PlayStation TV teszt

  • Írta: fojesz
  • 2015. január 3.
  • hardver, playstation tv, teszt
Link másolása
Én és a telhetetlenségem: a japán bejelentés óta vártam a PlayStation TV-t, és most, hogy ideért, meg kipróbáltam, nem mondhatnám, hogy el vagyok ragadtatva tőle.

A PlayStation TV-ről már írtunk egy gyors bemutatót a novemberi megjelenésekor. Ráhangolódásként olvasd el azt is!

A PlayStation TV a 2013-as Tokyo Game Show apropóján mutatkozott be, eleinte kizárólag a japán piacra szánták. A kütyü a gyártók részéről egyre felkapottabb mikrokonzolok sorát erősíti, és bár papíron sok szépet ígér nekünk, valójában - főleg a forintosított árcédula mellett - inkább úri huncutságnak tűnik, mint must-have holminak, ezt támasztja alá az is, hogy a Sony sosem “olcsó PlayStationként” vagy “Ouya-vetélytársként” emlegette a PlayStation TV-t, hanem a PlayStation 4 kiegészítőjeként pozicionálta. Az pedig már egy másik kérdés, hogy vajon ezzel együtt mennyire lesz kívánatos az újdonság, ha már messziről süt róla: nem több a PlayStation Vita egy nem túl jól sikerült melléktermékénél.

Ami persze nem véletlen, a PlayStation TV (leánykori nevén PlayStation Vita TV) egy tévére köthető PlayStation Vita tulajdonképpen, a Sony fogta a kézikonzol hardverét, és egy az egyben beletette egy pici dobozba. Európába már fekete színben érkezett meg a kütyü, és ami azt illeti, baromi jól néz ki, a dizájn miatt egyáltalán nem panaszkodhatunk. A 65 x 105 x 13,6 milliméteres eszköz egy pakli kártyára emlékeztetett, egyetlen bekapcsoló gombot találunk rajta a kötelező dugaszok és kártyaslotok mellett. Az oldalán etethetjük meg vele a PlayStation Vita-játékok kártyáját, hátul fogadja a memóriakártyákat, ezeken kívül pedig egy hálózati, egy USB-, egy HDMI- és egy Ethernet-csatlakozóval találkozhatunk. A történet szépséghibája, hogy két kábel mindig kilóg majd a PlayStation TV-ből, a parányi gépházhoz képest ormótlan vezetékek pedig alaposan rontják az összképet, ebben a méretben ez viszont elkerülhetetlen és elnézhető dolog.

Tudnivalók dióhéjban:

  • Európai premier: november 14.
  • Ajánlott fogyasztói ár: 32 990 forint
  • Ajándék Worms Revolution Extreme, Velocity Ultra és OlliOlli
  • 65 x 105 x 13,6 milliméter
  • 110 gramm
  • Négymagos ARM Cortex-A9 MPCore CPU
  • 512 MB RAM
  • Négymagos PowerVR SGX543MP4+ GPU
  • 1 GB belső tárhely
  • 4, 8, 16, 32 és 64 GB-os PS Vita memóriakártyával bővíthető (külön megvásárolható)
  • Olvassa a PlayStation Vita-játékok kártyáit
  • 802.11 b/g/n szabványú Wi-Fi és Bluetooth 2.1+EDR
  • 480p, 720p és 1080i felbontás (HDMI-kábel jár hozzá)
  • DualShock 3- és DualShock 4-támogatás (külön megvásárolható)

Azt rögtön meg kell jegyezni, hogy bár a PlayStation TV ajánlott fogyasztói ára 32 990 forint, a csomag alapjáraton meglehetősen hiányos. Habár HDMI-kábelt kapunk hozzá, és így erre nem kell költenünk, kontrollert nem, így ha nincs otthon egy DualShock 3 vagy DualShock 4, ezt mindenképpen meg kell majd vennünk; sőt, ha van otthon ilyen, de rendszeresen használjuk a PS3-hoz vagy a PS4-hez, az állandó USB-n történő regisztrálást elkerülendő, akkor sem árthat még egy. A másik kiegészítő, ami miatt arra kényszerülhetünk majd, hogy kinyissuk a pénztárcánkat, az a memóriakártya: bizony, a PlayStation TV alig 1 GB belső tárhelyet kapott, amire a Borderlands 2-t egészen biztosan nem fogjuk tudni letölteni a maga 5 gigájával, de igazság szerint már a gép mellé ajándékba csomagolt Worms Revolution Extreme, OlliOlli és Velocity Ultra is feléli ezt a helyet. Nem igazán kell részletezni: jelenlegi kiszerelésében a PlayStation TV nem igazán tetszetős, az meg egyenesen érthetetlen, hogy mi miért nem kaptunk olyan kontrollerrel és memóriakártyával felszerelt bundle-t, mint az amerikaiak.

 

Persze ha szoftveres oldalról elégedettek lehetnénk, hajlandóak lennénk egy PlayStation 3 árát rászánni a PlayStation TV-s hóbortunkra, de a kütyü ezen a téren is csalódást keltő. Eleve borzasztóan kiábrándító, hogy bekapcsolás után egy az egyben a PlayStation Vita dashboardja fogad minket, a Sony arra sem vette a fáradságot, hogy átalakítsa azt, hogy normálisan lehessen irányítani kontrollerrel, és jól nézzen ki egy tévé képernyőjén is. A Vita alapmenüjét ugyanis 5 hüvelykes OLED érintőkijelzőre tervezték annak idején, és ami ott frankón működött, az itt egészen biztosan nem fog. Ha túl is teszed magad azon, hogy a látvány milyen, attól még a dashboard bogyói között történő navigáció garantáltan kellemetlen érzéssel tölt majd el. A Sony ráadásul azzal sem foglalkozott túl sokat, hogy a kütyü előretelepített alkalmazásain bütyköljön egy picit: a multimédiás appoknak persze örülünk meg minden, de érthetetlen, hogy a naptár és az e-mail progi megőrzésének miért érezte égető szükségét a gyártó egy tévére szánt gépnél. Nyilvánvalóan nem az a baj, hogy ezek megmaradtak, hanem az, hogy pontosan azt szemléltetik: a Sony egy fikarcnyi energiát sem fektetett a PlayStation TV dashboardjának optimalizálásába.

És ez az attitűd persze a játékoknál is kiválóan megmutatkozik. Félreértés ne essék, a PlayStation TV-re rengeteg játék elérhető, számos PS Vita-, PSP- és PSOne-cím játszható rajta, az viszont, hogy a PlayStation Vita melléktermékéről van szó, alapvetően befolyásolja a kínálatot. Az egy dolog, hogy nincsenek PlayStation TV-exkluzív játékok, de a felhozatalból ráadásul hiányoznak azok a címek is, amelyek intenzíven kihasználják a Vita tapizós felületeit. Ahelyett, hogy ezeknél valamilyen átalakítást szorgalmazna a Sony, vagy legalább a saját címeibe belenyúlna, inkább a feketelista mellett döntött, így a PlayStation TV-n nem játszható a Gravity Rush, az Uncharted: Golden Abyss, a vitás LittleBigPlanet és a Tearaway sem többek között.

Világos, hogy egy-egy játéknál ez olyan átalakítást igényelne, amire sem idő, sem kapacitás, sem pénz nincs. Nem árt átnyálazni a fent linkelt listát, ez alapján a Vita néhány húzócíme biztosan kimarad majd a PlayStation TV-tulajdonosoknak, aki tehát ezek pótlására szeretne beszerezni egy ilyen gépet, valószínűleg hoppon marad. Ami azt illeti, technikai értelemben a játékfelhozatal maradékától sem kell csodát várni. Ha full HD tévére vagy monitorra szeretnéd kikötni a PlayStation TV-t, számolj azzal, hogy a látvány a felbontásbeli különbség miatt nem lesz száz százalékos, illetve aki abban bízna, hogy a DualShock 4 touchpadje milyen jól jön majd, most felejtse el a dolgot: a touchpad ugyan tényleg használható, a gyakorlatban azonban (például amikor az OlliOlli menüjében kell bogarászni vele kvázi az érintőkijelzőt helyettesítve), egyértelműen elvérzik.

Kijelenthető tehát, hogy a PlayStation TV nem olcsó PlayStation és belépő szintű konzol szeretne lenni, nem is érdemes így számolni vele: ha valaki most vásárolná meg élete első konzolját (vagy akár venne egy másodikat a meglévő mellé), akkor is jobban jár egy PlayStation 3-mal. Nem, a PlayStation TV-re csak a PlayStation 4 kiegészítőjeként érdemes gondolni, és ez alapján eldönteni, hogy kell-e otthonra egy ilyen vagy akár több is. A Sony ugyanis úgy gondolta: ha a ház nappalijában tartjuk a PS4-et, de a háló- vagy a gyerekszobákba is szeretnénk eljuttatni a játékot, akkor a konzol átcipelése helyett elegendő néhány PlayStation TV-t vásárolni, amelyek a PS4 vékony klienseiként juttatják el a nappaliból a többi szobába a PS4-es címeket. Ennek a koncepciónak a főszereplője pedig a minden PS4-játék által kötelezően támogatott Remote Play funkció. 


A Digital Foundry felvétele.

A PlayStation TV és a PlayStation 4 összekapcsolása gördülékenyen megy, a TV dashboardjáról indítva a keresést, azonnal egymásra talál a két gép. Innentől válik érdekessé a történet: habár internetkapcsolat terén nincsenek nagy igényei a rendszernek (5 megás le-, 1 megás feltöltési sebességi az elméleti követelmény), az már sokkal fontosabb, hogy a lakáson belül hogyan kapcsolódnak a routerhez a konzolok. Maga a Sony is vezetékes kapcsolatot javasol, ami a legtöbb háztartásban nem túl praktikus, lehetőség szerint azonban legalább a PlayStation 4-hez használjunk kábelt, ezzel a tesztek szerint lehet mérsékelni a Remote Play késleltetését; ehhez pedig vegyük hozzá, hogy a Remote Play 720p felbontás mellett és 30 fps sebesség mellett működik. A multiplayer lövöldözést így el lehet felejteni, és általában véve is elmondható, hogy játékfüggő, hogy mennyire használható a Remote Play: a The Last of Us: Remastered például a leskálázott felbontás ellenére vállalható volt a próbánk szerint, míg az új Pro Evolution Soccer alatt már erősen rezgett a léc. Ezzel együtt talán nem túlzás kijelenteni: aki komolyabban gondolja a videojátékozást, valószínűleg nem fog leállni szöszölni a PlayStation TV-vel.

A Sony új dobása összességében csalódást keltő. A képességeihez mérten túlárazott a kütyü, és ehhez adódnak még hozzá az olyan “apróságok”, mint a PlayStation Vita egy az egyben átemelt dashboardja. De talán pont ez a legárulkodóbb: ha még ezzel sem foglalkozott komolyabban a Sony, valószínűleg ő sem számolt azzal, hogy túl nagy érdeklődésre tarthat számot a PlayStation TV. Ez az egész egyszerűen így érte meg neki.

Kapcsolódó cikk

22.
22.
MrLentoFan
#15: Barátom! Én nem nevezném bukásnak! SAJNOS mindegy, hogy Ps mindegy, hogy Box MINDEGY! MEGVESZIK! Manapság ez a piac! PARASZTVAKÍTÁS+SOK PARASZT = PÉNZ KIVÉVE A ZSEBÜNKBŐL!

Amúgy nálam mai napig a PSP Remote Play-je a legjobb! PSP-t is hozzá lehet kötni a Tv-hez Így én is tudok a másik szobába egy másik Tv-n használni a Ps3 minden szolgáltatását,csak mivel gyengécske szegénykém nem bírja azt amit a PsVita, hogy a játék is menjen!
Lényegébe a PS TV ebből a kettőből jött létre! SZERINTEM!
Hasztalan Vacak ez is igaz! De még is veszik! XD XD
21.
21.
PaprikaJancsi
#18: Mellesleg Ooorky, ha olvastad és nagyon megbántott, akkor bocsánat :/
20.
20.
PaprikaJancsi
#19: Lehet, hogy jobb is :D Bár nem írtam semmi rosszat ;)
19.
19.
PaprikaJancsi
18.
18.
Ooorky
#17: Shroud of the Avatar, Star Citizen, Wasteland 2, Pillars of Eternity, Space Engineers, Shadow Warrior reboot, War Thunder, Alien Rage, Europa Universalis IV, Endless Legend, Legend of Grimrock II...
Tényleg elkeserítő.

Igaz konzolokra is volt mostanában jó játék, egy évvel a PC-s verzió után kiadták a Shadow Warrior-t XBone-ra és PisSpour-ra.
17.
17.
dcba
#15: Sztem jelenleg az egesz jatekiparral van vmi gond. Vhogy ami az elmult 2 evben zajlik az vmi elkeserito es ez nemcsak a SOny-ra igaz, hanem ugy mindenre. Amilyen jatekok mostanaban kijonnek es amilyen allapotban az vicc.
16.
16.
zozo76hun
#14: jaja. ahogy irtad. :)
15.
15.
godach
Hát a vita után számomra ez a második bukása a PS-nek. Még a PS4-ben látok fantáziált, de elég gyengén muzsikál eddig az is. Mi van ezekkel?
14.
14.
randall13
#13: csak azért, mert drága és semmire se jó?
13.
13.
zozo76hun
olyan igazi sony-s lett ez s pstv...
12.
12.
giga321
Reggel amikor fel keltem csipás szemmel mobilról néztem a híreket. És nézem: PlayStation V teszt :O. Mondom wtf lemaradtam valamiről?

Aztán kitisztítottam a szemem és megnyugodtam.
11.
11.
* Persze ez is el lett mar magyarazva kb. 8 millioszor es meg is ertette mar az aki nem tokhulye....
9.
9.
#6: Faszom dragabb.
Nez szet a cuccok nagyresze kb ugyanannyi mint kit.
Hs dragabb is az azert van mert a kissebb erdeklodes (kevesebb es szegenyebb vasarlo reteg) miatt nagyobb haszonkulcsal ko' aruljak a dolgokat.
A dollar azaz amcsi arakra meg dobjal afat baszod.
Mert nem egyseges az afa, ezert nem afas arat irjak sehol, semminek.
Valahol 5 valahol meg kozel 30% a muszaki cuccok afaja.
Persze ez is el lett maragyarazva kb. 8 millioszor es meg is ertette mar az aki tokhulye...
8.
8.
Egy ujabb lehuzo, felesleges szemettelep toltelek.
Ugy latom a sonynal mar a nyakukat nyaldossa a kiomlo szar..
7.
7.
Gykrizsi
#6: Azt nem tudom, hogy ilyen műszaki cuccnál hogy van, de a ps-én a store is drágább. Van olyan játék ami live-on 6k, storeban 9k. Az átváltás miatt. Egyik dollárból, másik euróból váltja. Gépeknél ugyan ez a helyzet, és ez szerintem a gyártó döntése. Persze őket nem érdekli, hogy pl. 100 $ vagy €.
6.
6.
Falcon
nem a sony tehet róla hogy itt Magyarországon minden 40 %-al drágább mint máshol
5.
5.
aordog
Gondoltam, hogy a közelgô PS4 vásárlása mellé ez milyen franko dolog lesz. Elképzeltem hogy este a munkából hazamegyek és kaja után a konyhában egy sör mellett nyomok egy fél órát (persze csak akkor, ha a család alszik)
De, a teszt rávilágított arra,hogy ettöl a PS Vita is jobb. Elgondolkodtato...de talán egy valamikori update ezt megoldja.
4.
4.
DON GONDOCS
Ezis hamar megy a süllyesztőbe mint a hasonló próbálkozások.
3.
3.
Naridar
Ennek így mi értelme van? Ugyanennyiért már lehet használt Vitát kapni, érintőkijelző híján az amúgy is szűk játékfelhozatal egy része megy a levesbe, memóriakártyából is a méregdrága speciális (értsd.: speciálisan lassú) típust használja, nem hordozható és ami a Vitán még lenyűgöző, handhelden soha nem látott grafika volt, az TV-re kötve még az előző generációs konzolokkal is éppenhogy tartja a versenyt.

Röviden: inkább már WiiU vagy PS4.
2.
2.
Angelwing
felesleges vacak,helyette bármelyik konzol jobban megéri.
1.
1.
017012
Habár nem PS tulaj vagyok, érdeklődéssel vártam a kütyüt, de úgy látszik itt is többe van a leves, mint a hús :S
Ha fontos a Sony-nak annyira, hogy továbbgondolja + gyomlálja a gyengeségeket, egy egész jó cucc lehet belőle.
Persze nem 1 GB-al, ennyiért.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...