A PS4 csak papíron erősebb az Xbox One-nál

  • Írta: zoenn
  • 2013. május 24.
  • Érdekesség
Link másolása
A tegnap felreppent szóbeszédek szerint a PlayStation 4 grafikus feldolgozóegységének nyers ereje akár 50 százalékkal erősebb lehet az Xbox One-énál. Az Avalanche munkatársa szerint csak papíron van különbség.

Habár a Microsoft keddi sajtótájékoztatóján nem esett szó az Xbox One grafikus feldolgozóegységéről, a korábban kiszivárgott specifikációkból és a PlayStation 4 Radeon GCN-architektúrájából kiindulva az Eurogamer szakértői úgy látják, hogy a japánok konzoljának nyers grafikus ereje akár 50 százalékkal is meghaladhatja az Xbox One-ét.

A Just Cause-sorozat készítője, az Avalanche Studios szerint korántsem ilyen nyilvánvalóak a különbségek. A csapat műszaki igazgatója, Linus Blomberg szerint nehéz messzemenő következtetéseket levonni, lévén a fejlesztői konzolokhoz kiadott driverek még gyerekcipőben járnak, s minden egyes új frissítéssel drámai teljesítménynövekedéssel szembesülnek az egyes területeken.

Mint ismert, az Avalanche már javában a következő generációs konzolokra fejleszt, mindkét masina devkitjével rendelkeznek, így első kézből szembesülhetnek az esetleges differenciákkal. Blomberg elismerte, hogy a PlayStation 4 munkakörnyezete érettebb, mint a riválisé, a Microsoftnak van még mit behoznia. A szakember nem aggódik a redmondiak miatt, a korábbi tapasztalatok alapján gyorsan megfelelnek a kihívásoknak. "Papíron lehet, hogy a PS4 nyers ereje túltesz az Xbox One-én, de rengeteg más tényezőt is figyelembe kell venni, így még egy kicsit várnunk kell a végső ítélettel" - tette hozzá.

A csapat kreatív igazgatója, Christofer Sundberg is bizakodik, számára a következő generáció többet jelent a szebb grafikánál, s ezen a ponton nem lát negatív különbségeket. Az új konzolok sikerét az határozza meg, hogy mekkora szabadságot kapnak a fejlesztők abban, hogy a rajongóikat személyre szabott élményekkel kápráztathassák el.

67.
67.
whitee
Én vagyok az egyedüli akinél az lesz a legvégső döntő érv, hogy melyiket lehet flashelni/jailbreakelni/chippelni/modolni?:) Egyébként nálam nagyon szoros a versenyük.. PS1-emet követte a PS2, utána jött az X360 és nem vagyok én sem fanboy. A Kinect cucc tetszik, a kontrollerek így első ránézésre jók, kövezzetek meg az X1 háza is tetszik!:) No, majd kiderül, de sajnos a 12-13 ezres játékvásárlás elég érdekes szitu nálam..
66.
66.
h.jozsa
Szeretnék már látni egy uncharted 4-et....na az majd megmutatja az x-boxnak hogy hól a helye!!!
65.
65.
Raziel
#53: Nos itt az a probléma kedves barátom, hogy nem is lehet összehasonlítani ezen konzolok hardverét egy PC-vel. Ennek egyszerű oka, hogy a PC-nél milliónyi korlátozó tényező van. Többek között már eleve a VGA és a processzor fizikai távolsága memóriakezelés mikéntje stb. A processzorod egy játék alatt nagyjából a műveletek egy negyedét elpazarolja csak arra, hogy összeköttetést teremtsen a VGA-val. Nem beszélve a PC-s grafikus apik minősíthetetlen minőségéről valamint arról, hogy már maga az API is optimalizálatlan az adott hardverre. Szóval az elméleti teljesítménynek végül csak töredéke használható fel. Míg itt egy fix hardverről van szó amit könnyedén lehet optimalizálni. Nem kell tartani, hogy a különböző hardverek "összeakadnak". Sokkal hatékonyabban lehet rendezni a működést is. Egy szó mint száz. nem összehasonlítható a két dolog. A PS4 pedig mindenképpen előnyben van. Bármit is mondjon ez a fejlesztő. Valószínűleg csupán a microsoft kampánya áll a dolog mögött.
64.
64.
Raziel
#27: Nos itt látható, hogy nem értesz a dolgokhoz. A jelenlegi konzolokon nem nagyon van olyan cím ami valóban 1080P-ben fut. A hardverük 720p-hez készült. Sőt néhány esetben(BF3) még a 720P sem jött össze. Csak kissebb nagyobb csalásokkal. Persze most lehet azt mondani, hogy ez nem annyira számít. Valójában azonban számít. Ezek a konzolok a 1080P sztereo 3D 60FPS-nél végetérnek hardvertechnológiailag. Nem is nagyon van szükség otthon nagyobb felbontásra a kanapén ülve. De még lehet ez a sztereo 3D is kicsit nagy elvárás az elején.
63.
63.
LAZLOW20
#61: Gagyi a te agyad az,hülyeségeket lehet máshol is írni,nem kell feltetlenül ide jönni.
60.
60.
adam6751
#59: Annak az esélye hogy xbox one-t vegyek 50%-ról 25%-ra redukálódott. Hála neked. Valószínűleg majd hálás leszek. :D
58.
58.
Zombiekiller6
50% az 50% ha pár évig nem is látszik meg, 6-7 év múlva tuti!
57.
57.
Porcupine Tool
56.
56.
trion96
"Semmi sem lehet rondább mint az Xbox One!" Milyen igaz xD
55.
55.
BrendOoN
Rohadtul ugyanúgy fognak kinézni úgyhogy teljesen mindegy, hogy melyik az erősebb! :) Azonban csak a grafika lesz ugyanolyan. Nem lehet rondább a PS4 mint az Xbox1. Semmi sem lehet rondább mint az Xbox One!
53.
53.
Dercsi
Lehet savazni, de nekem úgy tűnik hogy az egyik kutya a másik eb versenyben sosem lesz győztes, kinek a pap kinek a papné ugyebár ;) Az mindenesetre számomra megmosolyogtató hogy mindkét konzol ami gyakorlatilag mindkettőnél hardverileg szinte ugyan az, már most úgy fel van fényesítve, mintha nem egy ép jelenleg egy erős közepes PC-ről beszélnénk... Lehet mindkét oldalról dobálózni a grafikával, exlúzív címekkel, de itt még senki semmit nem látott semmiből a next géneknél :) Abban viszont biztos vagyok hogy a PS jóval ügyfél barátabb mint a box, ha megtartják eme jó szokásukat sztem simán csúcsra járatják a PS4-et.
52.
52.
Trapyd
Jó hát akkor, majd rakok alá papírt.
50.
50.
Ra1D3n
#27: Jézusom öreg, mit akarsz? Totál felesleges a 4k-s felbontás, ráadásul meg lett mondva, hogy csak multimédiás tartalmak lesznek 4k-ban megtekinthetőek, és a 4k-t tessék úgy kezelni, hogy akkora erőforrást igényel, hogy ha 5 év múlva jönne a következő generáció, az sem támogatná ugyanúgy játékok szempontjából. Nem mellesleg tessék utánanézni, mennyiért dobálják 4K-s tévéket, és mekkora a felhozatal belőlük, és mennyire elterjedtek. Ha ez megvan, hasonlítsd össze ár/elterjedtség szempontjából a 2005-2006-al amikor kijött az X360 és PS3, és hogy akkor mennyi HDTV volt a piacon. Van egy olyan megérzésem, hogy durván nagy különbséget fogsz látni...

A PS4 és X1 ebben a generációban az igazán ütős címeinél 1080p-s felbontást fog támogatni fix 30fps-el, némely játéknál meg 60-al(lásd COD-ok), na meg elképzelhetőnek tartom, hogy a 3D-s támogatást normálisabban megtudják már oldani erre a generációra, kérdés mennyire mennek rá(Gondolom ezt a Sony fogja jobban erőltetni, mint a jelenlegi generációnál is).
49.
49.
unrealnoise
a PS4 erőfölénye főleg a Sony exkluzivoknál fog kijönni. (pl. Gran Turismo 7) Meg később a multi címeknél is... Részemről nem kérdés, hogy PS4, a playstation folyamatosan bizonyít a remek címekkel, a hosszú támogatással, a nyitottabb rendszerrel, és sorolhatnám. Multimédiát fogyasztani (netflix meg ilyenek, ugyanúgy jó lesz a PS4 is, mint az Xbox One - bár ez bennünket nem nagyon érint ugye, hiszen nincs itthon netflix), szóval részemről a játkos múlt és a jelenlegi felhozatal és a köveljövő nagy címei döntenek, ebben pedig bárki bármit mond, a Sony a bajnok.
48.
48.
UrbyG
#47: Ha a Polyphony Digital és Kazunori Yamauchi venné a fáradtságot és csinálna egy jó GT-t PS4-re akkor azt venném meg... :D Így egyszerűen nem tudok dönteni na... Nekem a szimulátorok az igazi System Sellerek...
47.
47.
UrbyG
50% AZ 50% akárhogy is nézzük... Xboxom van de nem vagyok fanboy... Én még a mostani generáció grafikájával is bőven elégedett vagyok, főleg ha abból indulok ki, hogy mennyire gyönyörűnek tartottam anno a CMR 2-t... még Pentium 2-es PC-n... :D Inkább ámulok és bámulok miket meg tudnak ma már valósítani! Már leírtam anno egy másik cikknél is de ide is leírom, ami nekem sokat számítana az kicsivel szebb texturák DE jóval szebb fény-árnyék és füst effektek! Meg minden fusson 60 fps-el ha lehet 1080p ben és ki vagyok egyezve a next-gennel! 4K felbontást ne várjon senki játékokban! Egy nem elég elterjedt még, kettő olyan felobntású játékokhoz a next-gen is édes kevés lesz, három a Sony már a PS4 bemutatón leszögezte a konzol csak multimédiás tartalmak esetében fogja a 4k-t támogatni és ez igaz az Xbox One-ra is! Még a Sony bemutatója után olvastam valahol egy fejlesztő bejegyzését aki azt is megjegyezte, hogy a PS4 fejlesztők szempontjából "jobban kihasználható" (nem vagyok guru nem értek hozzá de ezt tisztán értettem és emlékszek is rá) kérdés, hogy ez mit takar... Az exkluzivok az első egy-két évben még több mint valószínű nem fognak jelentős különbségeket mutatni, de majd ahogy haladunk a generáció vége felé fognak záporozni a szebbnél szebb játékok és több mint valószínű, hogy akkor fog kijönni a PS 50%-a... De sok tényező van itt még... megbízhatóság, árak, élettartam, havidíjak, exkluzívok száma és minősége. És azért a Sony még épphogy csak kezd helyrejönni egyáltalán nem áll fényesen... (értem én az egész cégre nem csak a PS brand-re)
45.
45.
kamgecam
#32: http://gifrific.com/wp-content/uploads/2012/04/joker-clap-hq.gif
44.
44.
PrimYaz00
nem lenne meglepő ha a ps ismét erősebb lenne
43.
43.
Uhu123
Hehe. Ugyan ez volt ps3 és XBOX360 nál is. A nem exkluzivok ugyan úgy néznek ki, az exkluzivok viszont sokkal szebbek PS3-on.
Bocs az ékezetekért, angol billem van.
40.
40.
Yanez
Ki nem tojja le, hogy 50% vagy 100%, a játékok a lényeg! Ezt már a Wii is bebizonyitotta!!! De amúgyis mindenki megnyugodhat, mert egetrengetô különbségek, fix, hogy nem lesznek.
39.
39.
Lorthirash
4k felbontás é érdekes....... sztem mindenki örüljön ha 60 fps kapnak 1080 ba...
38.
38.
supair
#36: Igazad van.Lehet ez tényleg sokaknak gondot okoz.
Türelmes vagyok.Amivel játszani szeretnék eddig is hozzájutottam,ezután is menni fog.Ha letöltesz egy játékot a live-ról,törlés után is bármikor újra letöltheted az accountoddal.10 játékom pedig soha nem volt egyszerre feltelepítve,a káoszt nem szeretem.Persze szigorúan magamról beszélek.Ezért olvasom szomorúan a sárdobálást,felnőtt vagyok el tudom dönteni mit akarok,s nem próbállak meggyőzni sem téged sem mást arról hogy a Ti döntésetek mekkora szar.
37.
37.
HipCross
De istenem... megint megy a szájaskodás, fanboykodás amikor még alig tudunk vmit mindkét konzolról. Örüljenek a PS-esek, még az E3-on járhattok ti is szarabbul. Majd ha megjelent mindkét konzol akkor verjétek magatokat.... jelenleg Xbox360-am van, és most én is várok, hogy a köv. genben melyik lesz jobb, és az alapján fogok választani. Én amúgy simán bevallom, hogy anno azért választottam Xbox360-at mert olcsóbb volt..aztán később a flashelhetősége miatt, de nem bántam meg, eléggé megszerettem.
36.
36.
kanos005
#32: hát de azért akkor lesz vicces ha mondjuk haverodnak lesz egy játéka és már kipörgettet te meg mikkor oda adja még rá kelessz fizetned :O és érdekes lesz ahogy ha lesz 10 jó játékod akkor vehetsz hozzá egy külső vinyot mert kötelező a feltelepítés :S
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...