Shadow of the Colossus teszt

  • Írta: Shifty
  • 2018. február 6.
Wander a tiltott senkiföldjének egyik ősi templomába igyekszik, ahol egy rejtélyes hangtól kér segítséget. Mono feltámasztásáért könyörög, amit Dorminó csak egyetlen feltétellel hajlandó teljesíteni. És ez akár az életébe is kerülhet.

A Shadow of the Colossus mai szemmel nézve valószínűleg nehezen tudná kivívni magának azt az elismerést, amivel 2006-ban kérdés nélkül állítottak neki emléket a játékvilág Pantheonjában. Az eltelt több mint tíz év alatt ugyanis annyira markánsan megváltozott a játékipar, hogy a fejlesztők most már semmit sem bíznak a játékosra. A történetmesélésben a saját képzeletünk által kiterjesztett valóság és a hiányzó hézagok ránk bízott betömése helyett egyenes vonal mentén meghúzott cselekményt kapunk, ami többnyire látványos, filmszerű átvezető videók kíséretében görgeti előre a sztorit. Nincs helye annak, hogy a játékos szabadon elmerülhessen abban a képzeletbeli világban, amit a készítők megálmodtak, és ami szándékosan vet fel kérdéseket.

Ez a játék éppen ezért olyan számomra, mint egy képes mesekönyv, aminek a lapjai már önmagukban is beszédesek, de ahhoz, hogy teljes egésszé kulminálódjon az élmény, a saját képzeletemre van bízva, milyen egyéb tartalommal, részletekkel töltöm meg a világot. Így amikor játékosként időutazásra adjuk a fejünket, kellemes meglepetés érhet bennünket, hiszen jó érzés újra és újra felidézni, hogy volt idő, amikor a kézivezérelt történetvezetés helyett a képzeletünkre volt bízva, pontosan hogyan is értelmezzük a történteket. Ezért is nagyon fontos és jelentős állomás ez a játék számára, mert a Bluepoint Gamesnek köszönhetően végre teljes pompájában elevenedhet meg ez a hatalmas, látszólag üres világ, amiben bizony mi nem mások vagyunk, mint egyszerű betolakodók.

Fumito Ueda időtálló PlayStation 2-klasszikusa néhány elejtett morzsától eltekintve semmit sem rág a szánkba. A történet kezdetén megismerjük főhősünket, Wandert és az ő hűséges társát, Agrót, akik a Tiltott Föld egyik ősi templomába tartanak. Amikor megérkeznek, Wander a gyönyörű Mono élettelen testét helyezi az oltárra, hogy aztán arra kérje a szent hely rejtélyes entitását, Dormint, hogy támassza őt fel. Ennek azonban ára van, méghozzá súlyos, minket és az egész világot érintő ára. És ekkor még nem is sejtjük, ahhoz, hogy célt érjünk, ártatlan életeket kell kioltanunk.

A Shadow of the Colossusban ugyanis tizenhat különböző, elképesztő méretekkel megáldott kolosszust kell felkeresnünk és megölnünk. Ennyi és nem több. Nem kell mellékküldetésekkel bajlódnunk, nem kell szerepjátékos elemekkel bíbelődnunk, csak felemeljük a kardunkat, ami aztán iránytűként kéken világítva jelzi számunkra, merre is találjuk majd következő, mit sem sejtő áldozatunkat. Úgy gondolod, hogy ez ma már kevés? Igazad lehet, de a játékkal eltöltött idő alatt világossá válik, hogy a játék minden eleme egy jól átgondolt koncepció része. Ott van például a helyszín, a senkiföldjének is tekinthető Tiltott Föld, ami szimbolikus jelentőséggel bír, így mikor a kietlen sztyeppéken, a végtelen sivatagokon át vágtázunk Agro hátán, akkor az nem más, mint a magány, a reménytelenség metaforája. 

Ez azonban semmi ahhoz képest, mint ami a méretes bestiákkal folytatott küzdelmek során vár ránk, az összecsapások ugyanis egyszerre tűnnek kilátástalannak és teljesíthetőnek. A játék nehézségét ugyanis alapvetően nem az adja, hogyan döfjük kardunkat a kolosszusok gyenge pontjába, hanem az, hogy megtaláljuk annak módját, hogyan tudjuk ezt kivitelezni. A lények mindegyikének legyűréséhez más és más megoldásra lesz szükségünk, van, amikor a környezetet kell bevetnünk, és van, amikor saját gyengéjüket kell ellenük fordítanunk. Ehhez azonban elszántságra, bátorságra és nem utolsó sorban kitartásra lesz szükségünk.

A játék egyébként a minimalista eszközei ellenére egy teljesen átgondolt, jól felépített, minden elemének fontos szerepet szánó alkotás. A már említett magányos lovaglás során például nem csendül fel semmilyen dallam, de amikor beindul a harc, akkor Kow Otani gyönyörű, egyszerre fennkölt és szomorú taktusai garantálják, hogy egyszerre érezzük magunkat legyőzhetetlen kalandornak és egy lélektelen harcosnak. A Shadow of the Colossus ugyanis tele van a játékos számára, főleg lélektanilag nehéz és fájdalmas pillanattal. Összesen tizenhattal.

Nem ez az első alkalom, hogy renováláson esik át a Team ICO klasszikusa, de ez az első, hogy teljes mértékben megérdemelt pompájában tündököl Ueda remekműve. A Bluepoint Games láthatóan szívét és lelkét beletette ebbe a projektbe, ami maximálisan meghálálta a fáradozást. Amíg az évekkel ezelőtt megjelent PS3-as HD-kiadás csak egy újabb lenyúzott rókabőrnek készült, addig a mostani újragondolásban mindent az alapoktól raktak össze a fejlesztők. A játékmechanikába, a tartalomba nem nyúltak bele, de ami a küllemet illeti, ott tényleg minden modern köntöst kapott. Ez azt jelenti, hogy PlayStation 4 Pro gépeken kétféle mód közül választva ámulhatunk és bámulhatunk a látottakon. Ha 4K-ban szeretnénk játszani, akkor meg kell elégednünk a 30fps-sel, de ha nem rendelkezünk ilyen kijelzővel, akkor az 1080p-hez már jár a stabil 60fps. És tényleg stabil, így a monstrumokkal vívott ádáz küzdelmek alatt egy pillanatra sem esik gondolkodóba a játék, nem is csoda, hogy a művészi képek szerelmeseinek plusz elemként elérhetővé vált egy Photo mód.

Sajnos azért akadnak megörökölt problémák is, de az is igaz, hogy érezhető, hogy a Bluepoint ezen a fronton is igyekezett továbblépni. Ez pedig az ICO-játékokat mindig is jellemző suta kamerakezelés és a darabos, nehézkes irányítás. Amíg a The Last Guardiant éppen ezért teszem félre újra és újra, addig a felújított változat ezen a területen is látványos javuláson ment át. Persze most is vannak pillanatok, amikor a nem túl reszponzív vezérlés miatt újra meg kell másznunk egy-egy kolosszust és a lóháton való lovaglás és nyilazás közbeni kamerakezelés is meg tud hülyülni, de szerencsére ezek csak egy-két alkalommal okoznak fejtörést.

A maga idejében korszakalkotó Shadow of the Colossus az akkori technológiai korlátoknak köszönhetően nem tudott kiteljesedni, most viszont végre életre kelt a mesekönyvem. A Bluepoint tényleg rengeteg munkát pakolt a felújításba, de úgy gondolom, egy ilyen korszakos alkotás meg is érdemli, hogy ha leporolják, akkor csakis a legnagyobb odaadással tegyék azt. Ha eddig nem próbáltad, ki ne hagyd, ha pedig csak nosztalgiára vágysz, de végre kompromisszumok nélkül, akkor is készítsd ki a bankkártyádat, mert ennek a játéknak bizony minden PS4-tulajdonos gépén ott a helye. Csak remélni tudom, hogy a rajongók meghálálják ezt a törődést, így a Sony is látni fogja, igenis van igény igényes újraalkotásokra. Felkészül a God of War?

A Shadow of the Colossus felújított kiadása kizárólag PlayStation 4-re jelent meg. Mi PS4 Prón teszteltük.

90.
adamsfamily
#89: Nekem ez a játék meg volt PS2-re és a maga idejét bőven meghaladta grafikailag.A Remake-et egyszer karácsonyra kaptam,de szerintem még a Slim PS4-en is gyönyörű.
Viszont a játékot magát én se tudom hova sorolni.Sokszor olyan érzésem volt,hogy kong az ürességtől és elfért volna még benne néhány ellenség.
89.
Oldman
Yanez!
Ps 5-ön kegyetlen jó látvány lenne az már biztos! Igaz nem várható egy újabb remake, csak simán a ps4 újabb verziòja kevésbé lenne látványosabb mint pro-n. Nem lenne részletgazdagabb, max a framerate javulna cinematic verzióra állítva. Talán a fényviszonyok amik még realisztikusabbak lennének. Persze lehet tévedek. Remélem igen.
88.
Yanez
#87: Én is csak egyszer játszottam ki. PS5-n lehet mégegyszer kitolom.
87.
Oldman
Srácok, ne értsetek félre! Az hogy csalódtam a játékban nem azt jelenti, hogy ez a mű rossz volna, hiszen fontos mondanivalója van/volt, így eleve a mély érzésű játékos társadalomnak egy kuriózum lehetett. Ismételni tudom magam, egyszerűen másra számítottam az előzőekben leírtak alapján, emiatt nem tudtam hová tenni igazán. Nem bántam meg, hogy megvettem, nem is árusították drágán ( 12.000 ft ) viszont nem futottam neki még egyszer a végigjátszásnak, ami nálam ritka jelenség. Lehet az volt a gondom, hogy sajnáltam megölni a behemótokat, emiatt a kettős érzelmi vonal a részemre értve. :)
86.
Yanez
#85: Jó hallani, hogy nem vagyok egyedül! :)
85.
Macifasz
#84: Ugyan így voltam én is. Totál kimaradt a PS2-es majd a PS3-as korszakból, és csupán cirka 1 héttel a PS4-es remake megjelenése előtt láttam róla az első trailert, de már az azonnal beszippantott, amit aztán végül elkísért a teljes játékban, egészen a stáblistáig. Az irányításban és a kameranézetben néha tényleg voltak nehézségek, de összességében nálam lenyűgöző élmény volt minden perce.
84.
Yanez
#81: Kár, hogy ezt hallom. Nekem feledhetetlen és epikus élmény volt. Mint egy kisgyerek, úgy vártam már mindig a következő kolosszust. Pedig az eredeti anno kimaradt. Ízlések és pofonok.
83.
Oldman
Nyarlako!
Kicsit kiegészíteném a tájról írt véleményemet. Pro-n nagy felbontásra állítva a grafit ( van rá lehetőség, kisebb framerate mellett ) egész pofás volt, az erdei részek fantasztikusra sikeredtek, csak ámultam ás bámultam. A szörnyek is rendben voltak. Összessègében volt csalódás, valószínű azért, mert másra számítottam, de egyes momentumok tényleg adták a filinget. Nálam 10/6
81.
Oldman
Nyarlako!
Én csalódtam a játékban, pedig ódákat zengtek róla. Valamikor az ősidőkben remek game-nek számíthatott, de a jelenben csak a grafikai tuning nem elégséges. Kietlen táj, nem túl nagy játéktér, repetatívnak minősülő szörny-mászkálások, nos poénnak jó, de semmi többet nem szabad a játékba belemagyarázni. Az utolsó gigalény valóban problémás, majdnem abbahagytam a végigjátszást, nem sok híján a kontroller bánta a technikai hibák meglétét. Aki valami újdonságra vágyik, az mindenképpen próbálja ki, de előtte szedjen be erős nyugtatót.
79.
NemecsekErno
Na, tegnap nekiálltam, és 4 óra alatt a 10.-ig jutottam el vele, de az irányítástól agyfaszt kapok...
A történet szög egyszerűségű, a cselekmény meg egyszerűen unalmas.
Kolosszusokat kell gyepálni, miközben próbálnak lerázni magukról. A legnagyobb kihívás meg nem a kolosszus legyőzése, hanem az IRÁNYÍTÁS!

Jó, hogy kislabdadobásban is utolsó voltam, de azért ne kelljen már 2018-ban ennyit szenvedni egy játékkal.
A lovaglást meg kifejezetetten programozó elsőévesek (vagy abberáltak) írták. A sok beleölt órát inkább azzal töltötték volna a fejlesztők, hogy ezeket a hibákat javítják ki. A régi grafikától még lehetne jó a játék, mint sok más példa is bizonyítja...
Amúgy a grafika annyira jó nem lett, mint amitől itt páran összecsinálják magukat.
A perspektíva látványos, a repölő kolosszus hátáról le lehet szédülni, de attól az egész játék elég egysíkú marad.

Ráadásul ha elhányod magad a vurstliban a körhintán, ez a játék nem neked való, mert a kolosszusok össze-vissza csapkodásából ugyanaz a szédüléses rosszullét fog el.

Szóval 2005-ben még biztos elment, de ma már csak az egykori játékosok nosztalgiája viszi magával ezt a címet.
Így a 10. után nekem elég volt belőle, és addig adom el, amig találok rá egy másik balekot.
78.
Oldman
Tegnap elkezdtem a jàtèkot, ès no, nem csalòdtam benne! Grafikailag ütős, valòban szebben fest mint a yotube-os videòkban. Lassabb nèzelődèskor ajànlanàm a cinematic felbontàst, szemmel jòl làtható különbsèg mèg full hd tv-n is, hihetetlen rèszletgazdag minden. Itt nem zavarò a 30 fps. Harc közben viszont a performanc beàllìtàst javasolnàm, fix 60 fps pro-nàl legalàbbis. A motion blurt èn kikapcsoltam a menüben, az elmosòdàs mozgàskor engem megőrjìtett! Egyèbkènt az erdei rèsz szebben èlethűbben fest mint az Uncharted-nèl, komoly nagyon. Itt beàllìtottam a VIBRANT filtert. Kàr hogy kicsi az erdő területe... Tàj nèzegetèsekor èrdemes a photo mòdot alkalmazni, mert nem mozdul el a kamera az alapàllàsba, pillanatok alatt alkalmazható. A Colossusok fenomenàlisak!
77.
KopyAti
#76: Már megtaláltam, de azért köszönöm! ;)
76.
Yanez
#75: A vízbe kell ugrani, és bemenni azon a kis barlangszerű bejáraton. Csak épp a teteje látszik a víz miatt. Én egyből megtaláltam. ^^
75.
KopyAti
Lányok srácok!
Hogy a toszba' kell bejutni az ötödik bestiához?
74.
Darksiders84
Beszereztem én is és tényleg rendesen felújították grafikailag és mozgásilag is. Így csökkentett áron tényleg megéri mert hiába játsztottam vele régen bár nem vittem végig most ennyi idő után újra élmény.
72.
KopyAti
#23: Rendben, értem. Köszönöm!
67.
Macifasz
#66: A / az 6 akart lenni. :-D
66.
Macifasz
/ Colossust nyomtam le eddig és varázslatos az összkép. Szavakban le nem írható mit vált ki az emberből, ezt át kell élnie mindenkinek, akinek van PS4 konzolja. Én nem Pron, hanem a sima változaton tolom, de gyönyörű és meg se döccen. Ráadásul a masina is néma csendben tűri minden jelenetét. Elképesztő élmány, pedig még van hátra 10 Colossus. :-D
65.
professional
Na ez az a gamma amiért tegnap elkéretőztem a melóhelyről és raktam pénzt a kártyámra, hogy mire hazaérek lejöjjön. Semmit sem kopott sőt elmebeteg lett a grafika! Ez az a játék, amit amikor először megláttam elhatároztam, hogy veszek egy kivetítőt és azzal is végigviszem! Szerencsére ez összejött, úgyhogy már az 5. kolosszust gyepálom. Ötcsillag!
62.
Duken
#61: Azt kellett volna írnom ha nekem lesz igazam te fizetsz ha pedig nekem lesz igazam megint csak Te fizetsz! :D
52.
Duken
#46: Szerintem ez az egyik legjobb teszt a The Last Guardian-ról ez alapján tuti el tudod dönteni hogy kell-e neked vagy sem.
https://www.youtube.com/watch?v=AQBwZkgchSo
49.
Duken
#46: Pro-n toltam ott nem tolakodóak a problémák.
43.
Duken
#42: Rendes melóm mellett nyáron pluszt is bevállaltam! (Siófokon ) pincérkedtem. Napi 14 óráztam havi két szabadnappal, úgyhogy ne irigyelj! Asszony csak így engedte meg... :P
42.
Oldman
Duken!
Igen, elkèpzelhető.
Ks8000-en nyomod!? Pìha, irigyellek hallod e! :)
41.
joeperry
Üres Város, valaki? Sosem volt konzolom, így nekem ez a játék kimaradt, mégis tiszta nosztalgia egy remek film miatt :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...