Mi vezetett pontosan a Visceral bezárásához?

  • Írta: zoenn
  • 2017. október 28.
  • Hír
Link másolása
Nagy visszhangot keltett, amikor az EA szélnek eresztette a Visceral csapatát, a Star Wars-játék pedig egy másik csapathoz került. A Kotaku kiderítette, hogy a stúdió bezárása lényegében már a "kegyelemdöfés" volt.

Múlt héten robbant a bomba, miszerint az Electronic Arts bezárja a Visceral Gamest, a készülő Star Wars akció-kalandjátékuk pedig egy másik csapathoz kerül, ahol újrakezdik a fejlesztést. A közlemény nyelvezete arra engedett következtetni, hogy egy történetközpontú single-player játék helyett a nagyobb nyereség érdekében inkább a multiplayert erőltetné a kiadó. A Kotaku jelentése fény derített arra, hogy mi történt az elmúlt évek során a projekttel.

A magazin névtelenségbe burkolózó egykori Visceral-tagokat szólaltatott meg. Hamar egyértelművé vált, hogy a helyzet sokkal bonyolultabb, mint az elsőre gondolnánk. De kezdjük az elején! Miután a Dead Space 3 nem felelt meg az elvárásoknak, az EA a Battlefield: Hardline fejlesztésével bízta meg a csapatot abban a reményben, hogy egy jól bejáratot frencsájzzal nem lőhetnek bakot. Sajnos nem így lett. Eközben a stúdió egy kis része egy nyitott világú kalózos játékon kezdett el dolgozni, amit elkaszáltak, miután az EA és a Disney partnerséget kötött egy Star Wars-játék elkészítésére.

Innentől kezdve a Visceral bezárása nem egy hirtelen jött döntés eredménye, sokkal inkább egy lassú és szomorú folyamat tetőzése - lényegében az utolsó csepp a pohárban. A Visceralnak soha nem adták meg a szükséges létszámot egy ilyen kaliberű projekt befejezéséhez. A designer, Amy Hennig azt szokta meg a Naughty Dognál, hogy rengetegen dolgoznak a keze alá, nem úgy, mint itt. Hamar világossá vált, hogy a Frostbite motor sem illett a lefektetett designhoz, ráadásul az EA elvárásai is hatalmasak voltak: a kiadó 90 vagy annál magasabb pontszámot szeretett volna viszontlátni a Metacriticen, ami még a legjobb körülmények között is nagyon nehéz cél.

Az sem kedvezett a belsős körökben Ratbag munkacímen futó projektnek, hogy nem olyan eredeti játék volt, mint az Uncharted. A srácoknak folyamatosan konzultálni kellett a Disney-vel, amikor egy új ötletet szerettek volna megvalósítani, ami lassította a munkálatokat. Az emberek azt gondolják, hogy milyen jó Star Wars-játékot készíteni, de ez nem így van.

A Star Wars: Battlefront üzleti sikere sem tett jót a fejlesztésnek. Noha az EA Motive egy ideig ugyan besegített a Visceralnak, de az EA őket is átcsoportosította a Battlefront II kampányát összerakni, ugyanakkor nem engedélyezett új embereket felvenni az Visceralhoz. Az EA Vancouver persze segített a design megalkotásában, de a két csapat szemlélete sokszor összeütközött. Előrelépés történt ugyan, de a játék koncepciójának és a stúdió megmentéséhez kevés volt.

A Ratbag egykori fejlesztője nagyon jól átlátta a helyzetet: Hennig és a Visceral teljes más játékon dolgozott, mint amilyet az EA akart. Utóbbi egy olyan játékban hisz, mint a FIFA Ultimate Team: évekig hozzon pénzt. A Kotaku több tucat perspektívát vizsgált meg, így már nem olyan meglepő a stúdió bezárásának híre, belülről nézve egyfajta "kegyelemdöfésként" élték meg a fejlesztők.

Azt az EA Worldwide Studios fejese, Patrick Soderlund is elismerte a magazinnak, hogy "a játékfejlesztés egyre keményebb" műfaj, az elvárások gyorsabb ütemben változnak, mint azt várnák. Ugyanakkor Soderlund tagadta, hogy a Ratbaget azért törölték volna, mert single playerre kihegyezett akció-kalandjáték volt, hasonlóan az Unchartedhez. A történetmesélés most is nagyon fontos számukra, és a single játékok fejlesztése továbbra is napirenden van náluk.

Kíváncsiak vagyunk, hogy milyen új koncepcióval operál majd a Star Wars-játék!

7.
7.
GAMEROD
Már mindent bezárnak, emiatt van az hogy alig jön ki valami játék évente, de azoknak a háromnegyede is csak folytatás.
6.
6.
PaprikaJancsi
Az Army of Two és a Battlefield nem hiszem, hogy az EA miatt lett rossz :P
5.
5.
crytek
#1: Nagy és jó cégek is adnak ki szart pont az ilyen vezetői mentalítás miatt...

Az EAnak nem játék kell hanem pénztermelő automata ,de sajnos azt még nem találták fel....
4.
4.
maktub
Egy másik cikkben meg azt írták, hogy a pénzt szórták számolatlanul.
3.
3.
ollie92
#1: Szerintem nagyon is tehetségesek, sok mindenbe beleszólt az EA és meg is lett az eredménye. Anno, mikor még csak a DICE tervezőasztalán volt a BF1, EA rögtön elutasította. Kemény menetek árán mentek csak bele. Sajnos az EA-nek sok a befolyása, de a pénzéhségük mind a játékok kárára megy. Igen értem én, hogy ez csak üzlet, de rontsa el a készterméket a mocskos kis mohó mancsuk...
1.
1.
PaprikaJancsi
Szar volt az egész cég, nem kell ezt ragozni.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...