Kompenzációt kap a The Witcher-könyvek írója

  • Írta: zoenn
  • 2019. február 5.
  • Hír
Link másolása
Bő egy évtizeddel az első The Witcher-játék után a CD Projekt RED további kompenzációt fizet a regények írójának, Andrzej Sapkowskinek. Úgy néz ki, sikerült megoldást találni azok után, hogy ősszel kártérítést követelt a szerző.

Hatalmasan növekedett a The Witcher-sorozat népszerűsége, főleg a 2015-ös Wild Hunt után, amely nem csupán kritikai, hanem masszív anyagi sikert ért el. Joggal érezhette becsapva magát Andrzej Sapkowski, miután egy szerencsétlen szerződéssel, aprópénzért szerezte meg a jogokat tőle a CD Projekt RED még a 2007-es első The Witcher előtt.

Az író nem hitt benne, hogy a játék sikeres lesz, ezért inkább egy fix összeget kért, ahelyett, hogy az eladások után jutalékot kapott volna. Októberben a regények írója jogi útra terelte az ügyet, és 16 millió dolláros kártérítést követelt a fejlesztőktől.

Nos, a Puls Biznesu értesülései szerint a két fél a közelmúltban békés megállapodásra jutott, a CD Projekt RED ismeretlen összegű pénzbeli kompenzációt fizet pluszban Sapkowski munkájának elismeréseként.

Hozzátennénk, a lengyel törvények a szerzőnek kedveznek: ha kellően nagy a különbség szellemi termék jogainak eladása és az abból származó bevétel között, akkor utólag lehet változtatni a szerződés feltételein.

75.
75.
delphijos
#73: Jó, persze van az a fix összeg is ami után lehet hogy leszarja hogy lehet hogy több lett volna a pénz ha százalékot kap :)
73.
73.
Max3000
#72: Mondjuk erről nevetve R Downey jut eszembe.Biztos ami biztos, a film költségvetésének a 25 százalékát kéri el,különben nem vállalja.(marvel filmek)
69.
69.
delphijos
#61: Attól hogy itt “prolizol” ( úgy fest fogalmad sincs mit jelent ) még nem lesz nagyobb nyomatéka annak amit mondasz. Kb. senki nem kérdőjelezte meg egy szellemi / kreatív munka értéket. Csak ilyen körülmények között egyszerűen a “másik oldalon” nem lehet “tervezni” ha ott lebeg a fejed felett hogy egy szerződést UTÓLAG ilyen hivatkozással meg lehet változtatni. Képzeld mi lenne, ha fizetnéd az adót, és ha az állam látná hogy kurvára megy az üzlet, szólna UTÓLAG hogy ha ilyen jól ment, akkor neked mégis tobb százalék az adó. ( a példa nem az esetre analógia természetesen ,hanem arra hogy mennyire nem lehet így tervezni ) De persze a KOCKÁZAT a tiéd.
66.
66.
Juha
#65: Vége lemaradt:
"-Ezt kérted, nem?
-Nem
-De, cikkszám szerint ez az.
-Akkor rossz a cikkszám
-Az kizárt. A gyártó adta meg
-De nekem ablaktörlőkar kell, ez pedig egy komplett hátsó tengely
-Akkor fizesse ki, és reklamáljon a gyárnál
-a gyár bezárt
-bezárt? Akkor mit csináljunk ennyi komplett hátsó tengellyel?
-Most írt az ablaktörlő feltalálója, hogy szeretne részesedést az ablaktörlő karok kiemelkedő eladásából.
-De mi most tengelyeket adnánk el
-Le van szarva, kifizetjük azt, max. a fontosabb részek gyengébbek lesznek, végülis mi a fontos az életben... A PÉNZ"
65.
65.
Juha
#57: #57, #58 csak annyit mondtam, hogy ha valamire kezet ráztam/aláírtam, akkor utólag nem hozok fel mindenféle jogszabályt, hogy "mánpedigazúgyvan", ha csak nem a létem múlik rajta.

Ezt ti nem értitek, ha mindenkit kihasználnátok, akit értek, legyen az akár legális is.

Ennyi a különbség közöttünk, remélem egyszer megértitek, milyen is nyugodt lelkiismerettel lefeküdni.

De ilyen hozzászólások után nem kötnék veletek üzletet, az is biztos, mert az etikus kereskedelem számotokra is ismeretlen (Itthon ez sajnos jellemző, pl. alkatrésznél, mindenki gyökér, és nem is ért hozzá).
64.
64.
Max3000
#61: Igazából ennek meg semmi köze ahhoz,hogy ki milyen értéket lát és miben.Nem tudom,hogy tudtad összefűzni a két dolgot.
63.
63.
Max3000
#61: Ott bukik meg az egész gondolatod,hogy tisztességes korábbi üzlet volt,amiben felajánlották a RÉSZESEDÉS lehetőségét is,ami mára már nem csak 16 millió dollárt jelenthetett volna............

Kár ezt csűrni csavarni egy makacs buta hozzáállást művelt ahol ráadásul egy nevetséges törvény védi az ilyen hülyéket.Egy nagy üzletben mindig mindenkinek kockára van téve a pénze,a cdpr sem tudta,hogy mennyire lesz sikeres,sőt még a witcher 1 után is elég szarul álltak.Szóval még az sem kifogás,hogy az öreg ezt meg azt nem tudta.Senki nem tudott semmit,az ilyen üzletben senki nem jós.
62.
62.
SLi
#60: Ő nem befektető volt vagy producer hogy kockáztasson meg bízzon a sikerben, marhaság ezt rajta számonkérni.
egyszerűen élt a törvényi lehetőséggel, az hogy lengyelországban hülye törvények vannak nem meglepő, de nem ide tartozik.
59.
59.
Max3000
#48: Gondoltam magadtól is lejön,hogy milliós céged van a példában és nem fillérekkel tolod.Bármennyire is fáj,az is álszent aki az öreget támogatja.Tuti hogy nem annyira lennél ilyen pozitív,ha neked kellene perkálni.


A Jogi nézetedre meg reagálni nem tudok.Persze mindenkinek joga van ahhoz,hogy mindent jó szemmel nézzen és toljon a világra.
57.
57.
Ooorky
#55: Hülye példádból is látszik, hogy fogalmad sincs miről van szó.
56.
56.
delphijos
Szerintem tényleg álszent dolog azt állítani hogy nem csinálná az ember. Főleg hogy - tetszik nem tetszik - a törvény is lehetőséget ad rá. Biztos én is “mentem volna a milliókért”

Ugyanakkor így , “külső szemlélőként” én sem érzem ezt tisztességes eljárásnak. Ha bárki a Lengyeleknél vesz valami jogot, akkor állandóan készüljön hogy ha “bejön” akkor a másik tartja még a markát. Viszont a kockázat meg az övé. Gondolom ha oltári bukás lett volna a játék , az író nem adta volna vissza mondjuk a pénz felét, azon az alapon hogy “szar volt a világ, nem ért ennyit”
55.
55.
Juha
#54: Bazki, egy "postást" megbízol azzal, hogy vigye már el a könyvedet postán x címre, nem sikerül. Megbízol egy másikat is, az sem sikerül. A 3.-tól már kérsz 5ezret, mert úgysem fog sikerülni, cserébe a borravaló az övé, erre beüt, és abból vígan megvan. Erre visszakéred a borravalót, mert nem hitted, hogy ilyen sok. Pofám leszakadna. Esetleg kérném, nem követelném.(habár itt is lement ez a kör, nem tudhatjuk)
54.
54.
Ooorky
#49: Nem CDPR volt az első aki Witcher játékot akart csinálni.
Konkrétan 3. csapat volt.
De a 2. után nagyon nehezen ment bele az üzletbe, ugyanis az előzőre százalékosan szerződött, csődbe ment a csapat és ő is eladósodott a hitel rá eső része miatt...
Ezért mondta nekik, hogy adják oda neki ami éppen a zsebükben van és menjenek.
Utólag meg amikor a CDPR a több 100 milliós nyereséggel villogott joggal érezhette magát becsapva.
52.
52.
Yanez
#50: Te most komolyan egy ilyen példával jösz? Hihetetlen! Itt most milliós cégről, dollár milliókról, jogokról és törvényről van szó. Mintha az időjárásról beszélnél.
51.
51.
Fata Morgana
50.
50.
Batman
#49: Pontosan. Sokszor volt, hogy olcsón adtam valamit aztán utólag bántam (lásd iPhone-ok, régi macek) de soha nem mentem oda senkihez, hogy meggondoltam magam.
49.
49.
Juha
#48: Az erkölcs barátom, az meg erkölcs. Engem becsületre neveltek, nem jogásznak: ha egyszer megegyeztem valakivel, és az tartja a szavát, akkor én is mindenáron megpróbálom. Ha már megélhetési gondok lennének, akkor lehet én is utánanéznék egy-két dolognak, de ez itt szimpla suttyóságnak tűnik, amivel a szerző egyik újonc ügyvédje feltörhetett.
48.
48.
Yanez
#32: A példád úgy lenne a helyes, ha lenne milliós cégem, mint a CDPR. Ha pedig már a jogokra/törvényre is köpnénk, hol tartanánk most? A törvény barátom, az törvény. Amikor -valakinek joga van rá, akkor joga van rá. Ennyi.
46.
46.
Max3000
#44: Ez is álszenteskedés.Nehogy megmagyarázd már,hogy te vigyorogva álltál volna a dolgokhoz...........
45.
45.
Max3000
#43: Na ezt meg már honnan rángattad össze,hogy a cdpr nem tudott erről a nevetséges törvényről?Egyébként te az a típusú ember vagy akinek tök mindegy mit kiált ki a törvény,bólogatsz mindenre mint a jó rab?

Még a cdpr sem számított arra,hogy ekkora siker lesz a játék,ők is orosz rulettben játszottak.
44.
44.
Fata Morgana
#43: UI.
Meg nehogy már fájjon több száz millából szaros 16-ot kicsengetni.
43.
43.
Fata Morgana
#40: Na másik aki nagyon okosnak képzeli önmagát.

Az ok. hogy az öreg nem üzleti zseni, de hogy erről a törvényről nem tudott a nagy hatalmas "über fabriker " CDPR sem a kiadó jogi képviselői az kinek a szegénységi bizonyítványa???
41.
41.
Batman
Azért arra majd kiváncsi leszek, hogy jön-e új witcher játék ezek után.
40.
40.
Max3000
#37: "Mint látod Lengyelországban nem úgy van mint "kis hazánkban" "nem fordul a testvér testvér ellen" figyelembe véve a törvényt barátként megegyeztek egymással peren kívül."



ÓÓÓ sírva ne fakadjak drága...Lengyelországban nem fordulnak egymás ellen a milliókért,nem fenyegetőznek perrel és nem védi törvény a hülyéket......
38.
38.
ironyman
Micsoda szemétláda. Én soha nem használtam volna ki egy ilyen gonosz törvényt hogy ilyen gonosz módon meggazdagodjak. Remélem a CDPR azért nem fog csődbe menni.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...