Felemás képet mutat a PC-s játékpiac

  • Írta: zoenn
  • 2017. június 26.
  • Biznisz
Link másolása
Megérkezett a SuperData legfrissebb jelentése, melyből kiderül, hogyan változtak a digitális játékok eladásai tavaly május óta. Habár a bevétel nőtt, a "prémum játékokból" kevesebb pénz csordogál, mint egy éve.

Jó és rossz híreket is szállított a SuperData nevű piackutató cég. Habár a digitális játékpiac májusban 9 százalékkal, 7,8 milliárd dollárra nőtt az előző év hasonló időszakához képest, a "prémium" PC-s címekből származó bevételek 30 százalékkal csökkentek.

Megijedni nem kell, hiszen 2016 májusában jelent meg az Overwatch, amely akkor alaposan megnyomta az eladásokat. A Blizzard shootere még mindig növekszik, a mikrotranzakciókból származó bevételek újabb csúcsot értek el az elmúlt hónapban, amikor is élesedett az Anniversary event.

A május egyik legsikeresebb PC-s címe a PlayerUnknown's Battleground lett - akkor még 2 millió eladott kópiánál jár a túlélőjáték, de egy hónappal később ez a szám megduplázódott.

Végül egy apró érdekesség: a Call of Duty: Black Ops III bevételei májusban meghaladták a friss Infinite Warfare-ét. Ez nem véletlen: élesedett a Zombies Chronicles csomag, de azért egy kicsit furcsa, hogy a kétéves rész lenyomja az aktuális CoD-ot.

Íme, a legtöbb bevételt hozó digitális PC-s játékok májusi listája:

  1. League of Legends
  2. Crossfire
  3. Fantasy Westward Journey Online II
  4. Dungeon Fighter Online
  5. DOTA 2
  6. World of Warcraft
  7. World of Tanks
  8. Overwatch
  9. New Westward Journey Online II
  10. Counter-Strike: Global Offensive
57.
57.
Zoli0507
#55: Persze hogy ne. Egy Dying Light kb èv ezredekkel van előtte, egy walking dead szintèn. A project zomboid egy telòs jàtèknak prìma a munkahelyre utazàs közben
56.
56.
Koloricsi
Ha nem csinálnának ilyen arányban hulladék "prémium" játékokat akkor lehet nem csökkenne az eladásuk.
Meglepetés az, hogy bármelyik cím jobban ad el a CoDból mint az Infinite Warfare??? Ne nevettessetek már, komolyan, az egyetlen indoka, hogy annak bármennyire is mérhető eladása volt az a Modern Warfare túsz miatt volt.
54.
54.
almaspite
#51: Az új wolfenstein. Csőshoter, egy szép graffikával, elfogadható történettel, de egy jó játék. Nem tudom hogyan vannak vele mások, de simán többször ki lehet vinni szerintem.
51.
51.
Rezsidémon
Belgának van az a száma, hogy anno minden jobb volt... jókat röhögök mindig, jól eltalálták a szöveget. Pontosan leírja ezt a hangulatot, ami a kommentekből jön.

Jaj, nincsenek jó filmek, zenék meg játékok :D Hogy a viharba ne lennének, csak az emberek lusták körülnézni kicsit jobban. Nem lehet, hogy megöregszünk, aztan a fiatalkori emlékeket hozzuk mindig vissza, mert akkor éreztük jól magunkat? Nem fanyalogni kellene, hanem nyitott szemlélettel nézelődni. Aki nem talál jó zenét, filmet vagy jatekot mostanaban, annak valami hiba van a rendszerében.
40.
40.
kopic
Seggeszkit miért nem bannoljatok már ?
34.
34.
Formula1fanatic
#28: Most először értek egyet tuco-val, de csak félig, másrészről meg neked adok igazat. A hangulat az ami hiányzik a mai játékokból és a filmekből is, ezek a termékek izzadtságszagúak erősen. Fejlesztők beszélnek a mostani játékaikról olyan beleéléssel és hangsúllyal mintha valami hatalmasat találtak volna fel, már nagyon untat. Hiányzik a lélek talán a termékekből, nem tudom mi lenne a jó szó. Ugyanakkor technikailag már nem elég az amit a HL tudott mivel egy fps-ről beszélünk ami erősen eltud avulni, én sem szívesen ülnék le vele játszani most már. Egy rpg viszont az más, fallout 1-et vagy a második részt a mai napig előveszem időnként. Nem csak rpg része miatt volt a toppon, a világ hangulata egyszerűen fenomenális úgy összességében és nehéz megmondani, hogy miért. Mostanában a project zomboidot szoktam tolni ami egy túlélő rpg, számtalan lehetőség van benne és a hangulata is nagyon ott van, ha majd bekerülnek az emberi npc-k is az csúcs lesz :D Amit még tolok főleg akkor ha muszáj kikapcsolnom az agyam teljesen az a Killing Floor 2 csapat pve egyszerűen tökéletes amire készült, látszik, hogy nem akar többnek látszani mint ami, és még van néhány terület amiben a triplaA-s fps-ek előtt van, pl sérülés model, törmelék és folyadékfizika, és persze a hangulat, addiktív erősen. Dota 2 meg alap, bár ez utóbbinál vannak kisebb nagyobb kihagyások mégiscsak csapat pvp :D
30.
30.
Firsttime
#29: Hát a mai világban elég nehéz lenne a mezőgazdaságot is fenntartani állati erővel. Főleg amilyen méretekben zajlik. Nem tudom nektek mekkora foldjeitek vannak, de egy havi fizumat fel merem rá rakni , hogy inkább felhagynal az egésszel, mintsem most lovakkal kellene szantanod. Ez már nem működik ilyen méretekben.
29.
29.
Shannaro
#28: Mélységesen egyet tudok érteni veled. A nosztalgia az az elem, amitől egy HL-t vagy WoW-ot az egekig magasztalunk a maguk kategóriájában. Persze a WoW igyekezett haladni a korral, de ma már nem az az eget rengető, kultusz MMORPG, lényegesen visszasüllyedt az átlagszintre. A HL-ről ez nem mondható el, mert nincs mai referencia, nem jöttek hozzá a folytatások az évek alatt, így nincs amit a kor játékaihoz hasonlíthatunk, csak a "jó öreg HL" van. Földműves családból származok, ezért nálunk elhangzik néha néha, hogy az emberek régen, lovakkal is megművelték a földjeiket, elvégezték a dolgaikat a ház körül és pihenni is volt idejük. Mára a földművelés is teljesen megváltozott, de gyakorlatilag ugyanazt csinálják az emberek. A kettőt szinte össze sem lehet hasonlítani, holott ugyanarról van szó. Ahogy a játékok is óriásit változtak 2 évtized alatt, mégis mindnek ugyanaz az alapja, de haladni kell a korral. Ha ma megcsinálnák a HL3-at, az emberek azt várnák el, hogy méltó legyen a jelen korhoz minden szempontból, és nem hogy nem elégednének meg az előd kivitelezési technikáival, de fel lennénk háborodva. Az emlékek szépek, meg jók, de a jelenben élünk, jelenkori elvárásokkal.
28.
28.
Firsttime
Elnézegetem milyen sokan merengenek vissza a half life-ra. És mondják azt, hogy a mai Játékok mennyire le vannak butitva. Ezzel egy kicsit vitatkoznék. Először is had szögezzem le, hogy szeretem én is a hl sorozatot. De úgy gondolom semmi másért nem emlékszünk rá vissza így, mint minden idők legjobb fps-e ( ez szerintem nem igaz) , mert ott az a valami, amit úgy hívunk, nosztalgia. És itt ez játszik. Azért gondoljunk csak bele. Mit tud ma jatekmechanikailag felmuatatni a Half Life. Igazából semmit. Az első meg főleg nem. Egy csőshooter, egy közepes történettel, egy akkoriban teljesen átlagos megjelenitessel. Az egyetlen amiben jó volt, az a dolgok egyensulyozasa. Mentél egy kicsit, egy kis ingane stroy elem, aztán lövöldöztel kicsit, aztán megint ingane story. Ezeknek az adagolását tokeletsre gyurta a Valve, és ezzel adott egy olyan flow-t, amit a mai napig felemglegetunk. Aztán jött a kettő, ami vitte ezt tovább, szebb köntösben, új csini karakterekkel, akiknek már a nevüket is megjegyezzük, meg persze a source-nak hála a jópofa fizikai rejtvények. De ettől még az is csak egy csőshooter.
Ezzel szemben egy mai fps nél, már mindenkinek kritérium, hogy jajj csak csőshooter ne legyen, persze kivétel a doom, mert .... Mert nem tudom. Mert az doom, azért biztos. Annyi mindent tesznek ma már egy fps-be is, hogy felsorolni is nehéz lenne. Rpg elemek, nagy bejárható területek stb. Stb. (itt értsd azt, hogy nem egy olyan szűk metszetü pályán mocorogsz, mint a hl-ben, hanem azért elég jól megdagadtak a mapok) tele van nyomva minden használati cuccokkal, bizgentyükkel, lehet pakolni jobbra balra minden szart. Invertory kutya fasza. Jóval bonyolultabb. Komolyan mondom én speciel nem bánom ha alkalmattan felhívja rá a figyelmem a játék, mit is kellene csinálni. Na nem azért mert egy topa idióta vagyok, hanem mert lehet nincs kedvem fél órát azzal elkúrni, hogy kitaláljam. Meg aztán mihez kezdenenk ma ekkora mapokon térkép nélkül. Gyerekek ember legyen a talpán aki Ennyi mindent megjegyezne. Meg ugyancsak azt tudom mondani, hogy nem biztos , hogy lenne kedvem most sárga kék piros meg bugyirozsaszin kártyákat keresgélni, unott fejjel a lehányt texturaju repetitív kocka folyosókon bolyongva. Ezek felett eljárt az idő. És ezerszer bonyolultabb lett minden. Kell a segítség . Szerintem. Nekem legalábbis. De persze abban az időben ez volt. Jó volt, de azert annyira nem. A mai Játékok sokkal jobbak. Minden tekintetben. Az, hogy kezdünk itt is belefasulni nehanynak a huszadik részébe, meg hogy a half Life ra úgy emlékszünk vissza mint az első szerelmünkre, még nem hozza magával azt, hogy egy half Life jobb játék mint egy most Megjelent prey mondjuk. Egyszerűen nem lehet az. Ahogy barney stinson mondaná, csak egy szabály van, ( ja egy :D) az új az mindig jobb. ( persze ez így nem igaz, de jelen esetben fedi a valóságot)
27.
27.
Firsttime
Szerintem sem kell ezen a multis címes listán csodálkozni. Pl nekem is a multizas adja ki a játékidőm hetven százalékát biztosan. Nem mondom szeretem én a witcher 3-at, de azt éppen elég egyszer úgy végig vinni, hogy igyekszem mindent megcsinálni. ( kivéve persze mikor jószívű vagyok azt jól elengedem a bestiait, később ezért nem tudom kimaxolni a potikat.... GRRRRR) , meg szeretem én az uncharted 4-et is, de miután azt is rommá játszottam (3x...), nem fogok nekiállni belátható időn belül. Marad a multi. És azzal meg teljesen egyetértek, amit már sokan megfogalmaztak elöttem, hogy a sava borsa a multinak az, hogy minden egyes meccs más. Lehet ugyanaz a pálya, lehet akár az ellenfél is ugyanaz, ahogy én sem csinálom mindig ugyanazt, ők sem. Ebből meg mindig más szitu jön ki. Meg persze valóban, ott van a versenyszellem. Hazudik az aki azt mondja, nem azért játszik, hogy nyerjen. Hádehonnem komám :D
De persze azt is Megértem, ha valaki nem szereti ezt a világot. ( najó nem értem meg, de elfogadom)
26.
26.
#10: Jól mondod. Agyonscriptelt qte elemmel telepakolt filmeket adnak a legtöbbször, élvezheted a grafikát meg a történetet. Ezzel nincs is gond, én is szoktam néha single címekkel játszani, van ami sokkal többet is ad a fent említett átlagnál. Én valahogy eddig is minden évben találtam emlékezetes címeket, de az igazi nagybetűs játékokat már legalább 2003-4 óta a multi részlegen kapom meg. Sosem játszom kétszer ugyanazt a meccset és ettől igazán jó. Vehetem lazára vagy akár megpróbálhatok első is lenni, lehet fejlődni, haverokkal csapatni.
Érdekes hogy mindig a single fanoknak sír a szája, mintha nem jelenne meg mindkét oldalon elég minőségi játék.
25.
25.
Formula1fanatic
#23: Az eredeti dotával én is játszottam, egy ideig.
24.
24.
Prax
Ott lehet meg valami, hogy anno en 17 eves koromra szereztem egy normalis gepet, most az unokaocsem 9 eves, es mar legalabb 10 eve van elfogadhato gepuk (cserelgetik neha, de kb. Low-mid mind). Tehat o mar wotozik a tobbi kis kretennel, meg a fene tudja miket jatszanak, szerencsere noveremnek van annyi esze, hogy nem koltenek szar p2w dolgokra. Eddig egy ceget tamogattam, az a Grinding Gear Games. Ok nem szarjak le a jatekosokat, gyorsan dolgoznak, ha valamit elszurnak, vagy eppen mas szur el (szerver uzemelteto mondjuk), akkor is rogton oldalas jelenteseket irnak, es bocsanatot kernek. Arrol nem is beszelve, hogy valodi penzbol nem tudsz skineken kivul extra sebzest, vagy mast. Egyedul tabokat lehet venni a stashbe, de 10-20 dollarbol ez is megoldhato, de a jatek teljesen ingyenes, evente egy kisebb, es egy nagyobb kiegeszito jon. Nem potyogok tovabb, sry ha nem nagyon van szerkezete a szovegnek, de utalom mobilrol irni, atlathatatlan borzalom.
23.
23.
Shannaro
#19: Én ugyanezt mondhatnám a LoL-ra, csak nem hinnéd el, mert nem vagyok a haverod. Ismétlem, játszottam a DotA-val, meg ezzel az új verzióval is. Az Dota 2-ről pártoltam át a LoL-ra, mert abban más nem volt meg az a hangulat, mint az eredetiben. Mivel én játszottam mindkettővel eleget, tudom mi a különbség. A Dota 2 térképmenedzsmentje komolyabb a LoL-énál, ahogy a minion- és a goldkezelés is nehezebb feladat, de az Item buildek, skillek, és maga a játék alapja nem különbözik. A gerince mindkét játéknak eléggé ki van csiszolva (már Icefrog kicsiszolta a Dotáét...), az aktuális frissítések pedig csak arra szolgálnak, hogy ne fásuljanak bele a játékosok a változatlanságba, lényegi rework nem történik.
19.
19.
Formula1fanatic
#14: Haverom szokta mondani, aki már elég régóta dotázik és kb 5k mmr-el tolja, hogy mindig tud tanulni újat a dota 2-ben :)
17.
17.
Brenor
#16: És gondolom mások is szenvednek ilyen problémákkal, ezek után nem is csodálkozom azon, hogy sokan inkább konzolon játszanak.
16.
16.
Brenor
Majd, ha kijön az új konzolgeneráció akkor váltok konzolra, mert eddig mindig problémám volt a pc-s játékokkal. Megmagyarázhatatlan fagyások, instabilitások, elromló alkatrészek és a rosszul optimalizált játékok hada fogadott. Nem rég újítottam fel a gépemet és problémáim vannak vele és senkinek semmi ötlete nincs, hogy mi okozhatja. Legközelebb én biztos nem fogok gépet újítani, hanem ha kijön az új konzol azt megveszem, legalább azokkal nincs ennyi probléma.
14.
14.
Shannaro
#13: Dotáztam régen, és tény, hogy hardcore-abb, mint a LoL, de nem olyan sokkal nehezebb megtanulni. Vannak különbségek, de ha egy játékos jó az egyikben, tud hasonlóan jó lenni a másikban is. Ja és a Dota 2 az eredetihez képest egy nem túl jó másolat. Megpróbálták modernizálni, és az újabb generációnak ez lehet jobban megfelel, de a régi motorosoknak nem mindnek tetszik.
13.
13.
Formula1fanatic
#11: Oké, de a dota 2 azért egy másik történet, sok kretén játssza azt is, de azt a játékot nagyon komoly szinten is lehet űzni és nem lehet két nap alatt megtanulni.
12.
12.
Shannaro
#10: Jogos. Néha úgy érzem, az indie játékok többre képesek, mint az ún. AAA-k... Szomorú.
8.
8.
Anonymus11234
Jó példa az idei E3, egy kezemen meg tudom számolni azokat a játékokat, ahol nem a multi kapta a figyelmet.
5.
5.
Mortis
#2: Prey, Torment, Resi 7, Nier: Automata? ezekhez képest pont nem az Andromeda prémium
2.
2.
Kolompár Tarzan
Sztem iden a Mass Effect Andromedan kivul meg egy premium PC jatek sem jelent meg. Igy nem kell csodalkozni, hogy nincs bevetel.
A Steam nyari akcioja, ami most tart, ismet meg fogja dobni a szamokat, de vajon lesz-e eleg uj cim ev vegeig?

Most valahogy kiapadt a fejlesztesi szallitoszalag, ami az elmult 2 evben tenyleg jo es ezert sok bevetel hozobjatekokkal kenyeztetett minket PCn.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...