GTA V - még mindig imádják a szigetországban

  • Írta: Shifty
  • 2018. március 3.
  • Biznisz
Link másolása
Visszatérő hír, hogy közel öt évvel a megjelenése után is milyen népszerűségnek örvend a Grand Theft Auto V, így azon már meg sem lepődünk, hogy csak az Egyesült Királyságban tavaly egymillió darab kelt el belőle tavaly.

A Grand Theft Auto V rendszeres szereplője az Egyesült Királyság eladási listájának, és bizony nem véletlenül. Az Entertainment Retailers Association összegezte a Chart-Track által mért dobozos eladások, valamint az Interactive Software Federation of Europe digitális értékesítéseinek adatait, amiből az jött ki, hogy a szigetországban csak a tavalyi évben több mint 1 millió példányt adtak el a játékból. Ami nem kis teljesítmény, legalábbis annak tükrében, hogy a GTA V még 2013 szeptemberében mutatkozott be, először PlayStation 3-ra és Xbox 360-ra, amit később követett egy PlayStation 4-es és Xbox One-os, majd egy PC-s premier is.

Nem csoda, hogy a játékból eddig több mint 90 millió példányt szállítottak l, és így az sem meglepő, ha tényleg érkezne az egyelőre csak pletykált Premium Edition. Persze ez az egész nem lenne így, ha nem pörögne ennyire a GTA Online, ami a mikrotranzakciókon keresztül is rengeteg pénzt termel a Rockstarnak. Beszédes, hogy a Steam adatai szerint az ötödik felvonás még mindig az ötödik legtöbbet játszott játék, amit olykor több mint 60 ezren is nyúznak.

Az ERA felmérése egyébként a legkelendőbb szórakoztatóipari termékekre összpontosult, így az összesített listán Ed Sheeran Divide című albuma végzett. A GTA V a nyolcadik helyen zárt, és csak két másik játék végzett nála előkelőbb helyen.

Ha követitek a brit toplistás híreinket, akkor bizonyára már sejtitek is a két címet. Igen, a FIFA 18-ról és a Call of Duty: WWII-ről van szó, amelyek a második és a harmadik helyen zártak. Előbbiből 2,7 millió ment el, utóbbiból pedig 2,4 millió, ami azért is számít nagyon komoly eredménynek, mert az Infinite Warfare-rel mélypontra került a sorozat. Korábban a Black Ops III-ból egyébként 1,9 millió kópia talált gazdára, míg 2014-ben az Advanced Warfare-ből 1,8 millió darab kelt el, vagyis nagyon bejött az Activisionnek a korszakváltás.

További kontextusba helyezve a fenti számokat: a Destiny második része például mindössze 673 ezer embert hozott lázba, ami az első rész 937 ezres eladásával szemben óriási csalódásnak tűnik. A Star Wars: Battlefront II sem járt sokkal jobban, belőle 658 ezret szórtak szét, míg az első részből simán elkelt 1 millió darab 2015-ben.

5.
5.
#3: Úgy értem a GK (pontosabban Shifty) rontotta el. PS3/X360 -> PS4/XO -> PC a helyes sorrend.
4.
4.
Shifty
#1: Javítottam, köszi!
3.
3.
KőbányaKispest
#2: Szándékos üzleti terv miatt adták ki később PC-re.
2.
2.
#1: Na igen, de még így is elrontották (mint ahogy múltkor is), mert PC-re jelent meg utoljára.
1.
1.
iTomi13
No offense: "először PlayStation 4-re és Xbox 360-ra, amit később követett egy PC-s, majd PlayStation 4-es és Xbox One-os premier is." Eloszor PS3.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...