XCOM: Enemy Unknown előzetes

  • Írta: InGen
  • 2012. január 28.
  • előzetes, xcom: enemy unknown
Link másolása
Bázisépítés, kutatás-fejlesztés, egységek felszerelése, menedzselése, politika, kihallgatások, technológiák megszerzése, körökre osztott akció. Az UFO-sorozat annak idején olyan összetettséget és kidolgozottságot képviselt, ami ma már szinte elképzelhetetlen.

Ráadásul mindezt úgy sikerült elérnie, hogy átlátható és játszható maradt. Furcsa, de egyben valamennyire érthető is, hogy néhány közepesen gagyi próbálkozás után nem nagyon készült igazi, AAA-kategóriás folytatás. Egészen mostanáig. Az UFO: Enemy Unknown indította el a legendát, majd pár hónappal később már érkezett is folytatás, melybe időhiány miatt nem tudtak igazi újdonságokat beletenni. A környezet megváltozott: míg az első részben a felszínen harcoltunk az Földet leigázni próbáló idegenek ellen, addig az UFO: Terror From the Deepben a rosszarcú földönkívüliek már a víz alól próbálták megnyerni a háborút.


A grafika komolyabb lett, a hangulat, ha lehet, még sötétebb és baljósabb. És azok a zenék, azokat sosem lehet elfelejteni. Egy-egy küldetés simán kihozta belőlünk az ebédet az első fertályon, nem is volt szükség hosszas emésztésre. Mindenki legnagyobb örömére pár nappal az újév megkezdése után érkezett a jó hír: a Civilization-sorozatért is felelős legendás Firaxis titokban már egy ideje dolgozik az UFO (később, a PlayStation-verzió megjelenésével X-COM) feltámasztásán. Ráadásul, nem egyszerűen megfogták a nevet, s átültették azt valami könnyen fogyasztható, végletekig leegyszerűsített akciójátékba, hanem elmondták: igyekeznek minden tekintetben hűek maradni az eredetihez, néhány elem újragondolásával, a kezelhetőség modern szintre hozásával azt az élményt szeretnék visszaadni, ami sokunk számára meghatározó volt játékos pályafutásunk alatt. Hölgyeim és uram: ez az XCOM: Enemy Unknown, s abból, amit eddig tudunk róla, minden esélye megvan arra, hogy elnyerje szeretetünket. S amit tudunk róla, az lentebb következik.


Először is, érdemes elmondani, hogy a 2K Marin által fejlesztett, tavaly bejelentett XCOM FPS továbbra is él, ám a megjelenési dátuma egyelőre bizonytalan. S mivel az Enemy Unknown piacra dobását még idén tervezik, nem valószínű, hogy egy évben két XCOM játék jelenne meg. A történet is más periódusban, de a készítők szerint azonos világban játszódik: az FPS-ben még nagyon a dolgok elején járunk, az idegenek még éppen csak titokban támadgatják az Egyesült Államokat, míg az Enemy Unknown, a korábbi részekhez hasonlóan, már a teljes invázió idején veszi kezdetét. 16 állam létrehozza az XCOM néven futó szervezetet, akiknek feladata az ellenséges támadások elhárítása, a harc felvételéhez szükséges felszerelés kifejlesztése, és a világ különböző pontjain lezajló UFO-támadások visszaverése.


Ahogy az eredetiben, a különböző támogató államokat ezúttal is boldoggá kell tennünk azáltal, hogy nem engedjük a földönkívülieket szabadon randalírozni a területükön. Az országoktól különböző formában érkezhet a szponzoráció: míg az Egyesült Álamok például tetemes mennyiségű pénzzel járulhat hozzánk, addig Afrikából inkább nyersanyagokra számíthatunk. Bázisunk azonban már csak egy lehet, nem kell egyszerre többet kiépíteni és fenntartani, mint az eredeti részekben, viszont radarállomásokat építhetünk mindenfelé, valamint hangárokat is. Ha már a bázisnál tartunk, érdemes elmondani, hogy ezúttal már nem fentről látjuk és menedzseljük majd, hanem a képen látható oldalnézetből, s persze felhasználhatunk mindenféle idegenektől lopott technológiát is a telephelyünk turbózásához. Amennyiben a főbázisunkat támadás éri, a játék átvált a klasszikus taktikai felülnézetre.


Maga a játékmenet tehát továbbra is két részre bomlik. Az egyik a valós idejű menedzselős rész, ahol a világtérképet bámulva vehetünk tudomást az újabb ufótámadások helyéről, irányíthatjuk a kutatás-fejlesztést, kiadhatjuk a mérnököknek a gyártási feladatokat, tarthatjuk a politikai kapcsolatot a különböző támogató országokkal, s persze felvehetünk embereket. Felvételkor minden katonánk abszolút kezdő, később fejleszthetjük majd őket különböző irányokba, például faraghatunk belőlük snipert, vagy nehézgyalogost. A küldetések során aztán tapasztalati pontokat szerezhetnek, szinteket léphetnek, amivel fejlődnek tulajdonságaik, és új perkeket választhatunk nekik, amik megkönnyíthetik a harcot – ezeket mind itt, a stratégai résznél tehetjük meg.


Aztán, persze, ha az ufók lecsaptak egy ártatlan áldozatra, bevettek egy kisvárost, vagy csak véletlenszerű búzamezőket terrorizálnak, akkor már indítanunk kell csapatszállítónkat, a Skyrangert. A Terror from the Deep a brutális nehézségéről volt híres, és a Firaxis szerint komoly kihívásra számíthatunk az új Enemy Unkownban is, de szeretnék kicsit kevésbé szivatósra venni a figurát. Ez abban fog megnyilvánulni, hogy az ellenfelek nem fognak rögtön az érkezésünk után alánk dobni egy plazmagránátot, amiben meghal a csapatunk, valamint olyanra sem lesz példa, hogy amatőr katonánk már a szállítóhajóban pánikba esik, és szétlövi az egész brigádot. Később persze pánikba eshet, ettől függetlenül. A harc továbbra is körökre osztott formában zajlik, de az akciópontoknak búcsút mondhatunk: a fejlesztők szerint rossz és kényelmetlen megoldás, hogy folyamatosan számolnunk kell a pontokat, így most minden emberünk két cselekvésre képes egy körben: vagy mozog, és aztán megint mozog, vagy mozog és lő.


A snipereknek viszont egy teljes körön át fog tartani a célzott lövés (ezt egy perkkel lehet később csökkenteni), illetve a tárazás is egy teljes kört fog igénybe venni, így érdemes alaposan megfontolni, hogy mikor és hol csináljuk. A nehéztüzérség képes zárótüzet nyomni egy adott helyre több körön át, ám ez azt fogja eredményezni, hogy utána több körön keresztül kell majd újratöltenie. Azt viszont továbbra is megcsinálhatjuk, hogy a két cselekvési lehetőségünkből meghagyunk egyet, őrszem üzemmódba állítjuk katonánkat, aki aztán magától csuklóból rálő arra, aki eléje keveredik, illetve az alapnak számító féltérdre ereszkedés és fedezékbe húzódás továbbra is a harcok alapjának számítanak. A küzdelmek során embereink megsérülhetnek és meg is halhatnak, illetve a környezet is rombolható. A különböző fegyverek azonban fix töltényekkel érkeznek, azokat már nem variálhatjuk, illetve tárakat sem kell már elpakolnunk embereink hátizsákjába – tipikus példája annak, hogy a Firaxis miként veszi ki a játékból az egyáltalán nem fontos, hanem inkább idegesítő apróságokat. Tankokat viszont továbbra is gyárthatunk és vihetünk magunkkal, nagy tűzerőt képviselnek és fedezéknek is használhatók, de ha elpusztulnak, akkor annyi, készíthetjük a következőt.


A küldetések egyébként véletlenszerűen generáltak, így sosem találkozunk majd két egyformával, egyedül néhány, a sztori szempontjából fontos misszió lesz fix, ezeken pedig átvezető jeleneteket is kapunk. Különböző world eventek is megjelenhetnek véletlenszerűen: a GameInformer például azt hozza fel példának, hogy Japán már az invázió előtt kifejlesztette a lézerfegyvert, mert fenyegetve érezték magukat. Az ellenfelek elhelyezkedése is mindig más lesz, s habár a rosszarcúakról egyelőre nem tudunk túl sokat, az biztos, hogy a sectoidok és a mutonok visszatérnek, valamint a képeken látható öltönyös figurák is idegenek – ők a Thin Man fajtábl származnak. Az mindenesetre biztos, hogy az idegeneknek is meglesznek a maguk saját perkjei, és visszatér mindenki kedvence, a pszionikus irányítás is.


Az XCOM: Enemy Unkown az idei év végén jelenik meg, PC-re, PS3-ra és Xbox 360-ra, a PC azonban teljesen átalakított, feljavított kezelőfelületet kap – fejlesztők a Dragon Age: Origins PC-s és konzolos verzióit hozták fel példának. Az eddig kiadott képek alapján a grafika nem tűnik nagy eresztésnek, de lássuk be, nem is ez a lényeg. Úgy tűnik a játékmenet is rendben lesz, a Firaxis ésszerűsít egy kicsit, kivág néhány érdektelen mechanikát, és valószínűleg majd pótolja azokat néhány érdekesebbel. A nagy kérdés az, hogy vajon sikerül-e visszaadniuk azt az egyedi hangulatot, amit az eredeti nyújtott? Ehhez viszont már meg kell várnunk a végleges játék megjelenését.

Kapcsolódó cikkek

18.
18.
zozoo83
Ez az a játék amit bármikor előveszek még most is mert nincs még hasonló sem a piacon. És egy 1991-es játékról beszélünk. Nagyon egybe van a game, hiába gyenge a grafika a mai szemmel nézve, de a játékélmény az 200%-os ennél is meg a TFTD-nél is. Nekem spec a második jobban tetszett, sokaknak az első volt jobb, ez talán azért van mert én a 2. részt kezdtem végigjátszani, és fejlettebbnek tűnnek a technológiák is :) Vagy 5x végigvittem. Képes voltam felvenni 50-esével a katonákat és berakni őket egy bázisra ahova csak M.I. központot építettem kiképzésre, hogy gyorsan kiderüljön melyik katonák viszik valamire :D A többit kirúgtam, és csak a legjobbakkal dolgoztam :) Leírhatatlan a játék, 1x VéGiG kell játszani hogy átéld. Volt hogy a több szintes idegen bázison 2-3 órát rászántam hogy megtaláljam az összes idegent, és nem a felrobbantást választottam, mert ha mindenkit megölsz akkor az összes ott található rengeteg nyersanyagot meg fegyvert hazaszállítod, amit nem kevés cashre lehet váltani :) Azt hiszem ez az egy remake lesz az amit rögtön megfogok venni ha megjelenik. :)
17.
17.
Ashran
Ps-en az igazi ott nincs gond a graffal meg nem kell pepecselni a dosboxal.
Nekem megvan még eredetiben és féltve örzöm.
Van benne jópár nehézségi szint ami igazából nem nehézség hanem ufótöbbletséget jelent.
Értem ez alatt hogy a legkönyebb fokozaton is megizzaszt a játék egykétszer de a legnehezebb fokozaton is már az elején.
Példaképp kezdő nehézségen jön egy kisebb ufó kb 9-10 sectoiddal az elején, a legnehezebb fokozaton ennek vagy a duplája jön vagy kb 1.5x -se + egykét más idegen lény általában muton.
Asszem újra nekiállok megint addig is amíg ez ki nem jön :)
16.
16.
subz
nekem dosbox-al ablakban tökéletesen fut :) mármint az eredeti változat.
most a napokban a hírek hallatára kicsit nosztalgiázok vele :D
14.
14.
#10: jó volt olvasni ezt a nosztalgiázós kommentet :) tényleg ilyen volt, és nehéz: többször újra kellett kezdenem, mert nem nem lehetetlen egy-egy rossz döntéssel végérvényesen elrontani.
13.
13.
Csoola
én most be vagyok baszva egy kicsit, de azért leírom, hogy bár nem vagyok valami nagy stratéga, inkább csak a megyeklövök játékokban taktikázok, az UFO-t még kis pöcsös koromban láttam, a szomszéd gyerek mutatta, akinek akkor fasza gépe volt, rohadtul tetszett az egész, ahogy fejlesztget meg okoskodik, hogy lezúzza a tetves élieneket, na azóta szeretnék olyannal játszani én is
szóval várom ezt a játékot, remélem olyasmi lesz tényleg, mint anno, aztán akkor dögöljön meg az összes idegen!
12.
12.
BrockSamson
Elsore be sem ugrott, de most mar dereng, hogy regen toltam ezzel a jatekkal. Es ugyan minden reszletere nem emlekszem, de a hangulata maig megvan bennem. Mondjuk akkoriban nem tudtam elegge angolul, hogy kielvezhessem, raadasul valoban nagyon nehez volt.
11.
11.
morko
OOouw jea! Ez a szexi, nem a 16%-os adó! :D
10.
10.
romulan
Azoknak, akik még nem hallottak az eredeti játékról, őszintén csak azt tudom javasolni, hogy legalább a youtube-on lessék meg, milyen. Azt már nem javaslom, hogy dosbox-xal pepecseljenek, meg retro-grafikán tengődjenek, habár aki lelkületileg bírja az öreg gamákat, az feltétlenül próbálja ki.
Az UFO: Enemy unknown ugyanis a valaha készült egyik legjobb játék. Ezt nem csak én mondom, hiszen az összes komolyabb "minden idők 100 legjobb pc-s játéka"-listán szerepel.
Annak ellenére, hogy pár megabyte az egész játék, hihetetlenül komplex játékmenettel bír. Egy egész szervezetet kell irányítani, a globális felügyelet szintjétől egészen a kis rajtaütések szintjéig. Egy kis ízelítő:
Pénzt eleinte az országok adnak, később idegen cuccok eladásából is jön. De ha rosszul végzed a feladatod, az államok csökkentik a támogatást, sőt, különbékét kötnek az idegenekkel. Money nélkül viszont bukta, ugyanis pénz kell a kutatásra, hisz az ellenség egyre nagyobb űrhajókkal, egyre brutálisabb lényekkel támad. Pénz kell a katonákra, a felszerelésre, saját repülőgépjeidre. Mikor adaptálsz egy idegen technológiát, pénz kell a gyártásra. Pénz kell a bázis bővítésére, és az új bázisokra, hogy radarjaiddal lefedd a teljes Földet.
Meggondolandó, hogy mikor és hogyan bocsátkozol harcba. Előbb lelövöd az ufó-t, hogy kevesebb idegen védje, de csak egy roncsot kapsz, vagy épségben landolt ellenségre csapsz le, ahol többen jönnek, de a zsákmány is nagyobb? Hogyan fogsz el élve idegeneket, hogy később ki tudd őket vallatni? Milyen fegyvert viszel? Mersz-e sötétben támadni, amikor az orráig sem látnak az embereid, vagy kivársz nappalig, kockáztatva, hogy az ufó hajnalban meglép?
Azt hiszem, abbahagyom, mielőtt végleg legyűr a grafománia :) Személy szerint örülök, hogy az első PC-m egy Pentium 1-es volt, és volt alkalmam az összes régi klasszikussal játszani (X-wing, Tie Fighter, Civilization vki? :) Ez volt az az éra, amikor a PC-k elfoglalták méltó helyüket a lakásban, ám a videojátékok birodalma csupán egy nagyrészt üres lap volt, amire lelkes és kreatív alkotók vázolták fel az alapokat. S ekkor még többnyire ők diktáltak, nem a pénz.
9.
9.
vytros
#7: Majd utána nézek, érdekes lehet, de addig is ajánlom neked a régi Desperadost, amin bárhogy próbálkoztam, kb. a 3. vagy 4. pálya után nem tudtam cheat nélkül továbbjutni (pedig eléggé megvetem a használatukat), arról nem is beszélve hogy rohadt hosszú és rohadt sok pálya van benne.
8.
8.
Veldspar
#6: Az első egy-két hónapban nem nagyon szabad ragaszkodni a bakákhoz, küldinként 2-4 veszteség tökátlagosnak mondható. Mindig legyen AP egy kapáslövésre és ne csoportosuljanak össze, ha nem muszáj.
7.
7.
InGen
#6: A Terror from the Deep még köcsög nehezebb, szerintem az a világ egyik legnehezebb játéka :))
6.
6.
vytros
Megszereztem az első részt, és mit ne mondjak, vissza kell rázódni a régi játékok korszakába hogy az ember tudjon játszani vele, mert itt még Beginner szinten is elvesztem átlagban az osztagom 75%-át. (Persze még semmi armor)
5.
5.
csontti72
#2: Ha a cikkben említett előző részre gondolsz akkor butítsd vissza rendesen a géped, mert az a játék 95-ös évjáratú:-))). Bárcsak azóta is ilyen tuti játékok készülnének folyamatosan...!
4.
4.
dejódejó! <3 az eredeti UFO volt az egyik első játék, amit rendesen végigjátszottam...
3.
3.
Trapyd
Visszaköszönnek a régi emlékek, nagyon várom és ha jó lesz tuti vétel.
2.
2.
TryGun
hát igen én még nem is hallottam róla, de amúgy a körökre osztott játékok nekem nem a kedvenceim de ezt kipróbálni kifogom ha megjelenik kivéve ha nem istenítik itt mer akkor letöltöm az előző részt is. :D
1.
1.
herrluciff
hmm, nekem ez kimaradt. de nagyon felkeltette a érdeklődésem a hír.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...