Just Cause 2 Demóteszt

  • Írta: Daks
  • 2010. március 15.
Link másolása
Egyedi szabású olasz kabát, arany borítású 45-ös, zselézett haj és krokodilbőr cipő. Ez bizony nem lehet más, mint Rico Rodriguez, a CIA titkos ügynöke, aki újra visszatért, hogy a demokrácia igaz kardjával lesújtson a népsanyargató diktatúrára. A főhős és a cél a régi, a helyszín viszont ezúttal nem más, mint a gyönyörű vidékeiről és romantikus tengerpartjairól híres, dél-kelet ázsiai Panau.
A comrade két hét múlva teljes erőbedobással indul felszabadítani a trópusi kis szigeteket, a nemrég megjelent demónak köszönhetően viszont már most belekóstolhatunk a kalandokba. A PSN, Xbox LIVE és Steam rendszerekről beszerezhető, 30 perces időlimittel ellátott ingyenes változatban egy gigászi méretű, több mint 90 km2-en elterülő, sivatagos területen randalírozhatunk, ahol három bemelegítő küldetés vár ránk, hogy bizonyítsuk, igenis érettek vagyunk a forradalom élére állni.
 

A Just Cause 2 az elődjéhez hűen ezúttal is teljesen szabad kezet ad mindenben. Egy igazi sandbox anyaghoz van szerencsénk a személyében, a játékmenet stílusa pedig leginkább talán a Grand Theft Auto és a Mercenaries sorozatokra hasonlítható, vagyis azon kívül, hogy szabadon kalandozhatunk a nyílt terepen, még a küldetéseket sem kell teljesen lineáris sorrendben végrehajtanunk, legfeljebb csak annyira, hogy az ne menjen a történetmesélés kárára. Az ötlet tehát ismét remek, most viszont lássuk, hogy pontosan mit is kaptunk ezúttal.
 

A demó erősen megvágott nyitójelenetében megismerhetjük az igen csábos, ám annál gyengébb angoltudással büszkélkedhető Bolo Santosi kisasszonyt, aki vélhetően az egyik megbízónk lesz majd a jövőben. A félpercesre sem tömörített bevezetőben aztán felszáll a helikopterünk, a sivatag fölé érve Rico pedig egyszerűen kiveti magát a semmibe, és már indulhat is az akció. A feladat nem más, mint akkora káoszt okozni a környező falvak kormányérdekeltségeiben, amekkorát csak tudunk. Benzinkutak, víztározók, propagandatornyok és rakétasilók vannak a listánkon, a szabotázs viszont nem egyszerű, hiszen ahogy kilőjük az első golyót, máris befarol elénk a nemzetőrség valamelyik terepjárója, hogy egy csapat keménykötésű gépfegyveressel megállj parancsoljanak a tombolásunknak.
 

Ami piros, azt támadhatjuk bátran. A célpontok és a katonák mindegyike büszkén viseli a nemzeti vöröset, megkönnyítve dolgunkat az azonosításban, de hát ilyenek ezek a diktatúrák, ha ez a nagy Pandak Panay kedvenc színe, akkor nem számít holmi álcázás és katonai stratégia, pirosnak kell lennie mindennek. Ha pedig a rombolós bemelegítő küldetésben elértük a célként kitűzött 4000 káoszpontot, señorita Santosi máris felkeres minket, két további megbízást felkínálva. Az első egy kis móka, amiben repkednünk kell egy keveset, a második viszont kőkemény akció, melynek első részében egy katonai bázist kell támadnunk, a végén pedig egy konvojra lecsapva a feladatunk elrabolni és megölni egy magas rangú, jól őrzött tisztet.
 

A játékban ezúttal is nagy szerepet kapott az akrobatika. Kimászhatunk az autó tetejére, átugorhatunk a minket üldöző másik kocsira, de egy szakadékhoz érve még kinyithatjuk az ernyőnket is, biztonságos magasból végignézve, ahogy járgányunk a kísérettel együtt a végzetébe száguld. Rico egy igazi kaszkadőr, aki nem ismeri a félelmet, ha úgy tartja kedve, még a repülő szárnyára is kiül menet közben, hogy onnan sorozza az ellenfeleket, de legnagyobb segítségére minden kétséget kizáróan az a csáklya van, mely odatapad minden felülethez, és aminek köszönhetően valódi pókemberként tud közlekedni, kijátszva a legkeményebb ellenfeleit is. S noha a játékszer igen hasznos kiegészítője kelléktárunknak, sokszor sajnos annyira elrugaszkodik a valóságtól, hogy az már a játékélmény rovására is megy. Egy lövéssel felhúzhatjuk magunkat a legmagasabb torony tetejére, folyamatosan magunk elé lövöldözve pedig valósággal gyorsabbak vagyunk, mintha autóval közlekednénk. Hát hogy gondolhatták ezt komolyan a tisztelt svéd fejlesztők?
 

Noha a Just Cause 2 sokat fejlődött, szebb lett a grafikája, és javítottak a mesterséges intelligencián is, még mindig magán viseli azokat a gyermekbetegségeket, amiért már az előző részt sem tudtuk komolyan venni. Nincs fedezékrendszer, nem lehet rendesen kitartani a fegyvert, ide-oda szaladgálva kell lövöldözni, az autók pedig úgy pattognak, mintha csak gumiból lennének. A fizika nagyon gyenge, egyedül talán csak a karamboloknál érezzük azt, hogy egy igazi vasban ülünk, ami pedig engem nagyon idegesített, az a rongybabás ragdoll elesés, ami legutóbb talán az UT 2004-ben volt menő. Ha fejre állunk egy autóval, akkor Rico nem kimászik az ajtón, hanem valósággal kiesik, de hasonlóan eszméletlenül terül el egy motorbaleset után is, egyáltalán nem védve magát a sérülésektől. Mondanom sem kell, hogy miután lezajlott az animáció, hősünk teljesen frissen pattan fel még akkor is, ha előtte arccal lefelé végigszántotta a betont, de hát Rico kemény fickó, lássuk be, nem kell őt félteni holmi karcolásoktól.
 

Amennyit láttunk a játékból, előzetesen egy erős 7-es, maximum 8-as értékelést jósolok neki, de ki tudja, ha a sztori és az új atmoszféra hosszútávon jó lesz, Zoenn papa talán még ennél jobbat is adhat majd a tesztjében. A Just Cause 2-vel egyelőre viszont nem vagyunk teljes mértékben elégedettek, a játék megörökölte az előd gyengeségeit, és bár Rico története alapjaiban szerethető, könnyen lehet, hogy a játék vesztét megint a gyenge kivitelezés fogja okozni. Nem szabad viszont előre temetni a játékot, mi biztosan megvesszük és végigjátsszuk, de az is teljesen tuti, hogy nem PC-n, szenvedjen csak a Windows 7-tel és a rohadt DRM-mel az, aki kitalálta, mi nem kérünk belőle. Viva la revolución, testvéreim!

Kapcsolódó cikkek

29.
29.
xinosz
#25: responze, nemtom miért gyenge, vagy csak neked nem tetszik! Kevés játékot láttam, ahol ilyen szépen néz ki a terep, még a GTA IV sem ilyen szép, esetleg valóságűbb!
28.
28.
hedzsooo
27.
27.
xinosz
Jó a játék, lehet élvezni, mozgalmas, szép, habár a fizikán van mit csiszolni, a robbanások elég jók, de nem élethűek, a roncsok hamar eltűnnek, 4-5 mp múlva, a járművek guruló dobozok! Össze kéne kombinálni a Just Cause 2-őt a GTA IV-el, meg megcsinálni minden épületet rombolhatóvá, a robbanásokat, a rombolást tökig megcsinálni, az lenne ám a játék!
26.
26.
adriano28
hát ezt megszivták azok akiknem Windows XP jük van mert rajta nem megy :S:S csak vistán meg 7-en

25.
25.
responze
...összefoglalva elég gyenge.
24.
24.
SpecialSam0
Én régóta várom de nem nagyon szeretnék benne csalódni mert az első része nekem tetszett :D
23.
23.
klemid
Demót megint kipróbáltam és most küldetésekre koncentráltam. Nagyon jó GOW III után ez lesz a következő játék amit beszerzek.
22.
22.
Pukhi-zik
ez egy könnyed lövölde..
21.
21.
MoBo
Hát igen a demóját kipróbáltam és a grafikája tetszett. De maga a játék hát nem is tudom nem tudnak összehozni 1 jó játékot
20.
20.
Hunszi
tényleg jó a játék csak sajnos nagyon elrugaszkodik a valóságtól és amint a cikkben is benne van ez nagyon rányomja a pecsétjét a játékélményre...bohockodni jó benne de másra nem annyira nem köt le annyira a küldetés vitel mint pl a gtaban itt a hadsereg is rád jön s 5perc alatt szétszeded az egész bandát...a mutatványaiddal de ennek ellenére tetszik a játék nem lesz kedvenc de nem olyan rossz...
18.
18.
Daks
#17: A víz alatt asszem már egy % méri, hogy mennyi levegője maradt, a talpra esés viszont alap, az unlimited ejtőernyővel együtt :)
17.
17.
Juraviel.Ihuan.Bed
Daks, itt is, akárcsak az első részben, simán lélegzik-e a víz alatt,nem kell felmennie levegőt venni, és elég, ha egy méterrel a felszín felett nyitof ki az ejtőernyőt, és talpra esik, sérülés nélkül? :D



Mert ezek tették pl. szuperemberré az első részben. :D
16.
16.
JcGross
Szerintem egész pofás kis játék. Biztos sokaknak tetszeni fog.

A legjobb benne az autók törése, meg mikor lehajtasz egy hegyről. Aztán meg még mikor egy hegyoldalról leugrassz, és Rico meg gurul lefele. Az a kedvencem.
15.
15.
dzsiádzsó
Mennyi újdonság van benne, mégis még az előző is jobban megfogott, valahogy erőltetettnek érzem, és unalmasnak, egyedül a szabad ugrás tetszett.

Egyszerűen amatőr munka, grafika és a néhol a körítés jó, de 2010-ben annyira telített a piac, hogy nem lehet kiadni ilyen irányítással, főleg a kocsikra gondolok, ilyen MI szinttel, ennyire igénytelenül odahányt storyval valamit. Grafikája pl a víz az 1 ben sokkal jobb volt. Fegyverek ha már valami idétlen bohócokra lövöldözgetek élvezetet adnának de nem, egyszerűen nem érzem őket, nem élvezet használni őket.

Ebben a játékban továbbra is egyetlen egy dolog van eltalálva a gyönyörű környezet, egy-két jópofa ficsőrrel pl szabadesés, de ennyi.

Acalanche vagy milyen motor viszont csillagos 5s, kb 4-5 km magasra emelkedtem, amúgy még ment volna, nem tudom milyen magasra enged a játék, és az összes szigetet kipakolta elém, ilyet még soha nem láttam, tényleg parádés a grafika bizonyos területeken proba alázza UE3, vagy Cryengine-t, de csak néhol, nem kell azért túlvizionálni ezt se..
14.
14.
Killerbee
Mondtam is korábban hogy ehhez a játékhoz pont elég egy demó. Jól kiugra-bugrálod magad néha aztán annyi.
13.
13.
Slik
12.
12.
Scoo
Szerintem a demo fél órája bőven elég nekem ebből. Szépnek szép, de maga az akció elég rossz. A lövöldözés béna, az pedig, hogy hozzálehet láncolni az ellefelet egy feloraabnó hordóhoz és hasonlók a harmadik eset után már nem érdeksek. Ráadásul szerintem probléma lesz a játék változatosságával is. Előre mondjuk ne ítéljem el, de szerintem a küldetések legtöbbje egy kaptafára fognak épülni. Szóval álam ki fog maradni a teljes game.
8.
8.
Maxxer
engem nemfogott meg a demo ,szépnek szép de ennyiben kiis merül
6.
6.
sgabo09
Szerintem is egy erős 7-es, a 8-as az már túlzás lenne a demo alapján :D
5.
5.
wildláma
az előzőben nekem csak a vezetés nem tetszett, nagyon nehezen kanyarodott, vagy ment nem is tudom, egyszerűen elrontották. de csak a vezetést, a játék maga élvezetes, és nem muszáj mindig a realitás felé kanyarodni, jó ez így :D
4.
4.
Daks
Az előző rész nagy kedvencem volt, látszik is, a 8.5-ös értékelésen :).
3.
3.
Anti4730
Nekem nagyon bejött, és fizikája szerintem nem rossz, a robbanások gyönyörüek, meg mondjuk ha ilyen rakétás jármüvel belelövünk a fák közé, akkor eldőlnek, meg egyes épületek rombolhatóak is, meg az nagyon faszán néz ki, mikor nagy sebbeségnél hirtelen felborulunk, szóval szerintem a fizikája kifejezetten jó. A grafikája pedig gyönyörü, és rengeteg baromkodási lehetőség van benne, ezután már a gta4 baromi unalmas.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...