HWSW: Google - az Android jövője kontextuális

  • Írta: zoenn
  • 2015. május 29.
  • Hardver
Link másolása
Kis frissítésnek ígérkezik az Android M, de csak azért, mert a legnagyobb újdonságok a rendszerről leválasztva érkeznek. A kontextuális keresés önmagában is felforgathatja a mobilos világot - írja a HWSW.

Bemutatta androidos fejlesztéseit, közte az új, "M" kódnéven futó rendszert a Google a most zajló Google I/O fejlesztői konferencián. A tavalyi Android frissítés, a Lollipop rengeteg újdonságot hozott, többek között egy vadonatúj UI-paradigmát is, a Material Designt. Idén a Google nem nyúlt ilyen markánsan a rendszerhez - legalábbis látszólag. A motorház alatt azonban nagyon fontos változások jönnek, amelyek alapvetően változtatják meg, hogy hogyan használjuk a telefonunkat. Ezek nem mind kötődnek az Android M-hez, de mobilos fejlesztések révén ide szedtük össze. Akinek felkelteti az érdeklődését az új rendszer, és rendelkezik Nexus 5, 6, 9 vagy Nexus Player készülékkel, már most kipróbálhatja a Developer Preview verziót. A hivatalos megjelenés őszre várható.

App Permissions - végre, végre, végre.

Végre. Mély levegő: a Google gyakorlatilag teljesen átvette az iOS jogosultság-modelljét. Ez persze nem baj, sőt, a lehető legjobb dolog, ami ezen a területen történhetett. A legfontosabb változás, hogy a felhasználónak beleszólása van, hogy az alkalmazás által kért hozzáférések közül melyeket adja meg, és melyeket utasítja el. Ha nem látja szükségét, hogy mondjuk a Facebooknak hozzáférést adjon a pontos GPS-koordinátákhoz, akkor egy kattintással megvonható ez a jogosultság, ettől a ponttól az app nem kapja meg ezt az információt a rendszertől.

Az iOS-től "nyúlás" nem is ebben, hanem a jogosultságok felvezetésében van. Telepítéskor ugyanis nem önti rá a Play Store az összes jogosultságot a felhasználóra, hogy azonnal döntsön, mihez járul hozzá, hanem az iPhone-os alkalmazásokhoz hasonlóan akkor dobja fel az igényt, amikor az alkalmazás először kér hozzáférést. Így a felhasználó pont ott, pont akkor dönthet erről, amikor az appot már használja, és várhatóan pontosan tisztában van azzal, hogy milyen funkció megvalósításához kér például kamerát, lokációt, vagy bármilyen egyéb jogosultságot az app. Ennek a menet közbeni engedélyezésnek van egy pozitív mellékhatása is, az automatikus frissítések nem akadnak fenn, ha az app egy új jogosultságot kér - eddig mérhető arányban akasztotta a friss verziók terjesztését, ha manuálisan le kellett okézni az új jogosultság megadását.

Az App Permissions szépséghibája, hogy visszafelé nem kompatibilis. A Google bejelentése szerint kizárólag olyan alkalmazások esetén működik a fent leírt módon, amelyek már az Android M SDK-val készülnek - jó eséllyel tehát egy évekig tartó folyamat lesz az átállás, a régi, elhagyott alkalmazások pedig soha nem fogják támogatni az új paradigmát.

Kíváncsi vagy a Google I/O fejlesztői konferencia további bejelentéseire? Olvasd el a teljes cikket a HWSW-n!

10.
10.
mestermagyar
#9: A többésgnek igen, csak arra. Van egy szűk réteg azért aki tudna mondani egyst mást, amire használhatják.

A tablet alapból nem arra van, hogy dolgozz rajta. A tablet a kényelmes "szórakozásra" van: filmek, youtube, netezés, zene stb. (nem mintha az stb mögött rejtőzne bármi is, csak jól néz ki xd)
9.
9.
greenmelon
#8: Azért legalább ha törik-ha szakad opciónak ott van, még ha nem is egy leányálom úgy dolgozni. Meg ha rádugod HDMI-vel külső megjelenítőre és kap egeret/billentyűzetet akkor ilyen célokra már is hibátlan. Az i5/7-es taboknak én se látom értelmét, de androidból is halott az az árkategória, 150-ért árulni olyan tabot amit tényleg csak játékra meg netre lehet használni, elég nevetséges. :D
8.
8.
mestermagyar
#7: Azért néha kényelmesebb azt használni. A windows 8.1-es tablet sem csupa tejföl. Bár elég érdekes lehet érintőképernyőn excelezni meg wordozni, nem is beszélve a modellezésről és a programozásról, de inkább csak érdekes, mint progresszív azon a mütyür képernyőn. Ahhoz inkább laptopot válassz. Az ilyen 100-200 dolcsis atomosak több mint megérik, de a i5/7-es csodák már kicsit messze járnak árban attól, hogy bárki azt vegye egy 100 ezer ft-s laptop helyett.
7.
7.
greenmelon
#4: Lol, miért kéne fostos androidot futtatnia egy wines tabnak? Örülök inkább, hogy a pénzemért egy olyan cuccot kapok amivel lehet is kezdeni valamit, nem csak netezni meg játszani még a százezres modelleken is...
6.
6.
Henry82
#4
Asus tabletrol beszeltem, azon a gyarto szerint lehetseges sd-re atrakni a cuccokat/direkt oda telepiteni, de a gyakorlatban 90%-ban nem mukodik. Jobban utanaolvasva megoldhato, de bonyolult es semmi kedvem ilyesmivel szarakodni, ennek alapbol mukodnie kene, vagy ha nem, a gyartonak egyertelmuen jeleznie kene, hogy sd kartyara csak multimedias tartalmakat lehet rakni, mert ennek tudataban olyan gepet vettem volna, amiben joval tobb belso tarhely van.
5.
5.
mestermagyar
#4: Az android alapból engedélyezi*
4.
4.
mestermagyar
#1: de lehet
#2: gyártó hibája, de megoldható még így is
#3: meh

Egyiknek sincs köze a google-hez. Az alapból engedélyezi az sd-re rakást, meg is néztem a kedvetekért csupaszra csiszolt lollipopon. Nem fostos ""prémium"" telefont kéne venni, mint a csamcsung, a háttyécé, a sanyi, meg az ldzsí. Lenovo, xiaomi, talán a huawei, na ezek tudnak is valamit oprendszer téren.

A windows tablet meg egy egész jó cuccos egészen amíg 100-200 dolcsi, van 2gb ramja, és futtat androidot is.
3.
3.
Lorthirash
#1: Hát igen az ember sokkal jobban járt egy Windowsos tablettel, jóval stabilabbak és gyorsabbak is Androidos társaiknál.
2.
2.
Henry82
#1: Maximálisan egyetértek, kölyök tabletjéhez most vettem egy 32 gigás memórikártyát és csak ezután tudtam meg, hogy csak multimédiát lehet rajta tárolni, játékot, appot nem, így kidobott pénz volt az egész. Bár én is utánanézhettem volna, mielőtt megveszem, de ilyesmire nem is gondoltam. A készülékgyártók is jelezhetnék, hogy a bővíthetőség csak korlátozottan használható.
1.
1.
crytek
Amíg nem megadható hogy akár memoriakártyára is települjenek a cumot akkor takaroggyon a google.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...