Kizárólag erőszakmentes eSport lehet az olimpián

  • Írta: gabeee
  • 2017. augusztus 31.
  • Hír
Link másolása
A párizsi olimpiai szervezői megszellőztették már a témát, mely szerint nem elképzelhetetlen, hogy 2024-ben az eSport is része legyen az olimpiának, azonban ennek kemény feltételei lehetnek.

Azt már tudjuk, hogy a 2024-es olimpiának Párizs ad majd otthont, azt azonban még nem, hogy ezen jelen lesz-e az eSport. Voltak ugyanis ilyen felvetések a szervezők részéről, azonban ennek létrejötte még elég ingatag lábakon áll. A napokban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Elnöke, Thomas Bach nyilatkozott a témában.

"Mi a diszkriminációellenességet, az erőszak-ellenességet és a békét szeretnénk hirdetni az emberek felé. Azon videojátékok, amelyek az erőszakról, gyilkolásról és robbantgatásról szólnak, nem összeegyeztethetők az elveinkkel. Itt szeretnénk meghúzni a határvonalat."

Ezzel a kijelentéssel természetesen sok cím kiesett a potenciális jelöltek közül, úgy mint az Overwatch, a Counter-Strike, a Dota 2 vagy éppen a League of Legends, amelyek egyértelműen tartalmaznak olyan összetevőket, amikről Bach beszélt. 

Egyrészt érthető, hogy egy világszinten követett sportrendezvényen nincs helye az erőszaknak (Párizsban meg végképp), azonban ezzel a legnépszerűbb eSport-címek bukják az olimpiai részvételt. Az említett programokon kívül tehát maradnak a sportjátékok, mint a FIFA- vagy éppen az NBA-sorozat, esetleg valamelyik versenyszimulátor. Ezekkel csak az a probléma, hogy közel nem olyan felkapottak, mint a fent említett címek.

Az tehát még messze nincsen kitalálva, hogy mi lesz az olimpia és az eSport közös jövőjével, de az már most biztos, hogy ha lesz is videojáték az olimpián, csak egy viszonylag szűk rétegnek fog kedvezni. Más kérdés, hogy egyébként sem biztos, hogy ott van a helye a programban.

39.
39.
delphijos
#35: A múltor volt itt egy cikk ( talán az Outlast2 betiltásáról ). Ott is írtam, hogy az amit mondasz az nem érv. A nagy többség természtesen olyan mint Te. Belőlem sem lett tömeggyilkos. Amit el kell fogadni, hogy igenis vannak viszont olyan emberek, akik sokkal "gyengébbek" lelkileg, és számukra "veszélyes" lehet egy erőszakos játék, talán csak pont ennyi "lökésre" van szükségük. Nem akarok állást foglalni esport / olimpia / erőszakos játék témában, csak ezzel az érveléssel nem értek egyet.
38.
38.
szinkron
Az a probléma, hogy bármelyiket emelik be előbb utóbb megunják az emberek, nem úgy, mint pl a futást, vagy az úszást stb. És akkor mi van? Egy computerjáték nem él meg ezer évet, fejlődik a technológia, jön újabb, jobb, most pl a PUBG a sláger, két éve hol volt? Szóval mi alapján választanak ki egyet?
37.
37.
hedzsooo
36.
36.
TDavid22
#35: Ez így igaz, de a régi gta-k (1-2) nem voltak ennyire vizuálisak mint a mostaniak.
Bár ez ember függő, van aki nem veszi oktató anyagnak azt amit lát a képernyőn (mint a többség) és sajnos van aki azt hiszi, hogy ez az elfogadott.
35.
35.
Bisur1996
Mi anno nyolc évesen láttuk az Alient utána az Alienst, tíz évesen már a fűrész aktuális része volt terítéken, közben GTA-ban mészároltunk, ment a CS-n is az ordibálás, tizenhárom évesen már felnőtt filmeket sasoltunk, tizennégy évesen meg már meg se kottyant semmilyen "nyugalmat megzavaró tartalom". Mégis felnőttünk, nem lett belőlünk lelki beteg hülye, egészséges normális emberek lettünk.

Most ha egy tizennégy éves bekapcsolja a GTA-t már mindenki kiakad.
34.
34.
TDavid22
Egyébként én sem látom értelmét összevonni a kettőt miért olyan baj hogy külön van a kettő? A forma1-et se teszik be az olimpiába pedig az sokkal menőbb (többen nézik és több pénz én egyébként nem nagyon szeretem) mint a videojáték.
És ha itt tartunk, inkább hasonlít az eSport a forma1-hez mint az olimpiához.
33.
33.
TDavid22
#1: A sakk egy brutális és agresszív játék.. az a célja, hogy kinyírd a másik királyát és a királynő egy assassin igazából. :D és a parasztokat (akik szintén a saját népedhez tartozik) gond nélkül betolják a halálba, hogy előnyt kovácsolhassanak belőle.
32.
32.
Nothing
Minél többet cikkeznek róla, annál rosszabbul hangzik. Ebből gyaníthatóan nem lesz semmi, olimpiai sportág legalábbis biztosan nem, max. összehoznak valami globálisan szervezett bajnokságot a játékokkal párhuzamosan.
31.
31.
BrockSamson
Szerintem tarsadalmi szempontbol meg korai.
Fel kell nonie legalabb meg egy olyan generacionak, aminek a tagjai jatszottak vagy rendszeresen jatszanak, tehat az eletuknek legalabb egy kicsit resze a virtualis jatek.

Emellett kicsit nehezkes lesz ebbol egy olimpiai minosegu hagyomanyt letrehozni, mert a jatekok folyamatosan valtoznak es cserelodnek.

(Amugy csak megjegyzem, a sportloveszet is olimpiai sport, ott sem szamit jelentosen milyen izmos vagy, es milyen az eronleted.)
29.
29.
user101
Ha van benne pénz akkor lesz, ha nincs akkor nem... Azért lássuk be az a 45 millió ( egyszerre 14 millió ) néző, lepkefing ahhoz képest, hogy a riói nyitányt több, mint 1 milliárdan nézték meg ... :DDD

Amúgy Unravel, a saját posztodban kimondtad az ítéletet magad fölött : "... számomra." Egy aprócska pont vagy a gépezetben, 1 ember aki nem számít, így a véleményed sem számít. A számok számítanak, nem a te hőzöngésed... Ha ez kell a népnek akkor ezt kapják. Ha az emberek koncsítát akarnak, akkor azt kapják... Ha barátok köztöt akkor meg azt... Ha pedig surströmming-et... :DDD
26.
26.
Trapyd
#19: Nem maguk a sportágak erőszakosak. Amiről te beszélsz az szabálytalanság, amit büntetnek. A sportágak nem erről szólnak. Más kérdés, hogy maguk a játékosok elkövetnek erőszakos tetteket, amik szabályellenesek és más kérdés, hogy a népszerű esport játékok az erőszakon keresztül vezetnek a győzelemhez.
25.
25.
Firsttime
#10: Pedig míg nálunk hosszú Katinkara mindenki csak annyit mind, ja tök jó úszó, addig dél Koreában egy top starcraft játékos egy legenda, nemzeti kincs, rocksztár, tinilányok nedves bugyijanak okozója. Az, hogy nekünk más a szemléletünk, még nem azt jelenti, hogy nem lehetne őket egy lapon emlegetni. Van akinek más az értékrendje. Van akinek többet ér egy esportoló mint egy rendes sportoló. Mert neki az az érdeklődési köre.
Amúgy Felőlem simán belefér az olimpiaba az esport is. Ha akarom megnézem, ha nem akarom, nem nézem. Ugyanúgy mint Mondjuk a sportlövészetet.
Ha szigorúan az olimpia eredetét nézem, ott nem az volt a kritérium, hogy fizikai sportolók merjek össze a tudásuk. Hanem az, hogy a háborús időket elkerülendő, legyen valami közös megmozdulás ami Közelebb hozhatja a nemzeteket.
24.
24.
Extol
Lehet hogy ez lenne az egyetlen tiszta "sportág" amit drogmentesen végigvisznek
23.
23.
Doc.
Röhej vagy sem, ahogy páran írták, az Olimpiának nem ártana a plussz nézettség. Megjegyezném a tavalyi LoL döntőre világszerte 43 millió ember volt kiváncsi.
22.
22.
Doc.
#15: Nem annyira bonyolult pedig. (olimpiai **játékok**)
21.
21.
#20: Túl kevesen játszanak. Hiába nyomnád a marketinget, alapból az idős korosztály kiesik, míg az olimpiát az uccsó kisnyugdíjas is lesi. Talán a mi 80-90-es születésű generációnktól felfelé tud változtatni ezen, de az is még sok-sok év.
20.
20.
Machiavelli
Hát csatlakoznék az előttem szólókhoz. Az eSportnak nincs helye az olimpián, de mint kűlön műsorszám igen is meg állja a helyét én úgy gondolom. Azért nem nőtte még ki magát igazán mert a társadalmak nincsenek felkészülve. Nagyon sok pénzt kellene ebbe ölni, gondolok itt a szponzorációra, hogy ez nagy szám legyen. Emellett a közszemléletet is meg kéne változtatni sok országban, hogy ennek valós alapja lehessen.
19.
19.
Neo1989
#13: Bach-nak az erőszakkal volt baja csak felsoroltam pár példát. Egyébként az olimpia mint verseny maga is erőszakos. Vízilabdások pl olyanokat bemosnak egymásnak h nem ritka az orr törés, borda törés, bedagadt szem... Persze azzal az erőszakkal ahol tényleg folyik a vér semmi gond ugye ?
18.
18.
Adamknight
#17: A "forrás" után két külön honlapot (magyar, angol nyelvű) másoltam be, csak valamiért eltűnt közülük az enter.
17.
17.
Adamknight
#14: Honnan veszed ezt a kis nézettségi számot, különösen LoL-nál? Ha csak a wikipediát nézem meg a tavalyi világbajnokságról ott is ezt írják: " A döntőt összesen 43 millió ember tekintette meg, egyidejű nézettség rekordja 14,7 millió néző volt, minden eddigi nézettségi rekordot megdöntöttek."
Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/League_of_Legends_vil%C3%A1gbajnoks%C3%A1g
https://en.wikipedia.org/wiki/League_of_Legends_World_Championship

És igen tudom, hogy a wiki sokszor pontatlan, de a hivatalos honlapon is ezek a számok szerepelnek:
http://www.lolesports.com/en_US/articles/2016-league-legends-world-championship-numbers

Ettől függetlenül szerintem se sok értelme lenne olimpiára vinni ezeket a játékokat, ugyanakkor ez az indok, amiről a hír szól, ahogy már előttem kommentelők megfogalmazták: képmutatás.

15.
15.
Hogy mi köze van az olimpiának a játékokhoz, azt nem tudom. Remélem jó nagyot bukik
13.
13.
Yanez
#9: Mi köze az általad felsorolt filmeknek, színészeknek, vallásnak és könyveknek az olimpiához?
12.
12.
Bauff
Kell egy kulon esport olimpia es kesz:) az osszes ilyen jatekot odavinni aztan ennyi
10.
10.
Necreon
#9: Az a baj hogy te most rengeteg mindenre hivatkozol aminek igazából köze nincs a hírhez aminek kapcsán felhozod.

Egyébként én bizonyos fokig támogatnám a dolgot. Szóval örülnék neki, ha olimpia szintű elfogadottsága és elismertsége lenne, de nem szeretném hogy egy kalap alá soroljuk vagy akár egy lapon említsük, nem hogy egyenrangúként kezeljük az olimpiai aranyérmes StarCraft játékos 15 éves koreait és Hosszú Katinkát akinek egy élet munkája van az úszásban.

Mint a melegházasság. Tőlem csinálják, csak ne hívják házasságnak.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...