Húsz cím, amivel játszanod kell 2019-ben

  • Írta: fojesz
  • 2019. január 23.
Vége az ünnepi uborkaszezonnak, a kiadók és fejlesztők január közepe óta ontják magukból az újabb és újabb játékokat. Lássunk húsz címet, amivel mindenképpen játszanod kell idén!

A listánk a már szokásos játékszabályok alapján készült. Mivel rengeteg ígéretes játék várható az idei év során is, a húszas felhozatalt csak erős kompromisszumokkal tudtuk összerakni: kihagytuk a minden évben új résszel jelentkező sorozatokat, a felújított kiadásokat, a még be nem jelentett címeket, sőt azokat az anyagokat is, amelyeknél a kiadójuk még egy halvány ígéretet sem tett arra, hogy boltokba küldi 2019-ben a játékát. (Ennek megfelelően lemaradt a Cyberpunk 2077 és a The Last of Us: Part II is.) A szelektálás ezenkívül szubjektív szempontok alapján történt, biztos, hogy nem soroltuk fel az összes kedvencedet, de annyi baj legyen, írd meg kommentben, hogy te melyik játékokat várod a legjobban!

Anthem (PC, PS4, Xbox One - 2019. február 22.)

A Dragon Age óta nem jelentkezett vadonatúj címmel a BioWare, és hát az sem mellékes, hogy az Anthem az lesz Electronic Artsnak, ami a The Division a Ubisoftnak, és a Destiny (volt) az Activisionnek: egy egyedül és csapatosan is élvezhető akció-szerepjáték, amelyben egy állandóan online és megosztott nyílt világban kell túlélnünk. A BioWare letette a kisesküt, hogy mindent megkapunk majd az Anthemtől, amit szeretünk a szerepjátékaiban: izgalmas sztorit, egy rakás NPC-t, akivel - ha nem is romantikus, de - mély kapcsolatot ápolhatunk, és persze részletes testreszabhatóságot. A főszerepet itt a Javelinnek nevezett páncélunk kapta, amely a legkülönfélébb fegyverekkel és képességekkel szerelhető fel a játék során.

Control (PC, PS4, Xbox One - 2019)

Habár saját bevallása szerint a Remedy is elkezdett tapogatózni a multiplayer játékok irányába, aggodalomra semmi ok, a Control még ízig-vérig egyjátékos anyag lesz! Ami azt illeti, a finnek most sem aprózták el a körítést: a történet a paranormális jelenségekkel foglalkozó Federal Bureau of Control főhadiszállásán játszódik majd, egy olyan felhőkarcolóban, amely dugig van természetfeletti dolgokra képes tárgyakkal, és maga is szokatlanul viselkedik; belül például jóval hatalmasabb, mint amilyennek kívülről tűnik, és folyamatosan változtatja az elrendezését… Ide érkezik tehát hősnőnk, Jesse Faden, hogy válaszokat keressen, a kisasszony ugyanis egészen véletlenül szintén rendelkezik különleges képességekkel.

Days Gone (PS4 - 2019. április 26.)

Nagy most a nyomás a Bend Studión, hiszen ők szállítják a PS4 idei first-party felhozatalának egyik kiemelkedő darabját, és teszik mindezt úgy, hogy az elmúlt bő tíz évben nemigen próbálkoztak nagygépes fejlesztésekkel, csak a PSP-t és a PlayStation Vitát kerülgették. A Days Gone-nal ráadásul belenyúltak a tutiba, hiszen az egyszeri gamer akaratlanul is a The Last of Ushoz kezdi hasonlítani a fejlesztést, jóllehet az egészen más oldalról közelíti meg posztapokaliptikus világban játszódó túlélősdit: a Naughty Dog alkotásával ellentétben itt a szabadság kapja a főszerepet, ahol minden feladatot többféle módon teljesíthetünk, mindebbe pedig a váltakozó napszakok és a dinamikusan alakuló időjárás is beleszólnak. A lényeg persze, hogy a motorunkban legyen elég benzin!

Devil May Cry 5 (PC, PS4, Xbox One - 2019. március 8.)

Oké, egy ideje már pletykáltak róla, azonban kellemes meglepetés volt, amikor a tavalyi E3-on bemutatkozott a Devil May Cry ötödik felvonása, annak pedig külön örültünk, hogy már nem is kell sokat várni a megjelenésre. Az új rész története néhány évvel a Devil May Cry 2 eseményei után veszi kezdetét, ennek ellenére azonban a Ninja Theory-féle DmC-t sem felejtette el a Capcom, stílusban a játék nem kicsit emlékeztet a meglepően jól sikerült rebootra. A Devil May Cry 5 egyébként három játszható karaktert vonultat majd fel, hiszen Nero és Dante mellett a rejtélyes V is felbukkan majd, aki egészen más stílusban harcol a démonok ellen, mint a jól ismert hősök.

DiRT Rally 2.0 (PC, PS4, Xbox One - 2019. február 26.)

Februárban folytatást kap a DiRT Rally, és a Codemasters láthatóan mindent megtesz azért, hogy a definitív ralijátékot szállítsa le a rajongóknak. Az új részben Argentína, Ausztrália, Lengyelország, Spanyolország, Új-Zéland és az USA pályáin is versenyezhetünk majd, és egy teljesen új időjárás-rendszernek örülhetünk, amely befolyásolja a járgányunk tapadását és a látási viszonyokat is. A DiRT 4 My Team módja visszatér, az autónk karbantartására egy komplett csapatot kell fenntartanunk, a versenyek között pedig még több lehetőséget kapunk a gép finomhangolására. A Codies azokról is gondoskodik, akik amúgy fáznak az ilyesmitől, az ígéretek szerint sokkal kezdőbarátabb a játék ezen része.

Dreams (PS4 - 2019)

Fű alatt, de szép lassan haladnak a Dreams munkálatai, a Media Molecule pedig egyre több játékost ereszt rá a korai verzióra. Ahogy a LittleBigPlanet esetében, itt is a felhasználók által készített tartalmak kapják a főszerepet, a Dreams pedig minden lehetőséget megad nekünk, hogy a DualShock 4-gyel vagy a PlayStation Move-val elkészítsük álmaink pályáját vagy játékmódját. Akkor sincs persze gond, ha nincs kedvünk kreatívkodni, ezek a munkák ugyanis megoszthatók online, és a korábbi tapasztalatok alapján nem kell majd unszolni a közösséget, bőven el leszünk látva minőségi anyagokkal!

Far Cry: New Dawn (PC, PS4, Xbox One - 2019. február 15.)

Úgy tűnik, a Ubisoft megtalálta a módját, hogyan jelentkezhetne sűrűbben a Far Cry-sorozat: a Far Cry: New Dawn tényleg egy újraskinezett Far Cry 5, azonban a játék nyomott áron kerül boltokba, ráadásul a történet is igyekszik erre válaszokkal szolgálni nekünk. A posztapokaliptikus mellékágban visszatérünk a szabadon bejárható Hope megyébe, tizenhét évvel azután, hogy egy nukleáris háború átrendezte a vidéket. Habár több ismerős helyszínnel is találkozunk, akadnak újak is, ráadásul úgynevezett expedíciókat is indíthatunk majd az USA többi részébe, amiket akár kooperatív módban is teljesíthetünk. A játékmenet a Far Cry 5 játékosainak már ismerős lesz, ennek megfelelően más túlélők és különböző állatok is mellénk szegődhetnek majd, a fegyvereink és a járműveink pedig fejleszthetőek lesznek, hogy könnyebben menjen az ellenséges bázisok felszabadítása.

Gears 5 (PC, Xbox One - 2019)

A Microsoft mindjárt három Gears of War-játékot is bejelentett a tavalyi E3-on, ezek közül pedig a legfontosabb cím a Gears 5, amely egyúttal az év egyik legjobban várt játéka a Microsoft-hívők számára. A folytatás már teljes mértékben Kait Diazra fókuszál, ennek megfelelően a játékosok őt irányíthatják majd, visszatér ugyanakkor JD és Marcus Fenix, valamint Delmont Walker is. Habár a játékról még nem sok mindent tudunk, a kooperatív mód már borítékolható, a zenei aláfestést pedig ismét a Trónok harcáról (is) ismert Ramin Djawadi szállítja majd.

Kingdom Hearts III (PS4, Xbox One - 2019. január 29.)

Sokat böjtöltünk a Kingdom Hearts számozott folytatásáért, azonban úgy tűnik, megérte ennyit várni a Kingdom Hearts III-ra. Sora, Donald kacsa, Goofy és a többiek visszatérnek, hogy felkutassák a fény hét őrzőjét, és így megakadályozzák Xehanort tervét, aki újabb háborúba taszítaná a Kingdom Hearts univerzumát. A Kingdom Hearts III a korábbi részekhez hasonlóan egy erősen akció-orientált szerepjáték lesz, melynek első számú érdekessége, hogy hemzsegnek benne a Disney karakterei és világai, a crossoverek pedig a játékmeneten is csavarnak itt-ott. Mindez jópofán hangzik, de nem árt felkötnie a nadrágot annak, aki most kapcsolódna be a sorozatba: egy alapos Wikipedia-olvasást vagy a PS4-re (és PS3-ra) kiadott előzménycsomagok átfutását mindenképp ajánljuk a történet miatt.

MechWarrior 5: Mercenaries (PC - 2019. szeptember 10.)

Jó dolguk van mostanság a BattleTech-rajongóknak: tavaly a Harebrained Schemes stratégiájának, idén pedig a MechWarrior folytatásának örülhetnek, utóbbi ráadásul közel húsz évet váratott magára, szóval van miért izgulni. A Piranha Games a MechWarrior Online-nal párhuzamosan kezdte el fejleszteni a MechWarrior 5-öt, amely teljes mértékben az egyjátékos élményre fókuszál. A történet 3015-ben játszódik, mi pedig egy zöldfűlű MechWarriort alakítunk, aki változatos frakciók megbízásait teljesíti, miközben több száz bolygót jár be, és azon dolgozik, hogy megbosszulja a szülei halálát. A játék másik főszereplője persze a mechünk lesz, amit részletesen testreszabhatunk majd.

Metro Exodus (PC, PS4, Xbox One - 2019. február 15.)

2036-ot írunk, két évvel a Metro: Last Light eseményeit követően Artyom elhagyja a moszkvai metróalagutakat, és az Aurora vonattal kelet felé veszi az irányt, hogy új életet kezdjen kedvesével, Annával. A Metro-sorozat folytatása új szintre emeli a lopakodással tarkított túlélősdit, a játék egyszerre játszódik majd lineáris és szabadabb felfedezést biztosító helyszíneken, ráadásul mivel a történet egy évet ölel fel, nem csak a napszakok és az időjárás befolyásolja az eseményeket, hanem az évszakok is. Ja, és persze most is készíthetünk magunknak fegyvereket, miután összegereblyéztük a megfelelő alkatrészeket hozzájuk.

Mortal Kombat 11 (PC, PS4, Xbox One, Switch - 2019. április 23.)

Menetrendszerűen érkezik idén az új Mortal Kombat-epizód, amely kezdetben 25 harcost fog felvonultatni: visszatér Baraka, Raiden, Scorpion, Sonya Blade, Sub-Zero és Skarlet is, valamint egy új karakter is bemutatkozott már; ő Geras, aki képes az időt manipulálni és amúgy homokalapú támadásokkal operál. Az Injustice 2 után talán nem meglepő annyira, hogy a Mortal Kombat 11-ben is új felszereléseket gyűjthetünk a szereplőinknek, illetve a harcrendszer is új elemekkel bővül. Persze tudjuk, hogy titeket úgyis egy dolog érdekel: igen, a kivégzések most sem maradnak el, és ha lehet, még véresebbek és gyomorforgatóbbak, mint eddig voltak!

Ori and the Will of the Wisps (PC, Xbox One - 2019)

Gears 5 ide, Forza oda, a Microsoft egyik legjobban várt first-party címe idén az Ori and the Will of the Wisps. Az óriási sikert aratott Ori and the Blind Forest folytatása még mindig meseszépen néz ki, ráadásul az Xbox One X-ben rejlő plusz kapacitáshoz is hozzányúl, így egész biztosan elégedettek leszünk a végeredménnyel. Habár a folytatásról még mindig keveset tudunk, az már borítékolható, hogy a játékmenet alapjai nem változnak: ezúttal is egy metroidvaniát kapunk, ahol főhősünkkel, Orival az ügyességi és a logikai feladatokat leküzdve újabb és újabb képességeket sajátíthatunk el, és ezzel a játék világának újabb részeit nyithatjuk meg.

Psychonauts 2 (PC, PS4, Xbox One - 2019)

Hosszú évek óta a Psychonauts 2 a Double Fine legkomolyabb projektje, amely részint a közösségi finanszírozásnak, részint a Starbreeze-nek köszönhetően készülhet el. A főhősünk ismét Raz, az újonc pszichonauta, aki különleges képességeinek köszönhetően képes elmerülni mások elméjében. Ezek a világok egy szórakoztató platformerré állnak majd össze, ahol az akadályokat levitációval, telekinézissel és pirokinézissel gyűrhetjük le többek között. Házi feladat: bepótolni a VR-exkluzív Psychonauts in the Rhombus of Ruint, abból derül ki ugyanis, hogy mi történt a két számozott epizód között.

Rage 2 (PC, PS4, Xbox One - 2019. május 14.)

A játék, amelynek a bemutatása óta kötelező minden posztapokaliptikus címnek élénk rózsaszínben pompázó logót rajzolni! Na jó, a Rage 2 azért valamivel komolyabb vállalás ennél, az id Software ugyanis alaposan újragondolta a 2010-es lövöldét, ehhez pedig nem mást hívott segítségül, mint a robbantás-orientált nyitott világú akciójátékok nagymesterét, az Avalanche Studiost. Harminc évvel járunk az első Rage eseményei után, nekünk pedig egy mutánsokkal és mindenre képes túlélőkkel teletömött, Mad Max-szerű világban kell helytállnunk. Mindehhez változatos fegyverek és képességek állnak majd a rendelkezésünkre, és természetesen a járgányos csetepaték sem maradhatnak ki a felhozatalból!

Sekiro: Shadows Die Twice (PC, PS4, Xbox One - 2019. március 22.)

Hidetaka Miyazaki és a From Software vadonatúj címmel rukkol elő hamarosan, ráadásul a Sekiro: Shadows Die Twice közelebb áll a Tenchuhoz, mint a soulslike-vonalhoz - bár abban egészen biztosak vagyunk, hogy nem lesz sokkal könnyebb dolgunk vele. Habár lesznek benne szerepjátékos elemek, a Sekiro inkább egy akció-kalandjáték, ahol az ellenfelek gyenge pontjának megtalálása, illetve a lopakodás kapja a főszerepet. Hősünk a katanája mellett leginkább a kézprotézisére számíthat, ami például kilőhető horogként is funkcionál, így azzal könnyedén elérhetünk bármilyen magaslati pontot. Rossz hír viszont, hogy multi nem lesz a játékban, ez pedig valószínűleg a nehézségi szintre is rányomja a bélyegét.

Skull & Bones (PC, PS4, Xbox One - 2019)

Gyanúsan ritkán hallat magáról a Ubisoft formabontó multiplayer játéka, pedig ha valamire, a Skull & Bonesra érdemes lesz odafigyelni! A fejlesztést a kiadó szingapúri stúdiója végzi, ami nem véletlen: már az Assassin’s Creed III hajós jeleneteit is ők rakták össze, az Assassin’s Creed IV: Black Flag pedig teljes mértékben az ő munkájuk volt, így mondhatjuk, hogy benne vannak a témában. A Skull & Bones ugyan egyedül is játszható, a főszerepet a többjátékos mód kapja, csapatban jön ki igazán ugyanis, hogy mennyire jól testreszabható a hajónk, és ez mennyire fontos lesz a harcok közben. Reméljük viszont, hogy a játék már a rajtnál kellően polírozott lesz, és nem jut a Sea of Thives vagy az Atlas sorsára!

The Division 2 (PC, PS4, Xbox One - 2019. március 15.)

Nem indult zökkenőmentesen a pályafutása, végül azonban hatalmas siker lett a The Division, a Ubisoft pedig jónak látta, hogy idén márciusban útnak indítsa a folytatást. A második rész eseményei hét hónappal később veszik kezdetüket, a helyszín pedig Washington lesz, amely az ígéretek szerint jóval változatosabb játszóteret biztosít a számunkra, mint a havas New York. Ez természetesen a játékmeneten is érezteti a hatását. Sokat finomítottak a játék PvP-részén is, így például a Dark Zone-ok kezdőbarátabbak lesznek, és az sem utolsó, hogy kapunk klasszikus, elszeparált pályákon játszódó PvP-módokat is. Miután az első részben sok kritika érte, az endgame-re is kiemelt figyelmet szántak a ubisoftosok a fejlesztés során.

The Outer Worlds (PC, PS4, Xbox One - 2019)

Habár az Obsidian Entertainment már a Microsoft sorait erősíti, új játékukat még a Take-Two, pontosabban annak leánya, a Private Division fogja kiadni. Márpedig a The Outer Worldsre érdemes lesz odafigyelni, a belső nézetű akció-szerepjáték felett ugyanis a Fallout két alkotója, Tim Cain és Leonard Boyarsky bábáskodik, akik egyszerre ígérnek drámát és humort a játékosoknak. A történet szerint a távoli jövőben megavállalatok kezdik kolonizálni az idegen planétákat, a mi karakterünk pedig kénytelen lesz gyalogosan felfedezni az egyik bolygót, miután az általa képviselt cég űrhajós expedíciója félresikerül, és kényszerleszállást hajtanak végre. Az események végkifejlete rajtunk múlik, hiszen a döntéseink folyamatosan befolyásolják majd a sztori menetét.

Yoshi's Crafted World (Switch - 2019. március 29.)

A Nintendo számos címet bejelentett az idei évre, a legtöbbről viszont alig tudunk valamit. Mivel közel a megjelenése, talán a Yoshi’s Crafted World mutatott magából a legtöbbet eddig, és ezek alapján semmi okunk nincs, hogy ne várjuk bizakodva az oldalnézetes platformert. A kartondobozos artdizájn bámulatos, és miközben a derék Yoshi úgy nyakalja be és változtatja tojássá az ellenfeleit, mint eddig, egy új mechanikát is kapunk: hősünk dobbantására a kamera nézőpontot vált, így a túloldaláról is megcsodálhatjuk a pályát. Valószínűleg nem kell ragozni, hogy az alternatív kameranézet nem csak plusz kincset, de sokszor a továbbjutás kulcsát is rejti.

Kapcsolódó cikkek

36.
Sünkutya
Ezek közül csak a Days gone és a Sekiro érdekel, ez az Anthem meg szerintem jó nagy bukó lesz.
35.
Peresztegirej
#32: A Division azért nem volt retek.
34.
t0mchee
#33: + Subnautica Below Zero.

Elv jövőhéten jön. Azt is hozzá editelhetitek a cikkhez ha gondoljátok ;)
33.
t0mchee
Anthem (talán ha tényleg jó lesz)
Amúgy csak DMC 5, és az új Ori amivel "Játszanom kell"... :D
32.
br1Koo
#29: Nekem is pont ez járt az eszemben. Pont a retek Far Cry-al, Rage 2-vel, meg Division kettővel fogok játszani.. Azért az megnyugtat hogy igazi értéket tartalmazó játékokat is olvastam a listában mint pl az Ori új része, a Metro meg a Sekiro.
31.
Peresztegirej
#29: és neked mi lenne az újdonság?
30.
Dresa
Én olyat teszek amit nagyonrég: megjelenés napján megveszem a Sekirot!! Gyanítom le is fedi a 2019-es évemet :D
29.
NemecsekErno
"amivel játszanod kell 2019-ben"

Ezzel a sok szarral?
Komolyan, ennyi a termelés 2019-re? Ugyanazok a játékok, amiket már 1000x láttunk, végig nyúztunk, meguntunk átskinezve de semmi új tartalommal.

"amivel játszanod kell"
...szánalmas...
27.
strangerthingsfan
eza the outer worlds trailer még mindig mekkora:D
26.
strangerthingsfan
szerintem meg sokkal jobb év minta tavalyi. Sokkal.
25.
hege
Hát így első blikkre Exodus és Sekiro. A többit majd leárazva bezsákolom, ha egyáltalán..... Viszont az, hogy ennyire gyenegébb a lista mint például a tavalyi, én arra következtetek, hogy a nagy címek már a next-gen konzolokra jönnek, valószínűleg 2020-ban.
24.
kopic
#22: Udv a Foskapocson!
23.
kopic
Far cry ND
Ti mit szivtatok? Adjatok nekem is, pls.
22.
Fata Morgana
#21: + 1db "s" és jobbra 1 "," .(Köszönöm a szerk. lehetőséget amit kb 2009 óta várok)
21.
Fata Morgana
Ezek közül, Anthem, Gear of War5, Days Gone, Sekiro Shadows Die Twice, Rage2, Metro Exodus a többi nem az én világom, a Ghost of Tsushima is érdeke,l de megjelenési dátum még nincs sajna, bár gyanítom, hogy a PS5 lesz a célplatform.
20.
Aanash
Hát ezek közül igazából egyik sem érdekel. Valahogy, valamiért unalmasak.
19.
Patrick9810
Far Cry, Days Gone, Metro exodus- alap és talán a rage 2
18.
Batman
Mortal 11, Rage 2 meg talán az Anthem. Azt szevasz 2019
16.
Eberinu
The Outer Worlds és Control. Még talán a Far Cry is jó lehet, bár az 5-ből kiindulva vegyesek az érzéseim. Ha az Outer worlds hasonló jó lesz,mint a fallout new vegas, már megérte!
15.
manderel
Meglepően sok az új IP. 20/7. Azt hittem ennél is több lesz a folytatás
13.
Codehook1337
Hat ez harmat gyenge eresztes hatha bedob egy ket cimet majd egy ket studio e3on ami meg is jelenik iden.
12.
Ultimate
Hát. Ez egy jóóóóval gyengébb év lesz mint a tavalyi....
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...