Az EU az iOS-en is kötelezővé tenné a sideloadingot

  • Írta: fojesz
  • 2022. március 28.
  • Hardver
Link másolása
Már csak az Európai Parlamentnek kell jóváhagynia az úgynevezett Digital Markets Act jogszabályi keretrendszert, amely arra kényszerítené az Apple-t, hogy az iOS-es eszközökön is lehetővé tegye a külsős alkalmazások telepítését.

Már csak az Európai Parlament jóváhagyására vár az úgynevezett Digital Markets Act (DMA), amely így október elején élesedhet majd leghamarabb. A DMA-nek többek között egy olyan hozadéka is lenne, hogy kötelezné az Apple-t arra, hogy elérhetővé tegye az iOS-es eszközökön a sideloadingot.

Az Apple termékeire ugyanis legálisan csak és kizárólag az App Store-ból tölthetünk le alkalmazásokat. A DMA révén megnyílna az út a third party appok és a third party alkalmazásboltok előtt is, így többek között az Epic Games is visszajuttathatná a Fortnite natív alkalmazását az iOS-es eszközökre - legalábbis az Európai Unió területén.

Az Apple hivatalos álláspontja az, hogy biztonsági okokból nem érhető el a sideloading a termékein.

12.
12.
HMoody
#11: Egyedül a Samsung Knox hiányozna.
Amúgy Ooorky pont jól elmondta. Akik verik magukat az iOS zártsága miatt, azok nem értik az iPhone lényegét. Az nem az otthon játék meg hobbifelhasználás. Üzleti életben nem véletlenül csak azt használják szinte. Az rendszerszintű zártság és MDM együtt szavatolja, hogy biztonságos rendszer. Ezt akarja az EU most nagyon okosan szétbombázni és megnyitni az utat a hackerek előtt. Ez egy nagyon gáz lépés.
Üdv, egy mobil fejlesztő
11.
11.
delphijos
Ja, mondom nem kell ezen vitázni, mindenki használja ami neki a legjobban bejön. Ennek ellenére azért több ismerősömet megkérdezem aki Android-ot használ ( és ők is nyomják a “korlátoznak” szöveget ) hogy mi az a különleges dolog amit Androidon használnak és NÉLKÜLÖZHETETLEN , de IOS-en meg nem megy ? Konkrétumot egy se mondott. Nekem Androidon olyan app-ok hiányoznának mint a Procreate, az Affinity Designer , Sharp3D…. Bár tény hogy ezek se általánosan mindenki által használt cuccok.
6.
6.
delphijos
#5: Persze nem akarok ebből hitvitát, mert nem vagyunk egyformák, de pár éve váltottam IOS-re, és semmiféle hiányt nem érzek , egy percre se jut eszembe hogy “úristen mennyire korlátoztak”. Inkább kényelmesnek tartom hogy ha jön frissítés pl. akkor tudom hogy nekem is jön. És nem a gyártóra kell várni ( ha megcsinálják egyáltalán ) , vagy főzött ROM-al matekozni…. Amit én elvárok egy okostelefontól azt tudja.
5.
5.
Heldengeist
#1: Tessék, megjavítottam neked:

*ios tulajdonsága pont a zártság...

#2: Nyitva van az így is, nálluk is rendszeresek az ilyen dolgok és Androidon is arányaiban nagyon kevesen használnak nem Google Play-es alkalmazást.

Az viszont 100% igaz, hogy akinek erre igénye van, az eleve nem gondolkodik IOS-ban, mert a rendszer zártsága egyéb területeken is tűlságosan szűk határokat szab.
4.
4.
dcba
#1: Erre talaltak ki a jailbreak-et :)

Amugy Androidon is egy beallitas, hogy engedelyezed e a 3rd party appokat, igy ha ezt be is vezetik, akkor is ha nem akarod hasznalni, akkor siman default-on hagyod es akkor marad az Appstore.
3.
3.
delphijos
Akinek ez hiányzik, az úgyse IOS-t választ. Az EU mindig olyanba nyúl bele amibe rohadtul nem kéne. A fontosabb dologon meg csak a taknyolás megy.
2.
2.
Slik
ja aztan pont az ilyen fantasztikus dontesekkel nyilik meg az ut az adatok feltoresehez, lopashoz, virusokhoz stb...
1.
1.
Ooorky
Faxért kell minden szétqrni, ios előnye pont a zártság...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...