Húsz cím, amivel játszanod kell 2019-ben

  • Írta: fojesz
  • 2019. január 23.
Link másolása
Vége az ünnepi uborkaszezonnak, a kiadók és fejlesztők január közepe óta ontják magukból az újabb és újabb játékokat. Lássunk húsz címet, amivel mindenképpen játszanod kell idén!

A listánk a már szokásos játékszabályok alapján készült. Mivel rengeteg ígéretes játék várható az idei év során is, a húszas felhozatalt csak erős kompromisszumokkal tudtuk összerakni: kihagytuk a minden évben új résszel jelentkező sorozatokat, a felújított kiadásokat, a még be nem jelentett címeket, sőt azokat az anyagokat is, amelyeknél a kiadójuk még egy halvány ígéretet sem tett arra, hogy boltokba küldi 2019-ben a játékát. (Ennek megfelelően lemaradt a Cyberpunk 2077 és a The Last of Us: Part II is.) A szelektálás ezenkívül szubjektív szempontok alapján történt, biztos, hogy nem soroltuk fel az összes kedvencedet, de annyi baj legyen, írd meg kommentben, hogy te melyik játékokat várod a legjobban!

Anthem (PC, PS4, Xbox One - 2019. február 22.)

A Dragon Age óta nem jelentkezett vadonatúj címmel a BioWare, és hát az sem mellékes, hogy az Anthem az lesz Electronic Artsnak, ami a The Division a Ubisoftnak, és a Destiny (volt) az Activisionnek: egy egyedül és csapatosan is élvezhető akció-szerepjáték, amelyben egy állandóan online és megosztott nyílt világban kell túlélnünk. A BioWare letette a kisesküt, hogy mindent megkapunk majd az Anthemtől, amit szeretünk a szerepjátékaiban: izgalmas sztorit, egy rakás NPC-t, akivel - ha nem is romantikus, de - mély kapcsolatot ápolhatunk, és persze részletes testreszabhatóságot. A főszerepet itt a Javelinnek nevezett páncélunk kapta, amely a legkülönfélébb fegyverekkel és képességekkel szerelhető fel a játék során.

Control (PC, PS4, Xbox One - 2019)

Habár saját bevallása szerint a Remedy is elkezdett tapogatózni a multiplayer játékok irányába, aggodalomra semmi ok, a Control még ízig-vérig egyjátékos anyag lesz! Ami azt illeti, a finnek most sem aprózták el a körítést: a történet a paranormális jelenségekkel foglalkozó Federal Bureau of Control főhadiszállásán játszódik majd, egy olyan felhőkarcolóban, amely dugig van természetfeletti dolgokra képes tárgyakkal, és maga is szokatlanul viselkedik; belül például jóval hatalmasabb, mint amilyennek kívülről tűnik, és folyamatosan változtatja az elrendezését… Ide érkezik tehát hősnőnk, Jesse Faden, hogy válaszokat keressen, a kisasszony ugyanis egészen véletlenül szintén rendelkezik különleges képességekkel.

Days Gone (PS4 - 2019. április 26.)

Nagy most a nyomás a Bend Studión, hiszen ők szállítják a PS4 idei first-party felhozatalának egyik kiemelkedő darabját, és teszik mindezt úgy, hogy az elmúlt bő tíz évben nemigen próbálkoztak nagygépes fejlesztésekkel, csak a PSP-t és a PlayStation Vitát kerülgették. A Days Gone-nal ráadásul belenyúltak a tutiba, hiszen az egyszeri gamer akaratlanul is a The Last of Ushoz kezdi hasonlítani a fejlesztést, jóllehet az egészen más oldalról közelíti meg posztapokaliptikus világban játszódó túlélősdit: a Naughty Dog alkotásával ellentétben itt a szabadság kapja a főszerepet, ahol minden feladatot többféle módon teljesíthetünk, mindebbe pedig a váltakozó napszakok és a dinamikusan alakuló időjárás is beleszólnak. A lényeg persze, hogy a motorunkban legyen elég benzin!

Devil May Cry 5 (PC, PS4, Xbox One - 2019. március 8.)

Oké, egy ideje már pletykáltak róla, azonban kellemes meglepetés volt, amikor a tavalyi E3-on bemutatkozott a Devil May Cry ötödik felvonása, annak pedig külön örültünk, hogy már nem is kell sokat várni a megjelenésre. Az új rész története néhány évvel a Devil May Cry 2 eseményei után veszi kezdetét, ennek ellenére azonban a Ninja Theory-féle DmC-t sem felejtette el a Capcom, stílusban a játék nem kicsit emlékeztet a meglepően jól sikerült rebootra. A Devil May Cry 5 egyébként három játszható karaktert vonultat majd fel, hiszen Nero és Dante mellett a rejtélyes V is felbukkan majd, aki egészen más stílusban harcol a démonok ellen, mint a jól ismert hősök.

DiRT Rally 2.0 (PC, PS4, Xbox One - 2019. február 26.)

Februárban folytatást kap a DiRT Rally, és a Codemasters láthatóan mindent megtesz azért, hogy a definitív ralijátékot szállítsa le a rajongóknak. Az új részben Argentína, Ausztrália, Lengyelország, Spanyolország, Új-Zéland és az USA pályáin is versenyezhetünk majd, és egy teljesen új időjárás-rendszernek örülhetünk, amely befolyásolja a járgányunk tapadását és a látási viszonyokat is. A DiRT 4 My Team módja visszatér, az autónk karbantartására egy komplett csapatot kell fenntartanunk, a versenyek között pedig még több lehetőséget kapunk a gép finomhangolására. A Codies azokról is gondoskodik, akik amúgy fáznak az ilyesmitől, az ígéretek szerint sokkal kezdőbarátabb a játék ezen része.

Dreams (PS4 - 2019)

Fű alatt, de szép lassan haladnak a Dreams munkálatai, a Media Molecule pedig egyre több játékost ereszt rá a korai verzióra. Ahogy a LittleBigPlanet esetében, itt is a felhasználók által készített tartalmak kapják a főszerepet, a Dreams pedig minden lehetőséget megad nekünk, hogy a DualShock 4-gyel vagy a PlayStation Move-val elkészítsük álmaink pályáját vagy játékmódját. Akkor sincs persze gond, ha nincs kedvünk kreatívkodni, ezek a munkák ugyanis megoszthatók online, és a korábbi tapasztalatok alapján nem kell majd unszolni a közösséget, bőven el leszünk látva minőségi anyagokkal!

Far Cry: New Dawn (PC, PS4, Xbox One - 2019. február 15.)

Úgy tűnik, a Ubisoft megtalálta a módját, hogyan jelentkezhetne sűrűbben a Far Cry-sorozat: a Far Cry: New Dawn tényleg egy újraskinezett Far Cry 5, azonban a játék nyomott áron kerül boltokba, ráadásul a történet is igyekszik erre válaszokkal szolgálni nekünk. A posztapokaliptikus mellékágban visszatérünk a szabadon bejárható Hope megyébe, tizenhét évvel azután, hogy egy nukleáris háború átrendezte a vidéket. Habár több ismerős helyszínnel is találkozunk, akadnak újak is, ráadásul úgynevezett expedíciókat is indíthatunk majd az USA többi részébe, amiket akár kooperatív módban is teljesíthetünk. A játékmenet a Far Cry 5 játékosainak már ismerős lesz, ennek megfelelően más túlélők és különböző állatok is mellénk szegődhetnek majd, a fegyvereink és a járműveink pedig fejleszthetőek lesznek, hogy könnyebben menjen az ellenséges bázisok felszabadítása.

Gears 5 (PC, Xbox One - 2019)

A Microsoft mindjárt három Gears of War-játékot is bejelentett a tavalyi E3-on, ezek közül pedig a legfontosabb cím a Gears 5, amely egyúttal az év egyik legjobban várt játéka a Microsoft-hívők számára. A folytatás már teljes mértékben Kait Diazra fókuszál, ennek megfelelően a játékosok őt irányíthatják majd, visszatér ugyanakkor JD és Marcus Fenix, valamint Delmont Walker is. Habár a játékról még nem sok mindent tudunk, a kooperatív mód már borítékolható, a zenei aláfestést pedig ismét a Trónok harcáról (is) ismert Ramin Djawadi szállítja majd.

Kingdom Hearts III (PS4, Xbox One - 2019. január 29.)

Sokat böjtöltünk a Kingdom Hearts számozott folytatásáért, azonban úgy tűnik, megérte ennyit várni a Kingdom Hearts III-ra. Sora, Donald kacsa, Goofy és a többiek visszatérnek, hogy felkutassák a fény hét őrzőjét, és így megakadályozzák Xehanort tervét, aki újabb háborúba taszítaná a Kingdom Hearts univerzumát. A Kingdom Hearts III a korábbi részekhez hasonlóan egy erősen akció-orientált szerepjáték lesz, melynek első számú érdekessége, hogy hemzsegnek benne a Disney karakterei és világai, a crossoverek pedig a játékmeneten is csavarnak itt-ott. Mindez jópofán hangzik, de nem árt felkötnie a nadrágot annak, aki most kapcsolódna be a sorozatba: egy alapos Wikipedia-olvasást vagy a PS4-re (és PS3-ra) kiadott előzménycsomagok átfutását mindenképp ajánljuk a történet miatt.

MechWarrior 5: Mercenaries (PC - 2019. szeptember 10.)

Jó dolguk van mostanság a BattleTech-rajongóknak: tavaly a Harebrained Schemes stratégiájának, idén pedig a MechWarrior folytatásának örülhetnek, utóbbi ráadásul közel húsz évet váratott magára, szóval van miért izgulni. A Piranha Games a MechWarrior Online-nal párhuzamosan kezdte el fejleszteni a MechWarrior 5-öt, amely teljes mértékben az egyjátékos élményre fókuszál. A történet 3015-ben játszódik, mi pedig egy zöldfűlű MechWarriort alakítunk, aki változatos frakciók megbízásait teljesíti, miközben több száz bolygót jár be, és azon dolgozik, hogy megbosszulja a szülei halálát. A játék másik főszereplője persze a mechünk lesz, amit részletesen testreszabhatunk majd.

Metro Exodus (PC, PS4, Xbox One - 2019. február 15.)

2036-ot írunk, két évvel a Metro: Last Light eseményeit követően Artyom elhagyja a moszkvai metróalagutakat, és az Aurora vonattal kelet felé veszi az irányt, hogy új életet kezdjen kedvesével, Annával. A Metro-sorozat folytatása új szintre emeli a lopakodással tarkított túlélősdit, a játék egyszerre játszódik majd lineáris és szabadabb felfedezést biztosító helyszíneken, ráadásul mivel a történet egy évet ölel fel, nem csak a napszakok és az időjárás befolyásolja az eseményeket, hanem az évszakok is. Ja, és persze most is készíthetünk magunknak fegyvereket, miután összegereblyéztük a megfelelő alkatrészeket hozzájuk.

Mortal Kombat 11 (PC, PS4, Xbox One, Switch - 2019. április 23.)

Menetrendszerűen érkezik idén az új Mortal Kombat-epizód, amely kezdetben 25 harcost fog felvonultatni: visszatér Baraka, Raiden, Scorpion, Sonya Blade, Sub-Zero és Skarlet is, valamint egy új karakter is bemutatkozott már; ő Geras, aki képes az időt manipulálni és amúgy homokalapú támadásokkal operál. Az Injustice 2 után talán nem meglepő annyira, hogy a Mortal Kombat 11-ben is új felszereléseket gyűjthetünk a szereplőinknek, illetve a harcrendszer is új elemekkel bővül. Persze tudjuk, hogy titeket úgyis egy dolog érdekel: igen, a kivégzések most sem maradnak el, és ha lehet, még véresebbek és gyomorforgatóbbak, mint eddig voltak!

Ori and the Will of the Wisps (PC, Xbox One - 2019)

Gears 5 ide, Forza oda, a Microsoft egyik legjobban várt first-party címe idén az Ori and the Will of the Wisps. Az óriási sikert aratott Ori and the Blind Forest folytatása még mindig meseszépen néz ki, ráadásul az Xbox One X-ben rejlő plusz kapacitáshoz is hozzányúl, így egész biztosan elégedettek leszünk a végeredménnyel. Habár a folytatásról még mindig keveset tudunk, az már borítékolható, hogy a játékmenet alapjai nem változnak: ezúttal is egy metroidvaniát kapunk, ahol főhősünkkel, Orival az ügyességi és a logikai feladatokat leküzdve újabb és újabb képességeket sajátíthatunk el, és ezzel a játék világának újabb részeit nyithatjuk meg.

Psychonauts 2 (PC, PS4, Xbox One - 2019)

Hosszú évek óta a Psychonauts 2 a Double Fine legkomolyabb projektje, amely részint a közösségi finanszírozásnak, részint a Starbreeze-nek köszönhetően készülhet el. A főhősünk ismét Raz, az újonc pszichonauta, aki különleges képességeinek köszönhetően képes elmerülni mások elméjében. Ezek a világok egy szórakoztató platformerré állnak majd össze, ahol az akadályokat levitációval, telekinézissel és pirokinézissel gyűrhetjük le többek között. Házi feladat: bepótolni a VR-exkluzív Psychonauts in the Rhombus of Ruint, abból derül ki ugyanis, hogy mi történt a két számozott epizód között.

Rage 2 (PC, PS4, Xbox One - 2019. május 14.)

A játék, amelynek a bemutatása óta kötelező minden posztapokaliptikus címnek élénk rózsaszínben pompázó logót rajzolni! Na jó, a Rage 2 azért valamivel komolyabb vállalás ennél, az id Software ugyanis alaposan újragondolta a 2010-es lövöldét, ehhez pedig nem mást hívott segítségül, mint a robbantás-orientált nyitott világú akciójátékok nagymesterét, az Avalanche Studiost. Harminc évvel járunk az első Rage eseményei után, nekünk pedig egy mutánsokkal és mindenre képes túlélőkkel teletömött, Mad Max-szerű világban kell helytállnunk. Mindehhez változatos fegyverek és képességek állnak majd a rendelkezésünkre, és természetesen a járgányos csetepaték sem maradhatnak ki a felhozatalból!

Sekiro: Shadows Die Twice (PC, PS4, Xbox One - 2019. március 22.)

Hidetaka Miyazaki és a From Software vadonatúj címmel rukkol elő hamarosan, ráadásul a Sekiro: Shadows Die Twice közelebb áll a Tenchuhoz, mint a soulslike-vonalhoz - bár abban egészen biztosak vagyunk, hogy nem lesz sokkal könnyebb dolgunk vele. Habár lesznek benne szerepjátékos elemek, a Sekiro inkább egy akció-kalandjáték, ahol az ellenfelek gyenge pontjának megtalálása, illetve a lopakodás kapja a főszerepet. Hősünk a katanája mellett leginkább a kézprotézisére számíthat, ami például kilőhető horogként is funkcionál, így azzal könnyedén elérhetünk bármilyen magaslati pontot. Rossz hír viszont, hogy multi nem lesz a játékban, ez pedig valószínűleg a nehézségi szintre is rányomja a bélyegét.

Skull & Bones (PC, PS4, Xbox One - 2019)

Gyanúsan ritkán hallat magáról a Ubisoft formabontó multiplayer játéka, pedig ha valamire, a Skull & Bonesra érdemes lesz odafigyelni! A fejlesztést a kiadó szingapúri stúdiója végzi, ami nem véletlen: már az Assassin’s Creed III hajós jeleneteit is ők rakták össze, az Assassin’s Creed IV: Black Flag pedig teljes mértékben az ő munkájuk volt, így mondhatjuk, hogy benne vannak a témában. A Skull & Bones ugyan egyedül is játszható, a főszerepet a többjátékos mód kapja, csapatban jön ki igazán ugyanis, hogy mennyire jól testreszabható a hajónk, és ez mennyire fontos lesz a harcok közben. Reméljük viszont, hogy a játék már a rajtnál kellően polírozott lesz, és nem jut a Sea of Thives vagy az Atlas sorsára!

The Division 2 (PC, PS4, Xbox One - 2019. március 15.)

Nem indult zökkenőmentesen a pályafutása, végül azonban hatalmas siker lett a The Division, a Ubisoft pedig jónak látta, hogy idén márciusban útnak indítsa a folytatást. A második rész eseményei hét hónappal később veszik kezdetüket, a helyszín pedig Washington lesz, amely az ígéretek szerint jóval változatosabb játszóteret biztosít a számunkra, mint a havas New York. Ez természetesen a játékmeneten is érezteti a hatását. Sokat finomítottak a játék PvP-részén is, így például a Dark Zone-ok kezdőbarátabbak lesznek, és az sem utolsó, hogy kapunk klasszikus, elszeparált pályákon játszódó PvP-módokat is. Miután az első részben sok kritika érte, az endgame-re is kiemelt figyelmet szántak a ubisoftosok a fejlesztés során.

The Outer Worlds (PC, PS4, Xbox One - 2019)

Habár az Obsidian Entertainment már a Microsoft sorait erősíti, új játékukat még a Take-Two, pontosabban annak leánya, a Private Division fogja kiadni. Márpedig a The Outer Worldsre érdemes lesz odafigyelni, a belső nézetű akció-szerepjáték felett ugyanis a Fallout két alkotója, Tim Cain és Leonard Boyarsky bábáskodik, akik egyszerre ígérnek drámát és humort a játékosoknak. A történet szerint a távoli jövőben megavállalatok kezdik kolonizálni az idegen planétákat, a mi karakterünk pedig kénytelen lesz gyalogosan felfedezni az egyik bolygót, miután az általa képviselt cég űrhajós expedíciója félresikerül, és kényszerleszállást hajtanak végre. Az események végkifejlete rajtunk múlik, hiszen a döntéseink folyamatosan befolyásolják majd a sztori menetét.

Yoshi's Crafted World (Switch - 2019. március 29.)

A Nintendo számos címet bejelentett az idei évre, a legtöbbről viszont alig tudunk valamit. Mivel közel a megjelenése, talán a Yoshi’s Crafted World mutatott magából a legtöbbet eddig, és ezek alapján semmi okunk nincs, hogy ne várjuk bizakodva az oldalnézetes platformert. A kartondobozos artdizájn bámulatos, és miközben a derék Yoshi úgy nyakalja be és változtatja tojássá az ellenfeleit, mint eddig, egy új mechanikát is kapunk: hősünk dobbantására a kamera nézőpontot vált, így a túloldaláról is megcsodálhatjuk a pályát. Valószínűleg nem kell ragozni, hogy az alternatív kameranézet nem csak plusz kincset, de sokszor a továbbjutás kulcsát is rejti.

Kapcsolódó cikkek

36.
36.
Sünkutya
Ezek közül csak a Days gone és a Sekiro érdekel, ez az Anthem meg szerintem jó nagy bukó lesz.
35.
35.
Peresztegirej
#32: A Division azért nem volt retek.
34.
34.
t0mchee
#33: + Subnautica Below Zero.

Elv jövőhéten jön. Azt is hozzá editelhetitek a cikkhez ha gondoljátok ;)
33.
33.
t0mchee
Anthem (talán ha tényleg jó lesz)
Amúgy csak DMC 5, és az új Ori amivel "Játszanom kell"... :D
30.
30.
Dresa
Én olyat teszek amit nagyonrég: megjelenés napján megveszem a Sekirot!! Gyanítom le is fedi a 2019-es évemet :D
27.
27.
eza the outer worlds trailer még mindig mekkora:D
26.
26.
szerintem meg sokkal jobb év minta tavalyi. Sokkal.
25.
25.
hege
Hát így első blikkre Exodus és Sekiro. A többit majd leárazva bezsákolom, ha egyáltalán..... Viszont az, hogy ennyire gyenegébb a lista mint például a tavalyi, én arra következtetek, hogy a nagy címek már a next-gen konzolokra jönnek, valószínűleg 2020-ban.
24.
24.
kopic
#22: Udv a Foskapocson!
23.
23.
kopic
Far cry ND
Ti mit szivtatok? Adjatok nekem is, pls.
22.
22.
Fata Morgana
#21: + 1db "s" és jobbra 1 "," .(Köszönöm a szerk. lehetőséget amit kb 2009 óta várok)
21.
21.
Fata Morgana
Ezek közül, Anthem, Gear of War5, Days Gone, Sekiro Shadows Die Twice, Rage2, Metro Exodus a többi nem az én világom, a Ghost of Tsushima is érdeke,l de megjelenési dátum még nincs sajna, bár gyanítom, hogy a PS5 lesz a célplatform.
20.
20.
Aanash
Hát ezek közül igazából egyik sem érdekel. Valahogy, valamiért unalmasak.
19.
19.
Patrick9810
Far Cry, Days Gone, Metro exodus- alap és talán a rage 2
18.
18.
Batman
Mortal 11, Rage 2 meg talán az Anthem. Azt szevasz 2019
16.
16.
Eberinu
The Outer Worlds és Control. Még talán a Far Cry is jó lehet, bár az 5-ből kiindulva vegyesek az érzéseim. Ha az Outer worlds hasonló jó lesz,mint a fallout new vegas, már megérte!
15.
15.
manderel
Meglepően sok az új IP. 20/7. Azt hittem ennél is több lesz a folytatás
13.
13.
Codehook1337
Hat ez harmat gyenge eresztes hatha bedob egy ket cimet majd egy ket studio e3on ami meg is jelenik iden.
11.
11.
Yanez
#10: Látom csak a játékok címéig sikerült eljutni.
10.
10.
gyurma88
Aki ezt írta azt azonnal kirúgni!!! Hol van a listáról a Resident Evil 2 Remake?
9.
9.
pucu9011
Sekiro, Days Gone, MK11, Dirt Rally ami biztos. De érdekel a Rage és a Metro is. Remélem azért még idén kijön a TLOU2 is. Azért az egyért feláldoznám az összes többit.
7.
7.
RangerFox
Control, Days Gone, Far Cry, Metro, RE2. Ezekkel idén biztos fogok játszani. Ha kijön a TLoU2/Death Stranding/Ghost of Tsushima, akkor azokkal is. Amik még érdekelnek: Man of Medan, Judgement, Yakuza 3 Remaster.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...