Elite: Dangerous teszt

  • Írta: Shifty
  • 2015. január 17.
  • elite: dangerous, pc, teszt
Harminc év után tért vissza az űrszimulátorok ősatyja, az Elite, ami nem csak egy új stílust teremtett, de számos további remekműnek is kikövezte az utat. Vajon a sorozat új iterációja ismét képes új irányt adni a zsánernak?

Harminc évvel ezelőtt mutatkozott be két egyetemista, David Braben és Ian Bell első közös játéka, az Elite, amiről akkor még senki sem sejtette, hogy alaposan felforgatja majd a játékipart, annak trendjeit és kitörölhetetlen nyomot hagy maga után a történelemkönyvekben. Az 1984-ben BBC Micro és Acorn Electron gépekre bemutatott Elite 8 galaxisból, galaxisonként 256 bolygóból álló univerzumot kínált játéktérnek, s akkoriban teljesen szokatlanul, úttörő módon, de szabad kezet biztosított a játékosok számára. Mi dönthettük el, hogy kalózként, kereskedőként, fejvadászként vagy épp bányászként szeretnénk kreditek millióira szert tenni, hogy aztán újabb és újabb kiegészítőkkel vértezzük fel drágán megvett űrhajónkat, amellyel egyszer talán megszerezhetjük a csak legkitartóbb űrkalandoroknak járó "elite" elismerést.


A folytatás azonban már közel sem volt ennyire fényes siker, megszámolhatatlan átirat után egészen 1993-ig kellett várni a második részre, a Frontier: Elite II-re. Az új rész már Ian Bell nélkül készült el, a fejlesztést a Braben alapította Frontier Developments végezte, s bár sikeres lett a második felvonás, formabontónak már közel sem lehetett nevezni. A folytatás, a Frontier: First Encounters két évvel később, 1995-ben készült el, de a harmadik iteráció gyakorlatilag játszhatatlannak bizonyult, ami végleg beverte az utolsó szöget sorozat sírjába. Így aztán közel húsz évnyi hallgatás következett, s bár Braben minden követ megmozgatott, hogy újabb részt kaphasson az Elite, próbálkozásaival rendre zátonyra futott.


Egészen 2012-ig. Három évvel ezelőtt ugyanis a közösségi finanszírozás térhódításával új kapuk nyíltak meg a Frontier Developments előtt. Végül a Kickstarteren szervezett gyűjtés sikeresnek bizonyult, és 1,25 millió font összekalapozása után már finanszírozhatóvá vált az Elite negyedik része, jelen tesztünk alanya, az Elite: Dangerous. De vajon az új felvonás okult a korábbi hibákból? Vajon képes túlmutatni a sorozat örökségén az Elite: Dangerous, vagy nem több egy szebb grafikába öltöztetett feldolgozásnál? Esetleg képes előremutatni, új irányt adni a zsánernek, ami jelenleg olyan jeles képviselőket tud felvonultatni, mint a hamarosan bemutatkozó Star Citizen, az EVE Valkryie, vagy a procedurálisan generált univerzumok felfedezését hirdető No Man's Sky?


A játék kezdetén mindössze 1000 kreditet, és egy tulajdonképpen semmire se használható Sidewinder űrhajót kapunk, ami egy kicsit is erősebb kalózhajóval szemben azonnal alulmarad. Ráadásul olyan pici a raktere, hogy egy közepesebb méretű, kicsit több kreditet ígérő rakomány is alig fér el benne. A kezdet tehát nehéz, azonnal pénzt kell szereznünk, hogy minél előbb le tudjuk cserélni űrhajónkat, de akkor szembesülnünk kell azzal is, hogy kezdő játékosként egyetlen percig se fogja a kezünket a játék. Bár vannak tutorial elemek az Elite: Dangerousben, rengeteg olyan központi funkció vagy feature van, amiről alig esik szó ezekben a videókban. Az egyik ilyen a dokkolás és a hangárok elhagyása. Garantáltan órákba fog telni, mire ráérzünk a megfelelő manőverre, amit nagyban segíthet az is, ha joystickkal vagy valamilyen csatlakoztatható kontrollerrel vágunk neki az űrnek. Hiába szabható gyakorlatilag teljesen személyre a billentyűzettel és egérrel történő irányítás, egyszerűen nem passzol a játékhoz.


Ha azonban ezen a kezdeti botladozáson túltesszük magunkat, kezdetét veheti a Tejútrendszer felfedezése. A pilótafülkén keresztül elérhető a galaxistérkép, de ugyanitt tudjuk megnézni, milyen más égitestek vagy űrállomások vannak a közelünkben. Szintén a pilótafülke kezelőfelületéről érhető el a hajónapló, valamint az egyes hajómodulok kezelése is innen történik, de innen tudjuk menedzselni a kereskedelmi áruk adását és vételét, a hajónk fejlesztését, javítását és természetesen itt látjuk kilistázva a ránk váró küldetéseket is.


A teljesítendő feladatok a szokásos, jól ismert sablonokra épülnek, mint például a vigyél el egy árut A-ból B-be, vagy kutass fel valamit, esetleg vadássz le valakit. Az Elite: Dangerousben lehetünk felfedezők, akik új csillagok és bolygók felkutatásával, s az így készített térképek eladásával tudják finanszírozni az újabb és újabb utazásokat. Lehetünk másokat levadászó fejvadászok, mások áruit elkobzó kalózok, illegális árukat furikázó csempészek, de csatlakozhatunk az államszövetség kötelékéhez, hogy bűnözőket vagy lázadókat kerítsünk kézre.


A megszerzett kreditekből új hajót és új kiegészítőket, úgy mint hajtóműveket, erősebb páncélzatot, fedélzeti műszereket, nagyobb rakodóteret, üzemanyagot vásárolhatunk, miközben fejleszthetjük fegyverarzenálunkat is. A probléma az, hogy a már említett tevékenységek egy idő után ismétlődni kezdenek, és ezen az se segít, hogy a játék online módjában is meglehetősen üresen kong a Tejútrendszer. A szóló módban teljesen magunkra vagyunk hagyva, mi vagyunk saját történetünk kovácsa, és itt a kereskedelem a legjobban kifizetődő lehetőség a kreditszerzésre. Kalózokkal csak elvétve fogunk találkozni, így elmaradnak a látványos manőverekkel színezett dogfightok.


Hiába látogathatunk meg több százezer csillagot, ha a küldetések egytől egyig ugyanolyanok. Ha nem érezzük, hogy ez a hatalmas sandbox-játéktér a méretei ellenére tele van élettel, akkor a sorozat rajongóin kívül nagyon keveseket tud majd a monitor elé szögezni az űrkaland. A mostani alapok mégis sziklaszilárdak, így a Frontier Developments magabiztosan várhatja a folytatást. Az ígéretek szerint hamarosan a tizenöt hajó további tizenöttel fog gazdagodni, a tervek szerint bemutatkozik egy új faj, s ezzel valószínűleg egy új történetszál is, továbbá lehetőségünk lesz a bolygók felszínére is leszállni. Vagyis, ha túl tudjuk tenni magunkat a magányon, akkor mégis kellemes játékórákat tölthetünk el az új Elite-tel.


A feltett kérdésekre tehát meglehetősen nehéz jól körülhatárolható választ adni, az Elite: Dangerous ugyanis nagyon jó kerettel bír, látszik, hogy szívvel-lélekkel készült, de egyelőre kiforratlan a személyisége. Időt kell adni neki, de úgy gondolom, ezt később meghálálja majd a játék, ami ezúttal lehet nem lesz olyan forradalmi, mint harminc éve, de így is tartalmas szórakozást ígér az önjelölt Han Solóknak és Kirk kapitányoknak.


Kapcsolódó cikk

39.
vnm51
Nah, lement az Euro, így eljött az idő: végrehajtom a 66-os parancsot...
38.
Dio papa
#35: Nah, egy napon jön. Az jó hír. De gyanítom a No Man Sky előbb lesz.. :)
37.
JimBeam
#36: Nekem marad a szar gép.:D
36.
JimBeam
Mielőtt összevesznétek!Állítólag lesz konzol támogatás is,bár csajok/srácok(konzolosok) jelenleg Ti jártok jobban!:) Nem gond ez,én soha nem értettem a pc és konzol vitát,mert ha tehetem(fiamnak i5,p4) megveszem mind két platformot!:) Lököttek vagytok baszod... Szóval,jobban is járnak a konzolosok,mert jelenleg 17 kemény pénzért a játék tesztelése van nagyüzemben.:) Gondolom,ha már igazán kész lesz a játék,akkor engedik konzolra is.Jó is,hogy kimaradnak az őrületből,ezt csak nekünk,fanatikus Elite őrülteknek lehet lenyomni a torkán ilyen félkész állapotban.
35.
A Pulyka
#34: "Frontier chief David Braben indicated that Elite will one day come to console - specifically PlayStation 4 and Xbox One - at the Develop conference last week. In fact, he told Eurogamer in an interview "we would be stupid not to"

Ez eleg?
A Red dead-hez meg sok sikert :)
34.
Dio papa
#33: Tőled is megkérdezem: Forrás? Mert kb homályos "lehet" a legkonkrétabb ígéret ami elhangzott eddig a fejlesztők részéről a konzolos verzióval kapcsolatban.
33.
Stranger
#25: Elvileg ennek lesz konzolos verziója.
32.
JimBeam
Kétmagos procin,fél gigás 4870-es kártyán is elindul,sőt.. High beállításnál is élvezhető(1024-es felbontásban)!:) Tizenöt éve egy ilyen játékra vártam!:) Remek a hangulat.A hangok corpus rezegtetőek,ha van egy jó hangrendszeretek!A 17 pénz nagyon sok ezért a félkész játékért.Nagyon lehúzós a banda... Gyakorlatilag ez egy félkész játék,amit a tesztelők helyett a nagyközönség tesztel súlyos pénzekért!Pofátlanság volt ez a javából,hiába élvezem az űr sötét magányát a rossz irányítással és pazar hangokkal,ez ennyi pénzért baromi nagy csalódás!Lehet benne potenciál,de ahogy a cikk írója is utalt rá,néhány év kell ennek a projektnek,hogy kiforrott legyen... A kérdés az,hogy kitartanak e néhány évig a hozzám hasonló fanatikusok?
31.
Dio papa
#26: Vagyis soha? Folyamatos fejlesztést ígértek, viszont PS4 változatról annyit mondtak a fejlesztők, hogy "lehet". Te esetleg többet tudsz? :) Mindenesetre a helyedben nem hánykolódnék álmatlanul míg kijön. Gyanítom előbb lesz PC-re Read Dead Redemption.. :D
28.
Trapyd
#10: Ezen az oldalon az összes tesztnek csúfolt írás, pontosan ilyen. Ahogy mondod, élménybeszámoló.
27.
nomcsa
#25: Igen, a 250-300 ezer forintos gépek rájuk vertek, szégyen is lett volna, ha egy 120 ezer forintos konzolra nem vertek volna rá.
26.
simon 555
#21: Jönni fog PS4-re később amikor már befejezték teljesen a játékot.
25.
hedzsooo
#2: Star Citizen is csak PC-re jön, ha bejönnek az ilyen játékok, akkor lehet nem árt spórolnod egy erősebb konfigra. Konzolok egyszerűen nem elég erősek már ehhez. A nagy "next-gen" konzolok -amik igazából már a jelenlegi generáció ugye-, egyszerűen nem elég erős hardverrel jelentek meg, a PC-s, igazi játékra termett, modern konfigok szinte már másnap rájuk vertek teljesítményben.
24.
hedzsooo
"Problémás irányítás billentyűzettel és egérrel" Nos igen, szerintem ezt egy ilyen szimulátor-játéknál nem igazán negatívum. Joystick kell hozzá, ha komolyan szeretne valaki vele játszani, ennyi. Star Citizenhez is erősen ajánlom a vételét, saját tapasztalat. ;) :)
23.
vnm51
Mikor jön rendbe a magyar gazdaság és a forint? Meg akarom venni már.
22.
anarchoid
#15: 400milliard rendszer szavatolja hogy ritkan talalkozz emberrel, persze a forgalmasabb teruleteken valoszinubb az osszefutas ..

van a jatekban single es multi is , de a ketto ossze van kotve egy az egyben ami jo mert ha osszegrindeltel par100 ut utan egy gigantikus szallitohajot.. idegesito lenne elvesziteni valami idiota miatt az egyik uralomas kozeleben.

en erre leszek kivancsi :


"...The first planned significant update will be 1.1 and will enter beta in the first week of February. We’ll be talking next week about how 1.1 will introduce a new way to collaborate with other players in the galaxy in preparation for 1.2’s major Wings update.... "

...

"Looking further ahead there will be a 1.2 update which is planned to enter beta testing in the first week of March. The focus for this update will be Wings and other multiplayer goodness. "
21.
ArrowCross
#10: Ez a játék csak és kizárólag PC-re jelent meg....
Minimális gépigény:
CPU: Quad Core CPU (4 x 2Ghz is a reasonable minimum)
RAM:4 GB System RAM (more is always better)
VGA:DX 11 hardware GPU with 1GB video ram (Nvidia GTX 260 / ATI HD4870)
DX:DirectX 11
OS:Windows 7.x, Windows 8.x
20.
godach
Ha már Elite, akkor halkan megjegyezném hogy van egy Eve Online 30 day Trial STEAM kódom, Colonist Addon, Explorer Addon, Industrialist Addon, Skirmisher Addon kiegészítőkkel.

Sajnáltam felhasználni arra hogy egy két órát ökörködjek és a többi kárba vesszen, de aki komolyabban ki akarja próbálni, az csak írjon és szívesen odaadom ingyen. Csak fentebb figyeljen, nem e kelt már el, nem akarok ezekre válaszolgatni még jövő héten is ;)
19.
eszem
#18: Még nem lehet leszállni, későbbi frissítésben be fog kerülni. Hazudnék, ha azt mondanám nem érdekel a játék, de ez az a fajta valami amihez csillió és trillió DLC-ét el lehet adni és itt megy el a kedvem tőle... :/
18.
randall13
#16: Skyrim és a WoW esete. Nem baj az ha nincsenek társak vagy multiplayer, akkor viszont legyen benne rengeteg tartalom és felfedezni való terület. Bár a cikkből - mint oly sok minden - nem derül ki hogy a bolygókra le lehet-e szállni, de feltételezem nem. Így elképzelve marha unalmas lehet az E:D, ha nincsenek benne közösségi elemek, illetve tartalmatlan is. Végképp nem is értem a teszt pontszámát ezek után.
17.
Necreon
Az irányítás tökéletes és kényelmes egérrel és billel. Az első fél órában én is el voltam veszve, de így hogy beletanultam, ennél jobb nem is lehetne csak két joystick-el (nem más kontrollerrel, joystick-el, ami neve ellenére nem egy női segédeszköz, bár formája alapján lehetne).
16.
simon 555
#14: Akkor nálad a No Man's Sky még annyit sem fog érni, mert ott egyáltalán nem találkozhatsz másokkal, vagyis az esély meg van rá, hogy összefutsz majd valakivel, de olyan nem lesz benne, hogy te most akkor összeállsz valakivel játszani.
Még a fejlesztők is "Anti-MMO"-ként hivatkoznak rá, ugyan egy világban játszik mindenki, de minden játékos a galaxis egy másik pontján kezd. A méretek végett meg szinte esélytelen a találkozás.
15.
randall13
#12: "Lényegében azt kell elképzelni hogy a csillagok-űrállomások nyitott területek,minden más lényegében saját instance."

Tehát úgy épül fel mint a Destiny vagy a Path of Exile. Hát ezt meg pláne jó tudni, csak a lényeg maradt ki a tesztből :D Én azt hittem, hogy Arma-szerűen mindenkit ledob egy marha nagy világba és hajrá.
14.
randall13
#12: Köszi, ezzel kiegészítve a E:D nekem már csak 5 pontot ér. Egy efféle játékban számomra elfogadhatatlan és érthetetlen, hogy több játékos egymás közti kooperációja nem megoldott. Pont ez lenne a lényeg, hogy csoportokba/klánokba rendeződve együtt teljesítsünk küldetéseket, fosztogassunk kereskedőket.
13.
jusanyk
#10: A cikk olvasása közben igazából nem is merült fel bennem, viszont így utólag átgondolva igazat kell, hogy adjak neked.

#12: Köszi, tényleg hasznos infók, és teljesen érthető is az egész :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...