Az Early Access nem finanszírozásra való

  • Írta: fojesz
  • 2015. december 23.
  • Biznisz
Link másolása
Az ARK: Survival Evolved mögött álló csapat társalapítója szerint nem szerencsés, ha a fejlesztők finanszírozási formaként tekintenek az Early Accessre, mert a modellt visszajelzések gyűjtésére találták ki.

Az ARK: Survival Evolved fejlesztői nem panaszkodhatnak, az Early Accessben debütált dinós játékból már 2,5 millió példány fogyott, és az egyik első képviselője az Xbox One hasonló kezdeményezésének. Mindez azt is jelenti, hogy az ARK már a korai változat révén ki tudja termelni a fejlesztési költségeit, jóllehet a készítők erre sosem törekedtek tudatosan, és óva intenek attól, hogy valaki finanszírozási formaként tekintsen az Early Accessre.

A Studio Wildcard társalapítója, Jesse Rapczak a GamesIndustrynak adott interjúban beszélt erről: "A modell lehetőséget ad arra a fejlesztőknek, hogy még az iterálás során, relatíve készen adják ki a játékukat, begyűjtsenek egy csomó visszajelzést, fejlesszenek tovább, és így megbizonyosodjanak arról, hogy mire elkészül, olyasvalami sül ki belőle, amit imádni fognak az emberek. Nem kell a rajtig várni arra, hogy kijöjjenek a dizájnnal vagy a balansszal kapcsolatos problémák."

"Arra is alkalmas persze, hogy bevételt hozzon a fejlesztés során, de nem ajánlom, hogy bárki is finanszírozási formaként tekintsen az Early Accessre. Ezt nem szabadna félvállról venni, bizonyos értelemben végleges megjelenésként kellene gondolni rá, ahol már nincs visszaút, mindenképpen befejezzük a játékot és kiadjuk azt.  Amennyiben finanszírozási formaként használjuk, az kockázatokat hoz magával [...], és ha egyre több olyan Early Access-játék lesz, ami nem tud végül megjelenni, a modellnek is annyi."

Egyetértetek vele?

5.
5.
Raam989
A dolog nagyon egyszeru. Ha beta neven adjak ki, akkor azert pofatlansag penzt kerni. Ha ea cimszoval adjak ki, akkor ahogy a neve is mondja, korabban ferhetsz hozza a (beta) jatekhoz, erre mar alapozhatjak azt, hogy penzzel huzzak le az embereket.
Ez majdnem ugyan az mint a kickstarter. Csak itt mar a penzt se kapod vissza, mert kaptal erte valamit.
4.
4.
crytek
Az a nem semmi, hogy örliként már több mint 2.1 millió fogyott belőle pc-n.
2.
2.
petymeg2033
Ez így szerintem elég érdekes hozzáállás. Nem a Demo és Beta az, amire gondolt? "Majdnem teljesen kész játék teszteltetése a publikummal."
Csak mert ha nincs még kész a játék, akkor ahogy ő is mondta, milyen alapon kérnek pénzt? Az ARK pl híresen optimalizálatlan még, közel sincs a kész állapothoz. Nem véletlenül fog majd valamikor jövőre "megjelenni".
1.
1.
TryGun
Hát teljesen igaza van , de ezzel már rég elkésett , tucatjátékok vannak steamen amik early access-be vannak és a mai napig nincs kész pedig már több mint egy éve az stb. Erre az egyik legjobb példa a Don't Starve nevű játék ahol a multi külön early access és fizetni kell érte , pedig annó az mondta a játékot fejlesztő team , hogy ha megjelenik belerakják a sima Don't Starve-be és akiknek megvan az alap ingyenes lesz.... Ez is már több éve és azóta se adták (szerintem sose fogják) elkészíteni a játékot hisz így már bőven több a profit, mint ha kiadták volna. Illetve ha valaki elgondolkodik azon , hogy így a csapat ha ténylegesen fejleszti a játékot akkor folyamatosan dolgoznak rajta és ugye bár így ők hónaponta kapják a pénzt ahelyett , hogy ha már kiadták volna a játékot akkor már nem jönne be nekik pénz csak a következő fejlesztés alatt álló játékból. Így meg jóval több ideig kapják a pénzt és több ideig van könnyű dolguk mintha befejezték volna , hisz egyszerűbb egy játékot örökké foltozni , mint egy teljesen újat felépíteni a semmiből.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...