HWSW: Búcsú a Windows Store-os emulátoroktól

  • Írta: fojesz
  • 2017. április 7.
  • Gyászhír
Link másolása
Formálisan kitiltotta a játékokhoz köthető összes emulátort a Microsoft, az okokról egyelőre csak találgatni lehet - olvasható nagytestvérünk, a HWSW cikkében. A lépésnek voltak előzményei is.

Kitiltotta alkalmazásboltjából a különféle, játékokhoz köthető emulátorokat a Microsoft. A cég a Creators Update érkezésével párhuzamosan változtatott szabályzatán, amely szerint mostantól a Windows Store virtuális polcain semmilyen eszközökhöz (PC, konzol egyaránt) kapcsolódóan nem lehet játékokat vagy játékrendszereket emuláló, vagy emulációra építő alkalmazás.

A fejleményre a Universal Emulatort fejlesztő NESBox lett figyelmes, amelynek szoftverét a Microsoft eltávolította a kínálatból. Utólag kiderül, hogy Windows Store szabályzatának március 29-i változtatása alapján járt el az alkalmazásbolt üzemeltetője. A lépés okairól (egyelőre) nem nyilatkozott a Microsoft, így csak találgatni lehet azokról. Lehetséges, hogy a régebbi játékok ilyen formájú portolását próbálta meg elállni a lépés, láttunk már arra példát, hogy egyszerűen egy korábbi (konzolos) operációs rendszer emulálásával adtak ki újra egy címet.

A lépésnek voltak előzményei is - ezekről a HWSW cikkében olvashattok!

14.
14.
mestermagyar
#10,11,12: Úgy beszéltek minthogyha nem lenne valami kurva népszerű példa ilyenre. Az IOS-ra kizárólag developeri jelentkezéssel lehet tört rendszer nélkül telepíteni külső alkalmazásokat, ugyanúgy ahogy a konzoloknál is.

Az hogy az asztali PC és oprendszerei nem a céges érdekekre épülnek az alapoktól az nem azt jelenti hogy a cégek nem akarják rajta ugyanúgy leuralni a szoftverpiacot mint ahogy a mesterségesen kreált kisajátított platformjaikon tették.
12.
12.
greenmelon
#11: Ja, és a májkroszoft irányítani akarja az életünket, arra megy ki ez az egész játék - ez lemaradt.
7.
7.
mestermagyar
#5: Attól függ mit értünk az előremozdulás alatt. A Windowst a Microsoft apró lépésenként fejlesztgeti abba az irányba, szigorúan a tűréshatáron belül maradva, hogy birtokolja és irányítsa az egész szoftverpiacot. Ez a lépés csak egy újabb lyukat töm be, ennyiben előremozdulás. Majd akkor fog kifejezetten érződni ha a Windows egyes verzióinak esetleg már nem lesz store-n kívül más opció. A tabletes redstone edition egy potenciális jelölt.
6.
6.
Norbiii
Most jól értem, hogy mostantól nem lehet majd pl SNES emulátorral játszani a gépen? Vagy most mi?
5.
5.
ADMlN
#4: Ezt én értem. és az olyan cégek mint pl a Nintendo akiknek a játékait a legyakrabban kalózkodják ilyen emulátorokkal biztos a végletekig hálás a Microsoftnak, de engem az érdekel, hogy ez a lépés milyen szempontból mozdítja elő azon tervüket, hogy egy "teljesen elszigetelt platformra terelje be a usereket". Mert ezt nevezted meg indoknak az első kommentedben, ha jól értettem.
4.
4.
mestermagyar
#2: A játékemulátorok azok tulajdonképpen a régi játékok kalózkodásából táplálkoznak. A cégek jó eséllyel őrizni akarják a a tulajdonukban álló címek értékét. Szerintem akár ez lehet a régi címek DRM-je is. 0-ról írt cracket találsz-e a windows store-ban?

Miért ördögi? A konzolok a mintapéldái és örömmel vennék hogyha a PC-s tömb is arra konvergálna. A konzoloknál sem kell a szabadság, mégis hatalmas a piaca.
3.
3.
Gamelord
Tehát nem lehet hivatalosan csalni ezen a téren? Ebbe mi a meglepő? már régóta kellett volna.
2.
2.
ADMlN
#1: És szerinted az miben segíti ördögi tervüket, hogy programokat tiltanak ki arról a platformról ahova be akarnak zárni?
1.
1.
mestermagyar
Nem kell sokat találgatni róla. A Microsoft folyamatosan készül arra hogy egy immáron teljesen elszigetelt platformra terelje be a usereket. Még nem érződik ez problémának amíg a store-n kívüli appok nem kizárólag "fejlesztés" kifogással működnek, de szép lassan a Windows Store leuralja a rendszert és azután már ahhoz fognak igazodni a developerek.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...