Elutasította a Microsoft a Motorola-megállapodást

  • Írta: InGen
  • 2012. június 21.
  • Hír
Link másolása
Még májusban számoltunk be róla, hogy egyre fokozódik a jogi vita a Microsoft és a Motorola között. A dolog akkor odáig fajult, hogy az egyik bíró azt ajánlotta a kereskedelmi bizottságnak, hogy az tiltsa be az Xbox 360 importálását és forgalmazását az Egyesült Államokban.

A szakértők úgy vélik, a Microsoft fennállása óta eltelt 37 év legdurvább jogi ügyébe keveredett a redmondi vállalat. A cég több termékében, így az Xbox 360-ban, a Windows 7-ben, az Internet Explorerben és a Media Playerben is használja a Motorola által szabadalmaztatott ActiveSync eljárást. A dolog odáig fajult, hogy múlt hónapban David Shaw bíró azt tanácsolta a kereskedelmi bizottságnak, tiltsa be az Xbox 360 importálását és forgalmazását az Egyesült Államokban.


A Motorola előállt egy egyezségi ajánlattal: ezek szerint a Microsoftnak a szabadalom használatáért minden Xbox 360 eladása után 2,25%-ot, minden Windows 7 eladása után 0,5 dollárt kellene fizetnie. A Microsoft elutasította ezt, mondván, évente több, mint 4 milliárd dollárba kerülne nekik, és ezt nem tartják fairnek.

Így azonban a cégnek lassan nem marad sok választása. A fenti értékek csökkentésével kapcsolatban nem tudnak tárgyalni a Motorolával, az utóbbi cég szerint ez a hajó elúszott akkor, amikor a Microsoft viszontperelte őt.

A költségek azonban már így is brutálisak: az ügyet Németországban, és az Egyesült Államok bíróságain, valamint a Nemzetközi Kereskdelni Bizottság előtt tárgyalják, és egy seattle-i bíró nyilatkozata szerint már annyi pénz ment el az ügyvédekre és a járulékos költségekre, melyekből finanszírozható lenne "egy kisebb ország működése".

A Microsoft azzal próbálja meggyőzni a bizottságot, hogy az Xbox 360 kitiltása az országból káros lenne a fogyasztók szempontjából, hiszen azok akkor csak a PlayStation 3 és a Nintendo Wii között választhatnának. David Shaw bíró szerint azonban a szellemi tulajdon védelme fontosabb ennél. Amennyiben a két cég nem jut egyezségre, az Egyesült Államokban és Németországban is betilthatják az Xbox 360 forgalmazását.

60.
60.
frenkyboyhun
szerintem megérdemli a box a lopott találmány miatt
56.
56.
avcs
Nagy arc nagyot csattan...
50.
50.
SCR3AMN00B
#48: Annyi igaz hogy kérés nélkül használták fel de független hülyeség egy ekkora eladással bíró gépet kitiltani.. Ez Amerikának sem jó valamilyen szinten:/
49.
49.
Giggsy
#48: És akkor tán nem volt az, mikor a lekerekített téglatest design koppintására hivatkozva betiltották a Samsung Galaxy S2-t, és a Galaxy Tab 10.1-et? A szabadalmi trollok korát éljük. A mostani perben az egyik legnagyobb trollnak nyalt vissza a fagyi. Undorító módon sápolják meg a droidos gyártókat, mindenféle mondvacsinált szabadalmakra hivatkozva. Karma is a bitch.

#47: még úgy jó tizenéve volt, hogy a MS levédette a duplaklikket és nekiállt mindenkivel pereskedni, aki az alkalmazásában ezt használta. Azóta is jellemző rájuk ez a viselkedés. És azért a Motorola-perben valós technológia szabadalmakról van szó, amiket a MS eddig fizetés nélkül használt. Elhiszem, hogy Xbox-osként téged negatívan érint az Xbox amerikai betiltásának lehetősége, na de ne sírassuk már a világ egyik leggecibb cégét, csak mert egyszer ők járnak valamivel rosszul.
48.
48.
Boncsika
Én sem értek egyett azzal, hogy más találmányát használják fel ingyen és ezért megérdemelnek valamekkora büntetést, de az, hogy kitíltsák őket Amerikából és Németországból, ez szerintem túlzás és átgondolatlan ötlet...
47.
47.
SCR3AMN00B
#46: Nem tudom mi ez a duplaklikk per, az Epic Games perre emlékszem.
De mind1 is, Amerikában sorra fognak megjelenni barna ballonkabátos niggerek és osztják drágán a minőségi import boxokat:D
Rohadt nagy felháborodás lesz.
A másik, most nem tudom hogy akkor a Live-val mi lenne? Csak tovább szolgáltatják USA-ban a már meglévő boxosoknak nem? Meg ugye itt a "többi" országm köztük van MO is. Fogalmam sincs mennyi eladott xbox van, annyit tudok hogy 25millió regisztrált tag van liveon.
Ha megszűnne ebben a két országban a LIVE, akkor megérné e a játékfejlesztő cégeknek kiadni cuccokat.
De ez az én véleményem valszeg nem szűnik meg a LIVE és szerintem a boxot sem tiltják be..
46.
46.
Giggsy
#44: És szerinted ki kezdte a szardobálást? Tán csak nem a MS mikor duplaklikk pereket indított? Az MS a világ egyik legnagyobb szabadalmi trollja, max az Apple veri őket, csak most kivételesen a fasz rossz oldalán állnak. Nagyon is megérdemlik amit kapnak. Ha nem sápolnák minden apró faszságért a droidos gyártókat, nyilván a Google sem uszította volna rájuk a Motorolát.
45.
45.
SCR3AMN00B
#44: Pontosan :D
Azért kiakasztó hogy USA ban és Németországban is tiltanák... Most ezt miért? o.O
Nem betiltani kell csak kivenni a funkciót. De most egyből a legtöbbet eladott cuccot kell bepályázni. (xbox360-at)
44.
44.
DON GONDOCS
A Microsoft kinyomja a Motorolát mint a pattanást, ez az élet rendje. Emlékszik még valaki a Silicon Knights és a Epic Games perre? Mindig az esik pofára aki elkezdte a szardobálást.
43.
43.
KeXxX
#28: valószínűleg nem fog tetszeni, és ezért nem fogom leírni. mert akkor tovább nyálaznád a hírt...
42.
42.
Gondoljátok el, a Forma1-nek is végre vége lenne, nem tudnának elindulni a kocsik, mert nem működne az egységes elektronika...

"...azok a boldog szép napok ég veled..." :DDD
41.
41.
SCR3AMN00B
Istenem... itt szerintem a Motorola a tetü, megbpóbál minden esetben pénzt szerezni és a legkisebb hibába is belekötnek. Ilyen nehéz peren kívül megállapodni könyörgöm?
Én sajnálnám a betiltást mert valahogy biztos kihatna ránk is.. 4milliárd azért a szarért chh-.-
40.
40.
Giggsy
#39: Jó, hát a Win-nel egy kicsit én is túloztam, de attól még tény, hogy az ilyen rendszereket szeretik házon belül tartani. Adva van mondjuk a már említett Reaper drone, amit a General Atomics fejleszt. Mivel a hadiipar eléggé zárt dolog, így nem igazán szeretnek külsős cégekkel közösködni. Egyszerűbb és célravezetőbb a saját belsős embereiknek kiadni, hogy írják meg a vezérlést, mint bevonni a MS-t az ügybe. A belsős emberek pedig vagy Linux, vagy Unix kernellel fognak dolgozni, mert az sokkal rugalmasabb.

Ezzel együtt persze lehetnek közös hadiipari fejlesztések a MS-tal, de nem igazán látom esélyét.
39.
39.
Dante
#37: Igen-igen pontosan ezért tűnnek sokkal gyengébbnek. De azt azért gondolhatod, hogy nem arra céloztam, hogy a windows oprendszerek futnak a katonai gépeken...xD ekkora mellét nem lőnék! De azt már simán el tudom képzelni, hogy lehetnek közös fejlesztései az MS-al. Úgy, ahogy akármelyik sikeres zseniket toborzó céggel...Az mondjuk igaz, hogy a Motorola termékeinek csak kis része van a nagyközönség szeme előtt (legalábbis kishazánkban) viszont sztem a politikai és pénzügyi érdekek még mindig a MS felé döntik a mérleget! Mellesleg ez a követelés azért tényleg túl soknak tűnik...de hajrá Motorola!!! Mindig Motorolám volt..:D
38.
38.
Giggsy
#34: Azért a cég székhelyét áthelyezni nem kis pénz lenne. Kirúgni azokat a szakembereket akik eddig a fejlesztéseken dolgoznak, felszámolni a központot, újat venni külföldön, aztán nekiállni toborozni olyan embereket, akik az aktuálisan folyó fejlesztések területén teljesen fogalmatlanok... Ez egy MS szintű cégnél teljességgel elképzelhetetlen. Egy ilyen lépés akár évekkel is visszavethetné őket, sokkal rosszabbul járnának, mintha csak szimplán kicsengetnék a pénzt a Motorolának.
37.
37.
Giggsy
#31: Az az igazán vicces, hogy a hadsereg a Motorola megoldásait használja, míg a lényeges informatikai megoldásaiknál Unix/Linux-ot használnak. Persze a titkárnő gépén egy tábornok irodájában nyilván Windows van, viszont mondjuk egy Predatort, vagy Reapert nem MS termék irányít. A katonai jellegű rendszereknél fontos, hogy rugalmasan tudjanak rá fejleszteni, amit a Windows nem ad meg, ellentétben a Linux-szal.

Egyébként pedig a Motorola-nak igenis vannak kártyák a kezében. Ne felejtsük el, hogy ott bábáskodtak a mobilipar születésénél, és egyébként is minden távközlési területen ott van a kezük nyoma. Azért ők nem a Samsung, vagy a HTC, akik gyártják a mobilokat, de csak ebben a szegmensben vannak jelen, a Motorola mélyen beásta magát a távközlés minden rétegébe. Vicces módon jelenleg épp a végfelhasználók piacán nem domborítanak nagyot, ezért tűnhet esetleg neked úgy, hogy ők itt a Dávid.
36.
36.
azzzta
#21: Meg azért bejátszik az amerikai mentalitás is! Kanadába átköltözne, az USA egyik legnagyobb cége? Szeretik érezni az amcsik, hogy ők a királyok minden tekintetben!
35.
35.
thelegendary
nyomorult kis csórók, fizessenek azért amit használnak...
UP motorola!!! :)
34.
34.
Tocy
#21: Szóóó se volt róla, hogy csődbe megy. Arról beszéltem, hogy mi van, ha kivonul amerikából. Akkor nyilván megszűnne az összes amerikai munkahely (miért alkalmaznának Kanadában amerikaiakat). Plusz szerintem az USA-nak se mindegy a MS vállalati adója, nem mindegy, hogy jövőre kettővel több vagy kevesebb repülőgép szállító anyahajóra lesz pénz. Egyébként meg igen, Magyarországon is mindenki a tökéhez kapna, ha megszűnne 1800 munkahely azért, mert egy cég költözik.
33.
33.
Egy korábbi erről szóló cikkben azt írták, hogy betiltani csak bizonyos típust lehet, tehát a most kint lévőeket. Erre jött egy ötlet (nem tudom a cikkíró mondta-e), hogy akkor mondjuk kicsit nagyobb HDD-t tesznek a cumóra és már mehet is ugyanúgy a polcokra, mert elnevezik másik típusnak, teszem azt Xbox 360 Xtended aztán meg van oldva a kérdés :D
32.
32.
Lehet nem voltam elég cinikus és ironikus ( de szerintem pedig igen :), de attól komolyan én sem félek, hogy a Box-al "valami lesz", vagy akár az usa ennyire megsínylené ( nyilván okozna károkat, de azért nem mennének vissza a középkorba, ez egyszerűen csak jól hangzik :) ...

Ez az egész megint egy dologra világít rá: a szabadalmi rendszer a mai formájában teljes mértékben rossz ! Persze akiknek lehetősége volna változtatni rajta azok nem fogják megtenni, pedig állítom hatalmas technológiai ugrást jelentene pár év alatt ha ezt rendbe tennék. Kár, hogy annak a rétegnek ahol a pénz van, ez nem igazán érdeke. Ellenben az ilyen perek nagyon jók arra, hogy esetleg megváltozzon a hozzáállásuk ...

Gondolok itt ilyesmire, hogy NE lehessen szabadalmat vásárolni, az azé aki kitalálja és NEM örökölhető és NEM el idegen kezesíthető legyen. Nincs felvásárlás, csere semmi. Ha veszel egy kis céget aminek vannak szabadalmai akkor az bukta azokat. Kisebb jelentőségű szabadalmak ( dupla klikk kategória ) pár hónap, nagyobbak ( például Unified shader architcetura ) maximum 1-2 év, jelentősebbek meg maximum mondjuk 5 év. Ha ennyi idő alatt nem képes a felváltója kamatoztatni, akkor rábaszott és megy a levesbe. --> nyilvános szabadon felhasználható PD :)

Ez annyira szép, liberális, már-már tele van hippi hurráoptimizmussal és szirupos-idealizmussal, hogy magam is elalélok, annyira jó ! :DDD


31.
31.
Dante
#30: Félreértések elkerülése végett, én nem arra céloztam, hogy a hadseregnek kéne a MS. Csak arra akartam utalni, hogy ott is lehet befolyása a cégnek. Elvégre van rá példa, hogy játékot szponzorált már...el tudom képzelni, hogy vannak nem reklámozott fejlesztések és szoftverek amikről mi még nem tudunk és lehet, hogy a titoktartási szerződések miatt nem is fogjuk megtudni, hogy kik fejlesztették. A politikai befolyása egy ilyen cégnek meg tényleg egyértelmű! De am igazad van biztos megoldják "okosan"...szegény Motorola kárára..
30.
30.
Pain
#29: Óóó a hadseregnek nincs szüksége az MS-re, megvan a saját kis fejlesztésük, ami jóval komolyabb. :) Persze biztos megvannak az olyan dolgok amik mögé nem láthatunk be és csak egy szűk réteg van vele tisztában, de sztem nem tudja "megdönteni" az USA-t egy nagyvállalat, mi több vannak nagyobb halak is. Az persze tény, amit lentebb már leírt valaki, hogy a gazdaságra tud hatást gyakorolni, hiszen nem kevés embert foglalkoztatnak, viszont ne felejtsük el azt sem, hogy, mint minden vállalatnak, nekik is a profit, a nyereség az elsődleges cél. Amúgy kíváncsi vagyok, hogy mi fog történni, de nem hiszem, hogy kitiltás lenne, meglesz ez oldva "okosan".
29.
29.
Dante
Motorola vs Microsoft = Dávid parittya nélkül vs Góliát....mmint a MS-nak olyan támogató rétege van, hogy a Motorola elbújhat a nevetséges követelésével...ami szerintem is JOGOS..csak hát ő a kisebb hal! Az meg, hogy az USA majd a boxot korlátozná...józan ez a bíró bácsi? xD Nem csodálkoznék a Bil csak kacsintana egyet vmelyik szenátor spanjára és el lenne felejtve az egész...arról nem is beszélve, hogy a MS a fejlesztéseit gondolom nem csak a kispolgárok finanszírozzák és használják hanem mondjuk az USA hadserege...
Túl sok itt a politikai és pénzügyi érdek ahhoz, hogy a jog igazságos döntést hozzon! :)
28.
28.
Cooper911
#26: Mert úgy értelme is lesz a hozzászólásodnak.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...