Amerikában már nem menő a dobozos PC-s játék

  • Írta: fojesz
  • 2010. szeptember 21.
  • Biznisz
Link másolása
Az amerikai játékeladásokat elemző NPD Group jelentése szerint idén január és június között több PC-s játék kelt el digitális, mint dobozos formában. A pénz többsége persze még mindig a hagyományos boltokon keresztül folyik be, hiszen a lemezes játékok továbbra is drágábbak.

Tavaly még megelőzték a dobozos játékok a letölthetőket az éves eladások terén, 2010 első felében viszont arattak a digitális üzletek: 11,2 millió játék kelt el így, míg csupán 8,2 millió PC-s programot vásároltak a hagyományos boltokban. Félreértés ne essék: a több pénzt (a bevétel 57 százalékát) még mindig a lemezes eladások hozzák, hiszen ezek rendre drágábbak, mint letölthető társaik. Az eladások 14, a bevételek 21 százalékkal estek vissza, az elemzők ezt az - általában ingyenes - közösségi játékok (Farmville és társai) elterjedésével magyarázzák.

Az NPD felmérései szerint a Steam és Bigfish még nagyobb piacrészesedést szerzett a tárgyalt időszakban, ilyen kérdésekben viszont érdemes fenntartásokkal olvasni a jelentést: a csoport egy korábbi elemzésében például kiszorult a legjobb öt digitális terjesztő közül a GamersGate és az Impulse, noha mindkettőjük azt állította, hogy ők igenis a legnagyobb cégek közé tartoznak, az NPD jelentése pedig nem tükrözi a valóságot, míg a Blizzard és a Steam üzemeltetői kijelentették, hogy ők nem is osztottak meg semmilyen eladási adatot az elemzőkkel. A Steam egyébként toronymagasan vezeti a digitális üzletek toplistáját.

30.
30.
Teuton
on:
1, én dobozos vagyok
2, az amcsik köztudottan hülyék és lusták
3, lopni szabad is meg nem is, érdemes is és nem is, nézőpont kérdése
29.
29.
Teuton
#28: Mindkét dolog lopás.
28.
28.
kevinbutler
#27: képzeld az illegális letöltés is az
27.
27.
adikas
25: Szerintem az a lopás amit sok játékért képesek elkérni.
26.
26.
vytros
Hát ha látnátok az én polcomat ami tele van eredeti tokokkal xD És akkor még az Xbox360-as dobozok még lent vannak :D
25.
25.
kevinbutler
#24: lopni könnyebb mint megvenni, de remélem játékfejlesztő leszel majd akkor rájössz hogy nem jó ez főleg a kisebb kiadóknak meg fejlesztőknek ejnye
24.
24.
izomkukac
#11: én szégyellem magam de már több mint 100 ezer forintba került volna az a sok játék amivel toltam :D így legalább minden héten más játék és ingyen
22.
22.
kevinbutler
#21: Miféle Monstered van neked? :D
21.
21.
KillZzzoNE
Én is inkább a dobozos játékokat veszem mert félek hogy elveszik bármilyen baj bekövetkezhet és annyi. Inkább a dobozos. : D
20.
20.
Yami
Én nagyon sajnálnám ha többé nem lennének dobozos verziók.
Bennem kialakult egyfajta gyűjtői szenvedély a dobozos játékok iránt, jól esik egy-egy új darabot berakni a többi közé. Ezen okokból nem is adtam el egyetlen játékom sem, amióta eredeti szoftvereket vásárolok (mert hát fiatal koromban én is botor mód warezoltam).
Amúgy porolgatni én csak a gyűjtői kiadásaim szoktam, merthogy azok ki vannak rakva a polcra, a sima kiadásokat a fiókokban tartom.
19.
19.
Wizard8
Számomra Nagyobb cimeket megveszem boltba vagy esetleg külföldröl rendelem ha a magyar kiadás igénytelen pl Gran Turismo 5 CE amerika 1000x jobb. De van 1-2 steames játékom is. Hülyeség lenne dobozos játékok gyártását lréllitani.
16.
16.
Raziel88
Én még soha nem vettem digitálisan és nem is fogok addig míg lehet dobozosan kapni játékokat.
Legyen már ennyi örömöm hogy foglalja a helyet a polcomon és néha nézegethetem a kézikönyvet. Na meg a számos extrát amit a gyűjtői kiadások tartalmaznak.
14.
14.
g.man580
Én erre csak annyit mondok ha nekik nem menő a dobozos játék akkor átpasszolhatják az összeset nyugodtan!Féláron meg is venném :)
13.
13.
Horvi14
én valahogy jobban szeretem a dobozost, tök jó elővenni, megnézni az eredeti DVD-t meg a kézikönyvet olvasgatni, és azt mondani h ez az enyém D:
12.
12.
daenath
Az ámerikánusoknak kenyelmesebb igy vasarolni, mint utazni par merfodet a boltig, az orakba is telhet (dugo, stb) mivel ott mindenki auto-n kozlekedik (szinte). De en is inkabb a dobozos hive vagyok, igaz van par STEAM-es jatekom is, de csak jobban mutat az osszes Star Wars jatekom a polcon :)
11.
11.
kevinbutler
Sajnos a magyarok nagy része is a netről tölti, csak nem éppen legálisan. Szégyelljék magukat
10.
10.
adikas
Szerintem nem kéne mindent arra a hanyatló országhoz hasonlítani, én ami van 1-2 játékom eredetiben dobozos és szerintem sokkal szebb ha ott van az asztalomon meg amiket adtak hozzá.
9.
9.
bsg09
#4: Azt se tudják hol a bolt :) Jah bocs, az nem Magyarország xD

Egyébként mi az, hogy "Nem menő"? Ez nem sg.hu, hogy minden menő...
7.
7.
Speper
Szerintem is jobb a dobozos féle árusítás. Azért az is egy jó dolog, hogy bemész a boltba nézelődsz beszélsz az eladóval a játékokról...stb, plusz azért dögösen néz ki pl a 3 WoW doboz a polcon, vagy a warcraft tokok :) Jó ez, kell ez, remélem marad még egy ideig!
6.
6.
izomkukac
#4: igen persze biztosan ez az oka
4.
4.
Top Secret
A sok amerikai lusták a boltba is elmennni inkább internetenPFF.
3.
3.
pjoco
Steamet ellopni csak úgy lehet ha bambinó voltál! :D Amúgy Az amcsik meg hülyék!
2.
2.
renato999
Nekem is főleg dobozos játékom van, de van steam es is, már amit bankkártyával vettem meg, de ott soha nem veszek szinte semmit max amit csak ott lehet megvenni !
1.
1.
ATi0021
Igaz én nekem is van digitális játékom. Köztük Steames és EA Storeos is. Mégis jobban szeretem a dobozos példányt. Tudom, hogy a lemez se örök, de mégis valahogy nagyon félek attól, hogy a digitálisnál egy napon elveszítem azt amit megvettem. Azóta, hogy ellopták a Steamem, soha semmit nem vettem ott. Sőt kerülöm azokat a játékok megvételét is amik azt használják. Persze vissza szereztem a Steamem de mégse tudok bízni bennük. A másik mi van akkor, ha valamelyik becsődöl. Tudom elég kicsi erre az esély, de sohase lehet tudni mi lesz évekkel később.

Persze tudom azt is a dobozos játékon is meglátszik az idő nyoma. Pl a Vice Citym lemeze és borítója kissé megkopott. De valahogy még mindig jobbnak érzem a dobozost. :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...