Resident Evil 5 próbakör Xbox One-on

  • Írta: Lesroy
  • 2016. július 8.
Link másolása
Öröm volt látni, hogy a Resident Evil 5 még mindig ugyanazzal a lendülettel képes elkapni az embert, mint ahogyan azt jó pár évvel ezelőtt tette. Chris Redfield kalandja a jelen generáció konzoljaira látogatott.

A japán készítők a Resident Evil legutóbbi trilógiájával lezártak egy korszakot, mindezt pedig gyönyörűen szemléltették az E3 expón, ahol lerántották a leplet a várva-várt hetedik epizódról.
Már most egy minden eddiginél megosztóbb címről beszélhetünk, ami homlokegyenest más, mint amiket eddig megszokhattunk a Capcomtól. Biztosra veszem, hogy 2009-ben még senki nem gondolta volna, hogy a sorozat ilyen irányt vesz, hiszen a már-már Silent Hillsre és Outlastre hajazó légkör teljesen szembemegy az elmúlt évek megszokott tendenciáival. A soron következő részig viszont van még egy kis időnk, nem csoda, hogy addig is a fejlesztők minden lehetőséget kihasználnak egy kis plusz bevétel érdekében. Kaptunk felújított játékokat és multiplayer mellékágat, sőt a legutóbbi három felvonás is felmelegítésre került. Lássuk, hogy a Capcomnál mit tudtak még csiszolni a számozott epizódok egyik legszebb ékkövén!

Túlságosan nem szeretnék belemenni a történet részleteibe, mivel kollégám anno alaposan kivesézte, de egy bekezdés erejéig azért nézzük meg, mivel is van dolgunk. A főszereplőnk ugye nem más, mint Chris Redfield, ex-S.T.A.R.S.-tag, aki jelenleg a B.S.A.A. (a Capcomnál külön szótárat kéne nyitni ezekből a nevekből) csoport ügynöke. A szervezet célja nem más, mint a csúnya Umbrella vállalat mocskainak eltakarítása, ebből az apropóból jut el hősünk egészen Afrikába, ahol a B.S.A.A. ottani emberével, Sheva Alomarral találkozik, majd indul útnak. A duó missziója Kijujuban, hogy megtalálják és elkapják Ricardo Irvinget, aki Bio-Organikus Fegyvereket akar a feketepiacon elpasszolni. Chris a terrorista hajkurászása közben még nem is sejti, de sokkal bonyolultabb az ügy, mint ahogyan azt az elején gondolta. A múlt folyamatosan kísérteni fogja, ugyanis találkozik halottnak hitt partnerével és szembekerül nemezisével is (nem, nem azzal a Nemesissel), akitől ráadásul meg kell mentenie az egész világot.

Sokan szidják a széria kétezres évek óta uralkodó (illetve hanyatló?) színvonalát, így a legutóbbi trió is kapott hideget-meleget. A veterán rajongók most biztosan keresztre vágnának, de be kell valljam, hogy nekem mind a mai napig az egyik kedvencem az ötödik rész. Itt éreztem azt, hogy a Capcom tökéletesre csiszolta azt a játékmenetet, amit a Resident Evil 4-gyel elkezdett - kár, hogy utána a hatodik résszel végül csorbított az összképen. Chris és Sheva történetét nagyszerű grafikával, pörgős és izgalmas játékmenettel kísérhettük végig, és nem utolsó sorban egy emlékezetes főgonoszt is kaptunk 2009-ben. Állítom, hogy Albert Wesker a legkarakteresebb rosszfiúja a sorozatnak, sem az előző, sem pedig az azutáni epizódok ellenfelei sem tudták megközelíteni az istenkomplexusban szenvedő, napszemüveges szöszit.

Na, de térjünk rá a lényegre, mi változott az előző generációs és a jelenlegi verzió között? Az új kiadásban a mondhatni már megszokott változtatásokkal találkozunk. Közel nyolc év után végre konzolon is 1080p-ben és 60 fps mellett csodálhatjuk a játékot, végeredményül pedig egy nagyon impozáns látványvilágot kaptunk. Ennek a „kis” tupírozásnak hála, szinte folyik előttünk a kép, persze összességében nézve erre az alapjáték alatt sem eshetett panasz, mivel a Resident Evil 5 a generációjának egyik legszebb játéka volt. Mai szemmel ez természetesen nem mondható el, de a látvány még így is korrekt. Túl sok mindenbe nem is igazán tudok belekötni, csak pár kivetnivalóm van; sajnos a nagyobb akcióknál az a bizonyos 60 fps néha leesik, a mesterséges intelligencia még mindig nem az igazi, ráadásul a béna fedezékrendszeren egy cseppet sem sikerült javítaniuk a fejlesztőknek. Ezeket leszámítva viszont szép munkát végeztek a japán srácok.

A kötelező technikai fejlesztésen kívül megkaptuk még a 2009 után megjelent tartalmakat is.
Ebben benne van a két sztori-DLC, de a PC-exkluzív plusz játékmódok, illetve egyéb kiegészítők, kosztümök és karakterek is járnak a csomaghoz. Ha végigvittük a körülbelül tizenkét órás cselekményt, akkor folytatásképpen ott vannak nemcsak a Versus és a Mercenaries módok különböző változatai, hanem a már említett két kiegészítő is. Az első a Desperate Escape címet viseli, ami párhuzamosan fut az ötödik rész sztorijának második felével (Jill Valentine és Josh bőrébe bújva menekülhetünk nagyon-nagyon elkeseredetten), míg az utolsó (és egyben a legjobb bővítés) nem más, mint a Lost in Nightmares. Utóbbi lényegében egyfajta flashback, vagyis egy visszatekintés a múltba, ahol megtudhatjuk, hogy pontosan mi történt Jill, Chris és Albert Wesker között a Spencer Estate-ben.

Anno a Resident Evil 5 egyik legnagyobb vonzereje az online-offline kooperatív mókában rejlett, nincs ez másképp 2016-ban se. A Mercenaries keretein belül szinte ugyanazokon a pályákon játszhatunk, amikkel a történet során is találkozunk, ebben az esetben viszont maga az idő lesz a legnagyobb ellenfelünk. A Mercenaries United mód ötvözi a Reunion és a sima verziót a még élvezetesebb és keményebb játékélmény érdekében. A veteránok jól ismerhetik a dörgést; plusz időt a pályákon szétszórt homokórák és majinic szétlövésével/ütésével érhetünk el, minden ellenfél után pedig (és ez hatványozottan igaz, ha fent tudjuk tartani a combót) bizonyos mennyiségű pontot kapunk, amivel felkerülünk a világranglistára.

Ha valaki úgy érzi, hogy mindez menne még nehezebb körülmények között is, nos, akkor annak az úgynevezett No Mercy biztosan elnyeri majd a tetszését. Itt a sima Mercenaries módban megszokott 150 ellenség helyett összesen 400 darab fog jönni, ráadásul a keményebb fertőzöttekből is több lesz egyszerre a pályán. Lehetőségeinknek ezzel még mindig nincs vége, ha esetleg nem lenne elég a Resident Evil hordaszerű opciója, akkor ott van a menük között szereplő Versus, amiben hőseinkkel hús-vér emberek ellen vívhatunk pokoli tűzharcokat.

A Resident Evil 5 még mindig egy nagyon jó játék, hiába a megannyi hosszú év, végül kicsit sem éreztem megporosodottnak Chris és Sheva kalandját. A játékmenet még mindig élvezetes és pörgős, a sztori továbbra is magával ránt, ez a rengeteg plusz kiegészítő és mód pedig akár hónapokra is lekötheti a sorozat rajongóit. Ajánlom-e hatezer magyar egységért a felújított változatot? Akinek esetleg még nem lett volna hozzá szerencséje, azoknak mindenképpen, mert ennyi pénzért több tucat órányi tartalmat kapnak. Akinek viszont megvannak ezek az előző generációs gépén (vagy PC-n), azok sajnos sok újat nem fognak tapasztalni, hiszen végeredményben a Resident Evil 5 új kiadása még mindig ugyanaz, mint az évekkel ezelőtti, csak itt-ott picit jobban csillog.

A Resident Evil 5 PC-re, PS3-ra és Xbox 360-ra már korábban is kapható volt, most azonban PS4-en és Xbox One-on is tiszteletét tette a játék. Az utóbbi változattal futottunk egy kört.

Kapcsolódó cikkek

15.
15.
PS4jacksony
Napokban játszottam újra jó ez még mindíg nagyon is........Egyedül az irányítás hulladék
14.
14.
p3ti
Bár az 5. rész kicsit már elkanyarodott a Resi világától és hangulatától..ennek ellenére messze az egyik legjobb coop játék volt amivel valaha játszottam. Asszem meg is rendelem a dobozos verziót amerikából.
12.
12.
kopic
Hulladék játékokat bezzeg tudtok cikkezni.
11.
11.
kopic
Inkább az Inside-ot tesztelnétek -.-
Pfejj...
9.
9.
világ egyik leghulladékabb játéka, annak is a leghulladékabb epizódja.
8.
8.
CreelienDareigeo
#2: Így van! :D Jó is lenne. De akkor már turbózzák fel a grafikát, mint a RE és a RE0 esetében. :D
7.
7.
dcba
#3: Ha xbox oneon nem tudod mevenni, akkor probald meg szamitogepen az xbox honlapjarol. Felmesz, bejelentkezel es vedd meg onnan. Ha sikerult a tranzakcio es a jatek visszafwle is kompatibilis, akkor meg fogod talalni a jatekaid kozott es mar telepitheted is. Remelem tudtam segite i.
5.
5.
DON GONDOCS
valljam, hogy nekem mind a mai napig az egyik kedvencem az ötödik rész. Itt éreztem azt, hogy a Capcom tökéletesre csiszolta azt a játékmenetet PACSI, és még ebben részben is megmaradt a lövéshez lecövekel a főhős szóval azért van kihívás nehezebb fokozaton.
4.
4.
DON GONDOCS
A kedven részem az új trilógia közül, hangulat, akció, remek boss harcok és pályák, valamint volt 1-2 zene ami egészen emlékezetes maradt.
3.
3.
Hirosima-chan
Off: MIért nem tudom a Witcher 2- út megvenni XOne-rea a store-ból?
2.
2.
devilcsaj
Devil May Cry HD Collectiont PC-re és az új generációs konzolokra nem tervezik kiadni, ha már annyira nem tudnak előállni egy új résszel?
1.
1.
Gykrizsi
Szerintem ha picit lemegy az ára, akkor teszek vele egy próbát, mivel ez kimaradt, csak picit láttam belőle, de teljes egészében nem igazán.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...