2019 legjobb játékai - szerintetek

Link másolása
Tavaly is szavazást indítottunk, hogy megválaszthassátok a 2019-es év játékait. Tizennyolc kategóriában voksolhattatok, lássuk, hogy mely címek voltak a kedvenceitek!

Nem a tavalyi volt az elmúlt évek legizgalmasabbika játékmegjelenések szempontjából, az aktuális konzolgeneráció kifutása alaposan rányomta a bélyegét a felhozatalra. Azért így sem panaszkodhattunk persze, majd’ minden kategóriában akadtak kiemelkedő alkotások, és meglepetésekből sem volt hiány.

A tizennyolc kategóriából az első tizenháromban felsoroltunk nektek egy raklapnyi címet, ezek közül választhattátok ki a kedvenceiteket. Itt több jelöltetek is lehetett, ha pedig kihagytunk valamilyen címet, azt is megírhattátok nekünk - ezeket a visszajelzéseket is figyelembe vettük. Az utolsó öt kategóriában egy-egy játékcímet kértünk tőletek. Természetesen egyik kategóriában sem volt kötelező a szavazás.

Most, hogy elismételtük a játékszabályokat, lássuk, melyek voltak az év legjobb játékai szerintetek!

Az év akció-kalandjátéka

A szavazásunk egyik legsűrűbb kategóriája volt ez, ahol ráadásul kifejezetten érdekes eredmény született. Ezúttal valamivel szorosabb volt a verseny, mint tavaly, mégis látványos előnnyel, a voksok 38,4 százalékával győzött a Star Wars Jedi: Fallen Order. Úgy tűnik, megérte böjtölni, és az Electronic Arts végre valami olyat művelt a Star Wars-licenccel, amire a legtöbb elégedetten csettintettünk.

A második helyet alig pár szavazat döntötte el, végül azonban a voksok 20,8 százalékával a Sekiro: Shadows Die Twice húzta be az ezüstérmet, míg a harmadik a Days Gone lett 20,5 százalékkal. Az akció-kalandjátékok között több további kiemelkedő eredmény is született, a Death Stranding 15,2, a Devil May Cry 5 13,5, míg az A Plague Tale: Innocence 11 százalékot szerzett.

Az év lövöldéje

Bár a tavalyi epizódot nem kedveltétek annyira, a Call of Duty: Modern Warfare lazán behúzta a legjobb lövöldének járó címet 2019-ben. A szavazatok 32,1 százalékát tehette zsebre, ami azt jelenti, hogy a kategóriában voksolók közel harmada mondta azt, hogy a nagy sikerű Modern Warfare-sorozat újrázása megér neki egy jelölést.

A második helyen a Metro Exodus végzett, a 4A Games FPS-e a szavazatok 21,4 százalékával zárta a versenyt, míg a dobogó legalsó fokára a Gears 5 állhatott fel, neki 19,2 százalék jutott. Kiemelkedő eredményt ért még el a Borderlands 3 (13,2 százalék), és az Apex Legends is befért a legjobbak közé, ő a voksok 10,4 százalékát gereblyézte össze.

Az év szerepjátéka

Ebben a kategóriában született az egyik legegyértelműbb eredmény, a szavazatok 34,9 százalékával és így tetemes előnnyel győzedelmeskedett a The Outer Worlds. Az időközben Microsoft-tulajdonba került Obsidian Entertainment szerepjátéka valóban nagyszerűre sikerült, kiváló történetével, emlékezetes karaktereivel és humoros párbeszédeivel egy életre belopta magát a szívünkbe!

A második helyezettünk az év egyik meglepetése, a Disco Elysium lett, igaz, jócskán lemaradt, mindössze a szavazatok 13,2 százalékát tudhatta magáénak. A harmadik helyet a Monster Hunter World: Iceborne csípte meg a voksok 10,8 százalékával - ez aligha meglepő, már az alapjáték is hatalmas sikert aratott az olvasóink körében.

Az év platformere

A platformerek kategóriájában rendkívül szoros volt a helyzet, végül azonban alig pár vokssal és a szavazatok 25,9 százalékával a Super Mario Maker 2 győzött. Nem alaptalanul ítéltétek oda az aranyérmet a Nintendo játékának, a pályaszerkesztőjét teletömték újdonságokkal, a kampánynak és a közösségnek hála pedig akkor is rendkívül szórakoztató a cím, ha egy árva Goombát sem akarsz arrébb tenni.

A szavazatok 24,4 százalékát kaparintotta meg a Trine 4: The Nightmare Prince, ezzel ő húzta be a második helyet. A harmadik helyezettünk a Blasphemous lett, rá a szavazók 13 százaléka voksolt. A legjobbak közé egy cím fért még be, meglepően sok szavazatot (11 százalékot) kapott ugyanis a The LEGO Movie 2 Videogame.

Az év ügyességi játéka

A legjobb ügyességi játéknak járó címet magabiztosan, 54,9 százalékkal vihette haza a Beat Saber. A ritmusjátékról, amelyben fénykardokkal kell csapkodnunk a háttérben duruzsoló zene ütemeire, valószínűleg még az is hallott, aki egyébként nem játszik VR-játékokkal. A Beat Sabernek szerencsére nem csak a promója sikerült jól, az egyik legszórakoztatóbb cím volt a tavalyi évben.

A második helyet is egy ritmusjáték szerezte meg, a szavazatok 27 százalékával a Just Dance 2020-at juttatták ezüstéremhez a táncoslábúak. A harmadik helyen a What the Golf? tanyázik, miután a szavazatok 8,1 százalékát kapta tőletek: túlzás lenne sportjátéknak nevezni a Triband fejlesztését, annál is inkább, mert a készítők szerint ez a cím kifejezetten azoknak készült, akik utálják a golfot...

Az év puzzle-játéka

Kifejezetten sok említésre méltó puzzle-játék jelent meg 2019-ben, a Tetris 99 azonban magabiztosan nyerte meg a kategóriáját. A szavazatok 55,8 százalékát kapta meg a Switch-exkluzív, úgy tűnik, sokatoknak bejött a Tetris és a battle royale párosítása, és hát nyilván az is számított, hogy Switch Online-előfizetés mellett egy forintot sem kell fizetni érte.

A második helyet egy másik kellemes meglepetés, a Baba is You szerezte meg, ehhez a szavazatok 12,7 százalékára volt szüksége, míg a bronzérem a Felix the Reaper nyakában lóg, neki a szavazatok 10,3 százaléka jutott. Más említésre méltó cím nem akadt a felhozatalban, legalábbis más játékot nem tudta összekalapozni az ehhez szükséges 10 százalékos szavazati arányt.

Az év kalandjátéka

Itt is sűrű volt a mezőny, a legjobb kalandjáték azonban a Life is Strange 2 lett szerintetek. Habár a Dontnod alaposan elhúzta ezt az évadot, ráadásul sokak szerint az első felvonás lényegesen jobb lett, a szavazók 28,2 százaléka mégis úgy gondolta, hogy nem volt nála jobb cím ebben a kategóriában.

A Blair Witchet a Layers of Fearrel már bizonyított Bloober Team szállította, sokatok pedig tett is vele egy próbát. A játék végül a második lett a kalandjátékok között, a szavazatok 17,4 százalékát kaparintotta meg. A dobogósok közé a The Dark Pictures: Man of Medan fért még be, méghozzá a voksok 10,8 százalékával.

Az év stratégiája

Régen kaptunk már ennyi jó stratégiát egyetlen év leforgása alatt, nem volt hát egyszerű dolga az itt szavazóknak. Ami azt illeti, a végeredmény kissé meglepő is lett, miután a szavazatok 20,6 százalékával az Anno 1800 győzedelmeskedett. A Ubisoft városépítős játékát mi is kedveltük, megérte a futurisztikus körítés után visszatérni a történelemhez!

Nem sokkal maradt le az Annótól, a szavazatok 19,5 százalékával futott be a második helyre a 2019-es év Total War-játéka, a Total War: Three Kingdoms. A bronzérem a Sid Meier’s Civilization VI: Gathering Storm nyakában lóg, a kiegészítő a szavazatok 14,3 százalékát szerezte meg. Az említésre méltó címek között egyébként ott van a Planet Zoo is, neki a szavazatok 11 százaléka jutott.

Az év verekedős játéka

A verekedős játékok mezőnye nem volt a legerősebb tavaly, ezek után annyira nem meglepő, hogy a Mortal Kombat 11 magabiztosan húzta be a kategóriát. Rendben, a NetherRealm játéka valószínűleg ennél keményebb versenyben is győzedelmeskedett volna, de az, hogy a szavazatok 83,9 százalékát meg tudta szerezni, megdöbbentő.

A második helyre a mindenféle manga- és animehőst egymásnak eresztő Jump Force ért oda, méghozzá a voksok 7,4 százalékával, míg a harmadik helyezettünk a Dead or Alive 6 lett, neki a szavazatok 6,9 százaléka jutott. Más említésre méltó címünk nem volt ebben a kategóriában.

Az év sportjátéka

A sportjátékok kategóriája immár évek óta nem tud meglepetést okozni nekünk: ezúttal a FIFA 20 győzedelmeskedett. Bár az előnye valamivel csökkent a mezőny többi részéhez képest, azért így is a szavazatok 38 százaléka jutott neki.

A második helyezettre már felkaptuk a fejünket, a szavazatok 16,2 százalékával ugyanis a Mario & Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020 futott be a FIFA után. A bronzérmes az NBA 2K20 12 százalékkal, de nem maradt le tőle sokkal az eFootball: PES 2020 sem, őt a szavazók 11,8 százaléka jelölte.

Az év versenyjátéka/szimulátora

Úgy tűnik, ki voltatok már éhezve a Need for Speed-sorozatra, mert a Need for Speed: Heat nyerte meg a versenyjátékok és szimulátorok kategóriáját, méghozzá a szavazatok 28,8 százalékával. Habár a játék nem lett tökéletes, azt el kell ismerni, hogy a körítés és a hangulat telitalálat, és öröm volt elmerülni az autók tuningolásban is.

A második helyezettünk a DiRT Rally 2.0 lett a kategóriában, amely a voksok 24,9 százalékát gereblyézte össze, míg a bronzérmet az Ace Combat 7: Skies Unknown kaparintotta meg 15,3 százalékkal. A Codemasters többi játéka is szépen teljesített a szavazásunkon, az F1 2019 14,7 százalékkal, míg a GRID 12,1 százalékkal végzett.

Az év felújított kiadása

Tavaly is érkeztek remasterek és remake-ek bőséggel, és szerencsére egyre jobb minőségben. A Resident Evil 2 például mestermű lett, amivel úgy látszik, ti is egyetértettek: erről árulkodik, hogy a játék a szavazatok 58,4 százalékával győzött a felújított kiadások kategóriájában. Csoda, hogy a Capcom idén már szállítja is a Resident Evil 3-at?

A második helyen egy szintén régóta várt játék landolt, az Age of Empires II: Definitive Edition a szavazók 17 százalékától kapott jelölést, míg a harmadik a MediEvil a szavazatok 13,3 százalékával. Az említésre méltó címek közé éppen befért még a Crash Team Racing: Nitro-Fueled, a kartjáték 10,4 százalékos eredményt ért el.

Az év platformja

Az év platformjáért folyó verseny kifejezetten éles volt, végül azonban a PlayStation 4 győzedelmeskedett a szavazatok 46,4 százalékával. Nem sokkal maradt le tőle a PC sem, neki 43,7 százalék jutott, tehát tényleg elképesztően kicsi volt a különbség a két gép között.

A bronzéremért még ádázabb csata folyt, a harmadik helyet a Nintendo Switch szerezte meg 11,1 százalékkal, de úgy, hogy az Xbox One ott volt a nyomában, neki 10,9 százalék jutott. A többi platform sajnos most sem tudott labdába rúgni.

Az év multiplayere

Az év multiplayer játékánál bevezettünk egy fontos újítást, mégpedig hogy ezúttal nem csak a 2019-ben megjelent játékokra lehetett szavazni - elvégre a legjobb multis címek sokszor éveken át futnak, folyamatosan frissülnek és újulnak meg. Ennek ellenére a győztes egy friss megjelenés volt az évben, a Call of Duty: Modern Warfare a szavazatok 16 százalékát szerezte meg.

A második helyezettünk is egy új játék: úgy tűnik, sokatoknak tetszett a Respawn meglepetésszerűen megjelent battle royale-ja, az Apex Legends így a voksok 9 százalékával kapott ezüstérmet. A harmadik helyet viszont egy régebbi játék csípte meg, méghozzá nem kis szavazatmennyiséggel: a Rainbow Six: Siege a szavazók 6 százalékától kapott jelölést.

Az év játéka

Elérkeztünk a szavazásunk legfontosabb kategóriájához, és ami azt illeti, kifejezetten izgalmas eredmény született. A legtöbb szavazatot a Star Wars Jedi: Fallen Order kapta, a szavazók 14,8 százaléka gondolta úgy, hogy neki a Respawn Star Wars-játéka tetszett a legjobban a tavalyi év felhozatalából.

A második helyet is egy akciójáték csípte meg, a szavazatok 11,7 százalékával a Sekiro: Shadows Die Twice kapta meg az ezüstérmet. Habár éles volt a verseny, a Death Stranding csak a harmadik lett, méghozzá a voksok 11,4 százalékával.

Az év fejlesztője

Két sikerjáték után komolyan meglepődtünk volna, ha nem a Respawn Entertainment szerzi meg az év fejlesztőjének járó díjat, de szerencsére nem kellett csalódnunk: az Apex Legends és a Star Wars Jedi: Fallen Order készítője a szavazatok 15,4 százalékával végzett az élen.

A második helyre a Capcomot szavaztátok, a japánok egész pontosan a voksok 13 százalékát szedték össze - kifejezetten jó irányba halad mostanában a cég, reméljük, ez így is marad! Végül a bronzérmesünk a Kojima Productions lett, Kojimáék a szavazatok 11 százalékát kapták meg.

Az év csalódása

A csalódások kategóriája több szempontból is érdekesen alakult. Egyrészt az év csalódását viszonylag egyhangúan szavaztátok meg, a voksok 30,7 százalékát kapta meg az Anthem - úgy tűnik, a BioWare bénázása sokatoknál leverte a biztosítékot.

Másrészt a második helyen egy olyan játék végzett, ami az év legjobb játékai között is előkelő helyen végzett: bizony, a Death Stranding megosztó cím lett, a voksolók 12,9 százalékának múlta alul az elvárásait Kojima új címe. A harmadik a Rage 2 lett, neki a szavazatok 5,3 százaléka jutott.

A legjobban várt játék

A szavazásunkat szokás szerint az idei év legjobban várt játékainak kategóriájával búcsúztatjuk. Ezúttal is egyértelmű eredmény született, a szavazók 42,3 százaléka mondta azt, hogy a Cyberpunk 2077 a legígéretesebb cím a számára a 2020-as felhozatalból.

A dobogó másik két fokán két PlayStation 4-exkluzív tanyázik: a The Last of Us: Part II a második, méghozzá a szavazatok 19,1 százalékával, míg a harmadik a Ghost of Tsushima lett, a Sucker Punch játéka 5,2 százalékos eredménnyel végzett.

Kapcsolódó cikkek

26.
26.
NorByte
Látszik, hogy mainstream a szavazás amúgy.
25.
25.
NorByte
Astral Chain sehol az akció-kaland-Rpg kategóriában? Sokkal innovatívabb, mint a Dmc vagy más, kB mint a Sekiro, az is tudott újítani, csak nálam sokkal jobban megfogtak az Astralba a karakterek, dizájn, sztori és a játékmenet. Nem is értem hogy nem nyerte meg, simán no.1. Jelölve is volt év akció-rpg kategóriában amúgy.

A másik meg, hogy hivatalosan is év stratégiája a Fire Emblem Treehouses lett, méghozzá teljes joggal. Iszonyatosan kidolgozott, szép, igényes AAA cím, rahedli tartalommal.

Mindkettő megvan és nálam mindkettő vitte a pálmát 2019ben, plusz olyan címek mellett, mint a Luigi's Mansion 3, Pokemon Sword&Shield...

+1 Link's awakening remake-je van olyan jó remake, mint a Resident Evil 2. :)
24.
24.
szedmond01
#2: Detto.

Friss hype, így nem volt nehéz úgymond.
Viszont baromira örülök, hogy van végre egy jó SW játék abban viszont erősen szkeptikus vagyok, hogy überelni fogja a Sekirot...
23.
23.
elfdefender
OFF: Megkerdezhetem, hogy mi a helyzet Zoennel? Mar regen lattam itt cikket tole. Csak azert kerdem, mert minden ev elejen ossze szokta irni az elozo ev legjobb horror/thriller filmjeit. Szoval iden varhato-e tole ilyen lista?
22.
22.
Jó kis érdekes lista, itt mindenki megtalálhatta szerintem valamelyik kedvencét. Közben rájöttem, hogy a Fallen Order-t miért dícsérik sokan, mert elég szépen rá vagyok zuhanva.
19.
19.
Mentoloshurka
A Sekiro egy remek játék. Kiváló atmoszféra, érdekes világ, egyszerű ám nagyszerű harcrendszer. Mégis, ha pisztolyt szegeznek a fejemhez, akkor sem fogok vele soha játszani.
18.
18.
GAMEROD
Resident Evil 2 volt ezek közül amivel játszottam is, a többi valahogy nem érdekelt a mainstream felhozatalból. A Planet Zoo kiadója is megérdemli az elismerést, bár az állatkertes témánál jobban leköt a vidámparkos.
11.
11.
frankdelgado
#6: Én a Days Gone-al léptem be a ps4 világába egy slim-el. A játék nagyon jó, azonban a vége felé egyre bugosabb lett és ahol most tartok küldetés gyakrlatilag játszhatatlan. A levegőben lógó fertőzött a legenyhébb gond. Olyan, mintha a fejlesztők szépen dolgoztak vonla, oszt mingyá munkaidő vége és összecsapták a maradékot. Kicsit csalódott vagyok, mert amúgy tolnám...lehet a slim nem bírja már, így előre rettegek a LOU2nél mi lesz...
10.
10.
Anti4730
Control sehol? Pedig az durvan Jo lett.
6.
6.
ZephyrDavid
Nekem idén igazán a Days Gone jött be.
Jedi Fallen Order lehetett volna jobb, de leginkább történetben gyengélkedett nálam.
Sokkal jobbra számítottam volna.
5.
5.
headhunter86
10,9% az Xbox :D Örülök, hogy a PS4 nyert.
Jedi fallen ordert épp tolom, de már kicsit úgy vagyok vele, hogy vége lehetne. Valahogy semmi forradalmi nincs benne, sztori se túl érdekes. Szeretem az SW játékokat, de itt nem jön át úgy a hangulat. Nem azt mondom rossz játék, csak míg Death Stranding számomra érdekes volt ebben nincs semmi plusz vagy extra ami miatt év játékára lenne érdemes.
2.
2.
Razielhu
#1: Azért az nekem kicsit fura, h a Fallen Order lett az akció-kaland nyertes, mikor ilyen címek voltak mellette, mint dmc5, Sekiro, Death Stranding vagy a Metro Exodus.

Szerintem nem mérvadó a játékosok szavazata, mert annyira dömping van néha, hogy hiába nagyon jó egy játék év elején, ha a végére kiadnak egy átlagon felülit, akkor már csak a hype és a friss élmény miatt is nagyobb eséllyel jut be a legjobbak közé az, valamint minél tágabb körben minél többen szavaznak, annál inkább lesz a mainstream a felszavazott
1.
1.
Yanez
Hát ezekkel az eredményekkel nagyjából egyetértek. Látszik, hogy játékosok szavaztak, nem pedig valami kiherélt zsűri tagok, így a végeredmény válóban objektív. Gratula a SW-nak és a PS4-nek!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...