akinek görgős egere van (létezik még olyan, akinek nem?), az minden szívfájdalom nélkül rakhatja félre a billentyűzetet, nem igazán lesz rá szüksége, hacsak nem keveredik online színterekre. A bal egérgombbal mozgathatjuk a földrétegeket akár építésről, akár rombolásról van szó, a jobb egérgomb a pusztításért felelős, míg a görgővel a képernyőt mozgathatjuk.


Amire egyébként egy idő után szükség is lesz, mivel az alap sziget is, amin kezdünk, hatalmas. Legalább tizenöt órányi játék után az elérhető tér felét sem értem fel. Még mindig vannak árván tátongó földek, meghódítatlan lelőhelyek, és építésre váró szentélyek a távolban, mondjuk ez köszönhető annak is, hogyha ideális placcot akarunk a népünknek az építkezésekhez, egy Dragon Ball harcot is megszégyenítő tereprendezésre lesz szükségünk. Tíz rétegnyi hegy eltüntetése nagy feladat. És sokba is kerül…


Persze nem pénzbe. A játékbeli fizetőeszközünk, és minden cselekedetünk mértékének meghatározója, a belénk vetett hit. Ennek megszerzéséhez pedig hívők kellenek, és idő. Előbbi a házak mennyiségének függvénye, vagyis minél több házat húzatsz fel az emberekkel, annál többen lesznek (jééé!), míg az utóbbi a felhúzott házak méretétől függ. Minél nagyobb egy kulipintyó, annál több hitet termel adott idő alatt. Ha kész van, akkor megjelenik egy rózsaszín gömb a ház felett, amire rákattintva már be is gyűjtöttük a hitünket. Hogy megkönnyítsék a dolgunkat, néhány házat összekötve városokat húzhatunk fel, ezzel egybe gyűjtve a hitüket, elkerülve, hogy a nyolcvan, száz épületünkön egyesével kelljen végigzongorázni tíz percenként. Épp elég az, hogy minden belépéskor meg kell ezt tennünk. Később azért elszórtabb a képződés. A nehézség ebben csak az, hogy igen borsos ára van egy-egy város felhúzásának, keményen neki kell esni az arany begyűjtésének, amiből nincs olyan túlzottan sok egy pályán.


Népünk folyamatosan fejlődik, és általuk mi is folyamatosan fentebb léphetünk. A népesség növelésével, kártyák kioldásával, és a szükséges alapanyagok összegyűjtésével folyamatos újításokat tudunk megnyitni, nagyobb épületek, ásványok kibányászása, új oltárok idézése, varázslataink, de még az egyszerre több réteg föld mozgatását is ilyen módon kell feloldanunk. Ezek nélkül pedig soha nem jutunk el az őskortól a modern korig. Hogy nehezítsék kicsit a dolgunkat, az ehhez szükséges alapanyagokat a pályán elszórt ládákból, illetve az egyfajta challenge módként funkcionáló Temple of Battle pályák megnyeréséből lehet szerezni. Persze azt előre sosem tudjuk, hogy mit fogunk kapni, így kicsit lutri, hogy mikor, mit tudunk fejleszteni, de szerencsére mindig lesznek a szigeten új ládák. Ezek fellelhetőségét jelzi is nekünk a játék felszálló pillangók formájában. Érdemes ezeket figyelni, hogy tudjuk, hol érdemes áskálódni.


És elérkeztünk ahhoz a részhez, amiről a legkevésbé szeretek beszélni. Ez pedig a grafika. Ugyanis abban a műfajban, ahol két éve egy From Dust elképesztő effekteket produkált, sokaknak sértő lehet az a leegyszerűsített, már-már blődnek nevezhető, gyermekrajzokat is megirigylő képi világ, amivel a Godus operál. Bár arról még nem lehet tudni, hogy a későbbiekben nem megy-e át fejlesztésen ez is, hiszen még mindig csak 41%-on áll a játék mutatója, de őszintén megmondva, kételkedek benne, mivel mobil platformokra is érkezni fog a cím. Az én szememet mindenesetre nem bántja, néha még egész szép effekteket is képes produkálni a maga egyszerű módján.


Összegezve a tapasztalatokat, a Godus egy ragyogó játéknak ígérkezik. Ha igaz, amit a fejlesztők mondanak, és a tényleges tartalomnak mindössze a fele került eddig be a játékba, akkor a megjelenés évében valószínűleg kemény harcot kell majd vívnia azoknak, akik az év játéka címre pályáznak. A 22Cans berkeiben Peter Molyneux figyelő szemeivel kísérve egy újabb klasszikus van születendőben, ami kenterbe veri majd a From Dust látványorgiáját, ugyanis képes lesz majd ezen túllépni, és tartalommal feltölteni a játékát. Engem mindenesetre már most meggyőzött arról, hogyha nem vétenek a továbbiakban valami orbitális hibát a fejlesztők, akkor megéri majd beruházni a címre.

16.
16.
Arell
Klassz a teszt Antihero! Felkeltetted az érdeklődésemet :D Szerettem a B&W-okat is, érdemes lesz rápillantanom erre.
15.
15.
Antihero
#14: Igen, én is félreértettelek. De most már tiszta.
14.
14.
fiucsavar
#13: Akkor most lehet hogy kölcsönösen félreértettük egymást. Én arra próbáltam célózni,hogy bár a cikk rendkívül korrekten van megírva,ennek a játéknak,jelen állapotában,az egyetlen pozitívuma a mesés hangulatvilága/grafikája,és ennyi(számomra). Én sem a grafikája alapján ítélek meg játékokat,az csak az utolsó kis fűszer ami még jobbá/rosszabbá tehet egy játékot. De ebbe a játékban én nagyot csalódtam
13.
13.
Antihero
#10: Félreértette, amit írtam. Nem szeretek a grafikáról beszélni, mert szerintem egy játék élményfaktorához keveset ad hozzá. Nekem a történet és az ötlet a fontos, viszont sokan szoktak emiatt játékokat támadni. Így értettem azt, hogy erről szeretek a legkevésbé beszélni, mert felesleges és értelmetlen vitát kelt.
12.
12.
vytros
#9: Nem tom te mennyire válnál ateistává ha az amit megpróbálsz cáfolni meteorokat dobál a fejed fölött és kihúzza a földet a lábad alól :D
11.
11.
randall13
Csak tudnám, hogy mi a szar ezen 19€??? Ha lemegy 3€ alá az ára, megveszem.
10.
10.
fiucsavar
Ritkán fűzök kommentet itt bármely cikkhez,de most nem tudom megállni. Valahogy nem tudom elhinni hogy a legnagyobb problémája a cikkírónak evvel a játékkal az,hogy hogyan néz ki. Jelenleg,hangsúlyozom a JELENLEGI készültségi állapotában a program legnagyobb erénye a vicces grafika,egyébiránt egy-már elnézést a kifejezést- kalap szart sem ér. Nagyon hosszú lenne pontról pontra megcáfolni hogy miért egy repetetív,unalmas rossz játék,lényegi tartalom és mélység nélkül. Hogy is mondjam, Molyneux-nek a B&W első(hangsúlyozottan ELSŐ) része óta nem igazán volt komolyan vehető/értékelhető játéka. Ez sem az lesz
9.
9.
Palcikaman
az lenne az igazi fordulat hogy ahogy fejlődik a néped, egy idő után oylan modernséget ér el hogy kezd ateistává válni és egyre gyengülsz míg végül kampec :P
8.
8.
markoci555
amikor első pár hírt láttam, azt mondtam ez nekem úgy sem fog tetszeni, most elolvasva elég jónak tűnik, grafikát meg le se sz*rom
7.
7.
#6: Ez a grafika rohadt hangulatos.
Amugy egy texturaba hogy tud belelogni egy kartya altal kirakott viz?
Az egy roncs lathatoan..
6.
6.
walaki
A grafika nem is olyan vészes, van benne valami báj. Viszont a 7. képen az a ladik egy roncs, vagy valóban belelóg a víz a textúrájába?
4.
4.
HunDrenus
Jó játéknak tűnik, de sajnos Peter Molyneux neve miatt lehet egy kicsit aggódni. Hiába az istenszimulátorok mestere, általában az ígéreteinek a fele sem kerül bele a játékaiba. No de csak nem lesz ez rossz. :)
3.
3.
Daks
Jó kis cikk lett, gratulálunk. :)
2.
2.
Antihero
#1: A teszt végezte után sikerült újabb négy órányi játék után következő fejlettségi szintre lépni, ezzel féltucat új lehetőséget megnyitva. Bőven van benne potenciál, de ezek felsorolása már csak a helyszűke miatt sem lett volna lehetséges.
1.
1.
DON GONDOCS
Hát van lehetőség a játékban, majd kiderül mennyit valósítanak meg belőle. Látszik próbálnak valami egyedit alkotni
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...